Hyppää pääsisältöön

Strömsön nopeatekoiset jouluherkut – värikkäät juuresnyytit, omenajälkiruoka lasissa ja raikas glögicooler

Kolme eri jälkiruokalajia
Kolme eri jälkiruokalajia Kuva: YLE/Carina Ahlskog uusivuosi,Strömsö

Piparkakut ja juusto ovat toki toimiva yhdistelmä, mutta jos haluat tarjota hieman yllättävämpiä makuelämyksiä, on vaihtoehtoja tässä tarjolla.

Värikkäät juustotahnanyytit

Jos haluat miedomman, lapsiystävällisemmän version, voit käyttää tahnaan tuorejuustoa ja fetaa.

Ainekset:

  • 1 punajuuri
  • 1 keltajuuri
  • 1 raitajuuri

Briejuustotahna

  • pala briejuustoa
  • oliiviöljyä
  • 2 kuivattua viikunaa pilkottuina
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria

Sinihomejuustotahna

  • pala sinihomejuustoa
  • 2 rkl kermaa
  • 2 rkl saksanpähkinöitä paahdettuina
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  • Kuori juurikkaat ja höylää ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
  • Kasta viipaleet kiehuvaan veteen (eli kalttaa ne) ja jäähdytä sitten heti jääkylmällä vedellä. Siten ne säilyttävät värinsä ja pysyvät napakoina.
  • Anna kuivua keittiöpyyhkeellä.
Ohuita viipaleita punajuuria lautasella.
Ohuita viipaleita punajuuria lautasella. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Juurikkaat,Strömsö
  • Notkista briejuusto tilkalla oliiviöljyä. Sekoita joukkoon viikunapalat ja sitruunankuoriraaste ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  • Murustele sinihomejuusto kulhoon ja notkista se kermalla. Sekoita joukkoon murustellut saksanpähkinät ja hunaja ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoilu:
Laita kullekin juurikasviipaleelle pieni nokare juustotahnaa ja taita viipale yhteen pieneksi kukaksi. Valuta päälle hieman oliiviöljyä ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.

Värikkäitä punajuuri nyyttejä kera juustotäytteen leikkuulaudalla
Värikkäitä punajuuri nyyttejä kera juustotäytteen leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog punajuuri,resepti,Strömsö

Vinkki:
Juurikkaat voi korvata juurisellerillä tai kyssäkaalilla.

Tai vaikkapa kovilla hedelmillä, kuten omenalla tai päärynällä. Höylää ne ohuiksi viipaleiksi mutta älä kalttaa niitä ja tarjoa ruoka nopeasti, jotta hedelmät eivät ala tummua.

Jäistä omenaa kandeeratun mallaslimppumurun ja vaniljakastikkeen kera

Tässä jälkiruoassa käytetään lähes pelkkiä hävikkiaineksia. Muutamasta kuivahtaneesta jouluomenasta ja palasta vanhaa joululimppua sukeutuu herkullinen jälkiruoka, joka tekee lisäksi nopeasti kauppansa.

Nahistuneet hedelmät voi hyvin heittää pakastimeen myöhäisempää käyttöä varten.

Ainekset:

  • 4 viipaletta kuivahtanutta leipää (mallaslimppua tai muuta makeaa leipää)
  • 50 g voita
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 tl kanelia
  • 3 omenaa pakastettuina

Tee näin:

  1. Murustele kuivahtaneet leipäviipaleet. Paista murut varovasti voissa, ruokosokerissa ja kanelissa paistinpannulla ja valuta talouspaperin päällä.
  2. Raasta jäiset omenat raastimen isoimmalla terällä.
  3. Tarjoa omenaraaste vaniljakastikkeen ja paistettujen leivänmurujen kanssa.

Vaniljakastike

Tämä vaniljakastike valmistetaan kuumentamatta. Se on paljon parempaa kuin kaupassa myytävä vaniljakastike.

Ainekset:

  • 2 munankeltuaista
  • 3 rkl tomusokeria
  • ½ vaniljatangon siemenet
  • 1 dl kermaa

Tee näin:

  1. Vatkaa munankeltuaiset, tomusokeri ja vaniljatangon siemenet vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele se munataikinaan.

Glögicooler

Cooler on pieni väliruoka, joka tuntuu hyvältä vatsassa, jos on syönyt liikaa tai muuten vain tarvitsee tauon ruokailuun.

Anders tekee coolerin yli jääneestä glögitilkasta.

Glögi granité annoksia valmiina jääpedillä.
Glögi granité annoksia valmiina jääpedillä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö,ruokaohjeet,Anders Samuelsson,Granita

Ainekset:

  • 75 cl valmista glögiä
  • 2 dl suodattamatonta omenamehua
  • 1 sitruunan mehu

Tee näin:

  1. Sekoita glögi ja omenamehu keskenään ja lorauta joukkoon sitruunamehua, jotta seos ei maistu liian makealta.
  2. Laita cooler pakastimeen. Raaputa siitä hilettä haarukalla ja tarjoa lusikan kanssa.
Jouluista herkkuja pöydällä
Jouluista herkkuja pöydällä Kuva: YLE/Carina Ahlskog joulu,list of Christmas dishes,Strömsö