Hyppää pääsisältöön

Kun olet vihainen, mitä teet? Mökötätkö vai sanotko suoraan? Kerro meille

Mökötätkö?
Mökötätkö? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle aggressiivisuus,aggressiot,viha,vihaisuus

Missä tilanteessa koet ärtymystä tai vihaa? Miten sitä ilmaiset? Onko sinun vaikeaa ilmaista aggression tunteita? Miksi? Mitä siitä on seurannut? Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Onko joidenkin ihmisten aggression ilmaisut hyväksytympiä kuin toisten? Millä tavalla se ilmenee?

Aggressiota voidaan ilmaista hyvin monella tavalla. Yksi saattaa huutaa ja tiuskia, toinen taas itkeä tai mököttää ja kolmas paiskoa tavaroita. Joku voi kääntää vihan itseään kohtaan. Osa taas pystyy puhumaan suoraan siitä miksi on vihainen tai loukkaantunut. Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille.

- Siihen on astunut epäsuora, passiivinen ja itseen kohdistuva aggressio. Myös miehet voivat käyttää vallankäytön välineenä manipulatiivista aggressiota. Silloin käytetään rationaalisia perusteita ja jätetään tunteet sivuun, sanoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille. Ketola-Huttusen mukaan syynä on naisten ja miesten vanha ja kapeat kulttuurilliset roolit ja odotukset. Esimerkiksi nainen on totuttu näkemään hoivaajana ja mies puolustajana.

- Tämän vuoksi me ei haluta nähdä, että myös naisessa on ihan kaikki tavalliset tunteet kuten aggressio. Mies on totuttu näkemään aikoinaan kodin puolustajana, joka on käyttänyt aggressiota suojaamiseen, sanoo Ketola-Huttunen.

Aggressio on ihmisen yksi perustunteista, jopa vauvat kokevat aggressiota. Hahmoterapian mukaan muita perustunteita ovat suru, ilo ja seksuaalisuus.

- Jokaisessa ihmisessä on aggressiota. Me halutaan usein ajatella, ettei meissä ole aggression tunteita, kertoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Millaisissa tilanteissa olet käyttänyt myönteistä aggressiota voimavarana? Miten itse suhtaudut muiden vihan tunteisiin?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään aggression tunteita torstaina 24.1 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Hartauspuhujat heinäkuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat heinäkuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.