Hyppää pääsisältöön

Ruotsalainen kansanmusiikki- ja kuorojoulu

Kansanomaisuus on kautta aikain ollut joulumusiikin ominaispiirre, mutta varsinaisen nykykansanmusiikin ja joulumusiikin yhdistäminen on tullut muotiin vasta hiljattain. Eräs pioneeri on Tukholman Pyhän Jaakobin kirkon kamarikuoro, joka jo kymmenen vuotta sitten julkaisi levyn Folkjul. Kuoroperinteen ja urkujen maustaminen etnoelementeillä oli menestys, ja tänä jouluna BIS on julkaissut levylle odotetun jatko-osan.

Folkjul II
Folkjul II Uudet levyt

Pyhän Jaakobin kirkossa on erinomainen, puoliammattimainen kamarikuoro, mutta primus motorina konseptissa, sovituksissa ja esityksissä on Gunnar Idenstam, joka on paitsi konserttiurkuri myös kansanmuusikko. Sovituksissa Idenstam ei yritä yhdistää taidemusiikkia kansanmusiikkiin, vaan pitää elementit kunnioittavasti erillään, niin että kaikki saavat toimia vahvuuksillaan ja urkusoinnin turvallisessa syleilyssä syntyy tyylien kontrapunkti. Sitä paitsi Idenstam soittaa urkuja hämmentävän mainiolla svengillä.

Kansanmuusikoita on vaihdettu sitten viime levyn, mutta viulisti Sandra Marteleur ja laulaja Ulrika Bodén maustavat uutuuden aivan samoilla etnomausteilla. Molemmilla on juuret ruotsalaisessa kansanmusiikissa, mutta kokemusta myös taidemusiikkipuolelta. Kansanmuusikoiden kevyt ja pirteä tulkintaote saattaa vähitellen ahdistaa Suomi-joulun ystävää, mutta toisaalta levyn kimmeltävä yleissointi vetää vastustamattomasti puoleensa, vaikkei kaikkia perinneviisuja tuntisikaan.

Folkjul II, ruotsalaisia ja kansainvälisä joululauluja kuorolle kansanmusiikkimaustein, sov. Gunnar Idenstam. - Tukholman Pyhän Jaakobin kirkon kamarikuoro/Gary Graden, sekä Ulrika Bodén, laulu, Sandra Marteleur, viulu, ja Gunnar Idenstam, urut. (BIS-2334)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua