Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Elävä arkisto julkaisi vuonna 2018 paljon musiikkia ja musiikkia liippaavaa – katso ja kuuntele ainakin nämä 10 videota

Tänäkin vuonna julkaisimme aimo määrän männävuosien musiikkiohjelmia pysyvästi katsottaviksi. Katselu-urakkaa nopeuttaaksemme valikoimme tähän kymmenen otetta, joihin kannattaa perehtyä vielä viimeisiään vetelevän vuoden aikana.

Suomeen 1970-luvun puolivälin jälkeen vastustamattomasti tullut diskomusiikki villitsi aikanaan diskoteekeissä ja jukeboxeissa. Genren saapuminen Suomeen synnytti uusia tähtiä ja myös kokeneemmat iskelmätähdet ottivat repertuaariinsa Keski-Euroopasta tulleita vaikutteita. Kesällä 2018 aika oli vihdoin kypsä Elävän arkiston koostaa tuo kotimaisen diskomusiikin kulta-aika yhteen osoitteeseen.

Yläpuolella käynnistyy Emilian Satan In Love. Sittemmin Espanjaan kotiutunut laulajakunigatar nousi vuoden aikana otsikoihin juurikin kyseisen coverinsa ansiosta. Ilta-Sanomat tavoitti Emilian marraskuussa 2018.

Lue myös: Suomi tanssi 1970- ja 80-luvun taitteessa diskon ja koneiden tahtiin

Sielun Veljien kevätsanoma ja muitakin loitsuja

Juhlistimme vuoden 2018 kevättä laulukoosteella, johon kokosimme ikonisia kappaleita sekä mieltä ylentäviä rallatuksia vuodenajoista toiveikkaimman kunniaksi. Pimeämpien hetkien varalle koosteeseen kerättiin biisejä musiikkityylien laidasta laitaan.

Sielun Veljien Kevät on kappaleena kuten esittäjänsä: laahava, tunnelmaltaan ahdistava ja parhaimmillaan livenä. Kappale kuultiin ja koettiin vuonna 1986 Hittimittarissa. Ismo Alangon kekseliäissä sanoituksissa piilee opetus kaikille: "Ei kannata syödä lunta".

Lue myös: Lauluja keväästä – onko oma suosikkisi joukossa?

Vuonna 1982 perustettu Sielun Veljet oli aikanaan ennen kaikkea live-yhtye. Kuumimpina vuosina yhtyeen intensiivisillä keikoilla oli havaittavissa todellista hurmosta. Psykedeelisen rokkiheimon shamaaneina heiluivat Ismo Alanko, Jukka Orma, Jouko Hohko, Alf Forsman ja keikkojen valoista vastannut Vinski Viholainen. Bändi ei tyytynyt vain tyydyttämään kuulijoita, Sielun Veljien taide palveli kaikkia kokijan aisteja – hikirauhasia unohtamatta. Orkesterin ainutlaatuinen tyyli ansaitsi oman koosteensa ja sen se sai huhtikuussa.

Lue myös: Hayaayahayayaa! Sielun Veljet oli rock-energiaa kaikille aisteille

Eurosepi sekä Rockrockjyrä olivat Suomen suosikkeja jo 1993 ja 1994

Reilut kolme vuotta sitten aloittamamme musiikkiohjelmien massajulkaisuprojekti jatkui pitkin tätäkin vuotta. Arkistoista päätettiin kaivaa esille helmi ysäri-Suomen vaikeilta vuosilta: Suomen suosikit.

Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina 1993–94 tätä tv-katsojien toivekappaleille omistettua musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin ulkomaisia listamenestyjiä ja kotimaisia erikosuuksia. Kappaletoiveet ohjelmasarjaan kerättiin postikortein.

Kalevankadun laulavana talonmiehenä muistettu Sepi Kumpulainen taiteili 1993 comeback-yrityksensä aallonharjalla. Elvis-asuinen, lippalakkipäinen ”EuroSepi” nousi Suomen suosikkien lavalle Wild Cats -tanssityttöparin kera ja melko varovaisella kappaleellaan Hirviö tuli mua vastaan.

Lue myös: Suomen suosikit oli läpileikkaus lama-ajan musiikkimausta

Mitä EuroSepi syksyllä 1993, sitä Rockrockjyrä keväällä 1994. Varsin eriskummallisenkin projektin takaa löytyi koomikko Juha Laitila, jonka esitykseen valikoitui yhdysvaltalaisen Bobby Freemanin klassikko Do You Wanna Dance. Suomennettuna kappale kantaa nimeä Rockrock.

Lue myös: Nämä viisi live-esitystä tiivistivät Suomen suosikit vuonna 1994

Kaikki Suomen suosikit Areenassa

Heli Nevakareen esittämättömiä ysäri-haastatteluja

Kesäkuussa muistimme rocktoimittaja Heli Nevakaretta. Etenkin Rockstop-sarjan toimittajana muistettu Nevakare vieraili Arkistovieraana ja syssymmällä päätimme raottaa hänen jälkeensä jättämien haastattelunauhojen aarrearkkua.

Seattlesta lähtöisin olevien grunge-yhtyeiden kärkikastiin kuuluva ja raskaampaa osastoa edustava Alice in Chains konsertoi Helsingin Tavastialla helmikuussa 1993. Enemmän tätä -ohjelman työryhmä taltioi lehdistötilaisuuden konserttipäivänä 10. helmikuuta Helsingin Radisson SAS -hotellissa. Lehdistötilaisuuden tallenne on kokonaisuudessaan ennen julkaisematonta raakamateriaalia. Tilaisuudesta on aiemmin esitetty tv:ssä vain pieni ote maaliskuussa 1993.

Lue myös: Alice in Chains -yhtyeen lehdistötilaisuudessa 1993 paloi tupakka ja uumoiltiin krapulaa

Herra Hanoi Rocks, Andy McCoy, oli vuoden 2018 aikana esillä elämänkertajulkaisunsa myötä. Nevakareen haastattelujäämistöstä löysimme McCoyn haastattelun huhtikuulta 1995. Andy ja tämän Live Ammo -yhtye olivat tuolloin julkaisseet uunilämpimän Building on Tradition -levyn. Haastattelussa rokkarin turpa kävi tutuilla kierroksilla. Puhetta riitti rollareiden Mick Jaggerista miehen omiin heroiinisotkuihin.

Lue myös: Andy McCoy kovat piipussa

Aina ajankohtainen Queen

Brittiläinen rocksuuruus Queen oli pitkin vuotta tapetilla yhtyeen tarinaan pohjautuvan elokuvan toimesta. Vaikkakin Queenin hittitehdas käynnistyi jo 1970-luvulla, sementoitiin orkesteri osaksi rockin kaanonia lopullisesti laulajansa ja keulakuvansa Freddie Mercuryn traagisen kohtalon myötä. Mercury kuoli AIDSiin ensimmäisenä todellisena maailmantähtenä marraskuun 24. päivä vuonna 1991.

Marraskuussa 2018 Elävä arkisto päätti testata suomalaisten Queen-tuntemusta. Joulukuussa 2018 käyttäjiemme keskiarvo testistä oli 8.6 / 13.

We Will Rock You on Queenin tunnetuimpia kappaleita. Etenkin tarttuvasta käsientaputtelustaan tunnistettavaa kappaletta on kuultu sittemmin varsinkin urheilutapahtumien yhteydessä. Biisi levytettiin vuonna 1977 albumille News of the World. Livenä kappaletta on kuultu etenkin Queenin keikkojen avauksena ja monin kerroin albumiversiota nopeampana rokkina.

Lue myös: Luuletko tuntevasi Queenin kappaleet? Testaa tietämyksesi

Musiikki-tv:n valikoituja äärimmäisyyksiä

Vuoden aikana jatkoimme myös Musiikki-tv:n musavideoaarrearkun ruoppaamista. Ohjelman Special-jaksojen lisäksi Areenaan lisättiin Erno Kulmalan juontama 16-osainen Ääripää-sarja.

Juontaja itse muisti sarjasta etenkin norjalaisen black metal -yhtye Gorgorothin musiikkivideon. Video pohjautui orkesterin raflaavaan esiintymiseen Puolassa 2004. Varosvan konsertin jälkipyykki johti lopulta orkesterin levytyssopimuksen purkamiseen sekä rikostutkintaan.

"Visuaalisesti se oli erittäin hieno video, mutta sisälsi kyllä sellaisia asioita, mitä ei välttämättä nykytelevisiossa voisi enää esittää. Silloin se kelpasi perusteluiden jälkeen", Kulmala muisteli vuonna 2018.

Lue myös: ”Skudaa, kaikki yökastelijat!” – Musiikki-tv:n Ääripää ruoppasi videoarkkua syvältä

Musiikki-tv:n Ääripää-sarja Areenassa

Galaktinen pianobaari ja Juice Leskinen

Marraskuussa oli julkaisuvuorossa Maria Guzeninan vuonna 1998 emännöimä Linnunradan pianobaari -sarja. Musiikkisarjassa kuultiin kovia kotimaisia, mutta myös Suomessa tuntemattomampia, Euroopan vaihtoehtomusiikin kuninkaallisia. Musiikkiesityksiä ryydittivät keskustelutuokiot, jotka tehtiin vierailevien muusikkojen ehdoilla.

Guzenina itse muisteli sarjasta erityisesti laulajalegenda Juice Leskisen laitamyötäistä mutta tunteellista vierailua.

Lue myös: "Muistan, miten Juice piti minua kädestä kiinni ja halusi vain puhua" – Linnunradan pianobaarissa artisteille annettiin kaikki tarvittu aika

Linnunradan pianobaari (vuodelta 1998)