Hyppää pääsisältöön

Tuore ja iso kuorojoulu

Turun joululahja Suomen kuoroelämälle, Key Ensemble, on viimein saanut aikaiseksi joululevyn, kuten oikean kuoron kuuluu. Otsikko "Keskellä liljain ja ruusujen" ohjaa ajatuksia oikeaan: ohjelmisto on poimittu kansainvälisen ja suomalaisen jouluohjelmiston kauneimmasta ytimestä, mutta joulukukat tuoksuvat tuoreilta, koska mukana on muutama uutuus ja sovitukset ovat Säde Bartlingin ja Teemu Honkasen uutta tuotantoa.

Keskellä liljain ja ruusujen / Key Ensemble
Keskellä liljain ja ruusujen / Key Ensemble Uudet levyt

Key Ensemblen johtaja Teemu Honkanen on asetellut laulut väljien väliotsikoiden alle: Talliin ja seimeen, Tähdet ja tietäjät, Jouluyönä ja niin edelleen. Olennaisempaa on silti tyylien ja tekstuurien hallittu vaihtelu. Ole Gjeilon, Will Toddin ja Einojuhani Rautavaaran sointuisat nykyklassikot saavat väleihinsä riittävästi tuttuja joululauluja, ja ajoittain kuorosointia täydennetään harpun helinällä ja sellon melodiakaartelulla.

Key Ensemble laulaa tutulla tyylillään, täyteläisesti ja varmasti, muutamaa alavireistä prässäystä lukuun ottamatta kansainvälisellä tasolla. Joulutunnelma häilyy tyylikkäästi romantiikan ja mystiikan välissä, mutta levyn rytmikkäimmät kappaleet, Pieni rumpalipoika ja Kolmen kuninkaan marssi, eivät sovituksiltaan ja esityksiltään oikein kuulu joukkoon.

Nuorisokuorojen, perinteen ja pirtsakkuuden määrittelemistä suomalaisista kuorojoululevyistä Key Ensemblen joululevy kyllä erottuu edukseen tuoreen ohjelmiston ja täyteläisen soinnin ansiosta.

"Keskellä liljain ja ruusujen", joululauluja ja joululaulusovituksia Suomesta ja maailmalta. - Key Ensemble/Teemu Honkanen sekä Päivi Severeide, harppu, Hannu Kiiski, sello, ja Antti Saari, rumpu. (FUGA-9449)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

 • Virva Garam ojentaa käyntikortin

  Levyarvostelu

  Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua