Hyppää pääsisältöön

Viikon 51 vinkit: Palkittu draamasarja Koukussa jatkuu!

Nainen ja mies katsovat toisiaan.
Koukussa-sarjan toinen ja viimeinen tuotantokausi alkaa. Nainen ja mies katsovat toisiaan. Kuva: Dan Castledine / Yle Kuvapalvelu. Koukussa

Joulunalusviikolla päästään nauttimaan palkitun kotimaisen Koukussa-draamasarjan toisesta ja viimeisestä tuotantokaudesta. Matleena Kuusniemen ja Tommi Erosen näyttelemien päähenkilöiden valtasuhteet ovat vaihtuneet. Miten entisten nuoruudenrakastettujen käy?

Teemalauantaissa jatketaan Ingmar Bergmanin 100-vuotisjuhlan merkeissä. Tällä kertaa luvassa on yksi Bergmanin mestariteoksista: Persona - naisen naamio sekä dokumentti, joka kertoo Bergmanista ja vuodesta, jolloin mestariteos syntyi.

Bletchleyn nelikko palaa uusin jaksoin ja tällä kertaa koodinpurkajanaiset ovat San Franciscossa. Kaksi älykästä naista päättää tehdä pienen matkan San Franciscoon, jossa he kohtaavat kaksi amerikkalaista virkasisarta, Millien ja Haileyn. Heitä yhdistää paitsi uteliaisuus ja äly, myös turhautuminen siitä, että vielä 1950-luvulla nainen joutuu pistämään kynttilänsä vakan alle.

Vuoden lyhintä päivää juhlistetaan 21. joulukuuta kattavalla lyhytelokuvapaketilla, jossa nähdään muun muassa vuoden 2018 Oscar-ehdokkaana ollut animaatioelokuva Tyhjä tila (Negative Space).

Joulun alla jätetään hyvästit suosikkisarja Uudelle Päivällä, jonka kahdeksanvuotinen taival päättyy kahteen erikoisjaksoon. Lisäksi tarjolla on jälleen kattavat elokuvaviikko, joka päättyy Cannesissa palkittuun Hymyilevä mies -elokuvaan.

Katso viikon tv- ja radiotärpit alta.

MAANANTAI 17.12.

Murha kampuksella

Yle Areena
(In the Wault) Kahdeksanosainen Summeri-sarja, joka julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan. Fuksi-vuoden aloittava Liv Steele saapuu Woodlawn Collegeen innoissaan uudesta alusta. Hän ystävystyy kämppis-Janen kanssa ja alkaa deittailemaan filmitähti Taylor Pricesia. Kaikki on täydellistä, kunnes salaisuudet menneisyydestä uhkaavat paljastua. Yle Areena 90 päivää

Historia: Pyramidin salaisuus

Yle TV1 klo 19.00
(Mysterious Discoveries In The Great Pyramid) Uuden teknologian myötä maailman johtavat asiantuntijat ovat vihdoin saaneet luvan tutkia Egyptin suuren pyramidin perinpohjaisesti. Mitä säteilyilmaisimet, radio-ohjattavat lennokit ja infrapunakamerat saavat selville? Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Egyptin pyramidit kiinnostavat tutkijoita.
Historia: Pyramidin salaisuus. Egyptin pyramidit kiinnostavat tutkijoita. Yle TV1,Historia: Pyramidin arvoitus

Dok: Herbert ja Alice

Yle Fem klo 19.00
(Dok: Herbert och Alice) Herbert Liljeberg oli kalastajan poika Sipoosta, Alice Kikajoon pienviljeliijän tytär Virosta. He tapasivat sattumalta kadulla Tallinnassa kesällä 1944. Dokumentti on todellinen ja kaunis rakkaustarina.Toistensa ja rakkautensa vuoksi Herbert ja Alice ovat valmiita uhraamaan kaikkensa meren ja sotien yrittäessä heitä estää. Tuotanto: Mageia Ab för Svenska Yle. Yle Areena toistaiseksi

Man sitter i en båt med aktersnurra och åker bortåt från fotografen
Dok: Herbert ja Alice. Man sitter i en båt med aktersnurra och åker bortåt från fotografen Kuva: Yle veneet

Uusi päivä - sarja päättyy!

Yle TV2 ja Yle Areena klo 20.00
Uuden Päivän kahdeksan vuoden mittainen taival päättyy kahteen erikoisjaksoon. Kyseiset jaksot ovat järjestyksessään 801. ja 802. Kumpikin jaksoista on vajaan tunnin mittainen.

Ensimmäinen päätösjakso on nimeltään Melkein kolmet jäähyväiset. Futurististen aikahyppyjen avulla katsoja näkee, miten Tampereen kämppisten elämä jatkuu vuosina 2020 ja 2022. Sonjan uusi työpaikka osoittautuu haastavaksi, Kristalla ja Reinolla on yhteinen projekti, Roni ja Anni tahkoavat rahaa kissabisneksellä. Tomi ja Iris puolestaan palloilevat elokuvamaailmassa. Lopulta Sonja sammuttaa kimppakämpän valot. Jakson on ohjannut JP Siili, joka oli Uuden Päivän alkuperäinen pääohjaaja ja mukana luomassa sarjan konseptia.

Toinen päätösjakso on puolestaan perinteistä Uutta Päivää. Melkein kolmet häät on musikaalijakso, jossa vietetään mahtihäitä Haavistossa. Vuosia kestäneet ihmissuhdekiemurat saatetaan päätökseensä, joka yllättää katsojat. Kuka karkaa häistään ja ketkä lopulta päätyvät alttarille? Janne Virtasen ohjaama jakso hemmottelee tosifaneja vyöryttämällä ruutuun monia sarjasta jo poistuneita hahmoja, vetäviä biisejä ja iloisia tanssikohtauksia. Vuodesta toiseen sarja onkin säilyttänyt elämänmyönteisen asenteensa: Aina koittaa uusi päivä!

Melkein kolmet jäähyväiset ma 17.12. Yle Areena ja Yle TV2
Melkein kolmet häät ti 18.12. Yle Areena ja Yle TV2

Uusi Päivä -sarjan viimeinen jakso Melkein kolmet häät.
Uusi päivä. Uusi Päivä -sarjan viimeinen jakso Melkein kolmet häät. Kuva: Yle Uusi päivä (tv)

Dokumenttiprojekti: Yrittäjä (S)

Yle TV1 klo 21.35
Uudessa elokuvassaan Virpi Suutari sukeltaa suoraan suomalaisen yrittäjyyden arkeen. Hän korostaa, että Yrittäjä -elokuvan keskiössä on ennen kaikkea ihminen ja hänen tarpeensa kuulua yhteisöön ja luoda jotakin merkityksellistä elannon hankkimisen ohella.

Elokuvassa seurataan nyhtökauran keksineiden Reetta Kivelän ja Maija Itkosen ekologista vallankumousta ruokalautasella vuoden ajan aina ensimmäisen tuotantokoneen saapumisesta alkaen. Samaan aikaan Honkajoella viisihenkinen Laineen perhe ponnistelee yhteisvoimin ansaiten elantoaan liha-autobisneksestä ja sympaattisesta pienestä tivolista. Yrittäjien tarinat ovat kuin eri planeetoilta, mutta niitä yhdistävät suuret unelmat. Ohjaus: Virpi Suutari. Tuotanto: Oktober Oy. Yle Areena 90 päivää

Dokumenttielokuva kertoo kahdesta erilaisesta yrittäjästä kahdessa hyvin erilaisessa Suomessa.
Dokumenttiprojekti: Yrittäjä. Dokumenttielokuva kertoo kahdesta erilaisesta yrittäjästä kahdessa hyvin erilaisessa Suomessa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Yrittäjä

TIISTAI 18.12.

Puutarhakauden parhaat - kaksi uutta jaksoa

Yle Fem klo 18.30
(Det bästa ur Trädgårdstider) Pernilla Månsson Colt vie katsojat vielä kerran puutarhaan katsomaan kaikkien seitsemän kauden parhaita paloja. Miltä kaikki näytti, kun Pernilla, puutarhuri John Taylor ja kokki Tareq Taylor tulivat ensimmäisen kerran villiintyneeseen puutarhaan Skånessa? Yle Areena 91 päivää

mies ja nainen ovat kyykyssä istutuslaatikon äärellä.
Puutarhakauden parhaat. mies ja nainen ovat kyykyssä istutuslaatikon äärellä. Kuva: Eva Robild/Yle Kuvapalvelu puutarhanhoito,Puutarhakauden parhaat

Puoli seitsemän

Yle TV1 klo 18.30
Joulukuussa Puoli seitsemän nostaa esiin arjen sankareita eli todellisia auttajatonttuja. Ohjelma pyysi katsojilta vinkkejä henkilöistä, jotka ovat aina valmiina auttamaan niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Ehdotuksia tuli yli kolmesataa! Pääsemme lähetyksissä seuraamaan, kun Mikko ja Susanna käyvät yllättämässä muutamat heistä jouluisella kiitoksella. Tiistaina 18.12. koko lähetys tehdään uudesta lastensairaalasta yhdessä lasten kanssa. Kuulemme yhden aivan erityisen mikkimyssyn tarinan, ja luvassa on tietysti myös joulupukki sekä jouluisia yllätyksiä. Ohjelma jää joulutauolle 21.12. ja palaa ruutuun 14.1.

Docstop: Fore!

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena Dokkarimaanantai 17.12.
Frisbeegolf on Suomen nopeimmin kasvava urheilulaji, joka on valloittanut viime vuosina maamme jokaisen kolkan ja kauppojen hyllyt. Vaikka Suomessa on ylivoimaisesti eniten lajin harrastajia maailmassa asukaslukuun suhteutettuna, niin parhaat pelaajat tulevat yhä Yhdysvalloista. Nuorten suomalaispelaajien rynnistys kohti maailman terävintä kärkeä on kuitenkin jo alkanut. Yksi näistä nuorista on Tuomas Hyytiäinen.

Tuomaksen elämä on käännekohdassa. Lukio on loppumassa ja alkamassa on ensimmäinen sopimusvuosi suuren frisbeevalmistajan ammattilaistiimissä. Kaikki on auki ja vain taivas on rajana haaveille, mutta miten nuori mies onnistuu pitämään päänsä kasassa, kun kisat ovatkin yhtäkkiä Keravan sijaan Las Vegasissa ja vastustajina ovat omat idolit?

Fore! on maailman ensimmäinen frisbeegolfista tehty elokuva. Dokumentissa nähdään Tuomas Hyytiäisen ohessa myös lajin suurimmat tähdet ja vastataan siihenkin kysymykseen, joka mielessäsi kävi, kun aloit lukea tätä tekstiä: Mitä? Voiko frisbeetä heittämällä elättää itsensä? Ohjaus: Heikki Soini. Yle Areena toistaiseksi

Sami Nieppo Hole-In-One, Vihdissä, 88 metriä
Docstop: Fore. Sami Nieppo Hole-In-One, Vihdissä, 88 metriä Kuva: Sami Nieppo frisbeegolf,docstop: fore

KESKIVIIKKO 19.12.

Linnunlaulujen toivekonsertti

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 18.02
Kosteikkojen ja lehtojen lintukuorot kuuluvat kevään ja kesän äänimaisemaan. Nyt syksyn ja talven aikana luonto on hiljainen, mutta oman suosikkilinnun ääntä voi toivoa kuuluvaksi Linnunlaulujen toivekonsertissa! Laulajan ei tarvitse olla laulutaidoiltaan hyvä tai höyhenpuvultaan kaunis, riittää, että se on tehnyt vaikutuksen kuulijaansa. Kuuntelijoiden kanssa suorassa lähetyksessä keskustelevat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg. puh. 0203-17600.

Pikkulepinkäinen istuu oksalla.
Linnunlaulujen toivekonsertti. Pikkulepinkäinen istuu oksalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lintuharrastus,pikkulepinkäinen

Prisma: Totuus nukkumisesta

Yle TV1 klo 19.00
Mitä uni on, ja miten se vaikuttaa aivoihin ja kehoon? Dokumentti paljastaa, mikä meitä valvottaa öisin ja millä yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla unta ja samalla koko elämänlaatua voidaan parantaa pysyvästi. Yle Areena 90 päivää

Koukussa (16) - toinen tuotantokausi alkaa!

Yle TV2 klo 21.00
Palkitun draaman toisella, sarjan päättävällä kaudella valtasuhteet ovat vaihtuneet. Rikostutkija Oskari Autio (Tommi Eronen) on menettänyt työnsä ja päätynyt lain pimeälle puolelle. Hänen rikosmaailman tietolähteenään toiminut nuoruudenrakastettunsa Krista (Matleena Kuusniemi) taas on onnistunut pakenemaan ja rakentamaan itselleen uuden elämän. Yhteydenpito vaarantaisi heidät molemmat. Mutta pystyvätkö he pysymään erossa toisistaan? Onko rakkaus riippuvuuksista suurin? Ohjaus: Marja Pyykkö. Tuotanto: Moskito Television Oy. Yle Areena toistaiseksi

Nainen ja mies katsovat toisiaan.
Koukussa. Nainen ja mies katsovat toisiaan. Kuva: Dan Castledine / Yle Kuvapalvelu. Koukussa

Bekas (16)

Yle Teema klo 22.05
Kaksi kurdilaista orpopoikaa Saddam Husseinin Irakissa haaveilee matkustavansa Yhdysvaltoihin, Teräsmiestä tapaamaan. Ja he päättävät tehdä unelmastaan totta. Ohjaus: Karzan Kader. Ruotsi, Suomi 2012. Yle Areena 8 päivää

Kaksi poikaa seisoo viljapellossa
Bekas. Kaksi poikaa seisoo viljapellossa Kuva: © 2012 Sonet Film AB Stillbildsfotograf: Saman Jalal Bekas

TORSTAI 20.12.

Tunteiden ilta

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 18.02
”Hetken kestää elämä, on sekin synkkä ja ikävä.” Pianisti Iiro Rantala ja sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta muuntavat kuuntelijoiden villeimmätkin tarinat musiikiksi ja piirroksiksi käden käänteessä. Kolmituntisen illan viimeinen tunti on pyhitetty joululauluille. Suoraa lähetystä Helsingin Musiikkitalon Paavo-salista voi kuunnella Radio Suomesta ja katsella kuvan kera Yle Areenasta. Puhelinnumero suoraan lähetykseen on vanha tuttu 0203-17600. Tilaisuutta voi seurata myös paikan päällä, ilmaisia lippuja saa Musiikkitalon lippupisteestä.

Kino Klassikko: Terassi (12)

Yle Teema klo 21.00
(La terrazza, Italia 1980) Roomalaisella terassilla joukko taiteilijoita ja kulttuuriälykköjä nauttii viinistä ja ruoasta, mutta herkuttelun keskellä elämän, ajatusten ja aatteiden tyhjyys alkaa paljastua. Pääosissa Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant ja Stefania Sandrelli. Ohjaus Ettore Scola. Yle Areena 31 päivää.

Joukko ihmisiä seisoo terassilla ja sen rappusilla
Kino Klassikko: Terassi. Joukko ihmisiä seisoo terassilla ja sen rappusilla Kuva: Future Film Ltd. / Yle Kuvapalvelu elokuvat,terassi

PERJANTAI 21.12.

Kortfilmskväll 2018/Lyhytelokuvailta 2018

Yle Fem klo 18.00
Petos, vimma, protesti ja iso monttu - siinä Svenska Ylen lyhytelokuvakilpailun voittajien teemoja. Lyhytelokuvien jälkeen klo 19.20 elokuvien käsikirjoittajat keskustelevat elokuvistaan Silja Sahlgren-Fodstadin ja Johanna Grönqvistin johdolla. Elokuvat ovat: Vajoama, Tuhka, Kamarinäytelmä ja Matsi.

Yö pitkä, elokuva lyhyt - parhaita lyhytelokuvia Suomesta ja maailmalta

Yle Teema klo 21.00 alkaen
Vuoden lyhimpänä päivänä 21.12. vietetään jälleen kansainvälistä lyhytelokuvapäivää. Yle Teema esittää perjantai-iltana kolme tuntia lyhytelokuvia: hauskaa ja outoa, festivaalivoittajia, animaatioita... Lisäksi aikaisemmin samana iltana Yle Femillä nähdään neljä uutta suomenruotsalaista lyhytelokuvaa.

Lyhytelokuvapäivä ei ole vain televisiossa! Kuka tahansa voi järjestää oman pop up -näytöksen viikon aikana. Katso ohjeet ja etsi tapahtumia lyhytelokuvapäivän verkkosivuilta: lyhytelokuvapaiva.fi

Lyhytelokuvat:
Kukista ja mehiläisistä (12), (Suomi 2016)
Tyhjä tila (S), (Negative Space, Ranska 2017)
Taakka (S), (Bördan/The Burden, Ruotsi 2017)
Ihmisen arvo (S), (Import, Alankomaat 2016)
Tiikeri (12), (Suomi 2018)
Star Shaped Scar (7), Suomi 2018
Yökyöpeli (7), (Nighthawk, Slovenia 2016)
Helsinki Mansplaining Massacre (16), (Suomi 2018)
Hajaannus (7), (Dissonance, Saksa 2015)
Komitea (S), (Kommittén, Suomi 2016)
Paperi, hevonen ja lintuja (S), (Papirnati zivot, Serbia 2017)
Söpöyden kutsu (16), (Call of cuteness, Saksa 2017)
Sog (12), (Saksa 2017)

Animaatiohahmo polvistuneena lattialle avonaisen matkalaukun eteen.
Tyhjä tila. Animaatiohahmo polvistuneena lattialle avonaisen matkalaukun eteen. Kuva: SFMD (Miyu Distribution) / Yle Kuvapalvelu lyhytelokuvat,Tyhjä tila

LAUANTAI 22.12.

Kätkijät (S)

Yle Fem klo 10.00
(Kari-gurashi no Arietti, Japani 2010) Peukaloisen kokoinen Arietta asuu perheensä kanssa "inhimalisten" lattialautojen alla. Neljätoistavuotiaaksi tultuaan hän pääsee isänsä kanssa ensimmäiselle kätkemismatkalleen ulkomaailmaan. Siellä Arietta kohtaa tavallisen kokoisen pojan Shon. Kätkijöiden tärkeimmän säännön mukaan "inhimalisten" ei saa koskaan antaa nähdä itseään, mutta Arietta ei voi olla kuuntelematta sydämensä ääntä. Nuorten välille syntyy kiintymys, joka auttaa kumpaakin löytämään itsensä. Ohjaaja: Hiromasa Yonebayashi. Tuotanto: Studio Ghibli.

punaisessa mekossa oleva animaatiohahmo-tyttö seisoo lehtien seassa
Kätkijät. punaisessa mekossa oleva animaatiohahmo-tyttö seisoo lehtien seassa Kuva: Ghibli / Yle Kuvapalvelu Kätkijät

Olli Oksamies (S)

Yle Fem klo 11.30
(Herr Pinnemans äventyr) Tarina tikku-ukosta, joka joutuu eroon perheestään ja kokee uskomattoman seikkailun. Joulu on tulossa, ja tikku-ukon pitäisi päästä kotiin. Apu on lähempänä kuin se osasi odottaakaan. buu.yle.fi. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Bletchleyn nelikko: San Francisco (12) - Uusia jaksoja

Yle TV1 klo 19.45
(Bletchley Circle: San Francisco, S3) Bletchleyn nelikon omapäiset seikkailut rikosten maailmassa jatkuvat kolmannella tuotantokaudella uusin maustein ja uudessa ympäristössä.

On kulunut nelisen vuotta siitä, kun Lontoon Bletchley Parkin entiset koodinpurkajanaiset yhdistivät voimansa selvittääkseen raakoja naisiin kohdistuvia rikoksia. Sittemmin älykkäiden naisten tiet erkanivat ja kukin heistä palasi omaan tavalliseen arkeensa. Taakse jäi etsivänä toimiminen - vai jäikö sittenkään? Kun Millie lukee lehdestä, että rapakon takana San Franciscossa on surmattu nainen kalvavan tutulla tavalla, uteliaisuus nostaa jälleen päätään. Millie näkee surmassa yhtymäkohtia sodan aikaiseen tapaukseen, jossa yksi koodinpurkajanaisista surmattiin, eikä tekijää koskaan tavoitettu.

Jean on uransa huipulla, kirjastonhoitajana, mutta kaipaa hänkin salaa uusia haasteita. Silti Millien ehdotus on toki yltiöpäinen. Kaksi älykästä naista päättää tehdä pienen matkan San Franciscoon, jossa he kohtaavat kaksi amerikkalaista virkasisarta, Millien ja Haileyn. Heitä yhdistää paitsi uteliaisuus ja äly, myös turhautuminen siitä, että vielä 1950-luvulla nainen joutuu pistämään kynttilänsä vakan alle.

Yhdessä naiset ryhtyvät penkomaan raakojen naisensurmien taustoja, eivätkä ollenkaan arvaa pistävänsä päänsä ampiaispesään. Ympärillä yhteiskunta muuttuu, eikä pelkästään hyvään suuntaan. Tuleeko Amerikan-matkasta Millien ja Jeanin kohtalo, ja millä tavalla? Pääosissa: Julie Graham, Rachel Stirling, Crystal Balint, Chanelle Peloso. Käsikirjoitus: Guy Burt. Tuotanto: Omnifilm Entertainment, Britbox LLC, World Productions, Britannia/Yhdysvallat, 2018. Yle Areena 30 päivää

Sarjasta Bletchleyn nelikko: San Francisco nähdään kahdeksan uutta jaksoa.
Bletchleyn nelikko: San Francisco. Sarjasta Bletchleyn nelikko: San Francisco nähdään kahdeksan uutta jaksoa. Yle TV1,Bletchleyn nelikko: San Francisco

Neljä joulua yhdessä päivässä

Yle TV2 klo 21.00
(Four Christmases, USA 2008) Vince Vaughnin ja Reese Witherspoonin tähdittämä komedia pariskunnasta, joka tekee aina kaikkensa välttääkseen tapaamasta joulupyhinä eronneita vanhempiaan - kunnes on pakko viettää kerrankin joulu sukulaisten luona. Pääosissa Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Mary Steenburgen, Jon Favreau ja Dwight Yoakam. Ohjaus Seth Gordon. Yle Areena 30 päivää

Vince Vaughn ja Reese Witherspoon katsovat kameraan.
Neljä joulua yhdessä päivässä. Vince Vaughn ja Reese Witherspoon katsovat kameraan. Kuva: John P. Johnson / Yle Kuvapalvelu Neljä joulua yhdessä päivässä

Teemalauantai: Ingmar Bergman ja Persona

Yle Teema klo 21.30 alkaen
Vuosi 1966 oli käännekohta ohjaaja Ingmar Bergmanin uralla ja elämässä. Syvä kriisi tuotti yhden Bergmanin mestariteoksista, ohjaajan laajassa tuotannossa ainutlaatuisen elokuvan Persona. Tuosta ajasta ja uuden ilmaisun etsinnästä kertoo uusi ranskalais-ruotsalainen dokumentti Elokuva joka pelasti Ingmar Bergmanin. Dokumentin jälkeen esitetään tuo yhä moderni ja hätkähdyttävä elokuva Persona – naisen naamio, pääosissa Bibi Andersson ja Liv Ullman.

Bergman-teema jatkuu Teemalla tammikuussa 2019.

Elokuva joka pelasti Ingmar Bergmanin
(Persona, le film qui a sauvé Ingmar Bergman, Ranska 2017) Ingmar Bergmania pidetään elokuvaohjaamisen kiistattomana mestarina, jonka elämä ja saavutukset hakevat vertaisiaan. Dokumentti kertoo Bergmanin elämän käänteentekevästä vuodesta, jota leimasi yksi elokuva: Persona. Käsikirjoitus Maria Sjöberg, ohjaus Manuelle Blanc. Yle Areena 90 päivää

Persona – naisen naamio
(Persona, Ruotsi 1966) Ingmar Bergmanin omalaatuisin, kokeellisin ja salaperäisin mestariteos kertoo kahdesta naisesta, naamioista, läheisyyden kauhusta ja maailmantuskasta. Pääosissa Bibi Andersson, Liv Ullman, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand. Yle Areena 30 päivää

Bibi Andersson och Liv Ullman i närbild i filmen Persona.
Persona - naisen naamio. Bibi Andersson och Liv Ullman i närbild i filmen Persona. Kuva: ullstein bild - United Archives/ All Over Press Naisen naamio – Persona,Bibi Andersson,Liv Ullmann

SUNNUNTAI 23.12.

Radioteatteri esittää: Kolme päiväkirjaa

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 15.00
Vuonna 2018 on tullut kuluneeksi 100 vuotta elokuvan mestarin Ingmar Bergmanin syntymästä ja juhlavuotta on juhlittu maailmanlaajuisesti. Kaksiosainen kuunnelma vuodelta 2013 nostaa keskiöön Bergmanin vaimon ja tyttären äidin, Ingrid von Rosenin. Rakkaudesta ja menetyksestä kertova tarina perustuu Ingmar Bergmanin ja Maria von Rosenin päiväkirjoihin. Ohjaus: Kari Paljakka. Suomennos: Marita Salminen. Dramatisoinut: Leena Virtanen. Äänisuunnittelija: Hanna-Helena Kinnunen. Rooleissa Heikki Nousiainen, Heidi Krohn, Katja Kûttner ja Filemon von Martens. Kuunnelman toinen osa lähetetään viikon kuluttua sunnuntaina 30.12.

Joulustoori (7)

Yle TV2 klo 19.10
(Nativity!, Englanti 2009) Komediaelokuvassa esikoulun opettaja joutuu pahaan pulaan, kun hän väittää, että Hollywood-tuottajat harkitsevat elokuvan tekemistä koulun joulunäytelmästä, ja sitten uutisesta innostuvat lapset, vanhemmat ja vielä valtakunnalliset mediatkin. Pääosissa Martin Freeman, Marc Wootton, Ashley Jensen ja Pam Ferris. Ohjaus Debbie Isitt. Yle Areena 31 päivää

Mies pitää käsillään päätään pienten, värikkääsi pukeutuneiden lasten keskellä.
Joulustoori. Mies pitää käsillään päätään pienten, värikkääsi pukeutuneiden lasten keskellä. Kuva: Mirrorball / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Joulustoori

Kotikatsomo: Hymyilevä mies (7)

Yle TV1 klo 21.10
(Suomi 2016) Olli Mäki otteli vuonna 1962 ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta, ja hävisi. Siitä tuli hänen elämänsä onnellisin päivä. Juho Kuosmasen Cannesissa palkittu elokuva perustuu tositapahtumiin. Rooleissa Jarkko Lahti (Olli Mäki), Oona Airola (Raija Jänkä), Eero Milonoff (Elis Ask), Joanna Haarti (Laila Ask), John Bosco Jr (Davey Moore), Olli Rahkonen, Joonas Saartamo, Henrik Palosaari. Mv. Kuvailutulkattu. Yle Areena 30 päivää

Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus.
Kotikatsomo: Hymyilevä mies. Hymyilevä mies on Juho Kuosmasen ohjaama tositapahtumien innoittama elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo Yle TV1,Hymyilevä mies,Kotikatsomo: Hymyilevä mies

Lue myös - yle.fi:stä poimittua