Hyppää pääsisältöön

“On varsin outo tilanne lähteä viisikymppisenä leskenä treffimarkkinoille!”

Timo poseeraa kukkapaidassa kameralle.
Marin kuoleman jälkeen Timo joutui omaksumaan uusia rooleja. Leski. Sinkku. Yksinhuoltaja. Timo poseeraa kukkapaidassa kameralle. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Timo jäi yksin kolmen lapsensa kanssa, kun vaimo Mari kuoli keuhkosyöpään vain muutamassa kuukaudessa. Ystävä Kaitsu on ollut kuunteleva olkapää ja tukenut Timoa myös uuden kumppanin etsinnässä vaimon kuoleman jälkeen.

– On varsin outo tilanne, kun viisikymppisenä lähtee treffimarkkinoille! Olen törmännyt monenlaisiin ajatuksiin, elämäntyyleihin, mielenkiinnonkohteisiin ja ihanteisiin, Timo toteaa ystävälleen Kaitsulle.

Timo ja Kaitsu ovat olleet ystäviä kolme vuosikymmentä. Ystävyyteen on mahtunut niin naimisiinmenot, lasten syntymät, rippijuhlat ja lakkiaiset, arkea, juhlaa, onnea, mutta myös syvää surua, eroja, kuolemaa, epätoivoa ja jälleen valonpilkahduksia. Ystävykset ovat aina jakaneet keskenään ihan kaikki asiat ja niistä on keskusteltu avoimesti ja rehellisesti - myös Timon uuden kumppanin etsimisestä vaimon kuoleman jälkeen.

Kaitsu ja Timo nojaavat hirsiaitan kaiteeseen.
Kaitsu (vas.) ja Timo ovat selvittäneet yhdessä niin elämän ylä- kuin alamäetkin. Kaitsu ja Timo nojaavat hirsiaitan kaiteeseen. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

– Kaitsun kanssa on istuttu kahvikupin äärellä, isketty halkoja takapihalla, halattu, itketty ja jaettu asioita, Timo kertoo.

– Olen aina voinut luottaa siihen, että haastavan tilanteen kohdatessa Timo on aina tavoitettavissa, kuuntelee ja antaa asioihin näkökulmia, Ja sama toimii toisinpäin, Kaitsu vakuuttaa.

Timon vaimo Mari kuoli nopeasti edenneeseen keuhkosyöpään vain muutamassa kuukaudessa. Timon ja heidän kolmen lapsensa Emmin, Jessen ja Nean oli vaikea sopeutua tilanteeseen ja suru oli valtava. Mari oli myös Kaitsun ystävä, eikä tilanne ollut hänellekään helppo ystäväänsä Timoa tukiessa. Marin kuolemasta on nyt kulunut neljä vuotta ja vaikka suru on edelleen läsnä, on Timo antanut itselleen luvan jatkaa elämää.

– Ajattelen niin, että yhden elämän sijaa kävikin niin, että minulle tuli kaksi elämää. Ensimmäinen, lähes 30-vuotinen elämä Marin kanssa, joka päättyi marraskuussa 2014. Sen jälkeen alkoi toinen elämä. Ja olen ajatellut, että sitä elämää pitää ja on lupa elää täysillä. Ja jos oikein hyvin käy, ei koko loppuelämää tarvitse yksin matkata tässä maailmassa, Timo pohtii.

Tuhkimotarinoiden Timo ja hänen lapsensa halaavat.
Timon lasten on täytynyt opetella elämään ilman äitiä. Tuhkimotarinoiden Timo ja hänen lapsensa halaavat. Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Oudot roolit ja uudet tavat

Marin kuoleman jälkeen Timo huomasi yhtäkkiä olevansa tilanteessa, jossa hän joutui miettimään koko identiteettinsä uudestaan. Tuli uusia rooleja. Leski. Sinkku. Yksinhuoltaja.

Tuli uusia rooleja. Leski. Sinkku. Yksinhuoltaja.― Timo

– Nuo kaikki olivat uusia ja outojakin rooleja minulle. Olen joutunut pohtimaan kaikkien näiden vuosikymmenten jälkeen, kuka minä itse asiassa tänä päivänä olen ja mitä toivon elämältä. On täytynyt katsoa peiliin, että mikä mies sieltä katsoo takaisin, Timo pohtii.

Timo ja Mari ehtivät olla yhdessä lähes 30 vuotta. Siinä ajassa ehtii rakentua jo niin vankka side, että sen katkeamisesta selviäminen vie aikaa.

– Olimme Marin kanssa tiiviissä parisuhteessa, mutta kuitenkin erilliset ihmiset. Siitä huolimatta parisuhde muovaa ihmistä vuosikymmenten aikana. Olen käynyt tästä pitkiä keskusteluja Kaitsun kanssa.

Kaitsu nyökyttelee vieressä ja jatkaa:

– Viisikymppiseksi saakka, kun on elänyt pitkässä parisuhteessa, siinä ehtii tottua arkisiinkin tapoihin toimia: miten päin sukat laitetaan narulle, astiat koneeseen jne. Sitä on jämähtänyt omiin tapoihinsa, oppinut toisen tavat ja niistä on muodostunut yhteiset tavat. Välille on syntynyt luottamus ja tietämys siitä, miten se toinen ajattelee tai käyttäytyy eri tilanteissa. Vie aikaa oppia taas uudet tavat uuden kumppanin myötä.

Tismalleen samanlaista ihmistä kuin Mari, ei löydy toista. Ja kyllähän Timo sen tietää.
― Kaitsu, Timon ystävä

Timo on käynyt muutamilla treffeillä ja joitain seurustelusuhteitakin on ollut neljä vuotta sitten kuolleen vaimon jälkeen.

– Kun olemme Timon kanssa jutelleet uuden kumppanin etsimisestä, niin ensimmäisenä olen todennut, että tismalleen samanlaista ihmistä kuin Mari, ei löydy toista. Ja kyllähän Timo sen tietää, Kaitsu toteaa.

– Enkä toista Maria etsikään. Olen mielestäni hyvin sinut sen asian kanssa. Meillä piti olla yhteinen elämä, jonka oli tarkoitus kestää loppuun saakka, mut se katkesi. Sillä on oma paikkansa sydämessäni, mutta entinen elämä ei ole kilpailutilanteessa tai ristiriidassa uuden elämän kanssa, Timo jatkaa.

Pöydällä on oransseja kukkia ja sinisiä sekä oransseja kynttilöitä. Kuva on laaja kuva Timosta ja hänen läheisistään, jotka ovat Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottajan vieraana.
Timo kertoo elämäntilanteestaan Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottajalle. Mukana kuvauksissa Timon lapset, ystävä Kaitsu ja käly Salla. Pöydällä on oransseja kukkia ja sinisiä sekä oransseja kynttilöitä. Kuva on laaja kuva Timosta ja hänen läheisistään, jotka ovat Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottajan vieraana. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Timolla ei ole uuden kumppanin suhteen mitään erityisiä vaatimuksia.

– Enemmän ajattelen niin päin, että mitä minä voisin tuoda suhteeseen ja yhteiseen eloon. Luotan siihen, että sen huomaa, kun sen oikean kohtaa. Olen tavannut ihania ihmisiä, mutta oma juttunsa on se, että syntyy syvempi yhteys, jopa sielunkumppanuus. Ehkä en ole vielä sellaista ihmistä kohdannut.

Kuinka helppo uuden ihmisen on solahtaa perheeseen

Helppoa ei ole välttämättä uuden ihmisenkään solahtaa kiinteään perheeseen, jonka Timo yhdessä lastensa Jessen, Emmin ja Nean kanssa muodostaa.

– Tekisi kuitenkin mieli sanoa, että meidän perheeseen on helppo tulla. Jo siksikin, koska lapset eivät vastusta ajatusta uudesta kumppanista. En silti väitä sen olevan täysin mutkatonta. Meillä on tiivis perhe ja paljon lämpimiä muistoja Marista. Haluaisin kuitenkin itsekin aloittaa uuden suhteen ihan tyhjältä pöydältä.

Timo lapsineen poseeraa kameralle nojaten aitan kaiteeseen.
Timo ja lapset muodostavat tiiviin, rakastavan tiimin. Timo lapsineen poseeraa kameralle nojaten aitan kaiteeseen. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita,Tuhkimotarinoita Timo

– Totta kai sekin vaikuttaa onnistumiseen, millä mielin tämä uusi ihminen saapuu perheeseen. Tarkoitus kun ei ole tulla äitipuoleksi, vaan kumppaniksi isälle ja nämä upeat lapset kuuluvat pakettiin, Timon ystävä Kaitsu jatkaa.

Vaikka kaipuu toisen ihmisen lähelle olisikin kova, ei puolison menettämisen jälkeen välttämättä ole kovin helppoa kohdata uusi ihminen aidosti ja rakentaa jotain pysyvää. Timo on huomannut, että se vaatii töitä itsensä kanssa.

– Surun kanssa täytyy olla tasapainossa, kuten myös entisen ja nykyisen elämän kanssa. Täytyy löytää myös se uusi minä, ennen kuin pystyy luomaan jotain pysyvää. Siinäkin työssä tämä ystävä tässä on ollu verraton apu minulle.

– Allekirjoitan sen, että täytyy olla sinut itsensä kanssa, mutta täytyy myös tietää mihin suuntaan on menossa tai ainakin mitä haluaa. Kun näistä asioista on selvillä, voi siinä kohtaa sanoa, että on valmis menemään eteenpäin, Kaitsu sanoo.

– Koenkin, että olen T-risteyksessä ja johonkin suuntaan on mentävä. Koska eteenpäin ei voi samaa rataa jatkaa, on otettava uusi suunta. Kaipaan nykyään todellisia kohtaamisia ja vältän pintapuolista kanssakäymistä. Haluaisin entistä enemmän olla ihminen ihmiselle, ymmärtää paremmin. Minulla on elämän intoa ja halua kohdata toinen ihminen. Aika sitten näyttää missä kohtaa uusi kumppani ja uusi suhde tulee, Timo aprikoi.

Seuraa meitä Facebookissa!

Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu, Timo?

Timon vaimo menehtyi syöpään, samalla katkesi vuosikymmenten liitto. Kuinka vaikea on löytää uusi kumppani, etsiikö tietämättään entisen kaltaista? Mape Morottajan vieraina Timo lapsineen, ystävä Kaitsu ja käly Salla.

  • "Mun piti vaan hyväksyä se, että mulla ei ole äitiä"

    Kukaan ei tiennyt, minne Tiinan äiti lähti.

    Äidittömyys jättää jäljen, joka ei lähde koskaan pois. Terapiassa Tiina oivalsi viimein, että vaikka hän kuinka toivoo, hän ei tule koskaan saamaan kaipaamaansa äitiä. Hänen oli päästettävä irti menneisyydestä ja alettava rakentaa omaa elämäänsä. Nykyään Tiina ei ole äitiinsä missään yhteydessä.

  • Yksinhuoltajaäiti joutui jääkiekon kalleuden vuoksi velkakierteeseen, mutta nyt veljekset loistavat - Joonas jopa MM-joukkueessa

    Rahat ei riitä, velat painaa ja elämänilo katoaa.

    "Minulla oli neljä työtä ja velkaakin 10 000 euroa. Joskus ei ollut ruokaakaan kaapissa, mutta kaikista tärkeintä minulle oli, että pojat saavat jatkaa jääkiekkoa! Joku voi sanoa, että oliko pakko tai että turhaa valittamista, mutta halusin, että heillä säilyy edes yksi asia elämässä avioeromme jälkeen. Pojat menettivät eron myötä kodin, kaverit, kielen ja jopa kotimaansa. Minulle oli tärkeää, että he saivat jatkaa jotain, mikä oli heille rakasta", Minna kertoo.