Hyppää pääsisältöön

Elvis Presley, Nick Cave ja David Bowie, kohuelokuvia, hullua rakkautta, svengaavaa Lontoota ja huikeita naisrooleja: Teeman lauantai-illat tammi–maaliskuussa 2019

kollaasi Teeman lauantai-iltojen ohjelmista alkuvuonna 2019.
Elvis Presley, Michael Caine, Hedy Lamarr, Nick Cave, David Bowie... kollaasi Teeman lauantai-iltojen ohjelmista alkuvuonna 2019. Teemalauantai,Elvis Presley,Nick Cave,Michael Caine,David Bowie,Hedy Lamarr

Olipa kerran... musiikkia, elokuvaa, dokumentteja ja konsertteja lauantai-iltaisin Teemalla.

Teemalauantaiden tähtiä alkuvuonna 2019 ovat Sergio Leone, Elvis Presley, David Bowie, Nick Cave, Michael Caine, Hedy Lamarr ja André Leon Talley. Lauantai-iltojen elokuvia ovat muun muassa Vain muutaman dollarin tähden, Alfie, Hurmio, Hulluna rakkaudesta, Kansas City, Oscar-voittajat Ida ja Antakaa minun elää!, Terveisiä Fukushimasta ja Muuttolintu sekä australialaiset Tracks, Walkabout, Liekehtivät lapset ja Priscilla, aavikon kuningatar.

Dokumenteissa lisäksi musiikintekijöitä Blondie-rumpali Clem Burkesta ja "palkkasoturi" Earl Slickistä kultasormi Nile Rodgersiin, charmanttien vanhojen herrojen Buena Vista Social Clubiin ja Sam Cookeen.

Teeman lauantai-illat alkavat aina kello 20. Illan avaa musiikkidokumentti, sen jälkeen on vuorossa elokuvallinen teemailta – paitsi silloin kuin musiikillinen Teemalauantai alkaa jo kello 20.

Nuori David Bowie lähikuvassa monistettuna kollaasiksi. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet.
David Bowien ensimmäiset vuodet Teemalauantaissa 16.3. Nuori David Bowie lähikuvassa monistettuna kollaasiksi. Kuva dokumenttielokuvasta David Bowien ensimmäiset vuodet. David Bowie,Teemalauantai,teeman rockdokumentit


Lauantai-illat Teemalla tammi–maaliskuussa 2019

5.1. klo 20
Rummuissa Clem Burke Areena 30 vrk
(My View: Clem Burke, Britannia 2018) Dokumentti Blondie-yhtyeen rumpalista Clem Burkesta, joka on soittanut muun muassa Bob Dylanin, Pete Townsendin, Iggy Popin, Ramonesin ja Eurythmicsin kanssa. Rockin kovimpiin ja ahkerimpiin rumpaleihin kuuluva Burke tunnetaan myös nimellä Doctor of Rock. Ohjaus Philip Sansom. Ensiesitys.

Clem Burke rumpupatteristonsa takana katolla. Kuva dokumentista Rummuissa Clem Burke.
Clem Burke. Clem Burke rumpupatteristonsa takana katolla. Kuva dokumentista Rummuissa Clem Burke. Blondie,rumpalit,Clem Burke,teeman rockdokumentit

5.1. klo 20.50–23.50
Teemalauantai: Sergio Leone 90
Teemaillan avaa italialaisesta mestariohjaajasta ja outsiderista Sergio Leonesta kertova uusi dokumentti. Leone olisi täyttänyt 90 vuotta 3.1.2019. Illan elokuva on Leonen dollaritrilogian keskimmäinen teos Vain muutaman dollarin tähden. Trilogian ensimmäinen ja kolmas osa nähdään Kino Klassikossa 3.1. ja 10.1.
Olipa kerran… Sergio Leone Areena 90 vrk
(Sergio Leone, Une Amérique de légende, Ranska 2018) ”Elän, hengitän, luen ja kirjoitan elokuvaa. Minulle elokuva on elämää, ja päinvastoin.” Sergio Leone nousi maailmanmaineeseen italowesterneillään Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat. Millainen oli tämä mies, joka jätti unohtumattoman jäljen elokuvahistoriaan? Ohjaus Jean-François Giré. Ensiesitys. (12)
Vain muutaman dollarin tähden Areena 7 vrk
(For a Few Dollars More, Italia 1965) Italowesternin suuriin klassikoihin lukeutuva lännenelokuva kertoo kahdesta palkkionmetsästäjästä, jotka liikkuvat saman rosvojoukon jäljillä. Pääosissa Clint Eastwood, Lee Van Cleef ja Gian Maria Volonté. Musiikki Ennio Morricone. Ohjaus Sergio Leone. (16)

Sergio Leone poseeraa. Kuva dokumentista Olipa kerran... Sergio Leone.
Sergio Leone. Sergio Leone poseeraa. Kuva dokumentista Olipa kerran... Sergio Leone. Kuva: Christophe d'Yvoire / Yle Kuvapalvelu Sergio Leone,Teemalauantai,Olipa kerran... Sergio Leone
Clint Eastwood puolilähikuvassa elokuvassa Vain muutaman dollarin tähden.
Clint Eastwood. Clint Eastwood puolilähikuvassa elokuvassa Vain muutaman dollarin tähden. Sergio Leone,Clint Eastwood,Teemalauantai,Vain muutaman dollarin tähden

12.1. klo 20.00–23.30
Teemalauantai: Elvis Presley
Muistamme rockin kuningasta kahden uuden dokumenttielokuvan teemaillassa. Elvis Presley olisi täyttänyt 8. tammikuuta 84 vuotta. Dokumenteista jälkimmäinen ulottuukin pitkälle Elviksen kuoleman jälkeiseen aikaan – seitsemänteen aikakauteen. Illan päättää Laulava sydän -sarjan Elvis-jakso, mukana Agentsin ja Jorma Kääriäisen lisäksi Scotty Moore ja D.J. Fontana.
Elvis ja tyttö Wienistä Areena 90 vrk
(Elvis and the Girl from Vienna, Itävalta 2017) Juuri ennen ensimmäisen elokuvansa kuvauksia vuonna 1956 Elvis Presley palkkasi itselleen henkilökohtaisen sihteerin. Itävaltalainen Trude Forsher seurasi läheltä Elviksen nousua maailmankuuluksi tähdeksi. Dokumentin ohjasi Kurt Langbein. Ensiesitys.
Seitsemän kertaa Elvis Areena 30 vrk
(The Seven Ages of Elvis, Britannia 2017) Elvis Presley oli kaikkien aikojen supertähti, joka nousi ryysyistä rikkauksiin ja vaipui tuhoon paljon ennen aikojaan. Kuoleman jälkeenkin legenda elää vahvana. David Upshalin dokumenttielokuva kertoo Elviksen elämästä seitsemänä jaksona: köyhä lapsuus, nousu teini-idoliksi, armeija, viihde-elokuvat, uskomaton comeback, Las Vegas ja kuoleman jälkeinen elämä. Shakespearen sanoin: ”Koko maailma on näyttämö… Jokaisell’ eläissään on monta osaa täss’ seitsenosaisessa näytelmässä.” Ensiesitys.
Laulava sydän: Agents is Rock! Areena 30 vrk
Laulava sydän -sarjan Elvis-jakso, jossa Agentsin ja “Suomen Elviksen” Jorma Kääriäisen erikoisvieraina ovat Elviksen vanhat soittokumppanit Scotty Moore ja D.J. Fontana. Kuulemme muun muassa kappaleet King Creole, That’s All Right Mama, Blue Moon, Hound Dog ja Heartbreak Hotel. Ohjaus Timo Suomi, 2000.
Kuninkaan miehet Areena 30 vrk
Elvis Presleyn kitaristi Scotty Moore ja rumpali D.J. Fontana esittäytyvät! Herrojen jutustelua johdattelee Jorma Kääriäinen. Haastattelu on tehty Laulava sydän -ohjelman taltioinnin yhteydessä syksyllä 1999. Ohjaus Timo Suomi.
Elvis Presley -illan jälkeen muistetaan toista tähteä, jolla on sama syntymäpäivä 8.1. Dokumenttielokuva David Bowien viimeiset vuodet uusitaan illan päätteeksi. Uusi Bowie-teemailta on luvassa 16.3.

Nuori Elvis lavalla puolilähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis.
Teini-idoli Elvis Presley. Nuori Elvis lavalla puolilähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis. Elvis Presley,Teemalauantai,The Seven Ages of Elvis
Elvis Presleyn soittokaverit Scotty Moore ja D.J. Fontana syksyllä 2001 studiossa. Laulava sydän -ohjelman pressikuva.
Kuninkaan miehet. Elvis Presleyn soittokaverit Scotty Moore ja D.J. Fontana syksyllä 2001 studiossa. Laulava sydän -ohjelman pressikuva. Scotty Moore,D. J. Fontana,Laulava Sydän,Teemalauantai,Agents,Elvis Presley,kuninkaan miehet

19.1. klo 20
Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä Areena 14 vrk
(20.000 Days on Earth, Britannia 2014) Komea musiikkielokuva laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan. Mukana myös Kylie Minogue, Ray Winstone, Warren Ellis, Blixa Bargeld ja psykoanalyytikko Darian Leader. Ohjaus Iain Forsyth & Jane Pollard. (Uusinta)
Uutta Nick Cavea on luvassa viikon kuluttua lauantaina.

19.1. klo 21.30–0.25
Teemalauantai: Hedy Lamarr
Hurmiosta wifiin: Hedy Lamarr oli aikansa kohukaunotar ja Hollywood-tähti, mutta hän oli myös keksijä ja laajakaistatekniikan kehittäjä. Teemalauantaissa nähdään ensin uusi dokumenttielokuva Lamarrista, sen jälkeen sensuurin kynsiin aikanaan joutunut eroottisen elokuvan klassikko.
Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina Areena 90 vrk
(Bombshell: The Hedy Lamarr Story, USA 2017) Erinomaisia arvosteluja ja festivaalimenestystä kerännyt dokumenttielokuva Hollywood-tähdestä ja keksijästä Hedy Lamarrista (1914–2000), joka nousi maailmanmaineeseen kohutussa alastonroolissa ja kehitti kännyköissä yhä käytetyn hajaspektritekniikan. Ohjaus Alexandra Dean. Tv-ensi-ilta.
Hurmio Areena 30 vrk
(Extase, Tšekkoslovakia/Itävalta 1933) Tuleva Hollywood-tähti Hedy Lamarr juoksenteli alasti ja näytteli ensi kertaa valkokankaalla naisen orgasmia aikansa kohumelodraamassa, jossa nuori nainen solmii rakkaudettoman avioliiton vanhemman herrasmiehen kanssa. Ohjaus Gustav Machatý.

Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Bombshell.
Hedy Lamarr. Hedy Lamarr lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Bombshell. Teemalauantai,Hedy Lamarr,Seksipommi: Hedy Lamarrin tarina

26.1. klo 20–0.05
Teemalauantai: Nick Cave
Tunteikas musiikki-ilta Nick Caven seurassa. Ensi-illassa pitkä dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta sekä Bad Seedsin tuore konserttitaltio koko komeassa pituudessaan.
Nick Cave: One More Time with Feeling Areena 30 vrk
(Britannia 2016) Nick Cave ja The Bad Seeds oli aloittanut Skeleton Tree -levyn äänitykset, kun tuli tieto, että Nick Caven 15-vuotias poika oli kuollut tapaturmassa. Andrew Dominikin dokumenttielokuva on kertomus tuskasta, surutyöstä ja musiikin tekemisestä tämän kaiken keskellä. Tv-ensi-ilta.
Distant Sky: Nick Cave Kööpenhaminassa Areena 30 vrk
(Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen, Britannia 2017) Kööpenhaminan Royal Arenalla lokakuussa 2017 taltioitu konserttielokuva. Suurenmoisessa vedossa oleva The Bad Seeds -yhtye esittää koko Skeleton Tree -albumin sekä Nick Caven parhaita biisejä vuosien varrelta. Ohjaus David Barnard. Tv-ensi-ilta.

Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky.
Distant Sky. Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky. Nick Cave,Teemalauantai,konsertit,Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen
Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa.
One More Time with Feeling. Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa. Nick Cave,Teemalauantai,One More Time with Feeling,teeman rockdokumentit

2.2. klo 20
Buddy Holly: Rave On Areena 60 vrk
(Britannia 2016). Sukulaiset, muusikkotoverit ja kuuluisat fanit muistelevat Buddy Hollya (1936–1959), jonka lyhyt mutta hohdokas ura katkesi järkyttävään lento-onnettomuuteen 60 vuotta sitten eli 3.2.1959. Se tunnetaan "päivänä, jolloin musiikki kuoli". Hontelo rillipää oli ulkoiselta olemukseltaan kaukana 1950-luvun rocktähdestä, mutta sitä hän kiistatta oli. Yksi suurimmista. Ohjaus George Scott. (Uusinta)

Buddy Holly lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Buddy Holly: Rave On.
Buddy Holly. Buddy Holly lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Buddy Holly: Rave On. Buddy Holly,rock,Pop,musiikkiohjelmat,Buddy Holly: Rave On

2.2. klo 21–0.35
Teemalauantai: Robert Altman
Teemaillassa kaksi mestariohjaaja Robert Altmanin elokuvaa: rakkautta, salaisuuksia, rikoksia ja jazzia vuosilta 1985 ja 1996. Hulluna rakkaudesta on myös kahden suurenmoisen näyttelijän, Harry Dean Stantonin ja Sam Shepardin, muistonäytös. Kansas City on jazzintäyteisen gangsteridraaman ensiesitys Ylessä.
Hulluna rakkaudesta Areena 7 vrk
(Fool for Love, USA 1985) Intohimodraama rapistuneessa motellissa: cowboy vaatii kiihkeästi naistaan takaisin kun ei enää pysty ymmärtämään, mikä heidät erotti. Pääosissa Sam Shepard, Kim Basinger, Harry Dean Stanton, Randy Quaid. Ohjaus Robert Altman, Sam Shepardin näytelmästä.
Kansas City Areena 30 vrk
(USA 1996) Rakkautta, rikoksia ja politiikkaa 1930-luvun Kansas Cityssä, jazzin pyhätössä ja gangstereiden paratiisissa. Ohjaus Robert Altman. Pääosissa Jennifer Jason Leigh, Miranda Richardson, Harry Belafonte, Steve Buscemi. Ensiesitys Ylessä.

Sam Shepard ja Kim Basinger nojaavat rekkaan. Kuva elokuvasta Hulluna rakkaudesta.
Hulluna rakkaudesta. Sam Shepard ja Kim Basinger nojaavat rekkaan. Kuva elokuvasta Hulluna rakkaudesta. Robert Altman,Sam Shepard,Kim Basinger,Teemalauantai,Hulluna rakkaudesta
Kansas City -elokuvan juliste.
Kansas City. Kansas City -elokuvan juliste. Robert Altman,Teemalauantai,Kansas City

9.2. klo 20–23.30
Teemalauantai: Michael Caine
Pääsemme aikamatkalle 1960-luvun svengaavaan Lontooseen parhaan mahdollisen oppaan seurassa. Ajan musiikkia ja popkulttuuria pursuavan uuden dokumenttielokuvan lisäksi nähdään aikakauden avainteos, Michael Cainen läpimurtoelokuva Alfie.
My Generation – Michael Caine Areena 30 vrk
(My Generation, Britannia 2017) Eloisa, persoonallinen ja vauhdikas dokumenttielokuva 1960-luvun Lontoosta ja sukupolvesta, joka hylkäsi vanhat aatteet ja syleili uutta popkulttuuria. Mukana The Beatles, Twiggy, Roger Daltrey, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney… sekä kertojana ja päähenkilönä karismaattinen Michael Caine. Ohjaus David Batty. Suomen-ensi-ilta.
Alfie – naisten viettelijä Areena 14 vrk
(Alfie, Britannia 1966) Cannesin elokuvajuhlilla palkittu satiirinen draamakomedia seksille omistautuneesta naistenmiehestä (Michael Caine läpimurtoroolissaan), jonka sydämettömien seikkailujen kautta 1960-luvun svengaava Lontoo ja vapaa seksi paljastuvat kovin miehisiksi keksinnöiksi. Ohjaus Lewis Gilbert. Alfien naisia näyttelevät Shelley Winters, Julia Foster, Jane Asher, Millicent Martin ja Vivien Merchant.
Lisää Michael Caine -elokuvia Teemalla: The Italian Job eli Riehakas ryöstö torstaina 7.2. klo 21 ja Youth perjantaina 8.2. klo 21.

Michael Caine istuu. Kuva dokumenttielokuvasta Michael Cainen sukupolvi.
Michael Caine. Michael Caine istuu. Kuva dokumenttielokuvasta Michael Cainen sukupolvi. Michael Caine,Teemalauantai,Michael Cainen sukupolvi
Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie.
Alfie. Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie. Teemalauantai,Alfie (1966 elokuva),Michael Caine,Shelley Winters

16.2. klo 20
Rockin palkkasoturit Areena 30 vrk
(Rock’n’Roll Guns for Hire: The Story of the Sidemen, Britannia 2017) Dokumenttielokuva nimettömistä mutta musiikin historiaan olennaisesti vaikuttaneista ammattimuusikoista suurten tähtien kuten David Bowien, Princen, Bruce Springsteenin, Rolling Stonesin ja Beyoncén takana. Haastateltavina mm. Bernard Fowler, Wendy Melvoin ja Lisa Coleman sekä myös Mick Jagger, Billy Joel ja Keith Richards, kertojana ja haastattelijana Bowien kiertuekitaristi Earl Slick. Dokumentin on ohjannut hienojen Bowie-dokumenttien tekijä Francis Whately. Suomen-ensi-ilta.

Earl Slick ja Bernard Fowler, rockin "palkkasoturit" poseeraavat puolilähikuvassa. Kuva Rockin palkkasoturit -dokumentista.
Rockin palkkasoturit: Earl Slick ja Bernard Fowler (The Rolling Stones). Earl Slick ja Bernard Fowler, rockin "palkkasoturit" poseeraavat puolilähikuvassa. Kuva Rockin palkkasoturit -dokumentista. Kuva: BBC/Sean O'Neil muusikot,Earl Slick,Bernard Fowler,rock,teeman rockdokumentit

16.2. klo 21.30–0.05
Teemalauantai: Fukushiman jäljet
Japanin maanjäristyksestä, tsunamista ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta on kulunut maaliskuussa kahdeksan vuotta. Teemalauantain pakahduttavat ohjelmat, japanilainen dokumentti ja saksalainen fiktioelokuva, kertovat suurkatastrofista jäljellejääneiden näkökulmasta. Ne ovat tarinoita surun ja kuoleman kanssa elämisestä.
Puheluita kadonneille Areena 30 vrk
(The Phone of the Wind: Whispers to Lost Families, Japani 2017) Dokumentti meren rannalla koillis-Japanissa sijaitsevasta hylätystä puhelinkopista, jonka luo tsunamissa kadonneiden ihmisten omaiset matkustavat, suremaan ja puhumaan kuolleille. Tuotanto NHK. Suomen-ensiesitys.
Terveisiä Fukushimasta Areena 30 vrk
(Grüsse aus Fukushima, Saksa 2016) Tyylikäs, vähän pelottava, yllättävän hauska ja hyvin lohdullinen elokuva nuoresta onnettomasta saksalaisnaisesta, joka matkustaa Fukushiman katastrofialueelle auttamaan muita ja tulee itse autetuksi. Ohjaus Doris Dörrie. Pääosissa Rosalie Thomass, Kaori Momoi. Tv-ensi-ilta.

Kuva Doris Dörrien elokuvasta Grûsse aus Fukushima.
Terveisiä Fukushimasta. Kuva Doris Dörrien elokuvasta Grûsse aus Fukushima. Kuva: Mathias Bothor Doris Dörrie,Fukushima,Teemalauantai,Grüsse aus Fukushima

23.2. klo 20
Buena Vista Social Club Areena 30 vrk
(Saksa 1999) Ihana dokumenttielokuva kuubalaisista supervaareista, joiden musiikissa soi elämänilo, kaiho ja pitkä elämänkokemus. Elokuva seuraa legendojen levyntekoa Havannassa Ry Cooderin johdolla sekä matkaa maailmanmaineeseen – vihdoinkin! Mukana muun muassa Ibrahim Ferrer, Compay Segundo, Rubén González, Elíades Ochoa ja Omara Portuondo. Oscar-ehdokkaaksikin yltäneen elokuvan ohjasi Wim Wenders. (Esitetty Teemalla 2010.)

Buena Vista Social Club lavalla. Kuva samannimisestä dokumenttielokuvasta.
Buena Vista Social Club. Buena Vista Social Club lavalla. Kuva samannimisestä dokumenttielokuvasta. Wim Wenders,musiikkielokuvat,Buena Vista Social Club,kuubalaiset,teeman rockdokumentit

23.2. klo 21.40–1.00
Teemalauantai: Kohti Oscar-gaalaa
Teema valmistautuu Oscar-valvojaisiin esittämällä kaksi suurenmoista elokuvaa, joita yhdistävät paitsi Oscar-patsas (paras ulkomainen elokuva 2014, paras naispääosa 1959) myös vankeuden ja vapauden tematiikka, upea mustavalkokuvaus, ihana jazz ja poikkeuksellisen vahvat naisroolit.
IdaAreena 14 vrk
(Puola 2013) Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut draama kertoo nuoresta nunnakokelaasta Annasta, jolle määrätään luostarilupausta edeltävä mietintäaika vuoden 1962 Puolassa. Hän kohtaa vapaudessa tätinsä ja saa selville salaisuuksia perheensä vaiheista ja omasta menneisyydestään. Idan ohjasi Cold War -elokuvallaan viime syksynä säväyttänyt Pawel Pawlikowski. Pääosissa Agata Trzebuchowska ja Agata Kulesza. (Uusinta.)
Antakaa minun elää! Areena 7 vrk
(I Want to Live, USA 1958) Susan Hayward sai Oscarin ja useita muita palkintoja roolistaan iäkkään naisen murhasta kuolemaantuomittuna prostituoituna ja huumeidenkäyttäjänä. Väkevä, tosipohjainen draama herätti huomiota myös jazz-musiikin käytöllä. Ohjaus Robert Wise. Musiikki Johnny Mandel, mukana myös Gerry Mulliganin jazzyhtye. Ensiesitys Ylessä.
Oscar-viikonloppu: Oscarit jaetaan Hollywoodissa su–ma välisenä yönä 24.–25.2.

Agata Trzebuchowska nunnakokelaana lumisateessa elokuvassa Ida.
Agata Trzebuchowska. Agata Trzebuchowska nunnakokelaana lumisateessa elokuvassa Ida. Paweł Pawlikowski,Teemalauantai,Agata Trzebuchowska,Ida,Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto
Susan Hayward kaltereiden takana elokuvassa Antakaa minun elää!
Susan Hayward. Susan Hayward kaltereiden takana elokuvassa Antakaa minun elää! Teemalauantai,Antakaa minun elää!,Susan Hayward,Robert Wise,Antakaa minun elää!

2.3. klo 20–23.15
Teemalauantai: Natsien unelmatehdas
Babylon Berlinin jälkinäytös. Näin elokuvateollisuus palveli natsiaatetta. Teemalauantai on uusinta syksyltä 2017.
Hitlerin Hollywood Areena 30 vrk
(Hitlers Hollywood: Das deutsche Kino im Zeitalter der Propaganda 1933–1945, Saksa 2017) Harvinaisia elokuvanäytteitä runsaasti esittelevä Rüdiger Suchslandin dokumenttielokuva kertoo natsi-Saksan elokuvateollisuudesta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. (u)
Muuttolintu Ei Areena-oikeuksia!
(Opfergang, Saksa 1944) Pahamaineisen Jud Süssin ohjaajan Veit Harlanin melodraama oli natsi-Saksan viimeisiä elokuvia. Hehkuvin Agfacolor-värein kuvattu, uhrautumisen ja kuoleman teemoja käsittelevä elokuva sai ensi-iltansa joulukuussa 1944. Pääosaa, pohjoisen tyttöä Älsklingiä näyttelee Kristina Söderbaum. (u)

Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste.
Hitlerin Hollywood. Dokumenttielokuvan Hitlerin Hollywood (2017) juliste. dokumenttielokuvat,Elokuvajuliste,Rüdiger Suchsland,elokuvahistoria,Hitlerin Hollywood
Nainen valkean ratsun selässä meren aalloissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang), 1944.
Muuttolintu. Nainen valkean ratsun selässä meren aalloissa. Kuva elokuvasta Muuttolintu (Opfergang), 1944. Kuva: Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung Teemalauantai,Opfergang,Veit Harlan,Kristina Söderbaum,teeman elokuvat

9.3. Yle Fem: Melodifestivalen. Illalla ei poikkeuksellisesti ole Teeman ohjelmaa eikä Teemalauantaita.

16.3. klo 20–23.30
Teemalauantai: David Bowie
David Bowielle alkuvuonna omistettava pitkä teemailta on jo rakas traditio Teemalla. Nyt nähdään Bowien läpimurtovuosista kertova aivan tuore dokumenttielokuva sekä jo myyttistäkin mainetta kerännyt 1970-luvun tv-dokumentti Cracked Actor. Molemmat ovat Suomen-ensiesityksiä. Iltaa jatkaa hieno konserttitaltio A Reality Tour, ja sen päättää liikuttava comeback-video Where Are We Now?
David Bowien ensimmäiset vuodet Areena 30 vrk
(David Bowie: Finding Fame, Britannia 2019) Upouusi dokumenttielokuva kertoo David Bowieksi muuttuneen David Jonesin uran ensimmäisistä vuosista. Teemalla aiemmin nähtyjen dokumenttien David Bowien viisi vuotta ja David Bowien viimeiset vuodet jatko-osa, kronologisesti käänteisessä järjestyksessä. Ohjaus Francis Whately. Suomen-ensi-ilta.
Cracked Actor: David Bowie Areena 30 vrk
(Britannia 1975) Kuuluisa, mutta Suomessa aiemmin esittämätön tv-dokumentti David Bowiesta on kuvattu vuonna 1974. Ziggy Stardustin “tappamisen” jälkeen Bowie asuu Hollywoodissa ja rakentaa Thin White Duke -hahmoa 1970-luvun kokaiinihuuruisissa ympyröissä. Haastattelussa hän puhuu työstään, musiikistaan ja näyttelemisestään. Mukana otteita Diamond Dogs -kiertueelta. BBC:n Omnibus-sarjaan tehdyn Cracked Actorin ohjasi Alan Yentob. Suomen-ensiesitys.
David Bowie: A Reality Tour Areena 30 vrk
(Britannia 2004) David Bowie esitti Point Depotissa Dublinissa marraskuussa 2003 taltioiduilla kahdella upealla keikalla kattavan kokoelman suurimpia hittejään pitkän uransa varrelta. Keikat olivat osa menestyksekästä Reality-kiertuetta. Koosteessa kuullaan muun muassa kappaleet Rebel Rebel, Ashes to Ashes, The Man Who Sold the World, Changes, Ziggy Stardust, Fame, Under Pressure, Heroes, Five Years ja Hang on to Yourself. Kiertuekokoonpanossa soittivat Earl Slick, Gail Ann Dorsey, Mike Garson, Gerry Leonard, Sterling Campbell ja Catherine Russell. (Esitetty Teemalla Bowien muistoillassa tammikuussa 2016.)
David Bowie: Where Are We Now? Areena 7 vrk
Missä me nyt olemme? David Bowien 66-vuotispäivänä 8.1.2013 yllättäen julkaistun, Bowien Berliinin-vuosia muistelevan musiikkivideon ohjasi video- ja kuvataiteilija Tony Oursler.

David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor.
Cracked Actor: David Bowie 1974. David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor. Kuva: BBC David Bowie,Teemalauantai,Cracked Actor,Cracked Actor: David Bowie
David Bowie lavalla Dublinissa 2003. Kuva konserttitaltiosta A Reality Tour.
A Reality Tour: David Bowie 2003. David Bowie lavalla Dublinissa 2003. Kuva konserttitaltiosta A Reality Tour. David Bowie,Teemalauantai,A Reality Tour,David Bowie: A Reality Tour

23.3. klo 20
Lady You Shot Me: Sam Cooken elämä ja kuolema Areena 30 vrk
(Lady You Shot Me: Life and Death of Sam Cooke, Saksa 2017) Suurenmoisen soul-laulajan Sam Cooken (1931–64) elämä katkesi sydämen lävistäneeseen luotiin Hacienda-hotellissa Los Angelesissa 11. joulukuuta 1964. Uusi dokumentti yrittää selvittää mitä tapahtui, ja miksi. Ohjaus David Czarnetzky. Ensiesitys.

Sam Cooke. PR-kuva, käytetty dokumentissa Lady You Shot Me.
Sam Cooke. Sam Cooke. PR-kuva, käytetty dokumentissa Lady You Shot Me. Sam Cooke,Lady You Shot Me: Life and Death of Sam Cooke

23.3. klo 21.30–0.30
Teemalauantai: Muotia ja museoita
Kahden upean dokumenttielokuvan ilta, päähenkilöinä kaksi monumenttia: André Leon Talley ja Metropolitan Museum of Art.
André Leon Talleyn suuri kauneus Areena 90 vrk
(The Gospel According to André, USA 2017) “Muoti on katoavaista, tyyli pysyy.” Kaikki muotimaailmaa seuraavat tunnistavat näytöslavojen eturivissä istuvan kaksimetrisen mustan miehen, André Leon Talleyn, joka pukeutuu värikkäisiin viittoihin ja näyttäviin päähineisiin. Hän syntyi vuonna 1949 köyhiin oloihin Pohjois-Carolinassa, ja hänet kasvatti siivoojana työskennellyt isoäiti keskellä mustien yhteisöä. Talleyn nousu muodin huipulle on uskomaton ja voimauttava tarina, joka on vaatinut ennakkoluulojen ja raja-aitojen murtamista. Intiimin dokumenttielokuvan Voguen entisestä erikoistoimittajasta ja elämää suuremmasta tyylitaiturista ohjasi Kate Novack. Tv-ensi-ilta.
Toukokuun ensimmäinen maanantai Areena 39 vrk
(The First Monday in May, USA 2016) Upea dokumenttielokuva kiinalaista muotia käsittelevän suurnäyttelyn teosta New Yorkin Metropolitan-museoon. Kaikki huipentuu huikeaan avajaisgaalaan. Ohjaus Andrew Rossi. (Uusinta.)

André Leon Talley poseeraa dokumenttielokuvan julisteessa.
André Leon Talley. André Leon Talley poseeraa dokumenttielokuvan julisteessa. Teemalauantai,muoti,André Leon Talley,André Leon Talleyn suuri kauneus
Rihanna ja André Leon Talley Met Galassa 2015. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai.
Toukokuun ensimmäinen maanantai: André Leon Talley ja Rihanna. Rihanna ja André Leon Talley Met Galassa 2015. Ruutukaappaus dokumenttielokuvasta Toukokuun ensimmäinen maanantai. Rihanna,The First Monday in May,Teemalauantai,Met Gala,André Leon Talley,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko

30.3.–13.4. klo 20.00
Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit Areena 15 vrk
(Nile Rodgers – How to Make it in the Music Business, Britannia 2017) Amerikkalainen Nile Rodgers (s.1952) on kitaristi, lauluntekijä ja tuottaja, jonka kanssa kaikki haluaisivat tehdä yhteistyötä. Hänellä on Midaksen kultainen kosketus, jonka ovat kokeneet muun muassa Diana Ross, Duran Duran, Madonna, David Bowie, Daft Punk ja Avicii. Vuonna 1976 Rodgers perusti yhdessä Bernard Edwardsin kanssa Chic-yhtyeen, jonka discobiisi Le Freak oli jättimenestys. Uudessa kolmiosaisessa sarjassa Nile Rodgers kertoo, kuinka hänen on onnistunut muuntautumalla pysyä huipulla yli 40 vuotta ja myydä yli 300 miljoonaa levyä. ”Menestys on kovan työn, johdonmukaisuuden ja onnen sivutuote.” Ensiesitys.
Osa 1/3: Le Freak. Avausjaksossa tarina etenee Nile Rodgersin köyhästä lapsuudesta New Yorkin Bronxista Chicin perustamiseen ja legendaarisen Le Freak -hitin syntyyn vuonna 1978.

Kitaristi Nile Rodgers istuu kitaroidensa keskellä.
Nile Rodgers. Kitaristi Nile Rodgers istuu kitaroidensa keskellä. Nile Rodgers,kitaristit,Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit

30.3. klo 21.00–
Teemalauantai: Australian takamailla
Kaksi komeaa elokuvaa Australiasta ja ihmisistä luonnon armoilla. Walkaboutin esitys omistetaan sen ohjaajalle, viime marraskuussa kuolleelle visionäärille Nicolas Roegille.
Tracks (12) Areena 14 vrk
(Australia 2013) Tosipohjainen elokuva nuoresta naisesta, joka lähtee neljän kamelin ja uskollisen koiransa kanssa 2700 kilometrin vaellukselle Australian aavikon halki. Pääosissa Mia Wasikowska ja Adam Driver. Ohjaus John Curran. (Uusinta.)
Walkabout – erämaan vangit
(Walkabout, Australia 1971) Marraskuussa 2018 kuolleen brittiohjaaja Nicolas Roegin hämmentävän mosaiikkimainen ja kuvallisesti häikäisevä kertomus nuorista sisaruksista, jotka jäävät eksyksiin Australian erämaassa ja kohtaavat rituaalivaelluksella olevan aboriginaalipojan. Pääosissa Jenny Agutter, Lucien John ja David Gulpilil. Ensiesitys Ylessä.

Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks.
Tracks. Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks. Teemalauantai,Australia,kameli,Tracks,John Curran,Mia Wasikowska
Nuori mies lannevaatteessa seisoo profiilissa aavikolla vasten auringonlaskua. Kuva elokuvasta Walkabout.
Walkabout. Nuori mies lannevaatteessa seisoo profiilissa aavikolla vasten auringonlaskua. Kuva elokuvasta Walkabout. Nicolas Roeg,Teemalauantai,Australia,Australian alkuperäiskansat,Erämaan vangit

6.4. klo 20.00
Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit Areena 15 vrk
(Nile Rodgers – How to Make it in the Music Business, Britannia 2017) Osa 2/3: Like A Virgin. Kesällä 1979 Yhdysvalloissa discomusiikki vielä kukoisti, vuoden lopussa se oli kuollut. Rodgers joutui siirtymään esiintymislavoilta studioihin ja keskittymään tuottajan uraan. Hän pohjusti suurmenestykset Diana Rossille, Duran Duranille ja David Bowielle ja keksi Madonnan Roxy-klubin lavalta. Kova työ vaati myös veronsa: Rodgersin sydän pysähtyi yhtenä yönä kahdeksan kertaa.

6.4. klo 21.00–
Teemalauantai: Stephan Elliott
Teemaillassa australialaisen elokuvan hurmaavan kauhukakaran Stephan Elliottin suuri läpimurtomusikaali sekä upouusi teinimuistelo, jossa ohjaaja palaa juurilleen sekopäiselle 1970-luvulle.
Liekehtivät lapset (12) Areena 30 vrk
(Flammable Children/Swinging Safari, Australia 2018) Elokuvanteosta innostuneen 14-vuotiaan Jeffin maailma pyörii vinhasti eri tavoin, kun hän naapurin tytön kanssa ihmettelee omalaatuisten vanhempiensa elämää, tapoja ja räikeän mauttomia muotivillityksiä 1970-luvun Australiassa. Ohjaaja Stephan Elliottin peitellysti omaelämäkerrallisen elokuvan pääosissa Guy Pearce, Kylie Minogue, Radha Mitchell ja Julian McMahon. Esitetty aiemmin Suomessa vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2018.
Priscilla, aavikon kuningatar Areena 7 vrk
(The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Australia 1994) Kolme drag-artistia kiertää bussinrämällä kuivan kuumaa mannerta bloody Abbaa kuunnellen Stephan Elliottin hauskassa, räävittömässä ja unohtumattomassa elokuvassa. Pääosissa Hugo Weaving, Guy Pearce ja Terence Stamp. (Uusinta.)

Iloinen 70-lukulaisesti pukeutunut perhe beachillä Australiassa..
Liekehtivät lapset. Iloinen 70-lukulaisesti pukeutunut perhe beachillä Australiassa.. Kuva: Vince Valitutti / Wildheart Pictures Stephan Elliott,Teemalauantai,Swinging Safari,Liekehtivät lapset
Terence Stamp, Guy Pearce ja Hugo Weaving elokuvassa Priscilla, aavikon kuningatar
Priscilla, aavikon kuningatar. Terence Stamp, Guy Pearce ja Hugo Weaving elokuvassa Priscilla, aavikon kuningatar Priscilla, aavikon kuningatar,teeman elokuvat

13.4. klo 20.00
Nile Rodgers: mestarin menestysvinkit Areena 15 vrk
(Nile Rodgers – How to Make it in the Music Business, Britannia 2017) Osa 3/3: Get Lucky. Musiikkibisnes on 40 vuodessa muuttunut täysin. Rodgers kertoo, millä keinoilla välillä väistämättä hiipuva menestys voitetaan takaisin. Uusia yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Daft Punk ja Pharrell Williams, Avicii ja Laura Mvula.

13.4. klo 21.00–
Teemalauantai: Paholaisen palvelijat
Hollywoodissa palvottiin 1960-luvulla paitsi tähtiä myös paholaista. Illan dokumentti kertoo Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, illan elokuva on kauhuklassikko Rosemaryn painajainen.
Mansfield 66/67 Areena 90 vrk
(USA 2017) Tarua ja totta, animaatiota ja fiktiota yhdistelevä dokumenttielokuva filmitähti, seksipommi Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, joihin liittyi paitsi julkisuustemppuja myös satanismia ja hurjia huhuja kohtalokkaasta kirouksesta. Kertomuksen toinen päähenkilö on Church of Satanin ylipappi Anton LaVey. Haastateltavina muun muassa Tippi Hedren, John Waters, Mamie Van Doren ja Kenneth Anger. Ohjaus P. David Ebersole ja Todd Hughes. Tv-ensi-ilta.
Rosemaryn painajainen (16) Areena 14 vrk
(Rosemary's Baby, USA 1968) Kauhuklassikossa nuorikon elämä uudessa kodissa kummallisine naapureineen tuottaa outoja yllätyksiä, jotka alkavat muuttua unenomaiseksi mutta todeksi painajaiseksi. Pääosissa Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon ja Ralph Bellamy. Ohjaus Roman Polanski. Musiikki Krzysztof Komeda.

Piirretty juliste dokumenttielokuvaan Mansfield 66/67.
Mansfield 66/67. Piirretty juliste dokumenttielokuvaan Mansfield 66/67. Jayne Mansfield,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Elokuvajuliste,Mansfield 66/67
Rosemaryn painajainen -elokuvan juliste ilman tekstejä.
Rosemaryn painajainen. Rosemaryn painajainen -elokuvan juliste ilman tekstejä. Roman Polański,Teemalauantai,Elokuvajuliste,Rosemaryn painajainen,Mia Farrow

David Bowie -dokumentin työnimi David Bowie: The First Five Years on muutettu lopulliseksi nimeksi David Bowie: Finding Fame 23.1.2019. Juttua on päivitetty ja lisää ohjelmistoa on julkaistu 8.1., 21.2. ja 21.3. Stephan Elliottin etunimi ja David Gulpililin sukunimi korjattu 20.3.
Loppukevään ohjelmatiedot julkaistaan maaliskuun aikana.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema