Hyppää pääsisältöön

Tuore ja iso kuorojoulu

Turun joululahja Suomen kuoroelämälle, Key Ensemble, on viimein saanut aikaiseksi joululevyn, kuten oikean kuoron kuuluu. Otsikko "Keskellä liljain ja ruusujen" ohjaa ajatuksia oikeaan: ohjelmisto on poimittu kansainvälisen ja suomalaisen jouluohjelmiston kauneimmasta ytimestä, mutta joulukukat tuoksuvat tuoreilta, koska mukana on muutama uutuus ja sovitukset ovat Säde Bartlingin ja Teemu Honkasen uutta tuotantoa.

Keskellä liljain ja ruusujen / Key Ensemble
Keskellä liljain ja ruusujen / Key Ensemble Uudet levyt

Key Ensemblen johtaja Teemu Honkanen on asetellut laulut väljien väliotsikoiden alle: Talliin ja seimeen, Tähdet ja tietäjät, Jouluyönä ja niin edelleen. Olennaisempaa on silti tyylien ja tekstuurien hallittu vaihtelu. Ole Gjeilon, Will Toddin ja Einojuhani Rautavaaran sointuisat nykyklassikot saavat väleihinsä riittävästi tuttuja joululauluja, ja ajoittain kuorosointia täydennetään harpun helinällä ja sellon melodiakaartelulla.

Key Ensemble laulaa tutulla tyylillään, täyteläisesti ja varmasti, muutamaa alavireistä prässäystä lukuun ottamatta kansainvälisellä tasolla. Joulutunnelma häilyy tyylikkäästi romantiikan ja mystiikan välissä, mutta levyn rytmikkäimmät kappaleet, Pieni rumpalipoika ja Kolmen kuninkaan marssi, eivät sovituksiltaan ja esityksiltään oikein kuulu joukkoon.

Nuorisokuorojen, perinteen ja pirtsakkuuden määrittelemistä suomalaisista kuorojoululevyistä Key Ensemblen joululevy kyllä erottuu edukseen tuoreen ohjelmiston ja täyteläisen soinnin ansiosta.

"Keskellä liljain ja ruusujen", joululauluja ja joululaulusovituksia Suomesta ja maailmalta. - Key Ensemble/Teemu Honkanen sekä Päivi Severeide, harppu, Hannu Kiiski, sello, ja Antti Saari, rumpu. (FUGA-9449)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua