Hyppää pääsisältöön

Urkuystävän mysteerijoulu

Sanat ja perinteinen kuulokuva ovat joulumusiikissa niin tärkeitä, että modernista soitinmusiikista ei yleensä ole juhlapyhien somisteeksi. Mutta vaihtelu virkistää joulunakin, joten onneksi on poikkeuksia, esimerkiksi Olivier Messiaenin urkusarja La nativité du seigneur. Messiaenin sävelkieli soi toisaalta aistillisen ylenpalttisena, toisaalta mystisen mietteliäänä, joten teosta kelpaa kuunnella vaikka jouluyön hiljaisuudessa, etenkin kun siitä on ilmestynyt Richard Gowersin uusi, kirkas levytys.

Messiaen / La nativité du seigneur
Messiaen / La nativité du seigneur Uudet levyt

Messiaen eläytyy Jeesuksen synnyinyöhön kuvaamalla teoksessa paimenia, tietäjiä, äitiä ja lasta, mutta jotkut osat ovat melkeinpä teologista pohdiskelua joulun merkityksistä. Teoksessa on soinnillista särmää, mutta kokonaisuus on jouluisa: rytmeiltään kelluva ja harmonioiltaan maukas. Yleensä Messiaeniä soitetaan mehevän myöhäisromanttisilla ranskalaisilla uruilla, mutta Cambridgen King's Collegessa vaikuttava Richard Gowrers valitsi opinahjonsa urut. Niissä on riittävästi värikkäitä, romanttisia äänikertoja, mutta ne on tarkoitettu kuoron säestämiseen eikä katedraalin täyttämiseen. Onneksi se on teokselle tavallaan eduksi. Messiaenin moninaiset urkuvärit eivät sekoitu vaan säilyvät kirkkaina, ja sävelten ääriviivat erottuvat paremmin. Lisäksi tunnelma pysyy hiljaisena ja mystisenä.

Gowers ottaa joulumeditaatioonsa kaiken tarvittavan ajan ja rekisteröi herkästi. Soitto viettelee kuulijan joulumysteerin äärelle, nauttimaan myös mysteerin särmistä ja selittämättömyyksistä. Messiaenin La nativité sopisi hienosti jouluöiseen kirkkokonsertiin, mutta hienoa että saatavilla on myös uusi, rikkeetön levytys.

Olivier Messiaen: La nativité du seigneur. - Richard Gowers, urut. (King's College, Cambridge, KGS0025)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua