Hyppää pääsisältöön

Baarissa miehet haluavat nostella ja Tinderistä seuraa etsivät harrastaa seksiä - myös tällaista voi olla lyhytkasvuisen naisen elämä.

Linda ja Katriina hymyilevät kameralle. Taustalla kartanorakennuksen hirsiseinä.
Linda ja Katriina ovat kuulleet mitä uskomattomimpia kommentteja pituudestaan. Linda ja Katriina hymyilevät kameralle. Taustalla kartanorakennuksen hirsiseinä. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Pitkäkasvuisten on yhä vaikea suhtautua lyhytkasvuisiin. Ihmettelyn ja nimittelyn lisäksi heitä halutaan nostella ja netistä etsitään uusia fyysisiä kokemuksia. 113-senttinen Linda pelkäsi jäävänsä yksin, mutta nyt hän on neljän lapsen äiti ja naimisissa 143-senttisen Timon kanssa. Katriina, 131,5 senttiä, ei ole koskaan seurustellut lyhytkasvuisen miehen kanssa.

– Tykkään itseäni pidemmistä miehistä. Lasteni isä eli ex-mieheni on pitkäkasvuinen ja nykyinen miesystäväni on myös pitkä. Itse olen 131,5 -senttinen - ja näissä senteissä puolikkaatkin lasketaan! Katriina kertoo nauraen ystävilleen Timolle ja Lindalle.

Katriina syntyi sukunsa ensimmäisenä lyhytkasvuisena. Hän on tutustunut Lindaan ja Timoon lyhytkasvuisten yhdistyksen kautta. Heitä yhdistää pituuden lisäksi hurtti huumori ja mitä uskomattomimmat kohtaamiset pitkäkasvuisten kanssa.

Timo ja Linda ovat olleet yhdessä jo vuosia ja heillä on neljä yhteistä lasta. Heistä kumpikaan ei ole koskaan seurustellut pitkäläisen kanssa, kuten he pitkäkasvuisia kutsuvat. Kaikki Katriinan seurustelukumppanit ovat taas olleet pitkiä.

– Suomessa on aika vähän lyhäreitä ja varsinkin miehiä. En ole seurustellut lyhytkasvusen miehen kanssa, sillä olen hakenut rinnalleni sellaista, jonka kanssa mätsää muutenkin kuin vaan ulkomuodon osalta.

– Huomattavasti yleisempää on, että lyhyellä naisella on kumppanina pitkä mies kuin lyhyellä miehellä olisi kumppanina pitkä nainen. Minä en edes tiedä minkälaista se olisi, sillä minulla on ollut vain lyhytkasvuisia naisia, Timo jatkaa.

Timo ei ole haaveillut erityisesti pitkistä naisista.

– Minun haaveni on ollut, että kun löytyisi edes joku, joka ymmärtää minua, Timo nauraa.

Linda on 113-senttinen ja nuorempana hän pelkäsi joutuvansa viettämään koko elämänsä yksin erilaisuutensa vuoksi.

– Kyllä minä nuorempana katselin pitkiä miehiä, mutta en saanut vastakaikua tunteilleni. Nyt kun meitä on taloudessa kaksi lyhytkasvuista, niin koen todella hienoksi sen, että meillä on molemmilla vertaistuki kotona.

– Lindan ei tarvitse sanoa kuin, että se purkki oli kaupassa niin saamarin korkeella, niin se riittää - minä ymmärrän häntä, toteaa Timo.

Linda kurottaa kaupassa limsaa ylähyllyltä. Taustalla juustohylly.
Arkiset asiat ovat lyhytkasvuisille usein haasteellisia. Linda kurottaa kaupassa limsaa ylähyllyltä. Taustalla juustohylly. Kuva: Mape Morottaja / Yle Tuhkimotarinoita

Tosin Timokaan ei aina muista vaimonsa pituutta, sillä hän on 30 senttiä pidempi kuin 113-senttinen Linda.

– Joskus Timo laittaa tavaroita esimerkiksi keittiössä niin korkealle, etten ylety niihin ja silloin annan kärkevää palautetta ja huomautan, että täällä asuu lyhytkasvuisia ihmisiä, Linda nauraa.

Vertaistuella Linda tarkoittaa juuri näitä arjen kommelluksia, joihin kumpikin kertoo törmäävänsä alati.

– Omasta erilaisuudesta me voidaan heittää keskenään vitsiä kummankaan loukkaantumatta, Linda toteaa.

– Se on parisuhteemme pieni suola ja piristää kummasti päivää, jatkaa Timo.

– Mutta se on jännää, miten lyhytkasvuisten piirissä heitetään usein aika roisiakin juttua meidän pituudesta, mutta jos sitten joku pitkäläinen tulee heittämään samanlaista juttua, niin häntä katsotaan tosi kieroon, Katriina kertoo huvittuneena.

– Kuinka monta lyhytkasvuista mahtuu samaan autoon on vanha slogani... ja meitähän mahtuu, Timo nauraa.

– Niin mahtuu, komppaa Katriina.

Tinderistä miehet etsivät uusia kokemuksia lyhytkasvuisen kanssa

Kun Katriina erosi lastensa isästä, hän kirjautui nettideittipalvelu Tinderiin etsimään uutta kumppania.

– Ilmoituksessani oli sekä kasvokuva että kokovartalokuva. En halunnut luoda mielikuvaa, että täällä olisi tällainen 190-senttinen missi, mutta totuus olisikin ollut toinen, Katriina nauraa.

Nopeasti Katriina saikin paljon yhteydenottoja ja niitä todellakin tuli laidasta laitaan. Osa lähestyi asiallisesti ja osa halusi uusia kokemuksia.

Miehet halusivat nostella baarissa. Kaapata syliin ja nostaa ilmoihin. Totesin, että ei kannata koittaa, loukkaat vielä selkäsi.― Katriina

– Tuli ihan suoria ehdotuksia, että olisi halunnut fyysisiä kokemuksia minun kanssani, kun ei ole koskaan ollut lyhytkasvuisen kanssa. Mutta suhtauduin niihin huumorilla, Katriina kuittaa.

Aina eivät ihmiset osaa käyttäytyä myöskään baarissa kohdatessaan erilaisuutta. Yksi absurdi villitys suomalaismiehillä on baarissa ylitse muiden.

– Hirveän usein, varsinkin nuoruudessa, miehet halusivat nostella baarissa. Kaapata syliin ja nostaa ilmoihin! Ja kun en itsekään ole mikään höyhen, niin totesin vain, että ei kannata koittaa, loukkaat vielä selkäsi, Katriina virnistää.

– Minulle on usein tultu tarjoamaan baaritiskillä apua ja kysytty, että nostanko sinua. Siinä vaiheessa totean vaan, että heippa, pärjään kyllä itsekin. Ja jotkut haluavat vain nostaa ja koittaa paljonko painan! Aika absurdia, Linda jatkaa.

– Meneeköhän ne normaalimittaisiltakin naisilta kysymään saanko nostaa ja koittaa paljonko painat, Katriina ja Linda nauravat.

– Kyllä minä olen miehenä saanut baarissa istua ihan itsekseni siellä nurkkapöydässä. Ei ole ollut suurta tarjontaa naispuolisista seuralaisista, Timo heittää väliin.

Miten pitkä ja pätkä harrastaa seksiä?

Lyhytkasvuisten keskuudessa ei yleisesti juurikaan puhuta seksistä. Katriina näkisi sen kuitenkin tarpeelliseksi, varsinkin nuorten kanssa, jotka etsivät itseään ja ottavat ensimmäisiä askeliaan seksuaalisuuteen. Katriina työskentelee nuorten parissa ja hänellä itsellään on kaksi lasta.

Koosta riippumatta, oli pitkä tai pätkä, niin halut ne on kaikilla. Ei se kokoa katso.― Timo

– Kun olimme lasten isän kanssa yhdessä ja saimme ensimmäisen lapsemme, niin kuulin tutun kautta, kuinka eräs henkilö oli miettiny, että miten noiden seksi onnistuu, kun toinen on pitkä ja toinen pätkä. Ystävä oli todennut, että ihan samalla tavalla kuin kaikilla muillakin, jotka harrastavat seksiä! Katriina kertoo.

– Koosta riippumatta, oli pitkä tai pätkä, niin halut ne on kaikilla. Ei se kokoa katso, Timo jatkaa.

“Onko siellä vaunuissa ihmisvauva vai kääpiö?”

Timolla ja Lindalla on neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Neljäs lapsi syntyi heinäkuussa 2018. Kolme ensimmäistä lasta ovat kaikkia todennäköisyyslaskelmia uhmaten pitkäkasvuisia ja perhe on huomannut, että neljännen lapsen diagnoosi kiinnostaa useita.

– Se on järkyttävää kuulla, mitä meistäkin pienellä paikkakunnallamme puhutaan. Siellä on ihmetelty meidän neljättä lasta, että eikö kolme olisi riittänyt. Sitten arvuutellaan sellaiseen vahingoniloiseenkin sävyyn, että onko neljäs lapsemme lyhytkasvuinen, kun muut lapset ovat pitkiä.

Lindan perhe ja läheiset sohvalla Mapen vieraina. Kaikki nauravat iloisesti.
Linda ja Timo lapsineen sekä ystävä Katriina (vas.) ja äiti Liisa Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottajan vieraana. Lindan perhe ja läheiset sohvalla Mapen vieraina. Kaikki nauravat iloisesti. Tuhkimotarinoita

Linda on saanut kuulla myös suoraan päin naamaa varsin moukkamaisia kommentteja.

– Minulta on ihan suoraan tultu kysymään, että onko siellä vaunuissa ihmisvauva vai kääpiö. Siedän aika hyvin, jos minua itseäni nimitellään, osaan suodattaa sen, mutta kun on kyse omasta lapsesta, niin silloin se kolahtaa ja minussa herää leijonaemo, Linda tuhahtaa.

Linda on huomannut, että joillakin ihmisillä on varsin matala kynnys esittää töykeitä kysymyksiä. Toisaalta hän kiittää, että onneksi on myös niitä, joilla on sydän paikallaan.

– Tiedän, että meitä nimitellään ja arvostellaankin, mutta eihän me itse voida sille mitään, että olemme lyhyempiä kuin muut. Ei kukaan pysty päättämään millainen lapsi syntyy. Synnytyksessä voi tapahtua jotain tai voi myöhemmin elämässä esimerkiksi vammautua.

Lindan mukaan valistustyötä on vielä paljon tehtävä, sillä monet eivät ymmärrä, että vammasta huolimatta ihminen voi olla onnellinen, perustaa perheen, käydä töissä ja ajaa autoa eli elää ihan normaalia elämää.

Tuhkimotarinoita ohjelman jälkeen seurakunnan diakoni otti meihin yhteyttä ja olemme käyneet puhumassa yli 500 rippikoululaiselle erilaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta. On tärkeää viedä tietoa eteenpäin, Timo kertoo.

– Vanhempien toivoisi kertovan lapselleen erilaisuudesta, eikä vaientavan häntä. Usein on käynyt niin, että vanhempi hyssyttelee lapsen hiljaiseksi, kun lapsi aidosti ääneen ihmettelee kokoamme. Kun aikuinen kertoisi suoraan mistä on kyse, niin erilaisuudesta tulisi normaalia, eikä jotain peiteltävää ja hävettävää, Linda päättää.

Seuraa meitä Facebookissa!

Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu, Linda?

Linda 113 cm ja ystävänsä Katriina 131,5 cm ovat kokeneet monenlaista kohtelua. Baarissa miehet haluavat nostella ja Tinderistä seuraa etsivät harrastaa seksiä. Mape Morottajan vieraina ystävysten lisäksi Lindan perhe.

  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.