Hyppää pääsisältöön

Miley Cyrus, Ilta, Tyler, the Creator ja Kätfish tarjoilevat jouluriemua – ota nämä uudet joulubiisit haltuun

YleX Aamun Köpi ja Ylex Iltapäivän Jenspa laulamassa punk-henkiset vaatteet ja meikit yllään.
YleX Aamun Köpi ja Ylex Iltapäivän Jenspa laulamassa punk-henkiset vaatteet ja meikit yllään. Kuva: Juuli Aschan, YleX YleX,joululaulut,Juuso Kallio

Joulu on taas! Ja se tarkoittaa radiokanavien ja Spotify-soittolistojen täyttymistä toinen toistaan mukana rallateltavampia joululauluja.

Jo klassikoiksi muodostuneiden jouluhittien rinnalle tarjotaan joka vuosi sekä tuoreita tulkintoja vanhoista suosikeista että kokonaan uusia kappaleita säestämään joulunodotusta. YleX kokosi yhteen tämän vuoden uutuudet, jotta voit päivittää suosikkisoittolistallesi vuoden 2018 tuoreimmat joulusävelet. Mukana on luonnollisesti myös YleX:n tuore joulubiisi!

Miley Cyrus & Mark Ronson – Happy Xmas (War is Over) (feat. Sean Ono Lennon)

Marraskuussa Miley Cyrus ja Mark Ronson yhdistivät voimansa koskettavalla Nothing Breaks Like A Heart -hitillään, mutta yhteistyökuviot eivät jääneet vain särkyneestä sydämestä vuodattamiseen. Kaksikko on nyt ottanut lähestyvän joulun kunniaksi käsittelyynsä John Lennonin ja Yoko Onon Happy Xmas -klassikon vuodelta 1971.

Ikonisen pariskunnan Vietnamin sotaa vastustaneen rauhankampanjan pohjalta kirjoitettua kappaletta on versioitu vuosien varrella suurten maailmantähtien toimesta useampaan otteeseen. Cyrusin ja Ronsonin versiolla kuullaan mukana myös Lennonin ja Onon poikaa, Sean Ono Lennonia.

Eino ja Aapeli – Jouluralli

Vuoden 2017 Hulahula Suomi -tv-ohjelmasta tutut Eino ja Aapeli hyppäsivät mukaan musiikkibisnekseen tänä syksynä kappaleella Sä voisit olla se.

10-vuotiaat kaksospojat tarjoavat tanssittavaa myös joulunpyhille: soundillisesti trooppisissa tunnelmissa soiva Jouluralli on Einon ja Aapelin suosikkijoulukappaleista koottu potpuri, jossa kuullaan yhdellä kappaleella kestosuosikit Kulkuset, Tulkoon joulu, Kolme yötä jouluun, Pieni rumpalipoika ja Tonttujen jouluyö.

MNEK – Stopped Believing in Santa

Perinteisissä suomalaisissa joululauluissa odotellaan usein varsin hartaissakin tunnelmissa odotellaan joulupukkia tai kerrataan Jeesuksen syntymätarinaa. Englanninkielisessä maailmassa puolestaan jouluun tunnutaan usein yhdistävän romanttisia mielikuvia: joulupukilta toivotaan huomiota omalta ihastuksen kohteelta, tai surraan juuri jouluksi päättynyttä rakkautta.

Brittilaulaja MNEK on pukenut omat sydänsurunsa Stopped Believing in Santa -kappaleen muotoon. Siinä missä monet joulun uutuuskappaleista ovat versiointeja vanhoista suosikeista, MNEK on itse ollut mukana kirjoittamassa r’n’b-mausteista joululauluaan.

Gwen Stefani – You Make It Feel Like Christmas (feat. Blake Shelton)

“Saat tämän kaiken tuntumaan ihan joululta”, laulaa Gwen Stefani You Make It Feel Like Christmas -kappaleellaan, joka löytyy samannimiseltä joulualbumilta. Kappale on oppikirjaesimerkki amerikkalaisesta rakkausjoululaulusta, jossa joulunvietto on parasta oman sydänkäpysen kanssa.

Stefanin joululevy, nimikappale mukaan luettuna, julkaistiin jo viime vuonna, mutta löytyy uudelta painokselta myös muutama aiemmin julkaisematon jouluveisu. Levyn nimibiisiä on freesattu tätä vuotta varten tekemällä kappaleeseen hauska ja jouluisa musiikkivideo, jolla Stefani ja biisillä vieraileva countrytähti Blake Shelton ilakoivat joulutunnelmissa.

Sia – Sing for My Life

Kuten Gwen Stefani, myös Sia päätti julkaista uudelleen viime vuonna ilmestyneen Everyday Is Christmas -albuminsa. Maailman tunnetuimpiin laulunkirjoittajiin lukeutuva Sia osoittaa taitonsa myös joululevyllään: koko 13-biisiseltä levyltä löytyy vain yksi joululaina, loput kappaleista ovat Sian ja tuottaja Greg Kurstinin yhdessä kynäilemiä.

Levyltä löytyy niin joulupukin odottelua, ylistyslaulu koiranpennuille sekä tietenkin rakkauden tuskaa. Sing for My Life edustaa albumin siamaisinta, dramaattisen koskettavaa laitaa – kappaletta fiilistelläkseen ei siis tarvitse olla mikään joulufani.

Lil Mosey – K For Christmas

Amerikkalaisräppäri Lil Mosey muistuttaa, että joulumusiikin voi paketoida myös rapin muotoon. Jos joulusoittolistallasi ei ole vielä riittävästi blingiä ja uhoa, 16-vuotiaan Lil Moseyn K For Christmas täyttää tämän tarpeen varsin napakasti.

Kätfish – Onhan se kivaa

YleX:n Nosteessa-artistina lokakuussa kuultu pop-punk-bändi Kätfish tarjoaa oman panoksensa jouluaiheisten kappaleiden kirjastoon kappaleella, jolla todetaan joulunkin tulevan useammin kuin kätfishläisiläiset pääsevät petipuuhiin. Vahvasti säröllä soiva Onhan se kivaa on takuuvarmaa pop-punkia, joka muistuttaa, että joulumusiikkia ei aina tarvitse ottaa niin vakavasti.

Jessie J – Silent Night

...Mutta jos joulun välttämättä haluaa ottaa vakavasti, se onnistuu tänä vuonna esimerkiksi Jessie J:n kelkassa. Isoista pophiteistään tuttu brittilaulaja julkaisi täksi jouluksi kokonaisen albumillisen joulumusiikkia, ja tältä This Christmas Day -albumilta löytyvä perikristillinen ja harras Silent Night tarjoaa sopivaa rauhoittumista Kätfishin punk-rymistelyn perään.

Ilta – Taivas sylissäni

Myös suomalaislaulaja Iltan Taivas sylissäni vastaa perinteisten ja hartaiden joululaulujen ystävän toiveisiin. A capella -henkinen Taivas sylissäni istuu kaikessa herkkyydessään ja rauhallisuudessaan suomalaiseen joulumusiikin perinteeseen kuin punainen lakki tontun päähän. Joulun ystäväksi paljastuva Ilta järjestää myös kappaleen nimeä kantavat joulukonsertit sekä Helsingissä että kotikaupungissaan Jyväskylässä.

Tyler, the Creator – I Am the Grinch (feat. Fletcher Jones)

Kaikki eivät joulusta innostu, eikä se haittaa. Anti-joulufiilistelyyn sopii paremmin kuin hyvin The Grinch -elokuvan uusintaversiota varten kirjoitettu I Am the Grinch, josta vastaa amerikkalaisräppäri Tyler, the Creator.

Tell your homeboy in a red suit to chill
Before I ban him from Whoville

Omaleimaisesta tyylistään tunnettu räppäri hyppää biisissä joulua vihaavan Grinch-peikon saappaisiin pyytäessään biisillä joulupukkia chillaamaan, ennen kuin hän häätää vanhan punanutun matkoihinsa.

Sufjan Stevens – Lonely Man of Winter

Amerikkalaisen indiefolkin suosikkinimiin lukeutuva Sufjan Stevens julkaisi täksi jouluksi superharvinaisen, alunperin vuonna 2007 valmistuneen Lonely Man of Winter -kappaleen. Kappale tehtiin alkujaan Stevensin Xmas Song Xchange -kilpailuun, jolloin se annettiin palkinnoksi vain yhdelle kilpailuvoittajalle. Ennen tätä vuotta, kappaletta ei ole ollut julkisesti kuultavissa.

Kaunis ja heleä Lonely Man of Winter vastaa tämän vuoden joululaulutarjonnan kitaravetoisinta ja rauhallisinta laitaa, joka kannattaa laittaa soimaan, jos stressi on vaarassa vyöryä joulutunnelman ylitse.

Robyn – Last Christmas (BBC Radio 1 Live Lounge)

Ympäri internetiä on tänäkin vuonna osallistuttu Whamageddoniin, peliin, jonka tarkoituksena on selviytyä joulun yli kuulematta Wham!-klassikko Last Christmasia yhtäkään kertaa.

Peliin osallistuvien iloksi covereita ei lasketa, ja siksi ruotsalaispoppari Robynin Last Christmas -versiointi BBC Radio 1 -kanavan Live Lounge -ohjelmassa antaa mahdollisuuden kelle tahansa fiilistellä tätä yhtä maailman tunnetuimmista joulurakkauslauluista – koska kuka nyt oikeasti haluaisi olla koko joulukuun kuulematta Last Christmasia kertaakaan?

RuPaul – Hey Sis, It’s Christmas (feat. Markaholic)

Jokohan se herkistely riittää? Mikäli kaipaat lisäkierroksia ja sähäkkyyttä pyhäpäiviisi, RuPaul’s Drag Race -ohjelmastakin tuttu RuPaul on tavoilleen uskollisena kattanut joulupöydän albumillisella anteeksipyytelemättömiä joulubängereitä. Laita Christmas Party -albumin Hey Sis, It’s Christmas soimaan, ja saatat havahtua tanssimasta joulukuusen ympäriltä niin kuin kukaan ei katsoisi!

YleX – Jouluyllätys

Sokerina pohjalla on tietenkin YleX:n jokavuotinen joulubiisi, joka vuonna 2018 kantaa nimeä Jouluyllätys. Iltapäivän JenniJenspaPoikeluksen ja Aamun JuusoKöpiKallion johtama Jouluyllätys on rehellinen punk-biisi, joka toimii samalla hyvänä muistilistana vielä tekemättömistä jouluaskareista!

Kuuntele huomenna 21. joulukuuta Uuden musiikin X:n joulubiisierikoislähetys klo 10–12. Myös Miikka Koiviston Uuden musiikin vaihtoehto-ohjelmassa oltiin tällä viikolla joulutunnelmissa, kuuntele vaihtoehtoisen joulumusiikin spesiaalilähetys alta.