Hyppää pääsisältöön

Urkuystävän mysteerijoulu

Sanat ja perinteinen kuulokuva ovat joulumusiikissa niin tärkeitä, että modernista soitinmusiikista ei yleensä ole juhlapyhien somisteeksi. Mutta vaihtelu virkistää joulunakin, joten onneksi on poikkeuksia, esimerkiksi Olivier Messiaenin urkusarja La nativité du seigneur. Messiaenin sävelkieli soi toisaalta aistillisen ylenpalttisena, toisaalta mystisen mietteliäänä, joten teosta kelpaa kuunnella vaikka jouluyön hiljaisuudessa, etenkin kun siitä on ilmestynyt Richard Gowersin uusi, kirkas levytys.

Messiaen / La nativité du seigneur
Messiaen / La nativité du seigneur Uudet levyt

Messiaen eläytyy Jeesuksen synnyinyöhön kuvaamalla teoksessa paimenia, tietäjiä, äitiä ja lasta, mutta jotkut osat ovat melkeinpä teologista pohdiskelua joulun merkityksistä. Teoksessa on soinnillista särmää, mutta kokonaisuus on jouluisa: rytmeiltään kelluva ja harmonioiltaan maukas. Yleensä Messiaeniä soitetaan mehevän myöhäisromanttisilla ranskalaisilla uruilla, mutta Cambridgen King's Collegessa vaikuttava Richard Gowrers valitsi opinahjonsa urut. Niissä on riittävästi värikkäitä, romanttisia äänikertoja, mutta ne on tarkoitettu kuoron säestämiseen eikä katedraalin täyttämiseen. Onneksi se on teokselle tavallaan eduksi. Messiaenin moninaiset urkuvärit eivät sekoitu vaan säilyvät kirkkaina, ja sävelten ääriviivat erottuvat paremmin. Lisäksi tunnelma pysyy hiljaisena ja mystisenä.

Gowers ottaa joulumeditaatioonsa kaiken tarvittavan ajan ja rekisteröi herkästi. Soitto viettelee kuulijan joulumysteerin äärelle, nauttimaan myös mysteerin särmistä ja selittämättömyyksistä. Messiaenin La nativité sopisi hienosti jouluöiseen kirkkokonsertiin, mutta hienoa että saatavilla on myös uusi, rikkeetön levytys.

Olivier Messiaen: La nativité du seigneur. - Richard Gowers, urut. (King's College, Cambridge, KGS0025)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Yleislevy pääsiäispyhiin

  Levyarvostelu

  Jos minun pitäisi selviytyä koko pääsiäisjuhlakaudesta vain yhdellä uutuuslevyllä, saattaisin hyvinkin valita lauluyhtye Stile anticon uuden levyllisen Josquin Desprez'n musiikkia. Missa pange linguan ympärille rakennettu, yleishengellinen ohjelma sisältää sekä lohdun että ilon musiikkia, mutta tärkeintä on se, että Josquinin rikkeetön, kirkas vokaalipolyfonia luo selittämättömästi uskoa siihen, että kaikki vielä järjestyy, olipa kyseessä sitten pandemia tai passiokertomus.

 • Christoph Graupner sävelsi tarkoituksenmukaista pääsiäistaustaa

  Levyarvostelu

  Christoph Graupner urakoi Darmstadtin hovisäveltäjänä 1400 kantaattia. Christian Bonathin johtama Pulchra Musica -barokkiorkesteri on poiminut niistä neljä, jotka kuljettavat kiirastorstaista pitkäperjantain kautta pääsiäisen riemuun. Ennen levyttämätön valikoima ei ehkä ole Graupnerin parasta passiomusiikkia, mutta yhtä kaikki tarjolla on värikästä, elävää taustaa pääsiäispyhiin.

 • Händelin Brockes-passiossakin on pari hittiaariaa

  Levyarvostelu

  Saksalainen barokkirunoilija Heinrich Brockes kirjoitti Jeesuksen kärsimystarinasta oman versionsa, jonka tunteelliset pohdinnat, monipuoliset henkilöhahmot ja dramaattiset dialogit innoittivat monia säveltäjiä. Myös Georg Friedrich Händel tarttui Brockesin librettoon, mutta tuloksena syntynyt liki kolmetuntinen passio ei ole saavuttanut merkittävää nykysuosiota. Arcangelo-yhtyeen ja laatusolistien uusi levytys puhaltaa teokseen henkeä, muttei todellakaan horjuta Bachin asemaa barokin passiomestarina.

 • Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

  Levyarvostelu

  Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua