Hyppää pääsisältöön

Japanin Bach-kollegiumin juureton joulu

Japanin Bach-kollegium tunnetaan tyylikkäistä ja eläväisistä barokkitulkinnoista, joiden kulttuuri- ja perinnetietoisuuden takeena on yhtyeen johtaja Masaaki Suzuki, luterilaisempi ja eurooppalaisempi kuin joulukirkkonne kanttori. Siksi odotin paljon BIS-yhtiön levyltä, jolle Masaakin poika Masato Suzuki on tehnyt kuorosovituksia yleiseurooppalaisista joululauluista. Väleissä Masato soittaa ranskalaisen barokkisäveltäjä Louis-Claude Daquinin jouluisia urkukappaleita.

Verbum caro factum est / Bach Collegium Japan
Verbum caro factum est / Bach Collegium Japan Uudet levyt

Valitettavasti polvi ei ole pojasta parantunut. Masato Suzukin kuorosovitukset ovat sinänsä sointuisia ja yleensä kunnioittavat alkuperäistä melodiaa tai koraalia, mutta niistä tulee erikoisen juureton tunne, ja juurettomuus ei kuulu jouluun. Masato sekoittaa barokkia, Mendelssohnia, romantiikkaa ja varovaista nykyaikaa, mutta todella laimeasti eikä ankkuroi mihinkään. Suomalaisten joululaulusäveltäjien tai brittiläisten carol-mestarien olisi pitänyt antaa Masatolle pari oppituntia, että hän olisi tajunnut, mitä perinne ja oma tyyli voivat merkitä. Teräväsointisten barokkiurkujen välikkeetkään eivät juurettomuuden keskellä kuulosta aidoilta vaan oudoilta.

Isä-Suzukin johtama kuoro toki veisaa poika-Suzukin sovitukset ammattimaisella soinnilla, jossa yhdistyvät kirkkaus ja täyteläisyys lukuisilta Bach-levyiltä tuttuun tapaan. Eikä Japanin Bach-kollegium ei tällä levyllä ristiinnaulitse joulupukkia tai muutenkaan käsitä joulua väärin. Mutta perinnejuhlan yhteydessä hennot tyyliseikat korostuvat, ja niiden takia levy ei lunasta odotuksia.

"Verbum caro factum est - A Christmas Greeting", kansainvälisiä joululauluja kuorolle, sov. Masato Suzuki, sekä Louis-Claude Daquin: Noëls. - Bach Collegium Japan/Masaaki Suzuki, ja Masato Suzuki, urut. (BIS-2291)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua