Hyppää pääsisältöön

Jänkäjääkäreiden paluu Äyräpäähän ja Ihantalaan

Jatkosodan 12. jalkaväkirykmentin sotaveteraanit, “Jänkäjääkärit”, matkasivat vuonna 1994 vanhoille taistelupaikoille. Seuramatkamainen reissu herätti osallistuneissa veteraaneissa tunteikkaita muistoja aina vihollisten armahtamisesta omien sotilaskarkureiden teloittamiseen. Matkanjohtajana toimi sotahistorioitsija Ilmari Hakala.

Jalkaväen 12. rykmentti oli jatkosodan aikana pitkään hajautettuna. Kaksi rykmentin pataljoonista suuntasi sodan hyökkäysvaiheessa itään, kun taas kolmas pataljoona osallistui Kuusamon taisteluihin.

Toimittaja Arvo Tuomisen A-studion raportti ajoitettiin samalle viikolle, jolloin Kannaksen suurhyökkäyksen alkamisesta oli kulunut 50 vuotta. Matkan ensimmäinen määränpää on Äyräpäässä, jossa vieraillaan sotamuistomerkillä sekä vanhalla rintamalinjalla. Kapeaa aluetta puolustettiin jatkosodan lopussa, kesällä 1944 yli kuukauden ajan.

"Ne oli kun tuohon tuotiin 500 kappaletta meitä, niin se oli seuraavaan iltaan mennessä mennyt se 478", Sotaveteraani Felix Raaterova muistelee Äyräpäällä. Luku piti sisällään kaatuneita, haavoittuneita sekä taistelusta karanneita sotilaita.

Tauno Meskolainen taas muistelee omaa haavoittumiskokemustaan paikalla: "On siellä selkärangan vieressä sellainen peukalonpään kokoinen sirpale, on vielä tänäkin päivänä."

Tunteellisimman muistelon jakaa kuitenkin Jaakko Perälä. Hän muistelee aluella suorittamaansa panssarivaunun tuhoamista, mutta samalla myös joukkueen kurinpalautusta, jossa hänet määrättiin osaksi rintamakarkureiden teloitusryhmää.

Sitten piti kertoa aamulla muille, mitä oli pitänyt tehdä.― Jaakko Perälä muistelee kurinpalautustoimia, jossa hän joutui osaksi karkureiden teloitusryhmää

"Yleensä aseettomia ei ammuttu, vaikka he olisivat olleet vihollisia", veteraani Eero Puhakka käyttää puheenvuoronsa kertoen jatkosodan moraaliarvoista. Samalla hän vertaa jatkosotaa vuonna 1994 käynnissä olleeseen Bosnian sotaan: "Ne ei ole sotilaitten sotaa, vaan se on jotakin aivan muuta mitä Suomen sota on ollut."

Äyräpäästä matkaseurue jatkaa Ihantalaan, jossa katsastetaan taistelupaikkoja; muun muassa kivi, jonka alle Lasse Siponen muistelee ryhminensä suojautuneen tykkitulen ollessa kovimmillaan. 12. rykmentin on katsottu olleen erityisen merkittävässä roolissa torjuntataisteluiden aikana jatkosodan loppuvaiheessa. Jänkäjääkärien rykmentti ansaitsi Ihantalan puolustuksesta kunnianimen "Ihantalan lukko".

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.