Hyppää pääsisältöön

Ville Vilén: Roolit ja pelisäännöt selviksi – lisää yhteistyötä ja keskustelua

Ville Vilenin kasvot
Ville Vilenin kasvot Kuva: Kimmo Räisänen ville vilén

Kuluneen vuoden aikana elokuva-alalla on tapahtunut paljon hyvää. Luova laatutyö, kotimaisen elokuvan suosio ja kansainvälisesti kiinnostavat sarjat ovat kaikki erinomaisia asioita.

Hyvää on ollut myös halu selvittää vaikeita ja pinnan alle piiloon jääneitä epäkohtia.

Alan toimintakulttuurin kehitystalkoissa Yle on luvannut tehdä oman osansa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama, Jaana Paanetojan tekemä selvitys ei kohdistunut Yleen, joskin Ylen päätöksenteosta ja tuotantoyhtiöiden valvonnasta esitettiin kysymyksiä.

Yle haluaa edistää kaikin tavoin läpinäkyviä toimintatapoja ja reiluja pelisääntöjä.

Näin olen sanonut jo aiemmin ja tätä on syytä toistaa: tasa-arvoinen, reilu ja kaikin puolin hyvä toimintakulttuuri on yksi elinehto kotimaisen draaman menestykselle.

On hyvä pitää mielessä, että Ylen tekemät valinnat niin sarjojen, dokumenttien kuin elokuvienkin suhteen perustuvat tarjonnan kokonaisuuteen. Ylen tehtävä on palvella mahdollisimman laajasti eri-ikäisiä ja erilaisista asioista kiinnostuneita katsojia.

Teemme Ylessä vahvasti työtä läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja aiomme kehittää ja muuttaa omia käytäntöjämme. Tulemme selkeyttämään yhteydenottoa Yleen, kehittämään palautteenantoa ja kuvaamaan vieläkin paremmin, mihin päätökset perustuvat ja ketkä niitä tekevät.

Selkeytämme tilaamiskäytäntöjä ja rooleja entisestään ja koulutamme itseämme vieläkin vastuullisemmiksi toimintatavoissamme. Ylessä ei tälläkään hetkellä kukaan tee sisältöpäätöksiä yksin, ja ne perustuvat aina sekä Ylen julkisen palvelun tehtävään että eri yleisöjen tarpeisiin, joita tutkimme ja selvitämme säännöllisesti.

Yle haluaa olla avoin ja vastuullinen toimija. Meillä on arvokas tehtävä kotimaisen kulttuurin saralla, draama- ja dokumenttisisältöjen tuottajana ja välittäjänä. Lisäksi koen, että meillä on merkittävä rooli myös suomalaisen audiovisuaalisen alan viennin edistäjänä.

Ville Vilén
johtaja, Luovat sisällöt

Lue myös - yle.fi:stä poimittua