Hyppää pääsisältöön

Uusi mutta ajattoman tyylikäs kuorojoulu

Yleensä joululevyissä luotetaan tuttuihin lauluihin, joita rohjetaan tuoreuttaa korkeintaan sovituksilla. Helsingin konservatorion kamarikuoro Audite on kuitenkin uskaltanut rakentaa joululevynsä pääasiassa uusille sävellyksille, ja saanut sillä luotua intensiivisen, salaperäisen ja silti tai siksi jouluisen tunnelman.

Audite / This Advent Moon
Audite / This Advent Moon Uudet levyt

Perinteeseen levy ankkuroituu Jean Sibeliuksen viidellä joululaululla, joista kuullaan kuoron riveissä laulavan Anna Huuskosen perinteikkäät sovitukset. Tutussa ohjelmistossa sekä Claude Debussyn reippaankorkeassa joululaulussa huomaa, että sopraanojen ja tenorien äänenmuodostus ei ole kovin yhtenäinen, mutta mitäpä siitä, kun Jani Sivénin muovaamat tulkinnat ovat kauttaaltaan elegantin raikkaita kuin paimenten yöllinen keto.

Levyn paras anti on kuitenkin se tasaisesti jatkuva ihmetyksen ja onnen sekainen joulutunne, jonka uusi mutta silti jouluinen musiikki kuulijassa synnyttää. Tutuissa lauluissa on puolensa, mutta niin on uusissakin.

"This Advent Moon", joululauluja, säv. Matthew Whittall, Jean de Brébeuf, Selim Palmgren, Jean Sibelius, Claude Debussy ja Alex Freeman. - Kamarikuoro Audite/Jani Sivén. (Alba, NCD 56)

Kuuntele Uudet joululevyt 18.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Pieni mutta taidokas kokoonpano korostaa vokaalipolyfonian herkkyyttä

  Levyarvostelu

  New York Polyphony on renessanssin vokaalipolyfoniaan erikoistunut mieskvartetti, joka pystyy esittämään neliäänistä, korkeaakin satsia musiikin vaatimalla kirkkaudella ja yhtenäisyydellä. Maailmanluokan osaaminen on tarpeen, koska paastonajan levyllään yhtye esittää Francisco de Peñalosan ja Pedro de Escobarin tunteikasta mutta äärimmäisen herkkää polyfoniaa.

 • Kotoisan hallittu perheduo

  Levyarvostelu

  Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

 • Jablonski ymmärtää Skrjabinin masurkat

  Levyarvostelu

  Frédéric Chopin on kaikkien pianosäveltäjien esikuva, mutta hänen merkittävä masurkkatuotantonsa ei saanut juurikaan jatkajia. Syynä lienee lajityypin etnisyys - myös taidemusiikiksi tyylitellyn masurkan on säilytettävä yhteys puolalaisiin juuriin. Aleksandr Skrjabin sentään sävelsi CD-levyllisen masurkkoja, ja Ondinen uutuudella ruotsalainen pianisti Peter Jablonski tekee kauniisti kunniaa lajityypin perinteelle.

 • Kahdeksan tuntia sivistynyttä ITE-musiikkia?

  Levyarvostelu

  Kaikhosru Shapurji Sorabji oli brittiläinen säveltäjä, pianisti, kriitikko ja erakkoeksentrikko, joka 1900-luvun alkupuolella työsti valtavan määrän pianomusiikkia post-myöhäisromanttiseen mutta moninaiseen tyyliin. Monia Sorabjin teoksia on pidetty mahdottomina soittaa, ei vain teknisesti vaan myös keston takia. Esimerkiksi Dies irae -teemaan perustuva muunnelmateos Sequentia cyclica on joidenkin mielestä Sorabjin paras, mutta kestää yli kahdeksan tuntia. Ahkera Sorabji-urakoitsija Jonathan Powell on nyt saattanut senkin levylle, joten entistä laajempi perehtyminen Sorabjin taiteeseen on nyt mahdollista. Mutta onko se suositeltavaa?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua