Hyppää pääsisältöön

Kinkku, kalat ja laatikot joulupöytään Kolmosen, Vanamon ja Makupalojen reseptein

Tv-kokit Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo, Timo Nykyri ja Janne Pekkala jouluvalmisteluissa.
Tv-kokit Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo, Timo Nykyri ja Janne Pekkala jouluvalmisteluissa. Tv-kokit Jaakko Kolmonen, Veijo Vanamo, Timo Nykyri ja Janne Pekkala jouluvalmisteluissa. Kuva: Yle jouluruuat,Jaakko Kolmonen,Veijo Vanamo,Makupalat,Timo Nykyri,Janne Pekkala

Suomalaiseen joulupöytään katetaan usein kalat, laatikot, rosolli ja kinkku. Perinteissäkin on silti variaatioita. Katso, miten jouluherkut valmistuvat 1970- ja 2000-luvun ruokaohjelmissa Kolmosen ja Vanamon sekä Makupalojen tapaan.

Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo ovat 1970-luvun Asia on pihvi -jaksoissa perinteisten jouluruokien jäljillä. Vuosikymmenen valistavaan otteeseen kuuluu, että perinneruokien valmistamista pohditaan myös aiempaa vähärasvaisemmin ja vähäsuolaisemmin menetelmin. Vuosituhannen vaihteen Makupaloissa sen sijaan Timo Nykyri ja Janne Pekkala voivat rennosti lisätä rasvaa vaikka ekstranokareen.

Oheisten linkkien kautta voit siirtyä katsomaan joulupöydän ruokien valmistumista sekä 1970- että 2000-luvun tv-kokkien opein:

Joulusilliä, lipeäkalaa ja lohirullia

Tonttumaiset keittiömestarit Vanamo ja Kolmonen neuvovat Asia on pihvi -sarjassa tekemään kevyttä jouluruokaa: joulusilliä, mateenmätiä ja lipeäkalaa. Makupalojen kokkien Janne Pekkalan ja Timo Nykyrin joulukalaa ovat lohirullat. Lisäksi valmistuu mm. sinappia, herneistä tuuvinkia ja jouluglögiä.

Asia on pihvi: Rosollin ja lipeäkalan kastikkeen ainekset

Rosolli

perunaa
porkkanaa
punajuurta
omenaa
suolakurkkua
sipulia
mustaapippuria
suolaa
viinietikkaa
sillifilettä
kermaviiliä tai smetanaa
tilliä

Mateenmätiä

mateenmätiä (1,5 kg mateesta)
punasipulia
pippuria
suolaa
kermaa

Lipeäkalakastike

1 l maitoa
70 g voita
70 g vehnäjauhoja


Makupalat-reseptit: Sinappeja, lohirullat, hernetuuvinki ja jouluglögi

Tuhti konjakkisinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia

Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin. Lisää kuuma vesi, etikka ja
loraus konjakkia. Mausta suolalla ja hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.

Aika tuhti hunajasinappi

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa

Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa ja kuumenna
kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta jäähtymään ja lisää etikka.

Tomaattiset lohirullat

Lohta suikaleina

Kastike:
Tomaattimehua
Chiliketsuppia
Sipulia
Purjoa
Tilliä
Basilikaa
Sitruunapippuria
Sitruunamehua

Pyörittele lohisuikaleet rullalle uunivuokaan. Sekoita kastike ja kaada päälle.
Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa kylmänä
joulupöydässä.

Hernetuuvinki eli laatikko

2,5 dl herneitä
7,5 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kermaa
2-3 rkl voita
suolaa
sokeria

Liota herneitä yön yli. Keitä kypsäksi liotusvedessä. Sekoita vehnäjauhot veteen
ja lisää suuruste siivilän läpi seokseen. Mausta suolalla, sokerilla ja voilla.

Jouluglögi Makupalojen tapaan

4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja

Kiehauta vesi, sokeri, mausteet ja rusinat. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
Kuumenna mutta älä keitä. Lisää kuppiin mantelilastuja.

Laatikoita ja lisukkeita

Vanamolla ja Kolmosella ovat tonttulakit vinossa, kun he valmistavat pitkään haudutettavia ruokia: joulukaalia, riisi-porkkanalaatikkoa ja lanttu-perunalaatikkoa. Kokki Janne Pekkala ja apukokki Timo Nykyri valmistavat joulupöytään punasipuli- ja karpalohilloa, pikaisia herkkukurkkuviipaleita, maksapasteijaa ja porkkanasoselaatikkoa.

Asia on pihvi: Joulukaalin sekä lanttu- ja porkkanalaatikon ainekset

Joulukaali:

silavaa, 1 kg kaalia, 4-5 sipulia, kuminaa, meiramia, neilikkaa, suolaa, 2 rkl etikkaa, vettä

Porkkana-riisi-laatikko:

3 dl riisiä
1 dl vettä
1 l maitoa
2 rkl voita
1 kg porkkanoita
2 rkl manteleita
fariinisokeri
4 munaa
4 rkl korppujauhoja

Lanttulaatikko:

lanttua
perunaa
voita
vehnäjauhoa
maitoa
kirveliä
muskottipähkinää
siirappia
korppujauhoja

Makupalat-reseptit: Jouluherkkuja purkkiin ja vuokaan

Lohihyytelö

300 g lohta
200 g parsaa
1 pussi pakasteherneitä
5 dl kalalientä
6 liivatelehteä
suolaa
pippuria

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Keitä sillä aikaa paloiteltu lohi suolavedessä. Huuhtele hyytelövuoka kylmässä vedessä. Lado ainekset kerroksittain vuokaan. Purista liivatelehdet kylmästä vedestä ja liota ne tilkassa kuumaa kalalientä. Lisää jäljellä oleva kalaliemi ja kaada vuokaan niin että kaikki peittyvät. Anna vuoan hyytyä kylmässä yön yli.

Sipulihillo

4 punasipulia
loraus vettä
½ dl fariinisokeria
½ dl punaviinietikkaa

Suikaloi sipulit. Kiehauta vesi ja lisää kaikki aineet kattilaan. Keitä noin 30 minuuttia ja säilö purkkeihin, jotka on kiehautettu kuumassa vedessä.

Maksapasteija

400 g poron maksaa
200 g sian maksaa
100 g silavaa
2 sipulia
1 prk anjovista
1 dl vettä
3 ranskanleipäviipaletta
3,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
loraus jaloviinaa
suolaa
valkopippuria
meiramia
pekonia

Jauha maksat ja silava hienoksi. Keitä desissä vettä hakattu sipuli ja anjovisfileet. Jäähdytä seos. Liota pilkottu leipä kerman seassa ja jauha hienoksi. Sekoita kaikki ainekset. Vuoraa uunivuoka pekonilla. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja paista vesihauteessa 175 asteessa 1,5 tuntia.

Pikaiset herkkukurkut

1 kg tuorekurkkua
½ dl suolaa
½ rkl sinapinsiemeniä
3 dl sokeria
tilliä
½ dl väkiviinietikkaa
0,5 l vissyä

Pese ja viipaloi kurkut. Sekoita suola ja sokeri. Lado tölkkiin kurkkuja, mausteita ja tilliä kerroksittain. Kaada lopuksi päälle keskenään sekoitettu vissy ja etikka. Kurkut ovat valmiita syötäväksi jo samana päivänä ja ne säilyvät pari kuukautta. Purkit täytyy keittää ennen säilömistä!

Porkkanasoselaatikko

1,5 kg porkkanaa
vettä
1,5 dl kermaa
1 kananmuna
2 tl anista
½ tl muskottipähkinää
1 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
50 g voita
suolaa
korppujauhoja
voita

Keitä porkkanat kypsiksi, kuori ja soseuta ne. Sekoita muut ainekset. Kaada voideltuihin vuokiin ja ripottele korppujauhoja ja voinokareita päälle. Paista 180 asteessa noin tunti.

Karpalohillo

1 l karpaloita
200 g hillosokeria

Soseuta karpalot. Lisää sokeri ja kiehuttele noin 10 minuutin ajan.

Vanamo ja Kolmonen valmistavat myös sieni-varsisellerisalaattia ja raasteita. Jälkiruoaksi tehdään riisiluumuvanukas sekä pienen väärinymmärryksen vuoksi myös uusi ruokalaji reisiluumunakas.


Asia on pihvi: Salaattien ja riisiluumuvanukkaan ainekset

Sienisalaatti

sekasieniä
sipulia
kirveliä
maustepippuria
hapankermaa

Varsisellerisalaatti

1 varsiselleri
1 omena

Juustokastike

2 rkl sinihomejuustoa
yhden appelsiinin mehu
1rkl öljyä
mustaapippuri
paprikaa
suolaa

Raakasalaatti

lanttua
porkkanaa
punakaalia
appelsiinia
sitruunaa
minttua

Riisiluumuvanukas

1 l maitoa
150 g riisiä
1 vaniljatanko
pala kanelia
200 g kuivia luumuja
150 g sokeria
1dl valkoviiniä
suolaa
6 kpl liivakkoa
3-4 dl kermaa

Kinkkua pienesti, palvattuna ja paistettuna

Kinkku on monen suomalaisen joulupöydän kunkku.

Asia on pihvi -sarjan jouluruokajaksoissa Kolmonen ja Vanamo valmistavat pikkukinkun. Makupaloissa palvautetaan joulukinkku savusaunassa ja toinen kinkku paistuu leivinuunissa. Lisäksi Janne Pekkala ja Timo Nykyri valmistavat lanttu- ja perunalaatikkoa sekä sekahedelmäkiisseliä.

Asia on pihvi -joulureseptit: Kinkkujen keitto- ja paistoaikoja

Pikkukinkku

porsaanlapa, omenaa, paprikaa, mustaapippuria, suolaa

Keittoaika kinkulle

Ensimmäiselle kilolle 1 tunti, seuraaville 1/2 tuntia. Esim. 7 kg kinkun keittoaika 4 tuntia.

Keitto- ja paistoaika kinkulle

Keittoaika ensimmäiselle kilolle 1 tunti, seuraaville kiloille 1/2 tuntia.

Paistoaika kinkulle

1 1/2 tuntia. Esim. 7 kg kinkku 5 1/2 tuntia.

Paistoaika taikinan sisällä

Kolmelle ensimmäiselle kilolle 1 tunti, seuraaville kiloille 45 min. Esim. 7kg kinkun paistoaika 6 tuntia.

Paistoaika folion sisällä

Ensimmäiselle kilolle 1 tunti, seuraaville kiloille 45 min. Esim. 7kg kinkun paistoaika 5 1/2 tuntia.

Kastike

porsaanluita, omenaa, sipulia, porkkanaa, mauste- ja valkopippuria, laakerinlehti, viiniä


Makupalat-reseptit: Kinkku ja kastike, laatikot ja riisipuuro

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
1 l riisipuuroa tai ohrapuuroa
muskottipähkinää
2 kananmunaa
1 rkl siirappia

Raasta porkkanat ja sekoita riisipuuroon. Mausta muskotilla ja siirapilla ja lisää kanamunat. Sekoita ja laita voideltuun vuokaa. Tarkista suola ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Uuni 200 astetta, noin tunti.

Riisipuuro

Kuumenna n. 2 dl vettä ja laita 2 dl riisiä kiehumaan. Lisää maitoa n. 1 l ja anna hautua hiljaisella tulella 45 min-1 tunti. Mausta suolalla.

Lanttulaatikko

1 kg lanttua
2-3 omenaa
1 sipuli
muskottipähkinää
1 rkl siirappia
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
suolaa

Keitä lantut, omena ja sipulia kattilassa kypsiksi. Säästä keitinliemi. Soseuta aineet ja lisää löysäksi vaahdotettu kerma. Mausta siirapilla, muskotilla ja suolalla ja lisää kananmunat. Voitele vuoka ja ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja. Uuni 200 astetta, paistoaika noin 1 tunti.

Joulukinkku

Sulata kinkku huolella, täysin jäässä oleva kinkku sulaa jääkaapissa kolmessa vuorokaudessa. Nosta kinkku keittiön lämpöön 10 tuntia ennen paistamista. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaa niin, ettei se koske luuhun. Paista kinkkua aluksi 200 asteessa puolisen tuntia ja laske lämpö 120 asteeseen. Kinkku saa paistua sen jälkeen noin tunti/kilo, kunnes lihalämpömittari näyttää 75-78 astetta.

Kinkkukastike

voita
luumuja
omena
sipuli
päärynä
lihalientä
sinappia
valkopippuria
mustapippuria
vettä
kuohukermaa
maissijauhosuurustetta

Kuullota hedelmät, sipuli ja luumut voissa kattilassa. Lisää mausteet ja lihalientä ja anna hautua mielellään ainakin tunti. Siivilöi neste keitoksesta, suurusta tarvittaessa maissijauhoilla ja tarkista maku. Lisää lopuksi kerma.

Kinkun kuorrutus

sinappia
korppujauhoja
neilikoita

Poista kinkusta nahka ja liika rasva. Sivele pintaan sinappia ja ripottele päälle korppujauhoja. Koristele neilikoilla. Pidä kinkkua uunissa 250 asteessa kunnes kuorrutus ruskettuu kauniisti.

Silloin kun Kolmonen ja Vanamo valmistavat pikkukinkun sijaan ison kinkun, ryhdytään toimeen hyvissä ajoin ja edetään ilman hoppua. "Joka keitetyn paistaa, saa makean maistaa" -sanonta pätee erityisen hyvin myös kinkun kohdalla. Keittämisen jälkeen kinkku vuorataan taikinakuorella ja se saa paistua uunissa hitaasti. Joulupöytään valmistuu perinteisin menoin myös mm. kaljaa, rosollia, laatikoita ja pipareita.

Pipareita, pullaa ja perinneleikkejä

Joulupöydän jälkiruokina maistuvat piparit, joulupullat, kakut ja tortut.

Makupalat-reseptit: Joulupullat, mantelitähdet ja appelsiinikakku

Joulupullat

4 dl kermaa
1 pkt hiivaa
1 muna
1,5 dl sokeria
12 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 tl kardemummaa
1 kananmuna voiteluun

Täyte:
200 g voita
1 dl sokeria
kanelia
2 dl rusinoita

Sekoita kädenlämpöiseen kermaan hiiva, muna ja mausteet. Alusta jauhot joukkoon, lisää lopuksi pehmitetty rasva. Anna kohota hyvin lämpöisessä paikassa. Pehmitä 200 g voita ja sekoita siihen täytteen muut aineet. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikina kolmioiksi. Laita kolmion päälle nokare täytettä ja käännä nurkat yhteen. Voitele kananmunalla ja paista paperivuoissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Mantelitähdet

200 g voita
1 dl sokeria
150 g jauhettuja manteleita
4 dl vehnäjauhoja
loraus likööriä
loraus vettä
rouhittua mantelia

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää jauhetut mantelit, jauhot, likööri ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Älä vatkaa. Kauli ohut levy ja leikkaa tähtimuotilla pikkuleipiä. Ripota päälle rouhittua mantelia ja paista 200 asteessa noin 8 minuuttia.

Appelsiinikakku

75 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 iso appelsiini
2 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl konjakkia
korppujauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää raastettu appelsiininkuori ja puristettu appelsiinimehu. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita joukkoon. Voitele ja korppujauhota vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Ja jos vatsa kestää, niin perinteet voi pyöräyttää vielä uusiksi pitkällä kaavalla ja välillä leikkien.


Perinteellisten jouluruokain ainekset

Joulujuusto

6 l maitoa
2 l piimää
5-6 munaa
suolaa

Joulukalja

1 kg joulumaltaita
16-18 l vettä
500-600 g sokeria
40-50 g hiivaa
2-3 rkl humaloita

Ohrapuuro

6 dl vettä
2 dl ohraryynejä
1 l maitoa
suolaa, sokeri, voita

Suutarin joulukala

1 kg suolasilakoita
400 g siansivua
3-4 sipulia
mauste- ja valkopippuria

Tahvanaispaisti

1 kg vasikan sydäntä
700 g vasikan munuaisia
500 g siansivua
4-5 sipulia
25 maustepippuria
25 valkopippuria
suolaa
1 laakerinlehti
3-4 neilikkaa

Maukasta joulua!

Keskustele
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto