Hyppää pääsisältöön

TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

Mape Morottaja ottaa selfieta koko päähenkilöporukan kanssa.
Mape Morottajan vieraina Tuhkimotarinoiden 3.kauden päähenkilöt Linda (vas.), Eija, Ulla, Timo, Tiina sekä Nanna. Mape Morottaja ottaa selfieta koko päähenkilöporukan kanssa. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

On aina kutkuttava tilanne, kun ollaan valitsemassa uuteen kauteen uusia päähenkilöitä. Jokainen ihminen tuntuu vielä vieraalta ja kaikkia jännittää. Vaikka olen tehnyt castingeja lukemattomiin ohjelmiin, tavannut kymmenittäin ihmisiä ja kuullut ja lukenut satoja tarinoita, ei se ole koskaan helppoa.

Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottaja pitää kiinni omenapuun rungosta ja katsoo hymyillen kameraan vihreässä mekossa.
Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottaja. Tuhkimotarinoiden ohjaaja Mape Morottaja pitää kiinni omenapuun rungosta ja katsoo hymyillen kameraan vihreässä mekossa. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Hienointa on oppia tuntemaan uusi ihminen. Huomata kuinka pikkuhiljaa luottamus kasvaa ja molemminpuolinen kanssakäyminen helpottuu. Kuvaus kuvaukselta ihminen tuntee olonsa kotoisammaksi ja hänestä tulee tutumpi, ehkä oma itsensä, kameran edessä. Usein saan seurata päähenkilöidemme elämää vielä vuosienkin päästä. Saan viestiä uuden elämän alusta, unelman toteutumisesta, työpaikan vaihdosta tai uudesta kumppanista.

Usein, kun ihminen käy valtavan kriisin läpi, alkaa hänen elämässään selviytymisen jälkeen tapahtua muutoksia pyörremyrskyn lailla. Meidän tähänastisista päähenkilöistä osa on mennyt naimisiin, osa eronnut, joku vaihtanut työtä, joku paikkakuntaa, yksi voittanut talon, moni saanut lisää lapsia ja lähes kaikki alkaneet elää rohkeammin, ymmärtäen elämän rajallisuuden ja hienouden käytyään läpi kriisin, joka muutti heidän elämänsä.

Päähenkilöt kävelevät soraista tietä syksyisten puiden välissä.
Nanna (vas. takana), Timo, Eija, Tiina, Linda (oik. edessä) ja Ulla saapumassa Mape Morottajan vieraiksi. Päähenkilöt kävelevät soraista tietä syksyisten puiden välissä. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden 3. kaudella meillä oli mukana lapsensa menettänyt Tiina, julman isän varjosta selvinnyt Eija, 113-senttinen Linda, mielensä särkenyt Nanna, halvaantunut huimapää Ulla ja vaimonsa menettänyt Timo.
Haluan kuulla mitä heille kuuluu nyt ja kutsuin heidät läheisineen kylään. Kuulumisten lisäksi vaihdamme ajatuksia niin häpeästä, itsetuhoisuudesta, itsekkäästä surusta, uuden puolison löytämisen vaikeudesta, kuin onnellisesta elämästä, läheisten ihmisten tärkeydestä ja uskosta, toivosta, seksistä, selviämisestä ja pärjäämisestäkin - suoraan ja häpeilemättä!

Porukka nuotiolla Mokoman laulaessa.
Mape Morottaja yllättää kaikki päähenkilöt nuotion äärellä viimeisessä jaksossa. Porukka nuotiolla Mokoman laulaessa. Kuva: Mirva Lahtimaa / Yle Tuhkimotarinoita

Ullan jaksoon saan vieraakseni kaikki 3. kauden päähenkilöt yhtä aikaa! He tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa ja tempautuvat mielenkiintoisiin keskusteluihin keskenään. Tule mukaan kuulemaan ja ihmettelemään, sillä eivät nämä ihmiset tee poikkeusta aiempiin - elämä on kuvausten jälkeen pyörinyt pyörremyrskyn lailla.

Kuusiosaisen sarjan avausjakso Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu, Eija? Yle TV2 tiistaina 1.1.2019 klo 21.00. Kaikki uudet jaksot katsottavissa Yle Areenassa 1.1.2019 alkaen.

3. tuotantokauden Tuhkimotarinoita -jaksot uusitaan maanantaisin Yle TV2:ssa ja kaikki jaksot löytyvät myös Yle Areenasta.

Seuraa meitä Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?