Hyppää pääsisältöön

Kun olet vihainen, mitä teet? Mökötätkö vai sanotko suoraan? Kerro meille

Mökötätkö?
Mökötätkö? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle aggressiivisuus,aggressiot,viha,vihaisuus

Missä tilanteessa koet ärtymystä tai vihaa? Miten sitä ilmaiset? Onko sinun vaikeaa ilmaista aggression tunteita? Miksi? Mitä siitä on seurannut? Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Onko joidenkin ihmisten aggression ilmaisut hyväksytympiä kuin toisten? Millä tavalla se ilmenee?

Aggressiota voidaan ilmaista hyvin monella tavalla. Yksi saattaa huutaa ja tiuskia, toinen taas itkeä tai mököttää ja kolmas paiskoa tavaroita. Joku voi kääntää vihan itseään kohtaan. Osa taas pystyy puhumaan suoraan siitä miksi on vihainen tai loukkaantunut. Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille.

- Siihen on astunut epäsuora, passiivinen ja itseen kohdistuva aggressio. Myös miehet voivat käyttää vallankäytön välineenä manipulatiivista aggressiota. Silloin käytetään rationaalisia perusteita ja jätetään tunteet sivuun, sanoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille. Ketola-Huttusen mukaan syynä on naisten ja miesten vanha ja kapeat kulttuurilliset roolit ja odotukset. Esimerkiksi nainen on totuttu näkemään hoivaajana ja mies puolustajana.

- Tämän vuoksi me ei haluta nähdä, että myös naisessa on ihan kaikki tavalliset tunteet kuten aggressio. Mies on totuttu näkemään aikoinaan kodin puolustajana, joka on käyttänyt aggressiota suojaamiseen, sanoo Ketola-Huttunen.

Aggressio on ihmisen yksi perustunteista, jopa vauvat kokevat aggressiota. Hahmoterapian mukaan muita perustunteita ovat suru, ilo ja seksuaalisuus.

- Jokaisessa ihmisessä on aggressiota. Me halutaan usein ajatella, ettei meissä ole aggression tunteita, kertoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Millaisissa tilanteissa olet käyttänyt myönteistä aggressiota voimavarana? Miten itse suhtaudut muiden vihan tunteisiin?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään aggression tunteita torstaina 24.1 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Miten toimii viisas ihminen? Miksi toimimme tyhmästi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa olet onnistunut toimimaan viisaasti tai missä olet mokannut? Viisaus on ihmisyyden ideaali, näin ajattelee dosentti Eeva Kallio.

 • Beethoven 250: Beethovenin sävel on vapaa - toivoa voi jo nyt

  Toivo Beethovenin musiikkia

  Säveltäjä Ludwig van Beethovenin (1770-1827) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Sen kunniaksi vuoden ensimmäinen Sävel on vapaa lauantaina 25.1. on omistettu yksinomaan Beethovenin musiikille tai sovituksille Beethovenin teoksista. Suoran puhelintoivekonsertin juontajina ovat syvällinen Beethoven-tuntija, pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja musiikkitoimittaja Outi Paananen.

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.