Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eläinsairaala pääkuva

Yliopistollinen eläinsairaala - uusi jakso joka torstai Areenassa ja TV2:lla klo 20.

Anusläpät ja keinonartut ulkomaisten verkkokauppojen villityksiä — meikäläiset lemmikit lahjotaan jouluna nameilla, hassuilla asuilla ja hitti-leluilla

Koirille ja kissoille tarkoitettuja joulutuotteita.
Koirille ja kissoille tarkoitettuja joulutuotteita. Kuva: Yle/Kollaasi/Airi Saastamoinen joululahjat,lemmikkieläimet,eläinkaupat

Eläintarvikekaupoissakin myynti vilkastuu joulun alla. Eniten lahjoja saavat koirat ja kissat. Kyseenalaisimmat erikoistarvikkeet, kuten anusläppä tai keinonarttu, eivät kuulu, ainakaan vielä, isoimpien Suomessa toimivien eläintarvikeketjujen valikoimiin.

Suomalaisia lemmikkejä hellitään ruualla ja erilaisilla tarvikkeilla yli puolen miljardin euron edestä joka vuosi. Joulun alla myynti vähintään kaksinkertaistuu normaaliin verrattuna.

Vaikka koirien ja kissojen lahjavalikoima on laajin, niin kaikenlaisten lemmikkieläinten omistajat muistavat ystäväänsä vähintään jollakin herkulla.

Nuori hevosharrastaja muistaa ratsuaan hevosmaisilla lahjoilla

Martha Lehtosen ja 6-vuotiaan Veli-ruunan jouluaaton perinteisiin kuuluu iso nippu porkkanoita, omenoita ja useampikin kourallinen banaanikarkkeja.

Jouluvarusteisiin puettu hevonen pilttuussa, nuori nainen ratsastuskypärä päässä.
Martha Lehtonen ja Veli-ruuna Jouluvarusteisiin puettu hevonen pilttuussa, nuori nainen ratsastuskypärä päässä. Kuva: Yle/Airi Saaastamoinen hevonen,ratsastus,joulu

— Me tullaan jouluna tänne tallille aina aamulla, heti kun on joulupuurot syöty, kertoo Martha.

Entäs ne joululahjat?

— Voidaan ostaa vaikka joku jouluinen huopa, jotkut antavat hevoselleen pehmolelujakin, joita se saa retuuttaa pilttuussaan.

— Pehmolelujen kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen, ettei niistä irtoa pieniä osia tai että hevonen ei syö pumpulia, josta voi tulla ähky, muistuttaa Martha.

Ei sillä tonttulakilla hevoselle itselleen mitään suurta merkitystä ole.

Hevosille löytyy varta vasten niille suunniteltujakin pehmoleluja. On myös virikeleluja, joiden sisältä hevonen saa tonkia heinää tai herkkupaloja.

Martha on kuitenkin sitä mieltä, että joulu on Velille itselleen ihan tavallinen päivä.

— Ei sillä tonttulakilla hevoselle mitään suurta merkitystä ole, mutta ylimääräiset herkut kelpaavat päivästä riippumatta.

Kun hevosen joululahjojen hankinta lähtee laukalle...

Aikuinen hevosharrastaja Saila Mattila tietää, että hevosen joululahjoihin saa kulumaan isommankin rahasumman.

— Itse teetin muutama vuosi sitten veronpalautusrahoilla itse suunnittelemani suitsiin kiinnitettävän otsapannan. Mutta onhan tää nyt aika luksus-esimerkki hevosen joululahjasta, naureskelee Saila.

Hevosen suitsiin kiinnitettävä otsapanta.
Sailan suunnittelema ja teettämä suitsiin kiinnitettävä otsapanta. Hevosen suitsiin kiinnitettävä otsapanta. Kuva: Yle/ Saila Mattila hevonen,varusteet

Sailan mukaan aineettomatkin lahjat ovat suosittuja. Hevonen voi saada lahjaksi esimerkiksi käynnin hierojalla.

Liskot eivät leiki — aktivointi ja virikkeet silti tärkeitä

Joulu innostaa myös matelijoiden ja liskojen omistajia uusiin hankintoihin. Vaikka liskot ja käärmeet eivät ole kovin leikkisiä, niin silti niitä voi muistaa jouluna monella tavalla.

— Aktivointi ja virikkeet ovat matelijoillekin tärkeitä, kertoo Minna Virmajoki Helsingin Arabian Faunattaresta.

Parta-agama terraariossa.
Parta-agama Kosmo odottaa joulupukkia. Parta-agama terraariossa. Kuva: Yle/ Kaisa Hilden Terraario,Lisko,Parta-agama

— Terraariossa pitää olla erilaisia pintoja sekä kiipeily- ja piilopaikkoja. Jos on laji, joka haluaa kaivaa, niin sitten sillä pitää olla mahdollisuus siihenkin.

Yleisiä joululahjoja matelijoille ovat esimerkiksi kiipeilypuut, suojaa tarjoavat kaarnan kappaleet ja terraariokasvit — varsinkin, kun joulusiivouksen yhteydessä on hyvin luontevaa laittaa myös terraarion sisustus uusiksi.

Sisustettu terraario.
Terraariota voi sisustaa myrkyttömillä ja lannoittamattomilla huonekasveja.. Sisustettu terraario. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen Terraario

Terraario-selfiellä muistetaan kavereita

Varsinaisten joulukoristeiden laittaminen terraarioihin ei ole Minnan mukaan kovin yleistä.

— Toki jotkut haluavat ottaa terraariosta ja sen asukkaista jouluisia valokuvia. Tehdään joku joulukuusiviritys, ja asetellaan liskoa siihen kuusen nokkaan tai kilpikonnaa kuusen alle.

Koko komeudesta otetaan tietysti myös valokuva, joka lähetetään joulutervehdyksenä kavereille tai jaetaan somessa.

Matelijoiden kohdalla joulu näkyy eniten ruokamyynnissä

Matelijoita, kuten muitakin lemmikeitä, hellitään jouluna kaikkein yleisimmin ruualla.

— Jouluna kysytään enemmän erikoisuuksia. Jos arkena hyönteisiä syövälle liskoille syötetään kenttäsirkkaa, niin jouluksi hommataan vaikkapa vahakoisaa, kulkusirkkaa tai torakoita, jotka ovat vähän makoisampia ötököitä.

Hintaa erikoisuuksille tietysti kertyy moninkertaisesti arkiruokaan verrattuna, mutta panostavathan ihmisetkin juhla-aterioihinsa.

Beetle jellyjä hyllyssä.
Hyönteisten ruokintaan tarkoitettuja hedelmähyytelöitä. Beetle jellyjä hyllyssä. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen hyönteiset,ruoka

Hedelmäsoseesta ja -sokerista valmistetut herkkupalat on tarkoitettu hyönteisten ruokintaan, mutta ne saavat myös hedelmiä syövien matelijoiden suut napsamaan.

— Näitäkin monet ostavat liskoilleen joulunameiksi, kertoo Minna.

Pupujen ja jyrsijöiden lahjavalikoima vaatimaton

Kaneille ja jyrsijöille on tarjolla häkkiin laitettavia sisustuselementtejä ja erilaisia virikeleluja. Niiden myynnissä on joulun aikaan havaittavissa pienoinen piikki.

Jyrsijöiden häkkeihin tarkoitettuja mökkejä eläinkaupan hyllyssä.
Jyrsijöiden häkkiin tarkoitettuja mökkejä. Jyrsijöiden häkkeihin tarkoitettuja mökkejä eläinkaupan hyllyssä. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen jyrsijä,pieneläimet,Mökki,virikkeet

Jyrsijöiden joululahjat liittyvät enimmäkseen ruokaan ja herkkuihin. Niitä myydään lahjaksi eniten — ja tottakai — jouluisiin kääreisiin pakattuina.

Koiriin ja kissoihin verrattuna jyrsijöiden joululahjamyynti ja lahjatarjonta ovat kuitenkin vaatimattomia.

— Mutta kyllä meiltä sopiva tonttupuku kanillekin löytyy, vakuuttaa Minna.

Suomen suurimman lemmikkieläintarvikkeiden myymäläketjun, Mustin ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Tea Kainu on jyrsijoiden ja pieneläinten jouluhuumasta samoillla linjoilla.

— Jyrsijöille ja pieneläimille myydään joululahjoja jonkin verran, mutta ei mitenkään suuressa määrin.

Tean mukaan Suomessa pieneläimiä on kovin vähän kissoihin ja koiriin verrattuna. Niinpä iso toimija keskittyykin sinne, missä maksuhalukkaita asiakkaita riittää.

Koirien ja kissojen joulu alkaa jo marraskuussa

Suomessa arvioidaan olevan noin 700 000 koiraa ja 600 000 kissaa. Näin ison asiakasmäärän houkuttelemiseksi kannattaa kehitellä villejäkin ideoita. Niinpä kissojen ja koirien jouluun valmistaudutaan eläintarvikeliikkeissä huolella.

Lahjavinkit kaikille kuonoille -mainoskyltti.
Lahjavinkit kaikille kuonoille -mainos. Lahjavinkit kaikille kuonoille -mainoskyltti. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen mainoskuvat,mainoskampanja,joulu,lemmikkieläimet

Mustissa ja Mirrissä laitetaan jo hyvissä ajoin esille sesongin ulkopuolista tarjontaa laajempi jouluvalikoima. Se ei kuitenkaan tarkoita pelkkiä tonttulakkeja tai joulupukin ja poron kuvia.

— Vahvistamme kaikkia niitä tuotealueita, joista löytyy parhaita lahjaideoita, kertoo Tea.

Jouluvalikoimaan kuuluvat lelujen lisäksi erilaiset herkut ja pedit, ylipäätään kaikki helposti ostettavat lahjatuotteet.

Kissojen ja koirien joulukalenterit avaavat sesongin

Ensin esille tulevat kissojen ja koirien joulukalenterit. Kun ensimmäiset kalenteriluukut on saatu avattua, mennään uudestaan kauppaan ostamaan lemmikille sopivat jouluvermeet hassun hauskoja joulukuvia varten.

Tean mukaan jouluasusteita ostetaan ilmiselvästi joulutervehdysten kuvia varten.

— Halutaan ottaa jouluaiheinen kuva lemmikistä ja teettää siitä joulukortti tai jakaa kuva joulutervehdyksenä somessa.

Eläimille tarkoitettuja jouluasusteita.
Eläinten jouluasusteita. Eläimille tarkoitettuja jouluasusteita. Kuva: Yle/Airi Saastamoinen joulu,lemmikkieläimet,asusteet,tonttulakki

Asusteita ja vaatteita löytyy myös lahjapaketeista.

— Jo muutaman vuoden ajan lahjahittinä on ollut koirien oma jouluneule. Tämän vuoden uutuus on lemmikin ja koko perheen yhtenäinen jumpsuit-asu, kertoo Tea.

Ihmisten ja eläinten jumpsuit -oloasuja.
Ihmisten ja eläinten jumpsuit -pukuja. Ihmisten ja eläinten jumpsuit -oloasuja. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen joulu,joululahjat,lemmikkieläimet,jumpsuit

— Suomalaiset ovat yleisesti ottaen kovin haluttomia ostamaan mitään hassun hauskoja vaatteita, mutta meillä nämä jouluvaatteet ja -asusteet ovat Ihan valtava hitti, kertoo Tea.

Brändätyt fanilelut valtaisa menestys

Lasten lelujen tapaan vuosittain vaihtuvat ja suositun TV-sarjan tai elokuvan hahmojen mukaan brändätyt fanituotteet ovat vallanneet eläintenkin lahjapaketit.

Ilmiselvää on myös se, että tunnetun elokuvan fanituote maksaa moninkertaisesti tavalliseen koiran- tai kissan leluun verrattuna.

Eläintarvikemarkkinat osaavat luoda eläimiin liittyviä tarpeita, joita maksuhalukkaat lemmikkien omistajat lähtevät innokkaasti tyydyttämään.

Hulluimmat ja kyseenalaisimmat jutut löytyvät ulkomaisista verkkokaupoista

Valtaisasta tarjonnasta ja kovasta menekistä huolimatta Tea ja Minna ovat sitä mieltä, että suomalaiset ovat lemmikkieläinten lahjahankinnoissa järkeviä eivätkä inhimillistä eläintä liikaa.

Vaikka tonttupuvut ja jouluneuleet vaikuttavat jo melkoisen inhimillisiltä, niin sekä Faunattaren Minna että Mustin ja Mirrin Tea sanovat, että on sellaisiakin tuotteita, joita eläimet eivät heidän mielestään tarvitse.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista löytyvät anusläppä ja keinonarttu.

Korille tarkoitettu keinonarttu ja kissan anusläppä.
Koirille tarkoitettu keinonarttu ja kissojen anusläppä. Korille tarkoitettu keinonarttu ja kissan anusläppä. Koirat-lehti,kissat,tarvikkeet

— Ehkä yhden kerran on kysytty anusläppää, muistelee Minna.

Toisaalta hän ymmärtää, että ihmisillä voi olla monenlaisia tarpeita lemmikkinsä kanssa.

— Jokainen tietysti tavallaan, mutta henkilökohtaisesti en tällaisesta tuotteesta innostu. Olen sitä mieltä, että eläin on kuitenkin eläin. En myöskään suhtaudu kovin positiivisesti siihen, että koiran kynsiä lakataan tai turkkia värjätään.

Teakaan ei lämpene kissan tai koiran peräaukon peittävälle lärpäkkeelle.

— Meidän strategiamme on tarjota eläimelle parempaa elämää ja unohtaa inhimillistäminen. Me vedämme rajan siihen tonttulakkiin.

Humputteleville uroskoirille tarkoitettu keinonarttukin tuntuu eläintarvikekauppiaiden mielestä kyseenalaiselta tuotteelta.

— Ei ole meille kiinnostava tuote. Emme näe, että tällainen tarvike olisi koiralle tarpeellinen, sanoo Mustin ja Mirrin Tea Kainu.

Arabian Faunattaresta keinonarttua on kuulemma kyseltykin. Minna Virmajoki haluaa kuitenkin liputtaa luonnonmukaisuuden puolesta.

— Vaikka meidänkin liikkeessä on paljon hupailua — koiraolutta ja semmoista — jotka eivät välttämättä niin luonnonmukaisia asioita olekaan, niin keinonartun ottamiselle valikoimiin emme ole, ainakaan vielä, löytäneet perusteita.

— Mieluummin koiraa voisi ohjata pois ei-toivotusta käytöksestä ihan muilla keinoilla, ehdottaa Minna Virmajoki.

 • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

 • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

  Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

  Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

 • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

  Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

  Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

 • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

  Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

  Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.

Eläinsairaala

Sarjassa esiintyvät eläimet löytyvät somessa tunnisteella #yleeläinsairaala:

 • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

 • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

  Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

  Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

 • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

  Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

  Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

 • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

  Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

  Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.