Hyppää pääsisältöön

Tunnelmallisen uusvanha kuorojoulu

Joulumusiikin pitää olla tuttua, mutta uusi on tuttua vain ollessaan toistoa, eikä toisto ole uutta. Siksi uusi joulumusiikki tarvitsee joulun ihmettä olemassaoloonsa. Ihmeen tapahtumiselle yritetään usein luoda otolliset olosuhteet lomittamalla tuttua ja uutta, jotta niiden välille syntyy yhteys. Brittiläisen ORA Singersin uudella joululevyllä ihme tapahtuu, eikä ihme. Yhtye on ennenkin tilannut ja kantaesittänyt uutta musiikkia, joka kommentoi vanhaa.

The Mystery of Christmas / ORA Singers
The Mystery of Christmas / ORA Singers Uudet levyt

Suzi Digbyn johtama ORA Singers on nopeasti noussut brittilauluyhtyeiden kärkeen, jossa kilpailu on kovaa. Harmonia Mundi on kaapannut yhtyeen syystäkin talliinsa: joululevy Mystery of Christmas on rikkeetön, kirkas ja tunteellinen eli edustaa brittien kuoroperinnettä parhaimmillaan. Täydellisen kuoroilmaisun asemesta kuulijan huomio kuitenkin keskittyy levyn ohjelmistoon, jossa keskiajan ja renessanssin joulusävelmät sekä kaikille tutut jouluhitit yhdistyvät ongelmitta moderneihin kommenttiteoksiin ja sovituksiin.

Joulutunnelma pysyy, koska kuoron tilaamat tai valitsemat nykyteokset edustavat samaa ajatonta mysteerin tuntua kuin kauniisti patinoituneet jouluklassikot. Nykyteosten ilmaisu on laulullista ja sointuisaa, mutta silti sen verran uutta, että joulu tuntuu ihmeeltä eikä vuotuiselta kalenteripäivältä. Jos tämän joulun levytarjonnasta etsii uuden ja vanhan tasapainoisinta yhdistelmää, se on tämä levy.

"The Mystery of Christmas", uusia ja vanhoja joululauluja. - ORA Singers/Suzi Digby. (Harmonia Mundi, HMM905305)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Yleislevy pääsiäispyhiin

  Levyarvostelu

  Jos minun pitäisi selviytyä koko pääsiäisjuhlakaudesta vain yhdellä uutuuslevyllä, saattaisin hyvinkin valita lauluyhtye Stile anticon uuden levyllisen Josquin Desprez'n musiikkia. Missa pange linguan ympärille rakennettu, yleishengellinen ohjelma sisältää sekä lohdun että ilon musiikkia, mutta tärkeintä on se, että Josquinin rikkeetön, kirkas vokaalipolyfonia luo selittämättömästi uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy, olipa kyseessä sitten pandemia tai passiokertomus.

 • Christoph Graupner sävelsi tarkoituksenmukaista pääsiäistaustaa

  Levyarvostelu

  Christoph Graupner urakoi Darmstadtin hovisäveltäjänä 1400 kantaattia. Christian Bonathin johtama Pulchra Musica -barokkiorkesteri on poiminut niistä neljä, jotka kuljettavat kiirastorstaista pitkäperjantain kautta pääsiäisen riemuun. Ennen levyttämätön valikoima ei ehkä ole Graupnerin parasta passiomusiikkia, mutta yhtä kaikki tarjolla on värikästä, elävää taustaa pääsiäispyhiin.

 • Händelin Brockes-passiossakin on pari hittiaariaa

  Levyarvostelu

  Saksalainen barokkirunoilija Heinrich Brockes kirjoitti Jeesuksen kärsimystarinasta oman versionsa, jonka tunteelliset pohdinnat, monipuoliset henkilöhahmot ja dramaattiset dialogit innoittivat monia säveltäjiä. Myös Georg Friedrich Händel tarttui Brockesin librettoon, mutta tuloksena syntynyt liki kolmetuntinen passio ei ole saavuttanut merkittävää nykysuosiota. Arcangelo-yhtyeen ja laatusolistien uusi levytys puhaltaa teokseen henkeä, muttei todellakaan horjuta Bachin asemaa barokin passiomestarina.

 • Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

  Levyarvostelu

  Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua