Hyppää pääsisältöön

Kauniin pelkistetty baritonijoulu

Baritoni Aarne Pelkonen voitti hiljattain parikin tärkeää laulukilpailua, ja ura on tyylikkäässä nousussa isojen oopperadebyyttien myötä. Tänä syksynä Pelkonen malttoi rauhoittua perinteisten joululaulujen äärelle, ja tuloksena syntynyt joululevy "Taivas sylissäni" on hyvällä tavalla pelkistetty ja ilahduttavan perinteinen joululaululevy.

Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen
Taivas sylissäni / Aarne Pelkonen Uudet levyt

Pelkosella on kevyt, nuori ja hallittu baritoni, jolle hienonhieno karheus antaa karismaa, hänen laulamistaan sanoista saa selvän, eikä hän ylitulkitse musiikkia omakseen vaan laulaa niin kuin tapana on. Tällä reseptillä perinteinen joululevy onnistuu takuuvarmasti, mutta valitettavan harvalla laulajalla on yhtä laadukkaat ainekset kuin Pelkosella. Höysteeksi on tarjolla konstailematon, makeilematon ja ammattitaitoinen säestys pianolla, uruilla ja sellolla - ja siinä se. Levyn äänityskin luo läsnäolevan mielikuvan akustisesta kirkkokonsertista, vaikka piano soi hieman epäluontevasti.

Adamin joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu ja muut soivat samalla ajattomalla tyylillä kuin Isokosken, Hynnisen tai vaikka Saaritsin joulu. Aika näyttää, kuinka pysyvästi baritoni Aarne Pelkonen laulaa itsensä suomalaiseen jouluun, mutta itselleni levy oli kaunis jouluyllätys.

"Taivas sylissäni", tuttuja joululauluja. - Aarne Pelkonen, baritoni, sekä Juho Alakärppä, piano, Kalevi Kiviniemi, urut, Marius Järvi, sello ja Tapiolan kuoro/Pasi Hyökki. (JOVEREC-21)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua