Hyppää pääsisältöön

"Amerikan kuninkaallisten" traaginen tarina – Kennedyn klaani

Kennedyn perhe valokuvattavana puutarhassa (näytelty rekonstruktio)
Kennedyn perhettä koolla valokuvattavina Kennedyn perhe valokuvattavana puutarhassa (näytelty rekonstruktio) Kuva: Raw Tv Ltd John F Kennedy,teeman historia

Uusi kuusiosainen sarja kunnianhimon ajamasta ja tragedioiden vainoamasta Amerikan mahtisuvusta. Teema 1.1.2019 alkaen tiistaisin klo 21.
TV1 esittää elokuvan Jackie, jossa Natalie Portman nähdään pääosassa Jacqueline Kennedynä. Torstaina 3.1. klo 21.05.

Kennedyt ovat suku, jota on nimitetty jopa USA:n kuninkaallisiksi. Mutta Kennedyt eivät ole alkujaan ylhäistä syntyperää. He eivät kuulu edes Amerikassa jonkinlaisen yläluokan asemassa olevaan "anglosaksisten protestanttien" joukkoon. Köyhän irlantilaisen maahanmuuttajan jälkeläiset kiipesivät neljässä sukupolvessa uuden kotimaansa ja koko maailman yhteiskuntaelämän ja seurapiirien korkeimmalle huipulle.

Joseph P. Kennedy (1888–1969) oli ensimmäinen Kennedy, joka vakavissaan haaveili jopa Yhdysvaltain presidentin virasta. Joseph Kennedyn rahat olivat uusia – ja osin ne oli hankittu tavoilla, jotka eivät kestäneet päivänvaloa. Niinpä monet katsoivat häntä nenänvartta pitkin, mutta se ei Kennedyä pysäyttänyt.

Toisen maailmansodan aikana Joseph Kennedy kuitenkin tuli pilanneeksi oman poliittisen uransa esittämällä sodan kulusta arveluita, joiden katsottiin edustavan vähintäänkin tappiomielialaa. Seuraava vaihtoehto oli tehdä pojasta presidentti.

Pojat isän unelmaa toteuttamassa

Joseph Kennedyn vanhin poika Joseph junior kaatui sodassa, ja hänen jälkeensä isän kunnianhimoisten tavoitteiden perilliseksi tuli sairaalloinen John. John Fitzgerald Kennedy oli tosin palvellut sodassa rintamalla, mutta hänen terveytensä oli huonompi kuin yleisesti vieläkään on kunnolla käsitetty. 1950-luvun aikana John F. Kennedy kävi lähellä kuolemaa ainakin yhden kerran leikkauksessa, josta lääkärit eivät uskoneet hänen selviävän. Mutta sairaudet eivät olleet ainoa pimeä salaisuus, joka oli pidettävä visusti poissa julkisuudesta.

Vastapainoksi John F. Kennedyllä oli huolellisesti viljelty nuorekas, menevä imago – ja upea, ihailtu puoliso Jacqueline – sekä isänsä valtava suhdeverkosto.

Jacqueline Kennedyn kädet ja vihkisormus (näyttelijä)
Jacqueline Kennedy pysyi miehensä rinnalla sivusuhteista ja skandaaleista huolimatta Jacqueline Kennedyn kädet ja vihkisormus (näyttelijä) Kuva: Raw Tv Ltd Jacqueline Kennedy,teeman historia

Vuonna 1960 Joseph Kennedyn unelma toteutui, kun John F. Kennedy valittiin vain 43-vuotiaana presidentiksi. Mutta nuoren presidentin alkutaival oli raskasta: hän joutui yhtä aikaa painimaan suunnattomien maailmanpoliittisten vaikeuksien kanssa ja puolustamaan omaa avioliittoaan ja sukunsa mainetta skandaaleilta. Ennen kuin hän ehti päästä kunnolla työhönsä käsiksi, salamurhaajan luoti päätti hänen elämänsä marraskuussa 1963.

Nuoremman veljen Robertin, Bobbyn, tarina oli yhtä lailla traaginen. Ulkoministerinä toiminut Bobby oli ollut isoveljensä tärkeä tuki, ja nyt hänestä tuli suvun seuraava toivo. 1960-luvun sosiaalisten mullistusten ilmapiirissä suuri osa kansakunnasta kiinnitti omat toiveensa nuoreen Bobby Kennedyyn, jonka oma presidenttikampanja oli huimassa nosteessa vuonna 1968. Sitten jo toinen Kennedy kuoli murhan uhrina.

Kennedyn veljeksistä viimeinen, Edward, oli jäänyt vanhempien veljiensä varjoon, ja 1970-luvun alussa häntä kohtasivat henkilökohtaiset skandaalit, jotka olivat sammuttaa koko Kennedyn suvun tähden. Mutta Edward "Ted" Kennedy nousi aallonpohjasta ja vakiinnutti pikku hiljaa asemansa yhtenä Yhdysvaltain senaatin harvoista todellisen valtiomiehen mittaisista jäsenistä. Edward Kennedy kuoli vuonna 2009, ja hänen jälkeensä uusi Kennedyjen sukupolvi valmistautuu kantamaan suvun perintöä eteenpäin.

  • Kennedyn klaani (The Kennedys – American Dynasties), USA 2018

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa