Hyppää pääsisältöön

Prisma: Attenborough ja merihirviö

Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?
David Attenborough ja fossiiliharrastaja Chris Moore puhdistetun merifossiilin äärellä. Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa? Kuva: Robin Cox 2017 Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Attenborough ja merihirviö

TV1 keskiviikkona 26.12.2018 klo 18.10 - 19.05, uusinta lauantaina 29.12. klo 14.05 ja tiistaina 1.1. klo 23.35, Areenassa

Eteläisen Englannin Dorsetin ja Itä-Devonin rannikkokaistaleella on pituutta lähes 160 kilometriä. Jurakauden rannikkoalue on maailmankuulu fossiileistaan. .

Alueella on löydetty merkittävä fossiili, ”merilohikäärmeen” jäänteet eli jurakautinen iktyosaurus. Valtava merimatelija hallitsi meriä samaan aikaan, kun dinosaurukset hallitsivat maata. Lahkon tieteellinen nimi on Ichthyosauria.

Kalaliskon luut ovat säilyneet niin hyvin, että niistä saattaa löytyä uusia tietoja näiden merkittävien eläinten elämästä.

Sir David Attenborough ja tutkijatiimi rakentavat huipputekniikan avulla kalaliskon luurangosta 3D-mallin ja vertaavat sitä nykyisiin, eläviin eläimiin. Tutkijat yrittävät ymmärtää, miltä muinainen eläin näytti ja kuinka se selviytyi avomerellä.

Voisiko tämä olla Ichthyosauria-lahkon uusi laji? Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa?

Todisteiden etsiminen johtaa kiehtovaan tutkimukseen, jossa etsitään liskon kuolinsyytä. Tutkijoilla on käsissään 200 miljoonaa vuotta vanha mysteeri. Arvoituksen ratkaiseminen antaa uutta tietoa jurakauden meristä.

Attenborough and The Sea Dragon. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.