Hyppää pääsisältöön

Kun olet vihainen, mitä teet? Mökötätkö vai sanotko suoraan? Kerro meille

Mökötätkö?
Mökötätkö? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle aggressiivisuus,aggressiot,viha,vihaisuus

Missä tilanteessa koet ärtymystä tai vihaa? Miten sitä ilmaiset? Onko sinun vaikeaa ilmaista aggression tunteita? Miksi? Mitä siitä on seurannut? Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Onko joidenkin ihmisten aggression ilmaisut hyväksytympiä kuin toisten? Millä tavalla se ilmenee?

Aggressiota voidaan ilmaista hyvin monella tavalla. Yksi saattaa huutaa ja tiuskia, toinen taas itkeä tai mököttää ja kolmas paiskoa tavaroita. Joku voi kääntää vihan itseään kohtaan. Osa taas pystyy puhumaan suoraan siitä miksi on vihainen tai loukkaantunut. Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille.

- Siihen on astunut epäsuora, passiivinen ja itseen kohdistuva aggressio. Myös miehet voivat käyttää vallankäytön välineenä manipulatiivista aggressiota. Silloin käytetään rationaalisia perusteita ja jätetään tunteet sivuun, sanoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miehille suoran aggression keinot ja ilmaisut ovat edelleen hyväksytympiä kuin naisille. Ketola-Huttusen mukaan syynä on naisten ja miesten vanha ja kapeat kulttuurilliset roolit ja odotukset. Esimerkiksi nainen on totuttu näkemään hoivaajana ja mies puolustajana.

- Tämän vuoksi me ei haluta nähdä, että myös naisessa on ihan kaikki tavalliset tunteet kuten aggressio. Mies on totuttu näkemään aikoinaan kodin puolustajana, joka on käyttänyt aggressiota suojaamiseen, sanoo Ketola-Huttunen.

Aggressio on ihmisen yksi perustunteista, jopa vauvat kokevat aggressiota. Hahmoterapian mukaan muita perustunteita ovat suru, ilo ja seksuaalisuus.

- Jokaisessa ihmisessä on aggressiota. Me halutaan usein ajatella, ettei meissä ole aggression tunteita, kertoo psykoterapeutti Terhi Ketola-Huttunen.

Miten muut ihmiset ovat suhtautuneet aggression ilmaisuusi? Millaisissa tilanteissa olet käyttänyt myönteistä aggressiota voimavarana? Miten itse suhtaudut muiden vihan tunteisiin?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään aggression tunteita torstaina 24.1 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.