Hyppää pääsisältöön

Kun olet vihainen, mitä teet? Mökötätkö vai sanotko suoraan? Kerro meille

Mökötätkö?
Mökötätkö? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle aggressiivisuus,aggressiot,viha,vihaisuus

Missä tilanteessa koet ärtymystä tai vihaa? Miten sitä ilmaiset? Onko sinun vaikeaa ilmaista aggression tunteita? Miksi? Mitä siitä on seurannut? Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Onko joidenkin ihmisten aggression ilmaisut hyväksytympiä kuin toisten? Millä tavalla se ilmenee?

Aggressiota voidaan ilmaista hyvin monella tavalla. Yksi saattaa huutaa ja tiuskia, toinen taas itkeä tai mököttää ja kolmas paiskoa tavaroita. Joku voi kääntää vihan itseään kohtaan. Osa taas pystyy puhumaan suoraan siitä miksi on vihainen tai loukkaantunut. Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille.

- Siihen on astunut epäsuora, passiivinen ja itseen kohdistuva aggressio. Myös miehet voivat käyttää vallankäytön välineenä manipulatiivista aggressiota. Silloin käytetään rationaalisia perusteita ja jätetään tunteet sivuun, sanoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille. Ketola-Huttusen mukaan syynä on naisten ja miesten vanha ja kapeat kulttuurilliset roolit ja odotukset. Esimerkiksi nainen on totuttu näkemään hoivaajana ja mies puolustajana.

- Tämän vuoksi me ei haluta nähdä, että myös naisessa on ihan kaikki tavalliset tunteet kuten aggressio. Mies on totuttu näkemään aikoinaan kodin puolustajana, joka on käyttänyt aggressiota suojaamiseen, sanoo Ketola-Huttunen.

Aggressio on ihmisen yksi perustunteista, jopa vauvat kokevat aggressiota. Hahmoterapian mukaan muita perustunteita ovat suru, ilo ja seksuaalisuus.

- Jokaisessa ihmisessä on aggressiota. Me halutaan usein ajatella, ettei meissä ole aggression tunteita, kertoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Millaisissa tilanteissa olet käyttänyt myönteistä aggressiota voimavarana? Miten itse suhtaudut muiden vihan tunteisiin?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään aggression tunteita torstaina 24.1 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Musiikkitoimittajalta: Klassisen musiikin ohjelmia ovat tehneet yli 90 vuoden ajan kaltaiseni henkilöt, ja asian on aika muuttua!

  Miten ja miksi syntyi ohjelmasarja Sinisen nuotin rapsodia?

  Yksikään ilmiö ei ole saari, sanotaan. Valitettavasti tuon filosofian todeksi eläminen ei tapahdu musiikkipuheessa. Ei ainakaan julkisessa puheessa, ei kovin onnistuneesti eikä siinä alati kiihtyvässä tahdissa, jollaista koko muu todellisuutemme velvoittaisi. Genre, jota nimitetään klassiseksi musiikiksi, on meriaiheisista metaforista pikemminkin yksi yhteinen vene.

 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.