Hyppää pääsisältöön

Urkuystävän mysteerijoulu

Sanat ja perinteinen kuulokuva ovat joulumusiikissa niin tärkeitä, että modernista soitinmusiikista ei yleensä ole juhlapyhien somisteeksi. Mutta vaihtelu virkistää joulunakin, joten onneksi on poikkeuksia, esimerkiksi Olivier Messiaenin urkusarja La nativité du seigneur. Messiaenin sävelkieli soi toisaalta aistillisen ylenpalttisena, toisaalta mystisen mietteliäänä, joten teosta kelpaa kuunnella vaikka jouluyön hiljaisuudessa, etenkin kun siitä on ilmestynyt Richard Gowersin uusi, kirkas levytys.

Messiaen / La nativité du seigneur
Messiaen / La nativité du seigneur Uudet levyt

Messiaen eläytyy Jeesuksen synnyinyöhön kuvaamalla teoksessa paimenia, tietäjiä, äitiä ja lasta, mutta jotkut osat ovat melkeinpä teologista pohdiskelua joulun merkityksistä. Teoksessa on soinnillista särmää, mutta kokonaisuus on jouluisa: rytmeiltään kelluva ja harmonioiltaan maukas. Yleensä Messiaeniä soitetaan mehevän myöhäisromanttisilla ranskalaisilla uruilla, mutta Cambridgen King's Collegessa vaikuttava Richard Gowrers valitsi opinahjonsa urut. Niissä on riittävästi värikkäitä, romanttisia äänikertoja, mutta ne on tarkoitettu kuoron säestämiseen eikä katedraalin täyttämiseen. Onneksi se on teokselle tavallaan eduksi. Messiaenin moninaiset urkuvärit eivät sekoitu vaan säilyvät kirkkaina, ja sävelten ääriviivat erottuvat paremmin. Lisäksi tunnelma pysyy hiljaisena ja mystisenä.

Gowers ottaa joulumeditaatioonsa kaiken tarvittavan ajan ja rekisteröi herkästi. Soitto viettelee kuulijan joulumysteerin äärelle, nauttimaan myös mysteerin särmistä ja selittämättömyyksistä. Messiaenin La nativité sopisi hienosti jouluöiseen kirkkokonsertiin, mutta hienoa että saatavilla on myös uusi, rikkeetön levytys.

Olivier Messiaen: La nativité du seigneur. - Richard Gowers, urut. (King's College, Cambridge, KGS0025)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua