Hyppää pääsisältöön

Tunnelmallisen uusvanha kuorojoulu

Joulumusiikin pitää olla tuttua, mutta uusi on tuttua vain ollessaan toistoa, eikä toisto ole uutta. Siksi uusi joulumusiikki tarvitsee joulun ihmettä olemassaoloonsa. Ihmeen tapahtumiselle yritetään usein luoda otolliset olosuhteet lomittamalla tuttua ja uutta, jotta niiden välille syntyy yhteys. Brittiläisen ORA Singersin uudella joululevyllä ihme tapahtuu, eikä ihme. Yhtye on ennenkin tilannut ja kantaesittänyt uutta musiikkia, joka kommentoi vanhaa.

The Mystery of Christmas / ORA Singers
The Mystery of Christmas / ORA Singers Uudet levyt

Suzi Digbyn johtama ORA Singers on nopeasti noussut brittilauluyhtyeiden kärkeen, jossa kilpailu on kovaa. Harmonia Mundi on kaapannut yhtyeen syystäkin talliinsa: joululevy Mystery of Christmas on rikkeetön, kirkas ja tunteellinen eli edustaa brittien kuoroperinnettä parhaimmillaan. Täydellisen kuoroilmaisun asemesta kuulijan huomio kuitenkin keskittyy levyn ohjelmistoon, jossa keskiajan ja renessanssin joulusävelmät sekä kaikille tutut jouluhitit yhdistyvät ongelmitta moderneihin kommenttiteoksiin ja sovituksiin.

Joulutunnelma pysyy, koska kuoron tilaamat tai valitsemat nykyteokset edustavat samaa ajatonta mysteerin tuntua kuin kauniisti patinoituneet jouluklassikot. Nykyteosten ilmaisu on laulullista ja sointuisaa, mutta silti sen verran uutta, että joulu tuntuu ihmeeltä eikä vuotuiselta kalenteripäivältä. Jos tämän joulun levytarjonnasta etsii uuden ja vanhan tasapainoisinta yhdistelmää, se on tämä levy.

"The Mystery of Christmas", uusia ja vanhoja joululauluja. - ORA Singers/Suzi Digby. (Harmonia Mundi, HMM905305)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua