Hyppää pääsisältöön

Prisma: Attenborough ja merihirviö – Oliko jättimäinen kalalisko sittenkin olemassa?

Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?
David Attenborough ja fossiiliharrastaja Chris Moore puhdistetun merifossiilin äärellä. Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa? Kuva: Robin Cox 2017 Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Attenborough ja merihirviö

TV1 lauantaina 27.7.2019 klo 9.05 - 10.00, Areenassa

Eteläisen Englannin Dorsetin ja Itä-Devonin rannikkokaistaleella on pituutta lähes 160 kilometriä. Jurakauden rannikkoalue on maailmankuulu fossiileistaan. .

Alueella on löydetty merkittävä fossiili, ”merilohikäärmeen” jäänteet eli jurakautinen iktyosaurus. Valtava merimatelija hallitsi meriä samaan aikaan, kun dinosaurukset hallitsivat maata. Lahkon tieteellinen nimi on Ichthyosauria.

Kalaliskon luut ovat säilyneet niin hyvin, että niistä saattaa löytyä uusia tietoja näiden merkittävien eläinten elämästä.

Sir David Attenborough ja tutkijatiimi rakentavat huipputekniikan avulla kalaliskon luurangosta 3D-mallin ja vertaavat sitä nykyisiin, eläviin eläimiin. Tutkijat yrittävät ymmärtää, miltä muinainen eläin näytti ja kuinka se selviytyi avomerellä.

Dokumentissa Attenborough ja merihirviö selvitetään, voisiko kyseessä olla Ichthyosauria-lahkon uusi laji? Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?

Todisteiden etsiminen johtaa kiehtovaan tutkimukseen, jossa etsitään liskon kuolinsyytä. Tutkijoilla on käsissään 200 miljoonaa vuotta vanha mysteeri. Arvoituksen ratkaiseminen antaa uutta tietoa jurakauden meristä.

Attenborough and The Sea Dragon. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2019.