Hyppää pääsisältöön

Teeman joulunajan elokuvat 2018

Therese (Rooney Mara) ja Carol (Cate Blanchett) elokuvassa Carol
Therese (Rooney Mara) ja Carol (Cate Blanchett) elokuvassa Carol (pe 4.1.) Therese (Rooney Mara) ja Carol (Cate Blanchett) elokuvassa Carol Kuva: Wilson Webb Carol,teeman elokuvat

Joulun aikana Teemalla nähdään elokuvia joka päivä joulupäivästä loppiaisaattoon.

tiistai 25.12. klo 12.00 Ihmeellinen on elämä (S) Areenassa 30 päivää
(It's a Wonderful Life, USA 1946) Jokajouluinen elokuvaklassikko kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista ja itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. Ohjaus Frank Capra. Pääosissa James Stewart, Donna Reed.

tiistai 25.12. klo 14.10 Cherbourgin sateenvarjot (S) Areenassa 30 päivää
(Les Parapluies de Cherbourg, Ranska 1964) Cannesissa palkittu haikea musikaaliklassikko, jossa kaupanmyyjä rakastaa köyhää mekaanikkoa vaikka äiti patistaa rikkaisiin naimisiin. N: Catherine Deneuve. O: Jacques Demy.

tiistai 25.12. klo 15.40 Rochefortin tytöt (S) Areenassa 30 päivää
(Les demoiselles de Rochefort, Ranska 1967) Musikaali satamakaupungin kaksossisaruksista, jotka etsivät rakkautta innolla mutta turhankin kaukaa. N: Catherine Deneuve, Francoise Dorléac, Gene Kelly. O: Jacques Demy.

tiistai 25.12. Haute cuisine (S) Areenassa 30 päivää
(Les saveurs du palais, Ranska 2012) Naispuolinen kokki Hortense saapuu Ranskan presidentin palatsin keittiöön, joka on miesten maailma. Mutta Hortense luo pian ainutlaatuisen suhteen itse presidenttiin, jonka makuhermoja hän osaa miellyttää perinteisillä, periranskalaisilla herkuilla. Elokuva perustuu vapaasti tositapahtumiin. O: Christian Vincent. N: Catherine Frot, Jean d'Ormesson.

keskiviikko 26.12. klo 12.00 Fanny ja Alexander (12) Areenassa 30 päivää
(Fanny och Alexander, Ruotsi 1982) Ingmar Bergmanin elokuvauran päättänyt suurteos kuvaa Ekdahlin suurperheen elämää 1900-luvun alun Ruotsissa. Elokuvan keskushahmo on ohjaajan alter ego Alexander, nuori poika, joka saa isäpuolekseen ankaran ja sadistisen piispan. Elokuva esitetään neliosaisena tv-sarjaversiona, jonka kesto on yhteensä noin viisi ja puoli tuntia. O: Ingmar Bergman. N: Ewa Fröling, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Gunn Wållgren, Jarl Kulle, Jan Malmsjö.

keskiviikko 26.12. klo 22.00 Alma de Sant Pere (7) Areenassa 30 päivää
(Suomi 2016) Viisi nuorta barcelonalaista tavoittelee suurta unelmaa, ensimmäistä omaa miljoonaa, aivan sama miten. Kun kiinteistökupla puhkeaa, kaikki romahtaa eikä vastuitaan enää voi unohtaa. Käsikirjoitus ja ohjaus Jarmo Lampela.

torstai 27.12. klo 21.00 Hyvää yötä, majesteetti (12) Areenassa 14 päivää
(La nuit de Varennes, Ranska/Italia 1982) Ranskan vallankumouksen aikaan sijoittuva elokuva, jossa ryhmä matkustavaisia huomaa postivaunujensa kulkevan samaan suuntaan kuin pakomatkalle lähtenyt kuningasperhe. Pääosissa Jean-Louis Barrault, Marcello Mastroianni, Hanna Schygulla ja Harvey Keitel. Ohjaus Ettore Scola.

perjantai 28.12. klo 12.00 No Direction Home: Bob Dylan Areenassa 31.12. asti
(USA 2005) Martin Scorsesen pitkä dokumenttielokuva on tarinoiden, muistojen, musiikillisten vaikutteiden ja kertojanäänten runsaudensarvi. Silti siihen on mahtunut vain kolmasosa Bob Dylanin elämästä, tarkemmin viisi ratkaisevaa vuotta 1961–1966. Suurta kertomusta taiteilijan synnystä ja aikakauden muutoksesta kuljettaa Bob Dylan itse.

perjantai 28.12. klo 21.00 The Imitation Game (12) Areenassa 14 päivää
(Britannia/USA 2014) Tosipohjainen elokuva sosiaalisesti äärimmäisen kömpelöstä matemaattisesta nerosta Alan Turingista, jonka johdolla nerojen nörttiarmeija mursi toisen maailmansodan aikana saksalaisten Enigma-koodin. Pääosissa Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Charles Dance. Ohjaus Morten Tyldum.

