Hyppää pääsisältöön

Sokerilla maustettu makaronilaatikko löytyy harvasta joulupöydästä – riisipuuro on tutumpi jouluherkku Radio Suomen kuuntelijoille

Punaiset omenat, iso käpy ja jouluinen kahvikuppi.
Punaiset omenat, iso käpy ja jouluinen kahvikuppi. Kuva: Unsplash joulu,omena,kävyt (kasvinosat),kahvi,jouluruuat

Suomalaiset kunnioittavat jouluna perinteitä, mutta perinteet eroavat suvuttain ja maakunnittainkin. Radio Suomen kuuntelijat kertovat omat suosikkinsa ja vinkkinsä.

Jouluna käy ilmi, kuinka paljon eri asioita voi "perinne" tarkoittaa. Esimerkiksi joulun laatikkoruuissa on suuria eroja eri pöytäkuntien välillä. Yksi perinne on se, että syödään, mitä huvittaa.

– Joulusta on tehty erilaisten asioiden pakkoja. Siksi meillä joulu on kaikkien lempiruokien kavalkadi. Jokainen saa sanoa, mitä haluaisi syödä, ja minä sitten äitinä teen toiveita hyväksikäyttäen ruokalistan valmiiksi jo ennen joulua, kertoo eräs kuuntelija viestissään.

Aattoaamun riisipuuro vaikuttaa yhdeltä horjumattomalta perinteeltä. Mainintoja saivat myös mm. kinkku ja kotikalja.

– Jouluna en luovu kotikaljasta. Se kuuluu jouluun niin ruoka kuin saunajuomana. Parhaimmillaan ulkona jäähdytettynä jäähileisenä. Sen kaveriksi rosollia, kaikki muu on ekstraa, kuuluu viesti.

Perunalaatiiko on peräisin 1700-luvulta, mutta porkkanalaatikkoa paistettiin vasta 1920-luvulla

Vaikka joulun ruokaperinteet ovat vahvoja, niin kaikki ei ole ikivanhaa. Marttojen kehittämispäällikkö Arja-Hopsu Neuvonen kertoo Radio Suomessa, että laatikkoruuista vanhin on perunalaatikko. Se on peräisin 1700-luvulta. Lanttu- ja porkkanalaatikoita alettiin tehdä vasta 1920-30-luvuilla.

Rosollikin on vanha perinne, vaikka 1800-luvulla siinä ei ollut porkkanoita. Syy on Hopsu-Neuvosen mukaan se, ettei porkkanoita kerta kaikkiaan silloin viljelty Suomessa.

Nykyisin bataattikin on suosittu jouluinen raaka-aine. Hannan soppa -blogin kirjoittaja Hanna Hurtta muuntelee omaa bataattivuokaansa lisäämällä siihen mausteita ja pähkinöitä.

Uutta vivahdetta lanttulaatikoon saa maustamalla sitä chilillä, rosmariinilla tai kanelilla. Hopsu-Neuvonen ja Hurtta pohtivat, että 700 gramman lanttulaatikkoon riittää teelusikallinen lisämaustetta – kanelia jopa tätä vähemmän.

Hurtan oma suosikki on jo parin vuoden ajan ollut juurisellerilaatikko. Hurtta ei soseuta juuriselleriä vaan viipaloi sen vuokaan. Makua antavat omena, sinihomejuusto ja hasselpähkinä. Tarkempi resepti on luettavissa hänen blogistaan.

Yhden kuuntelijan juureslaatikkoon laitetaan porkkanan ja lantun lisäksi palsternakkaa ja selleriä.

Toisen kuuntelijan juhlapöydän uusin bravuuri on maidoton juureslaatikko. Reseptin lähettäjän mukaan se on maittanut niin nuorille kuin vanhoillekin.

Maidoton juureslaatikko

3 lanttua
2 bataattia
3 porkkanaa
1,5 dl kookoskernaa
2 kananmunaa
2 rkl ruokosokeria
suolaa ja inkivääriä maun mukaan
Keitä juurekset kypsäksi, kaada liemi pois ja survo soseeksi.
Lisää muut aineet ja kaada vuokiin. Paista uunissa n. 150 asteessa kypsäksi.

Hämeessä laitetaan makaronilaatikkoon sokeria

– Joulupöytään kuuluvat kinkku, laatikot, riisipuuro+sekametelisoppa, graavilohi, rosolli ja kotikalja. Ja nykyään, muutettuani Itä-Suomeen, karjalanpaisti! kertoo kuuntelija.

Joulupöydät eroavat toisistaan paitsi suvuittain niin osin myös maakunnittain. Itä-Suomessa saatetaan syödään joulupöydässä karjalanpaistia, Hämeessä makaronilaatikkoa. Ne tai maksalaatikko joulupöydässä voi hämmästyttää tottumatonta.

Makea makaronilaatikko on hämäläinen pitoruoka. Tämä on resepti Lammilta.

400 gr sarvimakaronia keitetään kypsiksi
munamaito sekoitetaan paketin ohjeen mukaan
suolaa
sokeria 4 rkl

Jouluksi paistetaan kinkkua, kalkkunaa, lammasta, hirveä tai poroa

Kinkun sijaan tai rinnalle joulupöytään nostetaan muitakin liharuokia.

– Meillä ei ole kinkkua vaan lampaanpaisti joulupöydässä, ollut jo kohta 30 vuotta. Sen kanssa paahdetut jouluiset juurekset – toimii, hehkutetaan yhdessä kommentissa.

– Kuivilla hedelmillä ja Granny Smith -omenalla sekä kuivalla leivällä täytetty ja pekonilla päällystetty kalkkunarulla on ollut meillä jo iät ja ajat tärkein liharuoka joulupöydässä. Kalkkuna ilmestyi kuvioihin 60-luvun lopulla, kun Mude sai sellaisen lahjaksi duunista. Ja pian se vaihtui rullaan, siis heti kun niitä tuli myyntiin. Ja tänä vuonna käyn opettamassa sen seuraavalle polvelle.

Ihmettelen sitä iänkaikkista kuivaa joulukinkkua. Olen valmistanut kymmeniä vuosia poronpaistin jo etelässä asuessa.― Kuuntelija Utsjoelta

Marjatta Toholammilta tarjoaa hirven palvin kanssa mm. sienisalaattia ja kotikaljaa.

Rouskusalaatti

Suolatut rouskut kiehautetaan suolan vähentämiseksi.
Hienonna yksi sipuli ja rouskut.
Lisää joukkoon kermaviiliä ja anna seistä, jotta sipuli kypsyy.

Marjatta lisää aivan lopuksi vähän kermaa, jos maku tuntuu liian happamalta. Pippuria tai etikkaa hän ei käytä.

Marttojen Arja Hopsu-Neuvonen haluaa valmistaa erikseen jouluisen näköisiä ruokalajeja, koska kaunis kattaus ja ruokien esillepano on hänestä puoli ruokaa.

Tänä vuonna hän tuo tarjolle punakaalipohjaisen salaatin granaattiomenan siemenillä höystettynä.

Ylimääräinen ruoka kätketään uusiin kääreisiin

Kaikkea perinteistä jouluruokaa ei perinteisesti jakseta syödä aivan loppuun. Ylijäämät voi ottaa uusiokäyttöön.

Riisipuurosta Hanna Hurtta tekisi makeaa jälkkäriherkkua. Hän lisäisi puuroon sokeria, vaniljaa ja kanelia, ja tarjoilisi sen kylmänä appelsiinin tai hillon kanssa.

Hopsu-Neuvonen puolestaan upottaisi riisipuuron tähteet karjalanpiirakoihin tai pannukakkuun.

Rosollia voi hyödyntää pyttipannussa tai sosekeitossa, ja kalanpalat voi käyttää kiusauksiin. Laatikot voi piilottaa vaikka sämpylöihin.

Hopsu-Neuvonen lisäisi perussämpyläohjeeseen pari desiä ylijäämälaatikkoa ja jauhoja sen verran, että taikina tuntuu hyvälle.

Eräs kuuntelija kommentoi kinkun paistossa irtoavan rasvan ja nesteen kohtaloa.

– Minusta on haaskausta ja hupsuutta tuo kinkunpaiston liemen ja rasvan hukkaaminen. Viedään se sitten roskiin tai dieselin tekoon. Rasva ja liemi on erinomaista ruuanlaitossa.

Hänellä on uusiokäyttöön vinkki.

– Rasva käy ruuanlaittoon pienissä erissä vaikka mihin, ja liemen voi vaikka pakastaa ja käyttää kastikkeitten tai/ja keittojen maustamiseen.

Liemen ja rasvan käyttömäärä riippuu niiden paksuudesta. Hopsu-Neuvonen arvelee, ettei jääpalakuution kokoinen pala vielä riitä, joten kannattaa pakastaa jääpalaa isommissa erissä.


Lue Marttojen suosituimmat kysymykset ja vastaukset.

Jouluisia reseptejä ja vinkkejä Ylen sivuilla:
Olli Ihamäen jouluruokaohjeet
Maistuisiko tyrnilohi tai maan mainiot piparit? Strömsö kysyi joulupöytänne suurimmista herkuista – te vastasitte ja tässä on tulos
Kolme helppotekoista vegaanista jouluruokaa – tee tarjolle Strömsön munakoisosilliä, avokadomunaa ja sellerikinkkua
Kokeilisitko tänä jouluna kasvisruokia lihan tilalle? Tässä suositun vegaanibloggaajan 3 vinkkiä joulupöytään
13 keinoa säilyttää järki jouluruokien kanssa – ja perhe pöydän ääressä

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi