Hyppää pääsisältöön

Joulunajan ohjelmia Yle Radio 1:ssä

Ensilumi. Lumisia puita, osittain sulana oleva joki. Talvi.
Ensilumi. Lumisia puita, osittain sulana oleva joki. Talvi. Kuva: Raimo Hytönen / Yle lumi,talvi

Joulunajan päivinä on hyvä mahdollisuus hiljentyä, olla rennosti, lukea - tai kuunnella radiota. Radio 1:n jouluohjelmistoon löydät vinkkejä tältä sivulta. Tietoa löytyy myös Yle Areenan radio-oppaasta. Radio 1:n ohjelmia löydät kattavasti myös Yle Areenasta tai Radio 1:n kotisivulta.

Ohjelmat julkaistaan myös Yle Areenaan.

Poimintoja Yle Radio 1:n joulunajan ohjelmista:

Toimittaja Sari Valto
Toimittaja Sari Valto Kuva: Harri Hinkka / Yle Sari Valto

Sari Valton jouluohjelma: Joululaulujen tarinoita
Suomalaiset rakastavat joululauluja. Tästä yhtenä esimerkkinä on Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien suosio. Toimittajana Sari Valto. (Ma 24.12. klo 10.00, toinen lähetys ti 25.12. klo 22.05.)
Nuotteja ja kulkusia
Nuotteja ja kulkusia Kuva: Yle joulu,joulumusiikki

Jouluisia säveliä Radio 1:stä
Joulumusiikki soi kanavalla läpi koko joulun: Joulutunnelma kuuluu myös esimerkiksi Aamusoitossa, Muistojen bulevardissa, Faunin iltapäivässä, mutta myös muissa musiikkiohjelmissa, joista lisää tietoa alla.
Ruokapuhetta-ohjelman toimittaja Hanna Jensen.
Ruokapuhetta-ohjelman toimittaja Hanna Jensen. Kuva: YL ruoka,ruokailu,ruokailutavat

Ruokapuhetta: Jouluruoat vaihtelevat - ahmia kuitenkin pitää
Tämän ohjelman kuultuasi tuttu piparkakkutalo ei näyttäydy enää entisenlaisena! Ruokapuhetta-ohjelmassa puhutaan jouluruoista ja siitä, mistä nuo tutut perinteet tulevat. Kantavatko meille tutut jouluruoat mukanaan merkityksiä, joita emme tiedä? Toimittajana Hanna Jensen. (Ohjelma Yle Areenassa. Lähetetty Radio 1:ssä ke 19.12.)

Torstai 20.12.

Klo 11.00: Valkoista valoa: Enkelit ensin
Niitä vilisee nyt joka puolella. Enkeleitä. Enkeleiden pitkästä ja kummallisesta historiasta kuullaan Johanna Korhosen toimittamassa Valkoisessa valossa. (Toinen lähetys su 23.12. klo 17.10.)

Perjantai 21.12.

Klo 14.00: Näistä joululevyistä emme luovu: Musiikkivieraina Yleisradion klassisen musiikin äänittäjät
Yleisradion klassisen musiikin äänittäjät joulutunnelmissa. Toimittajana Anu Jaantila. (Toinen lähetys su 23.12. klo 7.02.)

Lauantai 22.12.

Klo 19.02: Outin ja Riston joululahjavalvojaiset
Joulun salaperäinen mysteeri, sukupolvien saatto ja tähtitarhain takaa nouseva musiikki. Toimittajina Outi Paananen ja Risto Nordell.

Sunnuntai 23.12.

Klo 22.05: Avaruusromua: Apua! Taas joulumusiikkia!
Sanakirjamääritelmän mukaan joululaulu on laulu, jonka sanoitus liittyy aiheeltaan jouluun. Näin toki on, mutta säännön vahvistavia poikkeuksia on epäilyttävän paljon. Avaruusromussa aivan oikeaa joulumusiikkia, jota esittävät mm. John Boswell, Ken Elkinson, Tapani Rinne, The Moog Machine ja Santo Domingo De Silos -luostarin munkkikuoro. Toimittajana Jukka Mikkola.

Maanantai 24.12.

Klo 9.05: Jouluinen Muistojen bulevardi
Jouluisia ikivihreitä kuullaan suositussa Muistojen bulevardissa. Konsertin on koonnut Pasi Hiihtola.

Klo 10.00: Sari Valton jouluohjelma: Joululaulujen tarinoita
Suomalaiset rakastavat joululauluja. Tästä yhtenä esimerkkinä on Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien suosio: ne ovat tänäkin jouluna täyttäneet Suomen kirkot jo 46:nnen kerran. Toimittajana Sari Valto. (Toinen lähetys ti 25.12. klo 22.05.)

Klo 11.55: Joulurauhan julistus, hyvän joulun toivotus ja suomalaisia joululauluja
Ohjelman alussa kuullaan joulurauhan julistus suorana lähetyksenä Turun Vanhalta Suurtorilta. Julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Tilaisuutta paikan päällä selostaa Ari Welling. Joulurauhan julistuksen jälkeen kuuluttaja Jari Aula toivottaa hyvää joulua ja kuunnellaan suomalaista musiikkia.

Klo 13.15: Kuusi kuvaa joulumielellä
Kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasinen rauhoittuu tänä vuonna jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja on Lisa Enckell. (Toinen lähetys ke 26.12. klo 22.05.)

Klo 14.00: Kuusta koristellessa
Perinteikäs joulumusiikkiohjelma Radio 1:n jouluaaton iltapäivässä.

Klo 17.10: Taiteilijan joulusaarna
Radio 1:n jouluun on jo pitkään kuulunut taiteilijan joulusaarna. Kirjailija Pajtim Statovcin saarnan aiheena on Yksynäisyys. (Toinen lähetys ke 26.12. klo 18.30.)

Klo 18.40: Tiernapojat
Tiernapoikina Oulaisten lukion oppilaat: Marko Ollila, Herodes, Samuli Saukko, Murjaanien kuningas, Jani Honkimaa, Knihti, ja Tuomas Myllylä, Mänkki.

Klo 19.02: J. S. Bachin jouluoratorio Münchenissä
Baijerin radion Studio 1:ssä äänitetyssä konsertissa esiintyvät Baselin kamariorkesteri ja Baijerin radiokuoro. Sunnuntaina 16.12. äänitetyn konsertin toimittaa Ahti Paunu.

Tiistai 25.12.

Klo 9.05: Jouluinen Muistojen bulevardi
Jouluisia ikivihreitä kuullaan suositussa Muistojen bulevardissa. Konsertin on koonnut Jake Nyman.

Klo 10.00: Kalle Haatanen: Joulun monet traditiot
Joulua tiedetään ensimmäisen kerran vietetyn Jeesuksen syntymäjuhlana vuonna 354. Silti moni meidän joulumme nykyistä traditioista on syntynyt vasta 1800-luvulla, myös joulun kaupallistuminen alkoi tuolloin. Toimittajana Kalle Haatanen.

Klo 12.05: Tiedeykkönen: Joulu avaruudessa
Monet joutuvat viettämään joulun pyhät työssä. Niin myös Kansainvälisellä avaruusasemalla olevat astronautit juhlivat joulua ja vuodenvaihdetta kaukana kotoaan. Joulua juhlistetaan avaruudessa, mutta niin kuin myös muita merkkipäiviä. Toimittajana Jari Mäkinen. (Toinen lähetys pe 28.12. klo 22.05.)

Klo 14.00: Uudet joululevyt
Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma jouluisten levyjen parissa. Toimittajana Kare Eskola.

Klo 15.02: Jouluvieraana köyhyystutkija Jouko Karjalainen
Jouko Karjalainen on tehnyt pitkän uran THL:n köyhyystutkijana ja päihde- ja kriminaalihuollon yhdistyksissä. Miten heikoimmat Suomessa pärjäävät? Toimittajana on Miika Lauriala.

Keskiviikko 26.12.

Klo 17.10: Aristoteleen kantapää: Joulupukki ja suomen kieli
Haastateltavana tutkija Janne Saarikivi. Toimittajina Pasi Heikura ja Tina Cavén. (Toinen lähetys la 29.12. klo 10.35.)

Yle Areenassa lisäksi

Radioateljee: Jouluna - perinteinen ohjelma
Radioateljee on tehnyt ohjelman, jossa ei taatusti kuulla mitään mikä poikkeaisi "oikeasta joulusta". Klassikon ovat toteuttaneet Harri Huhtamäki, Pekka Lappi ja Tom Wentzel.

Joulu museoissa ja kodeissa
Kulttuuriykkösen museoiden jouluteeman juontaa Pia-Maria Lehtola.

Uudet joululevyt
Maailman paras ja ainoa suomenkielinen levykritiikkiohjelma jouluisten levyjen parissa. Toimittajana Kare Eskola.

Petit papa Noël
Eurooppalaista joulumusiikkia. Toimittajana Pasi Hiihtola.

Folkkijoulu on taas
Talvista ja jouluista kansanmusiikkia tuoreilta levyiltä. Toimittajana Amanda Kauranne.

Kuorojen ja lauluyhtyeiden joulu
Inari Tilli esittelee joululauluäänityksiä suomalaisilta kuoroilta ja lauluyhtyeiltä. Yleisradion musiikkituotantoa.

 • Onko sinulla kokemuksia henkisestä hyväksikäytöstä työpaikalla? Kerro meille

  Kiusaaminen ei kuvaa ilmiötä sen laajuudessa

  Onko sinulla kokemuksia henkisestä hyväksikäytöstä työpaikalla? Millä tavalla se ilmeni tai ilmenee? Millaisia vaikutuksia sillä on tai oli sinuun ja elämääsi? Oletko hakenut apua tilanteeseen? Saitko apua? Millä tavalla työkaverit tai esimies suhtautuvat ilmiöön? Oletko kenties itse nähnyt vierestä työpaikalla henkistä hyväksikäyttöä, mutta et ole itse ollut kohteena?

 • Syksyn ensimmäiset säveltoiveet - Sävel on vapaa la 21.9., toivoa voi jo nyt

  Konserttimusiikin sävel on vapaa

  Sävel on vapaa starttaa jälleen kesätauon jälkeen. Mitä musiikkia haluaisit kuulla hämärtyvässä syysillassa? Toivoa voi konserttimusiikkia laidasta laitaan. Voit lähettää toiveesi jo etukäteen alla olevalla lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen savel.vapaa@yle.fi. Kirjoita viestiin puhelinnumerosi sekä mahdollisimman tarkat tiedot toiveestasi.

 • Millaiset TE-palvelut auttaisivat sinua saamaan työpaikan? Kerro meille

  Mitkä seikat vaikeuttavat tai estävät työllistymistäsi?

  Millaisia kokemuksia sinulla on TE-toimiston palveluista? Millainen palvelu tai koulutus edistäisi tai on edistänyt sinun työllistymistäsi? Mitkä seikat vaikeuttavat tai estävät työllistymistäsi? Oletko saanut palautetta työnantajalta työnhausta? Jos olet itse työnantaja, mitä kautta haet uusia työntekijöitä? Kotkassa tehtiin toimintatutkimus työttömien työnhakijoiden kanssa.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.