lauantai 29.12. klo 21.10 American Epic – kolmen minuutin sessiot Areenassa 90 päivää
(The American Epic Sessions, USA 2017) Juurimusiikin juhlaa! Upean musiikkisarjan päätteeksi esitetään siihen liittyvä pitkä studiokonserttielokuva, jossa muun muassa Nas, Alabama Shakes, Elton John, Willie Nelson, Merle Haggard, Los Lobos, Taj Mahal, Ana Gabriel, Pokey LaFarge, Beck, Ashley Monroe ja Steve Martin soittavat idoliensa musiikkia suoraan levylle 1920-luvun malliin. Studioisäntinä toimivat Jack White ja T Bone Burnett. Ohjaus Bernard MacMahon. Suomen-ensi-ilta.

sunnuntai 30.12. klo 12.00 Viulunsoittaja katolla (7) Areenassa 7 päivää
(Fiddler on the Roof, USA 1971) Kolmen Oscarin musikaali pienen venäläiskylän sydämellisestä maitomiehestä, jonka arkeen luovat ongelmia kolmen tyttären naittaminen ja juutalaisperinteen ylläpito. Pääosassa Topol. Ohjaus Norman Jewison.

sunnuntai 30.12. klo 14.55 Hoffmannin seikkailut (S) Areenassa 7 päivää
(The Tales of Hoffmann, Englanti 1951) Runoilijasta ja hänen kolmesta suuresta rakkaudestaan kertova, Cannesissa ja Berliinissä palkittu mutta vasta nyt ensi kertaa televisiossa esitettävä maaginen elokuva, joka perustuu Jacques Offenbachin oopperaan "Hoffmannin kertomukset". O: Michael Powell, Emeric Pressburger.

tiistai 1.1. klo 12.00 Lahjapaketti: Mustavalkoiset Palmut Areenassa pysyvästi, paitsi Komisario Palmun erehdys vain suorana
Paketissa Matti Kassilan ohjaamat ja Mika Waltarin kirjoittamat kolme klassista komisario Palmu -elokuvaa. Kassilaa muistetaan lisäksi tammikuussa Kino Suomessa, TV1:n iltapäivän kotimaisissa ja Ylen kuukauden toivotut -Areenapaketissa.

tiistai 1.1. klo 21.45 Niskavuori (12) Areenassa 30 päivää
(1984) Hella Wuolijoen näytelmiin Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä perustuva elokuva. N: Esko Salminen, Satu Silvo, Maija-Liisa Marton ja Rauni Luoma. O: Matti Kassila.

keskiviikko 2.1. klo 21.00 Bergman – elämä neljässä näytöksessä (12) Areenassa 30 päivää
Osa 1/4. Uusi Jane Magnussonin ohjaama dokumenttisarja Ingmar Bergmanista on ohjaajan juhlavuoden ohjelmistoa. Sen yhteydessä Teema esittää samalla keskiviikkoisin neljän Bergmanin elokuvan sarjan.

keskiviikko 2.1. klo 22.00 Seitsemäs sinetti (16) Areenassa 30 päivää
(Det sjunde inseglet, Ruotsi, 1957, 93 min.) Ritari Antonius Block palaa Ruotsiin osallistuttuaan ristiretkeen, mutta kohtaa pelkästään kurjuutta, ruttoa, fanaattista uskonnollisuutta sekä Kuoleman, jonka kanssa hän pelaa pitkän shakkiottelun. Käsikirjoitus ja ohjaus: Ingmar Bergman. Rooleissa: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Nils Poppe, Bibi Andersson. Elokuva voitti erikoispalkinnon Cannesissa vuonna 1957.

torstai 3.1. klo 21.00 Kourallinen dollareita (16) Areenassa 7 päivää
(A Fistful of Dollars, Italia 1964) Clint Eastwoodin läpimurtoelokuva käynnistää ohjaaja Sergio Leonen elokuvien sarjan. Lännenelokuva asesankarista, joka pysähtyy rauhoittamaan ahneuden ja väkivallan riivaamaa pikkukaupunkia. Muissa pääosissa Gian Maria Volonte ja Maria Koch.

perjantai 4.1. klo 21.00 Carol (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2015) Patricia Highsmithin romaaniin perustuvassa elokuvassa tavaratalon myyjätär ihastuu vanhempaan, naimisissa olevaan naiseen 1950-luvun New Yorkissa. Pääosissa Cate Blanchett ja Rooney Mara. Ohjaus Todd Haynes.

lauantai 5.1. klo 20.50 Teemalauantai: Sergio Leone
Olipa kerran... Sergio Leone Areenassa 90 päivää
Elokuvaohjaaja Sergio Leone nousi maailmanmaineeseen italowesterneillään. Millainen oli mies, joka jätti unohtumattoman jäljen elokuvahistoriaan? (Sergio Leone - Une Amérique de légende, Ranska 2018)
Vain muutaman dollarin tähden (16) Areenassa 7 päivää
Italowesternien suuriin klassikoihin lukeutuva lännenelokuva saman rosvojoukon jäljillä liikkuvista kahdesta palkkionmetsästäjästä. Pääosissa Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Gian Maria Volonté. Ohjaus Sergio Leone. Musiikki Ennio Morricone. (For a Few Dollars More, Italia 1965)

Lisäksi Aki Kaurismäen elokuvatovat nyt Areenassa katsottavina pysyvästi!

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema