Hyppää pääsisältöön

Ooppera-Sinatra-siirappijoulu

Jouluun kuuluu pelkistettyjen perinnetunteiden lisäksi myös suuren maailman siirappinen viihde. Sitä on vaikea tehdä tyylikkäästi täällä raukoilla rajoilla, mutta maamme johtava mikrofonibaritoni Waltteri Torikka sentään yrittää. Hänen joululevynsä kuuntelusta tulee yhtä jouluinen olo kuin laatikollisesta vihreitä kuulia, mutta olletikin tuote myy, koska asialla on peräti Warner.

Waltteri Torikka / Sydämeni joulu
Waltteri Torikka / Sydämeni joulu Uudet levyt

Kenties Waltteri Torikka yrittää olla ugrilainen Sinatra, mutta usein hänen joulupyrintönsä lipsahtavat lähemmäs Vesa-Matti Loirin viipyilevää ähinää kuin ongelmatonta viihde-eleganssia. Haaste saattaa johtua levyn ohjelmistosta: suomalainen mollijoulu närästää viihteeksi sovitettuna, vaikka käyttäisi kuinka isoa viihdeorkesteria. Huonosti sulavaa on myös äänenmuodostuksen liukuma aulaviihdetyylistä nahistuneeseen oopperabaritoniin levyn lukuisissa nostatuksissa. Oi, jouluyötä ja Sylvian joululaulua varten Torikka kaivaa varastosta tomuisen mutta melko uskottavan ja pontevasti ässiä pärskyttelevän oopperaäänensä, mutta luottamus on jo mennyt.

Jyväskylä Sinfonian ja Ville Matvejeffin tehtävänä tässä hyvän maun haaksirikossa on kuulostaa kalliimmalta kuin syntetisaattori, ja siinä he onnistuvat hienosti.

Jos haluat kuunnella Sydämeeni joulun teen, valitse oikea iskelmätähti. Jos haluat kuunnella Adamin joululaulun, valitse oikea oopperalaulaja. Jos haluat kuunnella Have yourself a merry little Christmas, valitse oikea Sinatra. Waltteri Torikan joululevylle ei osunut voittoarpoja, vaikka auliisti myönnän että Suomessa hän on ainoa lajiaan.

"Sydämeni joulu", tuttuja joululauluja. - Waltteri Torikka, laulu, ja Jyväskylä Sinfonia/Ville Matvejeff. (Warner, 5054197033506)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua