Piparkakut ja juusto ovat toki toimiva yhdistelmä, mutta jos haluat tarjota hieman yllättävämpiä makuelämyksiä, on vaihtoehtoja tässä tarjolla.
Värikkäät juustotahnanyytit
Jos haluat miedomman, lapsiystävällisemmän version, voit käyttää tahnaan tuorejuustoa ja fetaa.
Ainekset:
- 1 punajuuri
- 1 keltajuuri
- 1 raitajuuri
Briejuustotahna
- pala briejuustoa
- oliiviöljyä
- 2 kuivattua viikunaa pilkottuina
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- suolaa
- mustapippuria
Sinihomejuustotahna
- pala sinihomejuustoa
- 2 rkl kermaa
- 2 rkl saksanpähkinöitä paahdettuina
- 1 rkl hunajaa
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Kuori juurikkaat ja höylää ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
- Kasta viipaleet kiehuvaan veteen (eli kalttaa ne) ja jäähdytä sitten heti jääkylmällä vedellä. Siten ne säilyttävät värinsä ja pysyvät napakoina.
- Anna kuivua keittiöpyyhkeellä.
- Notkista briejuusto tilkalla oliiviöljyä. Sekoita joukkoon viikunapalat ja sitruunankuoriraaste ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Murustele sinihomejuusto kulhoon ja notkista se kermalla. Sekoita joukkoon murustellut saksanpähkinät ja hunaja ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoilu:
Laita kullekin juurikasviipaleelle pieni nokare juustotahnaa ja taita viipale yhteen pieneksi kukaksi. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.
Vinkki:
Juurikkaat voi korvata juurisellerillä tai kyssäkaalilla.
Tai vaikkapa kovilla hedelmillä, kuten omenalla tai päärynällä. Höylää ne ohuiksi viipaleiksi mutta älä kalttaa niitä ja tarjoa ruoka nopeasti, jotta hedelmät eivät ala tummua.
Jäistä omenaa kandeeratun mallaslimppumurun ja vaniljakastikkeen kera
Tässä jälkiruoassa käytetään lähes pelkkiä hävikkiaineksia. Muutamasta kuivahtaneesta jouluomenasta ja palasta vanhaa joululimppua sukeutuu herkullinen jälkiruoka, joka tekee lisäksi nopeasti kauppansa.
Nahistuneet hedelmät voi hyvin heittää pakastimeen myöhäisempää käyttöä varten.
Ainekset:
- 4 viipaletta kuivahtanutta leipää (mallaslimppua tai muuta makeaa leipää)
- 50 g voita
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 tl kanelia
- 3 omenaa pakastettuina
Tee näin:
- Murustele kuivahtaneet leipäviipaleet. Paista murut varovasti voissa, ruokosokerissa ja kanelissa paistinpannulla ja valuta talouspaperin päällä.
- Raasta jäiset omenat raastimen isoimmalla terällä.
- Tarjoa omenaraaste vaniljakastikkeen ja paistettujen leivänmurujen kanssa.
Vaniljakastike
Tämä vaniljakastike valmistetaan kuumentamatta. Se on paljon parempaa kuin kaupassa myytävä vaniljakastike.
Ainekset:
- 2 munankeltuaista
- 3 rkl tomusokeria
- ½ vaniljatangon siemenet
- 1 dl kermaa
Tee näin:
- Vatkaa munankeltuaiset, tomusokeri ja vaniljatangon siemenet vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele se munataikinaan.
Glögicooler
Cooler on pieni väliruoka, joka tuntuu hyvältä vatsassa, jos on syönyt liikaa tai muuten vain tarvitsee tauon ruokailuun.
Anders tekee coolerin yli jääneestä glögitilkasta.
Ainekset:
- 75 cl valmista glögiä
- 2 dl suodattamatonta omenamehua
- 1 sitruunan mehu
Tee näin:
- Sekoita glögi ja omenamehu keskenään ja lorauta joukkoon sitruunamehua, jotta seos ei maistu liian makealta.
- Laita cooler pakastimeen. Raaputa siitä hilettä haarukalla ja tarjoa lusikan kanssa.