Hyppää pääsisältöön

Metsän selviytyjät – neljä vuodenaikaa kysyy nokkeluutta ja kekseliäisyyttä

Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa kysyy linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta ja kekseliäisyyttä.
Orava on varastoinnin mestari. Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa kysyy linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta ja kekseliäisyyttä. Yle TV1,Orava,Metsän selviytyjät

TV1 lauantaina 29.12.2018 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaina 30.12. klo 10.00, Areenassa

Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa kysyy linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta ja kekseliäisyyttä. Vain parhaat varastomestarit ja turkinvaihtajat selviytyvät metsien siimeksessä yli haastavan talven.

Höyhenpuvusta talviturkkiin

Vuodenajat rikastuttavat suomalaista vuodenkiertoa. Eteläistä Suomea myöden saadaan yleensä kunnon talvi. Pohjoisessa talvi on ankarampaa, sillä pakkasta ja lunta riittää.

Suomessa elää suuri joukko eläimiä ja lintuja, jotka viettävät koko elämänsä hyvin pienellä alueella, jopa yhdessä metsässä. Ne eivät lähde talvea pakoon, vaan ovat kehittäneet mitä erilaisimpia konsteja selviytyä talven haasteesta.

Jotkut vaihtavat ylleen lumiseen maastoon sopivan höyhenpuvun tai talviturkin. Useimmat lajit ovat erikoistuneet keräämään ruokaa huomattavan suuria määriä talven varalle. Pähkinähakilla tiedetään olevan jopa 8000 ruokakätköä eri puolilla kotimetsäänsä. Ennen muuta lajit ovat sopeutuneet pohjoisiin oloihin eivätkä ne vähästä säikähdä.

Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa kysyy linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta sekä kekseliäisyyttä.
Närhi. Suomalaisen luonnon neljä vuodenaikaa kysyy linnuilta ja eläimiltä nokkeluutta sekä kekseliäisyyttä. Yle TV1,närhi,linnut,Metsän selviytyjät

Keskelle oravien kisailuja ja varastointia

Metsän selviytyjät -luontodokumentin päätähdet, oravat, ovat ruokavarastojen keräämisessä aivan omaa luokkaansa. Kätköjen määrää on mahdoton arvioida, mutta kaikki tutkimukset kertovat oravien myös löytävän ruokapiilonsa. Se on osa niiden verratonta selviytymiskykyä.

Dokumenttia kuvattiin eri puolilla Suomea neljän vuoden ajan. Se toteutettiin uusimmalla tekniikalla ja pääasiassa hyvin pienikokoisilla kameroilla.

Kamerat ovatkin tapahtumien keskipisteessä, oravana oravien joukossa ja lintuna lintupaikoilla, näkökulma on eläinten silmien tasolta. Katsoja pääsee keskelle oravien villeimpiä kisailuja ja suunnatonta varastointoilua.

Tarina johdattaa katsojan suomalaisen metsäluonnon kauneimpiin maisemiin. Tykkylumen kuorruttamat vaarakuusikot ovat lumoavaa katsottavaa, samoin pohjoinen ruska, syysöiden tarunhohtoisista revontulista puhumattakaan.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Jari Salonen. Tuotanto: Naturpro Films Oy, Suomi, 2018.

Luontodokumentti seuraa läheltä suomalaisen luonnon selviytyjiä.
Lumikko. Luontodokumentti seuraa läheltä suomalaisen luonnon selviytyjiä. Yle TV1,Metsän selviytyjät
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.