Hyppää pääsisältöön

Japanin Bach-kollegiumin juureton joulu

Japanin Bach-kollegium tunnetaan tyylikkäistä ja eläväisistä barokkitulkinnoista, joiden kulttuuri- ja perinnetietoisuuden takeena on yhtyeen johtaja Masaaki Suzuki, luterilaisempi ja eurooppalaisempi kuin joulukirkkonne kanttori. Siksi odotin paljon BIS-yhtiön levyltä, jolle Masaakin poika Masato Suzuki on tehnyt kuorosovituksia yleiseurooppalaisista joululauluista. Väleissä Masato soittaa ranskalaisen barokkisäveltäjä Louis-Claude Daquinin jouluisia urkukappaleita.

Verbum caro factum est / Bach Collegium Japan
Verbum caro factum est / Bach Collegium Japan Uudet levyt

Valitettavasti polvi ei ole pojasta parantunut. Masato Suzukin kuorosovitukset ovat sinänsä sointuisia ja yleensä kunnioittavat alkuperäistä melodiaa tai koraalia, mutta niistä tulee erikoisen juureton tunne, ja juurettomuus ei kuulu jouluun. Masato sekoittaa barokkia, Mendelssohnia, romantiikkaa ja varovaista nykyaikaa, mutta todella laimeasti eikä ankkuroi mihinkään. Suomalaisten joululaulusäveltäjien tai brittiläisten carol-mestarien olisi pitänyt antaa Masatolle pari oppituntia, että hän olisi tajunnut, mitä perinne ja oma tyyli voivat merkitä. Teräväsointisten barokkiurkujen välikkeetkään eivät juurettomuuden keskellä kuulosta aidoilta vaan oudoilta.

Isä-Suzukin johtama kuoro toki veisaa poika-Suzukin sovitukset ammattimaisella soinnilla, jossa yhdistyvät kirkkaus ja täyteläisyys lukuisilta Bach-levyiltä tuttuun tapaan. Eikä Japanin Bach-kollegium ei tällä levyllä ristiinnaulitse joulupukkia tai muutenkaan käsitä joulua väärin. Mutta perinnejuhlan yhteydessä hennot tyyliseikat korostuvat, ja niiden takia levy ei lunasta odotuksia.

"Verbum caro factum est - A Christmas Greeting", kansainvälisiä joululauluja kuorolle, sov. Masato Suzuki, sekä Louis-Claude Daquin: Noëls. - Bach Collegium Japan/Masaaki Suzuki, ja Masato Suzuki, urut. (BIS-2291)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua