Hyppää pääsisältöön

Kauniin pelkistetty baritonijoulu

Baritoni Aarne Pelkonen voitti hiljattain parikin tärkeää laulukilpailua, ja ura on tyylikkäässä nousussa isojen oopperadebyyttien myötä. Tänä syksynä Pelkonen malttoi rauhoittua perinteisten joululaulujen äärelle, ja tuloksena syntynyt joululevy "Taivas sylissäni" on hyvällä tavalla pelkistetty ja ilahduttavan perinteinen joululaululevy.

Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen
Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen Uudet levyt

Pelkosella on kevyt, nuori ja hallittu baritoni, jolle hienonhieno karheus antaa karismaa, hänen laulamistaan sanoista saa selvän, eikä hän ylitulkitse musiikkia omakseen vaan laulaa niin kuin tapana on. Tällä reseptillä perinteinen joululevy onnistuu takuuvarmasti, mutta valitettavan harvalla laulajalla on yhtä laadukkaat ainekset kuin Pelkosella. Höysteeksi on tarjolla konstailematon, makeilematon ja ammattitaitoinen säestys pianolla, uruilla ja sellolla - ja siinä se. Levyn äänityskin luo läsnäolevan mielikuvan akustisesta kirkkokonsertista, vaikka piano soi hieman epäluontevasti.

Adamin joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu ja muut soivat samalla ajattomalla tyylillä kuin Isokosken, Hynnisen tai vaikka Saaritsin joulu. Aika näyttää, kuinka pysyvästi baritoni Aarne Pelkonen laulaa itsensä suomalaiseen jouluun, mutta itselleni levy oli kaunis jouluyllätys.

"Taivas sylissäni", tuttuja joululauluja. - Aarne Pelkonen, baritoni, sekä Juho Alakärppä, piano, Kalevi Kiviniemi, urut, Marius Järvi, sello ja Tapiolan kuoro/Pasi Hyökki. (JOVEREC-21)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Pianon aatelinen pysyy (ja paranee vähän)

  Levyarvostelu

  Angela Hewitt tunnetaan Bach-pianistina, ja hän levytti Bachin tärkeimmät kosketinsoitinteokset Hyperion-yhtiölle jo 90-luvulla. Viime vuosina Hewitt on palannut Bachin pariin uudella innolla ja päätynyt myös tekemään uusintalevytyksen kuudesta partitasta. Yleensä uusintalevytyksiä markkinoidaan tulkinnan perusteellisella muuttumisella, mutta Hewitt on fiksu ja asettelee saatesanansa varovaisesti. Vertailun perusteella kehitystä on silti tapahtunut - vieläpä parempaan.

 • Luuttumusiikkia kreivin ajalta

  Levyarvostelu

  1600-luvun puolivälissä syntynyt Jan Antonin Losy sattui olemaan Losinthalin kreivi ja vieläpä varoissaan. Siksi hän sai rauhassa soitella luuttua koko ikänsä. Jakob Lindbergin asema luutistina ei ole yhtä turvattu, mutta etuoikeus on kai sekin, että voi levyttää BIS-yhtiölle Losyn sävellyksiä.

 • Sirpaleista laatua mutta kiinnostava yhdistelmä

  Levyarvostelu

  Lappeenrannassa on ollut orkesteri jo satakymmenen vuotta, minkä kunniaksi nykyinen Lappeenrannan kaupunginorkesteri on julkaissut levyn otsikolla Saimaa Seasons. Levyn sisältö ei liity Saimaaseen eikä vuodenaikoihin, vaan yhdistää Carl Nielseniä Paavo Heiniseen. Orkesterin edellisellä levyllä kuultiin molemmilta huilukonsertot, nyt klarinettikonsertot.

 • Daniel Herskedal jättää raja-aitoja ylitettäväksi

  Levyarvostelu

  Kun strategisesti viisas levyjätti Naxos julkaisee norjalaisen jazz-tuubistin sävellyksiä, siihen täytyy olla syy. Osan selittää levyn takakansi, jossa komeilee norjalaisten kulttuuritukijoiden logoja, mutta pääasiassa Naxos kai ajattelee, että Daniel Herskedalissa on taidemusiikin tulevaisuus. Hänen teoksensa Behind the Wall (Muurin takana) onkin muodikasta ja ymmärrettävää musiikkia, muttei ongelmatonta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua