Hyppää pääsisältöön

Balettilegenda Doris Laine aloitti tanssin isän nahkatakista tehdyillä tossuilla

Primaballerina ja professori Doris Laine (1931–2018) tanssi uransa aikana kaikilla maailman tärkeimmillä balettinäyttämöillä. Tie tanssijaksi alkoi päättäväisyydellä ja isän nahkatakista tehdyillä tossuilla.

Doris Laine kuvaa itseään itsepäiseksi, yllytyshulluksi ja ratkaisuja hakevaksi. Sellaisia ominaisuuksia varmasti tarvittiinkin matkalla arvostetuksi tanssijaksi ja tanssitaiteen edistäjäksi.

Liisa Vihmasen dokumentti Omin jaloin, omin sanoin (2017) kertoo Doris Laineen tarinan ja hänen vuosistaan Suomen Kansallisoopperan tanssijana 1947–1976 ja Kansallisbaletin johtajana 1984–1992.

Mä oon aina ollut tämmöinen yllytyshullu.― Doris Laine

Helsinkiläiseen työläisperheeseen vuonna 1931 syntynyt Doris Laine innostui baletista jo lapsena, mutta vanhemmat eivät lämmenneet tulevaisuudensuunnitelmista tanssijana. Sisar Riitta lupasi kuitenkin auttaa. Yhdessä Doris ja Riitta jakoivat lehtiä ja saivat kerättyä rahaa balettikoulua varten.

Ensimmäiset balettitossut tehtiin itse ja pohjat siihen saatiin isän nahkatakista, kertoo Doris Laine. Tarinaa kätkeytyy siihenkin, kuka hänen isänsä oli: venäläinen sotavankeudesta paennut mies, joka otti nimekseen kasvatti-isänsä suomalaisen sukunimen Laine.

Doris Laineen läpimurto oli Illusian rooli vuonna 1952 kantaesityksensä saaneessa baletissa Pessi ja Illusia, joka hurmasi katsojat. Tanssijat pääsivät myös valkokankaalle, kun Jack Witikka ohjasi vuonna 1954 ensimmäisen suomalaisen balettielokuvan Pessi ja Illusia. Rooleissa nähtiin tutut tanssijat Doris Laine ja Heikki Värtsi.

Tärkeiksi ja rakkaiksi rooleikseen Laine mainitsee myös Joutsenlammen Odeten ja Odilen sekä Julian roolin Romeossa ja Juliassa.

Tanssiuran lisäksi Laine teki merkittävän työn tanssialan vaikuttajana ja suomalaisen tanssitaiteen kehittäjänä. Hänen haaveestaan sai alkunsa myös Helsingissä järjestettävä kansainvälinen balettikilpailu. Tanssijoiden aseman parantaminen oli Laineelle aina tärkeää ja kotimaassa järjestettävät kisat tarjosivat siihen mahdollisuuksia.

Laineelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 1957 ja professorin arvonimi vuonna 1992.

Doris Laine harjoittelee balettia 1973
Balettitanssija Doris Laine harjoittelee Kansallisoopperan salilla 1973. Doris Laine harjoittelee balettia 1973 Kuva: Yle / Kalle Kultala Doris Laine

Katso myös:
Kantapöydän taiteilijatreffeillä tavataan äiti ja tytär, professori ja primaballerina emerita Doris Laine ja Suomen kansallisoopperan sidosryhmäpäällikkö Heidi Almi.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto