Hyppää pääsisältöön

Ruotsalainen kansanmusiikki- ja kuorojoulu

Kansanomaisuus on kautta aikain ollut joulumusiikin ominaispiirre, mutta varsinaisen nykykansanmusiikin ja joulumusiikin yhdistäminen on tullut muotiin vasta hiljattain. Eräs pioneeri on Tukholman Pyhän Jaakobin kirkon kamarikuoro, joka jo kymmenen vuotta sitten julkaisi levyn Folkjul. Kuoroperinteen ja urkujen maustaminen etnoelementeillä oli menestys, ja tänä jouluna BIS on julkaissut levylle odotetun jatko-osan.

Folkjul II
Folkjul II Uudet levyt

Pyhän Jaakobin kirkossa on erinomainen, puoliammattimainen kamarikuoro, mutta primus motorina konseptissa, sovituksissa ja esityksissä on Gunnar Idenstam, joka on paitsi konserttiurkuri myös kansanmuusikko. Sovituksissa Idenstam ei yritä yhdistää taidemusiikkia kansanmusiikkiin, vaan pitää elementit kunnioittavasti erillään, niin että kaikki saavat toimia vahvuuksillaan ja urkusoinnin turvallisessa syleilyssä syntyy tyylien kontrapunkti. Sitä paitsi Idenstam soittaa urkuja hämmentävän mainiolla svengillä.

Kansanmuusikoita on vaihdettu sitten viime levyn, mutta viulisti Sandra Marteleur ja laulaja Ulrika Bodén maustavat uutuuden aivan samoilla etnomausteilla. Molemmilla on juuret ruotsalaisessa kansanmusiikissa, mutta kokemusta myös taidemusiikkipuolelta. Kansanmuusikoiden kevyt ja pirteä tulkintaote saattaa vähitellen ahdistaa Suomi-joulun ystävää, mutta toisaalta levyn kimmeltävä yleissointi vetää vastustamattomasti puoleensa, vaikkei kaikkia perinneviisuja tuntisikaan.

Folkjul II, ruotsalaisia ja kansainvälisä joululauluja kuorolle kansanmusiikkimaustein, sov. Gunnar Idenstam. - Tukholman Pyhän Jaakobin kirkon kamarikuoro/Gary Graden, sekä Ulrika Bodén, laulu, Sandra Marteleur, viulu, ja Gunnar Idenstam, urut. (BIS-2334)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Kulttuuriteko Järnefeltin elokuvamusiikista

  Levyarvostelu

  Kun ruotsalainen mykkäelokuvapioneeri Mauritz Stiller työsti suurteostaan Laulu tulipunaisesta kukasta, säveltäjäksi pyydettiin Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestari Armas Järnefelt, eikä ihme. Järnefeltillä oli kokemusta paitsi näyttämömusiikista myös Suomesta, johon elokuvan tapahtumat sijoittuvat. Elokuvan ensiesityksestä tulee kuluneeksi sata vuotta, minkä kunniaksi Järnefeltin elokuvamusiikki on nyt restauroitu ja levytetty.

 • Ahon konserttoprojekti tuottaa kuuntelumusiikkia

  Levyarvostelu

  Kalevi Aho on ottanut asiakseen säveltää konserton jokaiselle orkesterisoittimelle. Projekti etenee hyvin eikä turnausväsymyksestä ei ole tietoakaan - BIS-yhtiön uusin Aho-levy sisältää konsertot pasuunalle ja trumpetille, ja edelleen Aho pitää kuulijan otteessaan sekä varmalla laadulla että uusilla löydöillä.

 • Nordgren tiivistyy unenomaisessa muistolevyssä

  Levyarvostelu

  Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Juha Kangas vaikuttivat säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin uraan merkittävästi. Nordgrenin kuoleman jälkeenkin suhde on tuottanut lukuisia levyjä, joiden intensiteetti kertoo ainutlaatuisesta yhteydestä. Sarjan viimeisin levy sisältää Nordgrenin kolmannen sellokonserton, konserton alttoviululle ja kontrabassolle sekä nimikappaleena As in a dream (Kuin unessa).

 • Big band -taidemusiikkia Outi Tarkiaisen tyyliin

  Levyarvostelu

  Outi Tarkiainen on yksi nopeimmin nousevista nykysäveltäjistä Suomessa, päätellen paitsi esityksistä myös palkinnoista ja ehdokkuuksista. Nousu on kunnioitettavaa, koska Tarkiainen tekee taidemusiikkia tinkimättömästi omilla ehdoillaan, syrjässä Helsingistä, ja vieläpä lomittain toisen genren, jazzin kanssa. Vuonna 2017 Tarkiainen oli Norrbotten Big Bandin nimikkosäveltäjänä, ja työn tulokset on taltioitu levylle Unpainted portraits. Jos Tarkiaisen musiikki kiinnostaa, levy kannattaa kuunnella, vaikkei big band -jazzista perustaisikaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua