Hyppää pääsisältöön

Uusi mutta ajattoman tyylikäs kuorojoulu

Yleensä joululevyissä luotetaan tuttuihin lauluihin, joita rohjetaan tuoreuttaa korkeintaan sovituksilla. Helsingin konservatorion kamarikuoro Audite on kuitenkin uskaltanut rakentaa joululevynsä pääasiassa uusille sävellyksille, ja saanut sillä luotua intensiivisen, salaperäisen ja silti tai siksi jouluisen tunnelman.

Audite / This Advent Moon
Audite / This Advent Moon Uudet levyt

Perinteeseen levy ankkuroituu Jean Sibeliuksen viidellä joululaululla, joista kuullaan kuoron riveissä laulavan Anna Huuskosen perinteikkäät sovitukset. Tutussa ohjelmistossa sekä Claude Debussyn reippaankorkeassa joululaulussa huomaa, että sopraanojen ja tenorien äänenmuodostus ei ole kovin yhtenäinen, mutta mitäpä siitä, kun Jani Sivénin muovaamat tulkinnat ovat kauttaaltaan elegantin raikkaita kuin paimenten yöllinen keto.

Levyn paras anti on kuitenkin se tasaisesti jatkuva ihmetyksen ja onnen sekainen joulutunne, jonka uusi mutta silti jouluinen musiikki kuulijassa synnyttää. Tutuissa lauluissa on puolensa, mutta niin on uusissakin.

"This Advent Moon", joululauluja, säv. Matthew Whittall, Jean de Brébeuf, Selim Palmgren, Jean Sibelius, Claude Debussy ja Alex Freeman. - Kamarikuoro Audite/Jani Sivén. (Alba, NCD 56)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua