Hyppää pääsisältöön

Eränkävijöille ropisi Venla-ehdokkuuksia – “Erä- ja luonto-ohjelmat koetaan vihdoin salonkikelpoisiksi”

Eränkävijät on nimetty ehdolle Kultainen Venla -palkinnon saajaksi kolmessa eri kategoriassa. Jos parhaan tv-ohjelman voitto lohkeaa, tekijätiimi omistaa voiton Suomen luonnolle ja lahjoittaa mojovan rahapotin erämaiden ja jokien suojeluun.

Televisioakatemia valitsi Eränkävijät finalistiksi parhaan lifestyle-ohjelman kategoriaan. Sen lisäksi Eränkävijät on ehdolla parhaan tv-ohjelman yleisöäänestyksessä, ja Aki Huhtanen sekä Suomen suosituin tv-koira Äijä parhaaksi esiintyjäksi.

Äijä on katsojien ja tyttökoirien suosikki

Kilpisjärvellä asuva Äijä ei ole ehdokkuudesta millänsäkään. Julkkishommiin se on jo tottunut, eikä anna niiden häiritä arkea, johon kuuluvat edelleen kalastusreissut isäntäparin kanssa. Äijä saa fanipostia tasaiseen tahtiin, ja kalastamaan tulevat matkailijat kyselevät sitä mukaan kalareissuille.

Äijä-koira saa fanipostia
Äijälle tulvii fanipostia. Äijä-koira saa fanipostia Kuva: Aki Huhtanen Eränkävijät

Myös koirapiireissä on alkanut olla kysyntää. Äijä on hurmannut vastakkaisen sukupuolen edustajia ja tiedusteluja on tullut tositarkoituksella.

Narttukoirien omistajilta on tullut viime aikoina paljon sulhaskyselyitä.― Aki Huhtanen

Äijä on kuitenkin tätä nykyä vakiintunut mies: Naapurin Elsa-koira saa rauhallisen Äijänkin tassuihin vipinää. Yhteisillä pilkkireissuilla lumi vain pöllyää, kun nuoripari on hippasilla.

Aki Huhtanen on ehdokkuudestaan otettu. Sarja kun on alusta saakka “vain” kuvannut hänen arkeaan ja vapaa-aikaansa, jonka puitteet Suomen Käsivarressa ovat toki keskimääräistä komeammat.

Äijä-koira lumisateessa.
Äijä nauttii elämästään Kilpisjärvellä. Äijä-koira lumisateessa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät
Tavallisia pulliaisia tässä ollaan. Pyrin elämään siten, ettei tarvitse “sitkutella” arkielämässä tai töissä, vaan hyvä elämä on tässä ja nyt. Haluan elää luonnon ehdoilla ja välillä sen armoillakin. Se laittaa mittasuhteet kohdilleen: kuinka pieni sitä ihminen onkaan.― Aki Huhtanen

Kansan suursuosikista tuli salonkikelpoinen

Eränkävijät teki viime vuonna historiaa voittamalla parhaan ohjelman Kultaisen Venlan ensimmäisenä pohjoissuomalaisena tv-sarjana sekä ensimmäisenä eräohjelmana koskaan.

Tämän vuoden ehdokkuuksien määrä osoittaa, että suursuosion saavuttanut sarja on nyt noteerattu korkealle myös tv-alan ammattilaisten keskuudessa. Tuottaja Teemu Hostikka pitää ehdokkuuksia suurena kunnianosoituksena.

Olemme äärettömän ylpeitä. Kolme ehdokkuutta tämän vuoden gaalassa osoittaa, että erä- ja luonto-ohjelmat koetaan vihdoin salonkikelpoisiksi.
― Teemu Hostikka
NTRNZ Median Teemu Hostikka sekä Venla-patsas.
Eränkävijöiden tuottaja Teemu Hostikka on otettu Venla-ehdokkuuksista. NTRNZ Median Teemu Hostikka sekä Venla-patsas. Kuva: Henri Luoma Eränkävijät

Luontoarvot kiinnostavat Suomessa ja ulkomailla

Eränkävijät syntyi halusta kertoa luontoa rakastavien ihmisten arjesta, ja Suomen luonnon tarjoamista monista mahdollisuuksista elää luonnonmukaista elämää. Sarja on kuitenkin vedonnut katsojiin myös Suomen rajojen ulkopuolella.

- Olen halunnut näyttää suomalaisille, kuinka upea luontomme on, ja miten sen kanssa voi elää sopusoinnussa. Tematiikka tuntuu toimivan myös muualla maailmassa, ja se kertoo mielestäni ohjelmatyypin tarpeellisuudesta.

Me ihmiset haluamme säilyttää kosketuksen luontoon, ja inspiroitua siitä myös tv:n välityksellä.
― Teemu Hostikka

Parhaan tv-ohjelman palkinnon osuessa kohdalle Hostikka lupaa jälleen omistaa sen Suomen luonnolle. Lisäksi Eränkävijät lahjoittavat voiton tullen mojovan rahapotin luonnonsuojeluun.

- Meillä samat arvot jakavilla ihmisillä on nyt paikka näyttää, paljonko meitä eränkävijöitä ja luontoihmisiä Suomessa on. Mikäli Eränkävijät äänestetään parhaaksi ohjelmaksi, lahjoitamme yhden sentin jokaista Venla-gaalan tv-katsojaa kohden lyhentämättömänä Suomen erämaiden ja jokien suojeluun. Miljoonalla tv-katsojalla potin koko on 10 000 €.

Eränkävijät sunnuntaisin klo 18.15 Yle TV1:ssä, ja kaikki jaksot myös Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Sami Sandberg.

Kultanen Venla -palkinnot jaetaan parhaille tv-ohjelmille ja tekijöille Televisioakatemian järjestämässä gaalassa tammikuun 11. päivä. Äänestysaikaa on 8.1. saakka, ja äänestää voi osoitteessa https://www.kultainenvenla.fi/kultainen-venla/tv-ohjelmaehdokkaat-2018/ sekä https://www.kultainenvenla.fi/kultainen-venla/esiintyjaehdokkaat-2018/