Hyppää pääsisältöön

Kauniin pelkistetty baritonijoulu

Baritoni Aarne Pelkonen voitti hiljattain parikin tärkeää laulukilpailua, ja ura on tyylikkäässä nousussa isojen oopperadebyyttien myötä. Tänä syksynä Pelkonen malttoi rauhoittua perinteisten joululaulujen äärelle, ja tuloksena syntynyt joululevy "Taivas sylissäni" on hyvällä tavalla pelkistetty ja ilahduttavan perinteinen joululaululevy.

Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen
Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen Uudet levyt

Pelkosella on kevyt, nuori ja hallittu baritoni, jolle hienonhieno karheus antaa karismaa, hänen laulamistaan sanoista saa selvän, eikä hän ylitulkitse musiikkia omakseen vaan laulaa niin kuin tapana on. Tällä reseptillä perinteinen joululevy onnistuu takuuvarmasti, mutta valitettavan harvalla laulajalla on yhtä laadukkaat ainekset kuin Pelkosella. Höysteeksi on tarjolla konstailematon, makeilematon ja ammattitaitoinen säestys pianolla, uruilla ja sellolla - ja siinä se. Levyn äänityskin luo läsnäolevan mielikuvan akustisesta kirkkokonsertista, vaikka piano soi hieman epäluontevasti.

Adamin joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu ja muut soivat samalla ajattomalla tyylillä kuin Isokosken, Hynnisen tai vaikka Saaritsin joulu. Aika näyttää, kuinka pysyvästi baritoni Aarne Pelkonen laulaa itsensä suomalaiseen jouluun, mutta itselleni levy oli kaunis jouluyllätys.

"Taivas sylissäni", tuttuja joululauluja. - Aarne Pelkonen, baritoni, sekä Juho Alakärppä, piano, Kalevi Kiviniemi, urut, Marius Järvi, sello ja Tapiolan kuoro/Pasi Hyökki. (JOVEREC-21)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Tähden kirkkautta ja paimenten ihmetystä keskiajalta

  Levyarvostelu

  Joululevyvalikoiman ajallisesti etäisin uusi joululevy tuo joulun ihmeen kaikista lähimmäksi, ainakin minulle. Boston Camerata ja kokenut keskiaikatyylittelijä Anne Azema ovat rakentaneet pelkistetyistä soittimista, muinaisista lauluista ja latinankielisistä teksteistä levyn, jolla soi tähden kirkkaus, paimenten ihmetys ja vähän myös itämaiden tietäjien eksotiikka.

 • Gambojen pehmeä särinä tuo joulun 1600-luvulta

  Levyarvostelu

  1600-luvun vaihteessa kuningatar Elisabeth I:n Englannissa joulua odotettiin hartaammin kuin nykyään, eikä joulupäivästä alkanut juhlakausikaan ollut rajua riekkumista, etenkään hovissa. Tässä hengessä loistava gambayhtye Fretwork ja mezzosopraano Helen Charlston ovat koonneet uuden joululevynsä, jota kuunnellessa musiikin harras kauneus valtaa tilan kulutusjuhlalta.

 • Lauluyhtyejoulu on jo perinne

  Levyarvostelu

  Lauluyhtye Rajattoman suosittu joulutuplalevy julkaistiin liki kaksikymmentä vuotta sitten. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja lisäksi synnyttänyt Suomeen uuden joulumusiikkiperinteen, kevyesti vahvistettujen lauluyhtyeiden kirkkokelpoisen jouluviihteen. Siitä perinteestä ammentaa myös lauluyhtye Kuvaja uudella joululevyllään Tästä alkaa joulu.

 • Miltä joulu kuulostaa nykysaameksi?

  Levyarvostelu

  Norjan saamelainen Kajsa Balto joikaa ja laulaa nykysaamelaiseen maailmanmusiikkityyliin, joka löytää varsin erikoisen sovelluksen Balton uuden joululevyn musiikista. Yhtyeensä ja välillä orkesterin kanssa Balto tyylittelee saameksi Erkki Melartinin Lapin joulun, Adolphe Adamin Joululaulun ja pari keskieurooppalaista jouluvirttä, ja kun seassa on Balton omaakin musiikkia, kokonaisuus palauttaa mieleen, että monet joulun perinteet ovat kulttuurienvälisiä sulautumia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua