Hyppää pääsisältöön

Kauniin pelkistetty baritonijoulu

Baritoni Aarne Pelkonen voitti hiljattain parikin tärkeää laulukilpailua, ja ura on tyylikkäässä nousussa isojen oopperadebyyttien myötä. Tänä syksynä Pelkonen malttoi rauhoittua perinteisten joululaulujen äärelle, ja tuloksena syntynyt joululevy "Taivas sylissäni" on hyvällä tavalla pelkistetty ja ilahduttavan perinteinen joululaululevy.

Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen
Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen Uudet levyt

Pelkosella on kevyt, nuori ja hallittu baritoni, jolle hienonhieno karheus antaa karismaa, hänen laulamistaan sanoista saa selvän, eikä hän ylitulkitse musiikkia omakseen vaan laulaa niin kuin tapana on. Tällä reseptillä perinteinen joululevy onnistuu takuuvarmasti, mutta valitettavan harvalla laulajalla on yhtä laadukkaat ainekset kuin Pelkosella. Höysteeksi on tarjolla konstailematon, makeilematon ja ammattitaitoinen säestys pianolla, uruilla ja sellolla - ja siinä se. Levyn äänityskin luo läsnäolevan mielikuvan akustisesta kirkkokonsertista, vaikka piano soi hieman epäluontevasti.

Adamin joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu ja muut soivat samalla ajattomalla tyylillä kuin Isokosken, Hynnisen tai vaikka Saaritsin joulu. Aika näyttää, kuinka pysyvästi baritoni Aarne Pelkonen laulaa itsensä suomalaiseen jouluun, mutta itselleni levy oli kaunis jouluyllätys.

"Taivas sylissäni", tuttuja joululauluja. - Aarne Pelkonen, baritoni, sekä Juho Alakärppä, piano, Kalevi Kiviniemi, urut, Marius Järvi, sello ja Tapiolan kuoro/Pasi Hyökki. (JOVEREC-21)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Niin vähän kuin mahdollista on musiikissa paljon

  Levyarvostelu

  Trio Peltomaa Fraanje Perkolan uutuuslevyä Aer on vaikea lokeroida tai kuvailla mutta helppo kuunnella. Se pöyhii ainakin minun sieluni syvyyksiä hiljaisilla, rauhallisilla liikkeillä, joissa on sekä ymmärtäväistä lempeyttä että vastustamatonta voimaa. Keskiaikaista musiikkia on ennenkin yhdistetty ajattoman nykyaikaiseen improvisaatioon, mutta harvoin näin tyylikkäästi.

 • Kopatchinskaja soittaa nykymusiikkia kuin musiikkia

  Levyarvostelu

  Viulunsoiton luonnonvoima nimeltä Patricia Kopatchinskaja on löytänyt reitin sydämeeni tutulla mutta harvinaisella keinolla. Hän soittaa tinkimätöntä nykymusiikkia, mutta niin persoonallisella, luonnollisella ja mukaansatempaavalla tavalla, että se kuulostaa aivan musiikilta. Niin käy myös Kopatchinskajan uutuuslevyllä Plaisirs illuminés, jolla hän yhdistää voimansa Camerata Bernin ja sellisti Sol Gabettan kanssa.

 • Syviä aiheita lapsikuorolla

  Levyarvostelu

  Jyväskylä on pedagogian suurkaupunki, mistä kertoo sekin että siellä peruskouluilla on oma edustuskuoro, Vox Aurea - ja mikä kuoro se onkaan! Viitisenkymmentä hyvin laulavaa lasta ja nuorta, jotka pystyvät esittämään tyypillistä nykykuoromusiikkia, lauluyhtye-tyylistä pehmopoppia ja kaikkea siltä väliltä. Sellaisen valikoiman sisältää myös Vox Aurean uutuuslevy Pato, joka koostuu kuoron 2010-luvulla kantaesittämistä tilaussävellyksistä.

 • Ville Rusanen saa luontokokemukset soimaan

  Levyarvostelu

  Baritoni Ville Rusanen voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2004 ja on sen jälkeen tehnyt kansainvälistä oopperauraa. Oman profiililevyn tekemiseen Rusaselle kuitenkin avautui mahdollisuus vasta kun korona tyhjensi kalenterit häneltä ja pianisti Pami Karvoselta. Teemaksi tuli suomalainen luonto, joka on monin tavoin lähellä molempien sydäntä - ja se myös kuuluu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua