Hyppää pääsisältöön

Urkuystävän mysteerijoulu

Sanat ja perinteinen kuulokuva ovat joulumusiikissa niin tärkeitä, että modernista soitinmusiikista ei yleensä ole juhlapyhien somisteeksi. Mutta vaihtelu virkistää joulunakin, joten onneksi on poikkeuksia, esimerkiksi Olivier Messiaenin urkusarja La nativité du seigneur. Messiaenin sävelkieli soi toisaalta aistillisen ylenpalttisena, toisaalta mystisen mietteliäänä, joten teosta kelpaa kuunnella vaikka jouluyön hiljaisuudessa, etenkin kun siitä on ilmestynyt Richard Gowersin uusi, kirkas levytys.

Messiaen / La nativité du seigneur
Messiaen / La nativité du seigneur Uudet levyt

Messiaen eläytyy Jeesuksen synnyinyöhön kuvaamalla teoksessa paimenia, tietäjiä, äitiä ja lasta, mutta jotkut osat ovat melkeinpä teologista pohdiskelua joulun merkityksistä. Teoksessa on soinnillista särmää, mutta kokonaisuus on jouluisa: rytmeiltään kelluva ja harmonioiltaan maukas. Yleensä Messiaeniä soitetaan mehevän myöhäisromanttisilla ranskalaisilla uruilla, mutta Cambridgen King's Collegessa vaikuttava Richard Gowrers valitsi opinahjonsa urut. Niissä on riittävästi värikkäitä, romanttisia äänikertoja, mutta ne on tarkoitettu kuoron säestämiseen eikä katedraalin täyttämiseen. Onneksi se on teokselle tavallaan eduksi. Messiaenin moninaiset urkuvärit eivät sekoitu vaan säilyvät kirkkaina, ja sävelten ääriviivat erottuvat paremmin. Lisäksi tunnelma pysyy hiljaisena ja mystisenä.

Gowers ottaa joulumeditaatioonsa kaiken tarvittavan ajan ja rekisteröi herkästi. Soitto viettelee kuulijan joulumysteerin äärelle, nauttimaan myös mysteerin särmistä ja selittämättömyyksistä. Messiaenin La nativité sopisi hienosti jouluöiseen kirkkokonsertiin, mutta hienoa että saatavilla on myös uusi, rikkeetön levytys.

Olivier Messiaen: La nativité du seigneur. - Richard Gowers, urut. (King's College, Cambridge, KGS0025)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Enimmäkseen räminää

  Levyarvostelu

  Aapo Häkkisen johtama Helsingin barokkiorkesteri on levyttänyt Aeolus-merkille jo ison nipun Johann Sebastian Bachin cembalokonserttoja. Sarjan uusin, neljäs levy sisältää konserttoja kolmelle ja neljälle cembalolle, mikä tarkoittaa kunnon räminää, jonka seassa onneksi erottuu myös se musisoinnin ilo, jota Bach näillä konsertoilla aikanaan tavoitteli.

 • Herkullinen nykymusiikkikattaus Islannista, tähtenä Pekka Kuusisto

  Levyarvostelu

  Islannin sinfoniaorkesteri on jo jonkin aikaa esitellyt islantilaisen nykymusiikin parhaimmistoa ISO Project -levysarjalla. Havahduin tilanteeseen, kun seurasin viulisti Pekka Kuusiston edesottamuksia, hän soittaa sarjan tuoreimmalla levyllä Daniel Bjarnasonin viulukonserton solistina - ja hyvä että havahduin. Levyn mehukas moninaisuus osoittaa, että Bjarnasonin ja Anna Thorvaldsdottirin kansainvälinen menestys on vain osa Islannin nykymusiikin potentiaalista.

 • Konserttijazzia fasismin uhreille

  Levyarvostelu

  Toisen maailmansodan ja fasismin uhrien muistoksi on sävelletty paljon koskettavaa musiikkia, ja niin tekee myös jazzkitaristi-säveltäjä Ferenc Snetberger kitarakonsertossaan "In Memory of My People". Yhteislevy Keller-jousikvartetin kanssa sisältää muutakin musiikkia, jonka hiljainen, lohduton yleistunnelma huutaa ihmiskunnan syntejä, mutta tekee sen hieman liian hempeästi.

 • Miljoonasade ja Jyväskylä Sinfonia: Vakiintunutta laatua hiteissä ja sovituksissa

  Levyarvostelu

  Pitkän linjan hittikone Miljoonasade, Jyväskylän lahja Suomi-rockin pop-laidalle, on yhdistänyt voimat paikallisen sinfoniaorkesterin kanssa ja julkaissut ystävänpäiväksi levyn Askeleet kahdelle. Vanhoina huonoina aikoina rytmimusiikin ja sinfoniaorkesterin yhdistelmillä oli tapana luhistua esteettisesti, mutta sovittamisessa ja äänityksessä on sittemmin edistytty niin paljon, että rakennelmat pysyvät pystyssä - niin tälläkin kertaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua