Hyppää pääsisältöön

Suomi on Euroopan ykkönen - frisbeegolfissa meitä ei voita kukaan

Tuomas Hyytiäinen
Tuomas Hyytiäinen Kuva: Eino Ansio frisbeegolf,docstop fore

Jos et ole törmännyt millään tavalla frisbeegolfiin viimeisen parin vuoden aikana, asut todennäköisesti Suomen rajojen ulkopuolella. Laji on levinnyt maamme jokaiseen kolkkaan Ahvenanmaalta Lapin tuntureille sellaisella voimalla ja laajuudella, että sille ei löydy vertaa koko maailmasta. Erityisen tehokkaasti laji on puraissut keski-ikäisiä miehiä.

Frisbeegolfista on lyhyessä ajassa tullut miesten sauvakävely. Vajaat parisataa grammaa painavat muovilätyt ovatkin nykyään arkinen näky suomalaisperheiden astianpesukoneissa puhdistumassa, saunanlauteilla suoristumassa ja treenikorin seurana varastotiloja täyttämässä.

Kimmo Kauko, Hole-In-One, Sipoossa 99 metriä
Kimmo Kauko, Hole-In-One Sipoossa, 99 metriä Kimmo Kauko, Hole-In-One, Sipoossa 99 metriä Kuva: Kimmo Kauko frisbeegolf,docstop: fore
Jarmo Luokkala Hole-In-One, Lempäälässä, 73 metriä
Jarmo Luokkala, Hole-In-One Lempäälässä, 73 metriä Jarmo Luokkala Hole-In-One, Lempäälässä, 73 metriä Kuva: Jarmo Luokkala frisbeegolf,docstop: fore

Meillä toimittajilla on urheilusta puhuessamme tapana tarkastella asioita ns. sinivalkoisten lasien läpi, ja tulemme tunteen vallassa nostaneeksi täysin epärealistisia odotuksia - ja antaneeksi melko katteettomiakin lupauksia. Rakkaudesta lajiin tulee myös helposti liioitelleeksi suomalaisten urheilijoiden merkitystä omassa lajissaan maailman mittakaavassa.

Frisbeegolfin kohdalla mikään Suomeen osoitettu ylisana ei kuitenkaan ole liioiteltua. Tästä yhtenä osoituksena lajin EM-kilpailut, joissa Suomi oli ylivoimaisesti paras maa saalistaen jaetuista 24 mitalista kymmenen.

Tulosta voi pitää yllättävänä, jos ei tiedä, että vielä pari vuotta sitten puolet koko Euroopan lisensoiduista kilpapelaajista oli suomalaisia. Noin puolet suomalaisista frisbeegolfin kilpapelaajista on yli 35-vuotiaita miehiä, joten pari vuotta sitten neljäsosa koko Euroopan kaikista kilpapelaajista oli suomalaisia keski-ikäisiä miehiä. Jo tässä luulisi olevan suomalaisen miehen ahdingosta huolissaan oleville syy vetää lippu salkoon. Me suomalaiset keski-ikäiset miehet olemme jossain asiassa ylivoimaisesti Euroopan ykkösiä, eikä se tällä kertaa ole parisuhdeväkivalta tai selkävaivat.

Suomi johtaa lajikehitystä

Itse asiassa frisbeegolfin räjähdysmäinen kasvu Suomessa on pitkälti osoitus suomalaisten miesten jääräpäisyydestä, innovaatiokyvystä ja toimeliaisuudesta oikeanlaisen ärsykkeen kohdatessa. Suomessa on tätä lukiessasi noin 700 frisbeegolfrataa, mikä on asukaslukuumme suhteutettuna jälleen kerran täysin omaa luokkaansa maailmanlaajuisessa vertailussa. Innova Champion Europe - yhtiön pomo Jussi Meresmaa paljastaa kaksi syytä ylivertaisen tiheän rataverkostomme kehittymiselle.

- Ensinnäkin Suomi on ensimmäisenä maana yleisellä tasolla määritellyt sen, mitä frisbeegolf ja siihen liittyvä rata ovat. Sellainen frisbeegolf ratakarttoineen, opastetauluineen ja keinonurmella päällystettyine heittoalustoineen, jonka suomalaiset harrastajat ovat oppineet tuntemaan, on täysin suomalaisen kehitystyön aikaansaannos. Sellaista ei ole muualta aiemmin löytynyt, mutta suomalaisten kehittämää konseptia ja osaamista viedään tällä hetkellä kovaa vauhtia maailmalle.

- Toinen selkeä syy lajin kasvulle on ikiaikainen naapurikateutemme. Jos naapuripitäjään on tullut frisbeegolfrata, niin oman paikkakunnan liikuntatoimenjohtaja on halunnut vähintään yhtä hyvän tai mielellään vähän paremman radan.

Toki Suomi on frisbeegolfia ajatellen myös yksi maailman parhaita maita rakentaa, koska täällä on tilaa. Yritäpä samaa jossain Los Angelesin alueella, niin ei onnistu. Kun Suomen radoista vieläpä lähestulkoon kaikki ovat ilmaisia pelata, niin frisbeegolfin viime vuosien käsittämättömän kasvuilmiön taustat on helppo nähdä.

Laji on paljon kiinni korvien välistä.― Janne Hirsimäki

Mutta mikä saa juuri keski-ikäiset miehet, jotka muuten eivät juuri liiku, kävelemään tuulessa ja tuiskussa ympäri metsiä repussaan useamman kilon edestä muovisia kiekkoja? Paras henkilö vastaamaan kysymykseen on varmasti yhä 40-vuotiaana yksi Suomen parhaista frisbeegolfin pelaajista, tuore SM-kilpailujen hopeamitalisti Janne Hirsimäki.

Janne Hirsimäki Hole-In-One
Janne Hirsimäki Hole-In-One Janne Hirsimäki Hole-In-One Kuva: Janne Hirsimäki frisbeegolf,docstop: fore

- Laji sopii keski-ikäisille miehille, koska meillä on aikaa ja intoa, mutta lisäksi myös näkemystä ja kärsivällisyyttä. Laji on paljon kiinni korvien välistä. Jos pelaaja tuskastuu omiin heittoihinsa, niin hän häviää pelin.

Vertaillessaan itseään parikymmentä vuotta nuorempiin kilpakumppaneihinsa Hirsimäki löytää muutaman yksinkertaisen selityksen omalle menestykselleen.

- Kuuntelen paremmin kroppaani kuin junnut. Frisbeegolfissa on tärkeää tunnistaa missä fyysisessä kunnossa juuri sillä hetkellä on ja hyväksyä se kuinka paljon oma taitotaso vaihtelee päivittäin. Jos esimerkiksi kroppani on jumissa, niin heitän varovaisemmalla tekniikalla. Heitän muutenkin vain sellaisia heittoja, jotka osaan. Lajissa kun ei lopulta ole kyse siitä, kuka heittää pisimmälle vaan siitä, kuka onnistuu useimmin heittämään sinne minne haluaa.

Jos tekniikka on kunnossa, niin kaikki on mahdollista.― Janne Hirsimäki

- Junnut myös tuskailevat liikaa tuloksensa kanssa, vaikka pitäisi luottaa siihen, että jos tekniikka on kunnossa, niin kaikki on mahdollista. Peliin kuitenkin vaikuttaa kaikki muukin kuin pelitaito. Itse jätän kisan väliin, jos siviilielämäni ei ole hallinnassa. Elämän perusasioiden pitää olla kunnossa. Aina on helppo löytää tekosyitä sille, miksi tänään ei kulkenut, mutta oikeasti tuurilla ei ole osuutta asiaan. Pitää ottaa vastuu tekemisistään, hyväksyä tulos ja järjestää asiansa. Harva on teininä vielä tarpeeksi kypsä tällaiseen.

Tuukka Partanen Hole-In-One, Kiuruvedellä, 82 metriä
Tuukka Partanen Hole-In-One, Kiuruvedellä, 82 metriä Tuukka Partanen Hole-In-One, Kiuruvedellä, 82 metriä Kuva: Tuukka Partanen frisbeegolf,docstop: fore
Teijo Petäjäjärvi Hole-In-One, Espoossa, 46 metriä
Teijo Petäjäjärvi Hole-In-One, Espoossa, 46 metriä Teijo Petäjäjärvi Hole-In-One, Espoossa, 46 metriä Kuva: Teijo Petäjäjärvi frisbeegolf,docstop: fore

Suuri merkitys keski-ikäisten suomalaismiesten innostukselle ja menestykselle frisbeegolfissa on myös kuluttavalla arjella. Hirsimäkikin tunnustaa, että suuri osa lajin viehätystä hänelle on edelleen se, että pääsee nauttimaan rauhassa ulkoilmasta. Suomen frisbeegolfradat on rakennettu useimmiten luonnoltaan ja maisemiltaan todella kauniisiin paikkoihin ja kun heittämään mennään usein yhdessä ystävien kanssa, niin valtaosalle harrastajista laji ei olekaan tavoitteellista urheilua vaan rentouttava sosiaalinen hetki arjen keskellä.

Suomen frisbeegolfliitossa ollaan tietysti iloisia siitä, että laji liikuttaa suurta määrä keski-ikäisiä miehiä ja juuri sellaisia, jotka eivät välttämättä muuten liiku ollenkaan, mutta lajin tulevaisuuden kannalta tarkasteltuna toiminnanjohtaja Ari Penttala näkee asian hieman ongelmallisena.

- Lajimme haaste on oikeastaan se, että siitä on tullut miesten sauvakävely.

Matkalla maailman kärkimaaksi

Frisbeegolfin laajentamisessa ollaan Suomessa kuitenkin paljon pidemmällä kuin muualla maailmassa. Naispelaajiemme määrä kasvaa tasaisesti ja Suomen naiset ottivat tämän vuoden EM-kisoissa kaksoisvoiton. Liikuntarajoitteisten kanssa tehdään tulevaisuuteen suuntaavaa esteettömyyskartoitusta ja lajia on jo esitelty liikunnanopettajien koulutuspäivilläkin. Suomen frisbeegolfliitto on myös teettänyt kouluikäisille suunnatun lajioppaan, jota ollaan suuren kysynnän vuoksi parhaillaan kääntämässä useammalle kielelle.

Johanna Österman, Hole-In-One Espoossa, 66 metriä
Johanna Österman Hole-In-One, Espoossa, 66 metriä Johanna Österman, Hole-In-One Espoossa, 66 metriä Kuva: Johanna Österman frisbeegolf,docstop: fore

Liiton puheenjohtaja Ari Penttala jatkaa hyvien uutisten listaamista.

- Meillä on jo olemassa koulutusjärjestelmä, jossa koulutetaan harrastajia ohjaajiksi ja rakennetaan polkua valmentajakoulutukseen asti. Ohjaajakoulutusmalli on herättänyt kiinnostusta ulkomailla ja sitä on käyty esittelemässä muissakin maissa. Suomeen on tänä vuonna myös palkattu maailman ensimmäinen maajoukkuevalmentaja, joka saa korvauksen liitolta.

Uskallan väittää, että 10 vuoden sisällä meillä on suomalainen frisbeegolfin maailmanmestari joko miehissä tai naisissa.
― Jussi Meresmaa

Frisbeegolfvaikuttaja Jussi Meresmaa kiittelee liittoa koulutuksen ja valmennusohjelmien kehittämisestä ja allekirjoittaa Penttalan väitteen siitä, että olemme lajin kehitystyössä maailman kärkimaa. Meresmaa uskoo, että työ tulee kantamaan hedelmää tulevina vuosina.

- Nyt frisbeegolfin maailmanmestari voi tulla mistä maasta tahansa. Jopa sellaisesta maasta, missä laji on hyvin pieni, jos sattuu vaan sopiva yksilö kohdalle, koska missään maassa ei ole systemaattista ohjelmaa, joka jalostaa pelaajia tai kehittää nuoria frisbeegolffareita. Suomessa ollaan tässä työssä pisimmällä. Se tulee seuraavien 5-10 vuoden aikana näkymään varmasti. Uskallan väittää, että 10 vuoden sisällä meillä on suomalainen frisbeegolfin maailmanmestari joko miehissä tai naisissa.

Meresmaa myös lieventää Penttalan ahdistusta frisbeegolfin harrastajien ylikorostuneesta keski-ikäisten miesten määrästä suhteessa muihin harrastajiin.

- Edustamieni kiekkomerkkien some-sisältöjen verkkoanalytiikka kertoo, että teinien osuus on kasvanut viime aikoina. Luulen, että se tulee lajin maailmantähtien youtube-näkyvyyden kautta. Frisbeegolf on digiajan laji. Kuinka moni aloittaa korkeushypyn katsomalla instagram- tai youtube-videoita? Se on aika vähän. Sinne tullaan aika perinteistä reittiä. Äiti tai isä on aikanaan kuulunut johonkin urheiluseuraan ja lapset viedään sinne samaan oppimaan myös sosiaalisia taitoja eikä pelkästään lajia. Frisbeegolf taas on lähtökohdiltaan hyvin individualistinen laji. Sitä tehdään yksin, riippumatta muiden aikatauluista tai säännöistä. On lähdetty yksilöistä ja sitten vasta ruvettu rakentamaan seuratoimintaa.

Tuomas Hyytiäinen
Tuomas Hyytiäinen Tuomas Hyytiäinen Kuva: Kusti Manninen frisbeegolf,docstop: fore

Näitä omilla säännöillään pelaavia yksilöitä on maassamme paljon, joten edellytykset hyvälle seuratoiminnalle ja tulevaisuuden huippumenestykselle meillä varmasti on. Koska kansallista liikuntatutkimusta ei nykyään enää tehdä, niin ihan tarkkaa lukua frisbeegolfin harrastajamäärästä on mahdotonta sanoa, mutta kiekkomyyjien ja ratojen ylläpitäjien arvioista voisi luoda valistuneen arvion, että harrastajia löytyisi maastamme noin 200 000.

Yksi heistä on 19-vuotias keravalainen, Tuomas Hyytiäinen, jonka valmistautumista ensimmäiseen ammattilaisturnaukseensa Las Vegasissa seurasin kameran kanssa viime vuonna. Katso dokumenttielokuva Yle Areenasta, koska kuka tietää vaikka Tuomaksesta tulisi tulevaisuudessa se lajin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

Docstop: Fore! Yle TV1 18.12. klo 20. Yle Areenassa ma 17.12.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua