Hyppää pääsisältöön

Prisma: Attenborough ja merihirviö – Oliko jättimäinen kalalisko sittenkin olemassa?

Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?
David Attenborough ja fossiiliharrastaja Chris Moore puhdistetun merifossiilin äärellä. Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa? Kuva: Robin Cox 2017 Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Attenborough ja merihirviö

TV1 lauantaina 27.7.2019 klo 9.05 - 10.00, Areenassa

Eteläisen Englannin Dorsetin ja Itä-Devonin rannikkokaistaleella on pituutta lähes 160 kilometriä. Jurakauden rannikkoalue on maailmankuulu fossiileistaan. .

Alueella on löydetty merkittävä fossiili, ”merilohikäärmeen” jäänteet eli jurakautinen iktyosaurus. Valtava merimatelija hallitsi meriä samaan aikaan, kun dinosaurukset hallitsivat maata. Lahkon tieteellinen nimi on Ichthyosauria.

Kalaliskon luut ovat säilyneet niin hyvin, että niistä saattaa löytyä uusia tietoja näiden merkittävien eläinten elämästä.

Sir David Attenborough ja tutkijatiimi rakentavat huipputekniikan avulla kalaliskon luurangosta 3D-mallin ja vertaavat sitä nykyisiin, eläviin eläimiin. Tutkijat yrittävät ymmärtää, miltä muinainen eläin näytti ja kuinka se selviytyi avomerellä.

Dokumentissa Attenborough ja merihirviö selvitetään, voisiko kyseessä olla Ichthyosauria-lahkon uusi laji? Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?

Todisteiden etsiminen johtaa kiehtovaan tutkimukseen, jossa etsitään liskon kuolinsyytä. Tutkijoilla on käsissään 200 miljoonaa vuotta vanha mysteeri. Arvoituksen ratkaiseminen antaa uutta tietoa jurakauden meristä.

Attenborough and The Sea Dragon. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.