Hyppää pääsisältöön

Virva Puumala ja Jussi Vänttinen voittoon Lappeenrannan laulukilpailuissa 2019

Voittajat Virva Puumala ja Jussi Vänttinen.
Voittajat Virva Puumala ja Jussi Vänttinen. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut,jussi vänttinen

Lappeenrannan laulukilpailut 2019 päättyivät jännittävään finaaliin loppiaisiltana 6. tammikuuta, kun tuomariston puheenjohtaja, oopperajohtaja Lilli Paasikivi julkisti kilpailun tulokset.

Tuomaristo valitsi naisten sarjan voittajaksi sopraano Virva Puumalan ja miesten sarjan voittajaksi baritoni Jussi Vänttisen. He saivat molemmat palkinnoksi 10.000 euroa.

Toisen palkinnon, 7.000 euroa saivat sopraano Marika Hölttä ja tenori Jere Martikainen.

Kolmannen palkinnon, 5.000 euroa saivat sopraano Aurora Marthens ja baritoni Tiitus Ylipää.

Erikoispalkinnot

Lappeenrannan konserttiyhdistys ry – 1 000 €
Alina Koivula sopraano

OP Etelä-Karjala – 1 000 €
Annika Leino sopraano

Suni Oy – 1 000 €
Irina Nuutinen mezzosopraano

Yle-palkinto, kutsu tekemään äänitettä Yleisradiolle, jonka myötä Yle haluaa kannustaa nuoria suomalaisia laulajia
Alina Koivula

Finalistit.
Finalistit. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Yleisön suosikki

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan välierässä. Yleisön suosikiksi nousi kilpailun ainoa basso, myös kansanmusiikkipedagogiksi viulu pääaineena valmistunut Henri Uusitalo.

Baritoni Henri Uusitalo ja pianisti Ilmari Räikkönen esiintyvät.
Henri Uusitaloa säesti välierässä Ilmari Räikkönen. Baritoni Henri Uusitalo ja pianisti Ilmari Räikkönen esiintyvät. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut,ilmari räikkönen

Yleisön suosikki palkitaan taiteilija Arja Martikaisen designia olevalla keraamisella Pauli-norpalla.

Finaalissa lauloivat sopraanot Marika Hölttä, Alina Koivula, Annika Leino, Aurora Marthens ja Virva Puumala, mezzosopraano Irina Nuutinen, tenori Jere Martikainen, sekä baritonit Jussi Vänttinen ja Tiitus Ylipää.

Katso kilpailijoiden finaalisuorituksia

Loppukilpailijoita säestää Saimaa Sinfonietta kapellimestarina Vytautas Lukočius.

Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 2019 loppukilpailijat.
Loppukilpailijat vas. ylhäältä alas sopraanot Marika Hölttä, Alina Koivula, Annika Leino, keskellä ylhäältä sopraano Aurora Marthens, tenori Jere Martikainen, mezzosopraano Irina Nuutinen, oikealla ylhäältä sopraano Virva Puumala, baritonit Jussi Vänttinen ja Tiitus Ylipää. Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 2019 loppukilpailijat. Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Välierä I

Katso Välierä I Areenassa

Väliajalla Riikka Holopaisen ja Janne Palkiston haastateltavina Ylen asiantuntija Päivi Kantola, kilpailijat Jere Martikainen ja Irina Nuutinen sekä laulupedagogi Sirkka Parviainen Sibelius-Akatemiasta.

Kilpailun jälkeen haastateltavina Päivi Kantola ja kilpailijat Virva Puumala ja Aku Rantama

I Välierän kilpailijat 3.1.2019
Välierän I kilpailijat ylhäällä tenori Jere Martikainen, mezzosopraano Irina Nuutinen, alhaalla sopraano Virva Puumala ja baritoni Aku Rantama. I Välierän kilpailijat 3.1.2019 Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Välierä II

Katso Välierä II Areenassa

Väliajalla haastateltavina Päivi Kantola, kilpailijat Piia Rytkönen ja Heta Sammalisto-Muhonen sekä laulupedagogi Airi Tokola Oulun konservatoriosta.

Kilpailun jälkeen haastateltavina kilpailijat Johanna Takalo ja Henri Uusitalo

Yle Radio 1:n koosteessa Lotta Emanuelsson ja Ylen asiantuntija Päivi Kantola arvioivat ensimmäisen välieräpäivän kilpailijoita. Kuuntele koostelähetys Areenassa.

II Välierän kilpailijat 3.1.2019.
Välierän II kilpailijat vas ylhäällä sopraano Piia Rytkönen, sopraano Johanna Takalo, alhaalla sopraano Heta Sammalisto-Muhonen ja basso Henri Uusitalo. II Välierän kilpailijat 3.1.2019. Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Välierä III

Katso Välierä III Areenassa

Väliajalla haastattelussa Ylen asiantuntija Päivi Kantola, kilpailijat Jussi Vänttinen ja Tiitus Ylipää sekä tuomariston puheenjohtaja, Suomen kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

Tuomariston puheenjohtaja Lilli Paasikivi Janne Palkiston ja Riikka Holopaisen haastattelussa 4.1.2019.
Tuomariston puheenjohtaja Lilli Paasikivi haastattelussa III välierän väliajalla. Tuomariston puheenjohtaja Lilli Paasikivi Janne Palkiston ja Riikka Holopaisen haastattelussa 4.1.2019. Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Kilpailun jälkeen haastateltavina kilpailijat Jenni Hietala ja Marika Hölttä.

III välierän kilpailijat 4.1.2019.
Ylhäältä baritonit Jussi Vänttinen ja Tiitus Ylipää ja sopraanot Jenni Hietala ja Marika Hölttä. III välierän kilpailijat 4.1.2019. Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Välierä IV

Katso Välierä IV Areenassa

Kilpailun jälkeen haastateltavina Päivi Kantola ja kilpailijat Alina Koivula, Annika Leino ja Aurota Marthens.

Yle Radio 1:n koosteessa Lotta Emanuelsson ja Ylen asiantuntija Päivi Kantola arvioivat toisen välieräpäivän kilpailijoita. Kuuntele koostelähetys Areenassa.

IV välierän kilpailijat 4.1.2019.
Vasemmalta sopraanot Alina Koivula, Annika Leino ja Aurora Marthens. IV välierän kilpailijat 4.1.2019. Kuva: Yle Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Ylen toimittajat ja asiantuntija Lappeenrannassa

Kilpailulähetyksissä Ylen asiantuntijana on Lappeenrannassa laulaja ja näyttelijä Päivi Kantola, joka on valmistunut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta ja toimii Akatemiassa laulunopettajana. Toimittajina ovat Lotta Emanuelsson, Riikka Holopainen ja Janne Palkisto.

Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 2019 Ylen toimittajat Riikka Holopainen, Janne Palkisto, asiantuntija Päivi Kantola ja toimittaja Lotta Emanuelsson.
Ylen joukkue eli toimittajat Riikka Holopainen, Janne Palkisto, asiantuntija Päivi Kantola ja toimittaja Lotta Emanuelsson. Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen 2019 Ylen toimittajat Riikka Holopainen, Janne Palkisto, asiantuntija Päivi Kantola ja toimittaja Lotta Emanuelsson. Kuva: Johanna Kannasmaa Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut

Välieriin 2.1.2019 valitut 15 kilpailijaa aakkosjärjestyksessä

Hietala Jenni, sopraano
Hölttä Marika, sopraano
Koivula Alina, sopraano
Leino Annika, sopraano
Marthens Aurora, sopraano
Martikainen Jere, tenori
Nuutinen Irina, mezzosopraano
Puumala Virva, sopraano
Rantama Aku, baritoni
Rytkönen Piia, sopraano
Sammalisto-Muhonen Heta, sopraano
Takalo Johanna, sopraano
Uusitalo Henri, basso
Vänttinen Jussi, baritoni
Ylipää Tiitus, baritoni

Tuomaristo

Tuomariston puheenjohtajana Lappeenrannassa toimii Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja, mezzosopraano Lilli Paasikivi. Tuomariston muut jäsenet ovat sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Gabriel Suovanen, basso Jyrki Korhonen, pianotaiteilija Ilmo Ranta sekä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.

Kilpailijat

Tammikuussa 2019 järjestettävään kilpailuun ovat voineet osallistua Suomen kansalaiset, 1986 tai sen jälkeen syntyneet naiset, ja 1984 tai sen jälkeen syntyneet miehet. Kilpailuissa on oma sarjansa sekä nais- että mieslaulajille. Lokakuun lopulla järjestetyssä ennakkokilpailussa kilpailuun hyväksyttiin 29 osanottajaa, joista naisia on 20 ja miehiä 9.

Naisten sarjassa kilpailevat sopraanot Helianna Herkkola, Jenni Hietala, Marika Hölttä, Sanna Iljin, Laura Juvonen, Alina Koivula, Minna-Leena Lahti, Annika Leino, Aurora Marthens, Anni Niemelä, Meeri Pulakka, Virva Puumala, Elisaveta Rimkevitch, Piia Rytkönen, Pauliina Sairanen, Heta Sammalisto-Muhonen ja Johanna Takalo sekä mezzosopraanot Ruut Mattila, Irina Nuutinen ja Elisabet Petsalo.

Miesten sarjassa kilpailevat tenorit Topias Lundell, Jere Martikainen ja Tuomas Miettola, baritonit Emil Mahjneh, Aku Rantama, Jussi Vänttinen ja Tiitus Ylipää, sekä bassot Aleksi Matikainen ja Henri Uusitalo.

Lue lisää:

Kerro meille kuka on tähtien tähti kautta aikojen? – Lappeenrannan laulukilpailut 50 vuotta

Lappeenrannan 19. valtakunnalliset laulukilpailut järjestetään 1.-6. tammikuuta 2019. Yle välittää 50 vuotta täyttävät kilpailut suorina lähetyksinä välieristä loppukilpailuun ja palkintojenjakoon. Ylen joukkue eli toimittajat Riikka Holopainen, Janne Palkisto, Ylen asiantuntija Päivi Kantola ja toimittaja Lotta Emanuelsson ovat jo valmiina lähdössä Lappeenrantaan. – Kerro meille omat laulukilpailumuistosi! Kuka on tähtien tähti kautta aikojen?

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.