Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Asiallisia lahjoja Elävässä arkistossa ja Areenassa – Kerro mitä haluaisit nähdä seuraavaksi

Kuvakollaasi ohjelmakuvista
Kuvakollaasi ohjelmakuvista Kuva: Yle kollaasi

Elävä arkisto julkaisee yhä enemmän kokonaisia ohjelmia myös asiaohjelmien ja dokumenttien joukosta. Vuoden 2018 aikana julkaisimme yli sata asiaohjelmaa ja dokumenttia ja joulukuuhun paketoimme vielä lisää yleisötoiveita. Voit tutustua ohjelmiin tässä blogissa sekä kertoa, mitä ohjelmia arkistoista haluaisit nähdä vuonna 2019.

Joulukuussa toteutimme yleisötoiveita ja julkaisimme useampaan kertaan toivotun Pekka Patosaaren ohjaaman Metsuri-ohjelman metsätyömiehen toiveista ja todellisuudesta. Toivottuja olivat myös Hannu Karpon ohjelma saamelaisesta Kaarina Kitistä ja Maina Liukkosen toimittama säveltäjämuotokuva Helvi Leiviskästä sekä Arvo Tuomisen A-studion reportaasi sotaveteraanien matkasta jatkosodan taistelupaikoille.

Vuonna 2018 julkaisimme yli sata asiaohjelmaa ja dokumenttia

Elävä arkisto on ollut olemassa jo 12 vuotta, sinä aikana moni asia netin, videoiden ja julkaisuoikeuksien suhteen on muuttunut. Ohjelmaotteiden lisäksi on mahdollista julkaista yhä enemmän myös kokonaisia ohjelmia.

Julkaisemme ohjelmat nykyään Areenaan, joten ne ovat katsottavissa tietokoneella, mobiililaitteella ja älytelevisiolla yhtä sujuvasti kuin uudetkin ohjelmat. Löydät ne myös arkistoohjelmien dokumentti-paketista ja asiaohjelmien paketista. Ohjelmien aiheita ja taustoja käsittelemme tuttuun tapaan Elävän arkiston sivuilla ja kokonaisia ohjelmia sekä klippejä voi katsella myös upotuksina artikkeleissa.

Kuulemme mielellään yleisöltä toiveita. Asiaohjelmista ja dokumenteista voi laittaa toiveita tämän jutun kommenttiosiossa. Voimme pääosin julkaista Ylen omatuontantoisia asia- ja ajankohtaisohjelmia, reportaaseja ja dokumentteja, joten seulomme toiveista niitä, mitkä ovat toteutettavissa.

Draama- ja viihdeohjelmista olemme saaneet paljon toiveita, samoin musiikkiohjelmista. Niiden julkaisusta kerromme draaman ja viihteen osalta Toivotut-blogissa ja kuunnelmista radiodraama-blogissa sekä musiikkiohjelmista musablogissa.

Presidenttejä ja sellaiseksi haluavia

Vuosi 2018 aloitettiin presidentillisissä merkeissä ja julkaisimme henkilökuvia, kampanjatunnelmia sekä kurkistuksia kulissien taakse. Areenaan kootussa paketissa on nähtävillä myös uusi sarja Kekkosesta sekä draama Sodan ja rauhan miehet. Kokosimme myös ääni- ja kuvatallenteita kaikista Suomen presidenteistä tähän koosteesen.

Sisällissota 1918

Monet tärkeät aiheet eivät ole tallentuneet kuviksi, siksi käsittelimme sisällissodan muistoja Työväen arkiston kanssa yhteistyössä toteutetun audiojulkaisun kautta sekä laajassa artikkelissa. Palasimme myös 10 vuoden takaiseen Ajankohtaisen kakkosen 1918-iltaan. Muita sisällissotaa käsitteleviä ohjelmia on Elävään julkaistu jo aiemmin ja löydät niitä tästä koosteesta.

Viro sata vuotta

Viro täytti sata vuotta ja Areenaan kootusta juhlapaketista löytyivät muun muassa sarja Nael Kummi ja kurkistettiin Viru-hotellin rakennuksille sekä tutustuttiin suomensukuisiin kansoihin Lennart Meren ohjaamassa dokumentissa. Laaja artikkeli esitteli Viroa suomalaisten ohjelmien silmin.

Naisia elämänsä pääroolissa

Maaliskuu oli naisten juhlaa, kun julkaisimme yli 20 dokumenttia ja haastattelua, joissa on esillä naisia lentokapteeneista tutkijoihin, kirjailijoihin ja taiteilijoihin. Katso Areenassa Naisia elämänsä pääroolissa sekä tutustu aiheeseen blogissa.

YYA-sopimuksen hengessä

Suomen ja Neuvostoliiton välinen YYA-sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja avunannosta allekirjoitettiin 70 vuotta sitten huhtikuussa 1948. Julkaisimme ohjelmia sopimuksen syntyvaiheista ja naapuriystävyyden ylläpidosta sekä sukelsimme aiheeseen laajassa artikkelissa YYA-sopimus oli Suomelle välttämättömyys, josta tuli hyve.

Yleisötoiveena julkaisimme matkustajakone Kalevan alasampumisesta kertovan dokumentin Viimeinen lento Tallinnasta. Kevään aikana julkaisimme ohjaaja Bosson von Willebrandilta lisää toivottuja dokumentteja kuten Muistatko kesän 1955, Eevan arvoitus ja Meri työmaana.

Lisäksi julkaistiin Ulkolinjan dokumentteja Venezuelasta yhteistyössä Ulkolinjan toimituksen kanssa. Toimittaja Pertti Pesonen on seurannut Venezuelan tilannetta pitkään ja tehnyt maasta viisi Ulkolinja-dokumenttia. Lue Pertti Pesosen artikkeli ja katso ohjelmat.

Sisustus aikansa kuvana

Kodin kääntöpiiri oli 2000-luvun alun sarja sisustussuunnittelusta, remonteista ja kotien asukkaista. Julkaisimme sarjasta kymmenen jaksoa, joista jokaisessa tehdään muutos yhdessä kodissa ja käydään tutustumassa kunnostettuihin taloihin. Sisustamisessa eletään uutta vuosituhatta, mutta vaikutteita on paljon 1990-luvulta.

Puutarhanhoitoa kesään

Kesäkuu oli omistettu puutarhanhoidolle ja Areenaan julkaistiin sarjat Viherpeukalo ja Trädgårdsrutan.

Saariston kutsu ja yleisön toiveita

Heinäkuussa irrotimme ankkurit ja lähdimme Suomen saaristoon. Draamasarjan Myrskyluodan Maija yhteyteen julkaistiin kattaus saaristoaiheisia ohjelmia joita taustoitti laaja Merikartan reunoilla- artikkeli, jossa matkattiin Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa. Eksoottisempiin maisemiin kurkistettiin Onnellisten saaret, Seychellit dokumentissa vuodelta 1975.

Yleisötoiveena julkaisimme dokumentin Koloveden kansalispuistosta sekä Pekka Lehdon dokumentin The Real McCoy.

Toimittaja Maarit Tastulan ohjelman Punainen lanka ja Inhimillinen tekijä ovat suosittuja ja niitä löytyy Elävästä arkistosta paljon. Uudemmasta Seitsemäs taivas -ohjelmasta julkaistiin muun muassa jaksot, joissa vieraina Juha Hurme, Katja Kettu ja Martti Suosalo.

Patakakkonen ja Juhlamakupalat

Elokuusssa julkaisimme ruokaohjelmaäänestyksen voittajat eli kaikki Juhlamakupalatt ja Patakakkoset vuodelta 1988.
Vanhan valtauksesta tuli kuluneeksi 50 vuotta ja julkaisimme ohjelmia ja niitä taustoittavan artikkelin.

Mennään metsään

Ylen Mennään metsään -kampanjan innostamina julkaisimme arkistoista syyskuussa metsää ja luontoa käsitteleviä ohjelmia. Mukana olivat Pikku kakkosesta tuttu sarja Tikkunikkarit ja muutamia Luontoiltoja sekä suosittu Ikimetsä ja Näätämön Niilo - Lapin lohi. Kotimaan katsauksen metsien hoitoa ja metsäteollisuutta käsittelevä sarja

Yleisötoiveena julkaistiin maanpuolustusta käsittelevä ohjelma Ei kenenkään maalla. Rauli Virtasen reportaaseja ja haastatteluja julkaistiin laajassa koosteessa. Perheväkivaltaa käsiteltiin Hakkaustarinoissa ja Vaarallisessa rakkaudessa. Muistimme myös syksyllä kuollutta kansanedustajaa Kalle Könkkölää.

Rikostarinoita Suomesta

Rikosjutut kiehtovat ja niitä toivotaan meiltä usein. Loppuvuoden aikana Rikostarinoita Suomesta -sarjan 38 jaksoa julkaistiin Areenaan. Vuoden rankin ohjelma oli kenties Silminnäkijän melko tuore ohjelma lapsisurmista.
Lisäksi julkaisimme yleisötoiveena henkilökuvan lumijokelaisesta sotaleskestä ja suurperheen äidistä Hilja Meskuksesta.

Katso kaikki jaksot Areenassa: Rikostarinoita historiasta

Meri Louhos – rakastetun pianistin värikäs elämä

Kuinka näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis? Klassisen musiikin toimitus teki artikkelisarjan Meri Louhoksesta ja etsivät arkistoista ohjelmia, joissa hänet nähdään vielä tuona tuntemattomana säestäjänä sekä myöhemmin juontamassa ja opettamassa.

Helsingin keskustakirjasto Oodin avajaisten kynnyksellä julkaistiin ohjelmia kirjastosta, tuosta demokratiamme kivijalasta.

Pentti Linkolan radikaalia sanomaa luonnon puolesta ja vuoden viimeiset yleisötoiveet

Ympäristöfilosofista ja luonnonsuojelijasta Pentti Linkolasta julkaisimme useita ohjelmia, joissa hänestä nähdään myös pehmeämpi puoli. Linkolan ajatukset ovat ilmastonmuutosuutisten keskellä kenties ajankohtaisempia kuin koskaan. Tutustu laajaan artikkeliin ja ohjelmiin Linkolasta tai katso suoraan Areenassa: Kalastaja verkoillaan, Kesärenki: Pentti Linkola, Vihreällä linjalla, Itke rakastettu maa ja Sielun peili: Pentti Linkola.

Lisäksi julkaisimme Minun uskoni -sarjan, jossa Pentti Linkola sekä neljä muuta suomalaista vaikuttajaa kertoo omasta uskostaan.

Kuten alussa jo kerroimmekin, julkaisimme joulukuussa lisää meille vuoden aikana tulleita ohjelmatoiveita:

Kiitos kaikille toiveitansa lähettäneille, ohjelmia katsoneille ja somessa meitä seuraaville! Kommenteissa voit kertoa, mitä haluaisit nähdä vuonna 2019.

Jos ohjelman nimi tai tiedot ovat hukassa, niin Kansallisen audiovisuaalisen arkiston Ritva-tietokannasta saattaa olla apua. Sieltä löytyy muun muassa tiedot Ylen ohjelmista vuodesta 1957 lähtien.

Kommentit