Hyppää pääsisältöön

Tiernapojat – käsiohjelma

Madekosken Tiernat
Madekosken Tiernat Madekosken Tiernat Kuva: Antti Pylvas tiernapojat

Vuosittain marraskuun loppupuolella Oulussa järjestetään valtakunnallinen Tiernapoikakilpailu, joissa kilpaillaan kolmessa sarjassa ryhmien paremmuudesta. Kilpailun tarkoituksena on edesauttaa elävän tiernapoikaperinteen säilymistä ja kehittymistä.
Vuonna 2015 kilpailun yleisen sarjan voitti oululainen Madekosken Tiernat. Esitys kuullaan Radio Suomessa jouluaattona.
 

Oulun tiernaesityksen rakenne ja tekstiselvennykset

Tiernapojat on syntyjään raamatullinen mysteerinäytelmä, jota aika, tavat ja maailmanhistorialliset käänteet ovat muokanneet. Tiernapoikien matka Kölnistä Ouluun – lue lisää historiasta
Repliikit kursiivilla. Laulut lihavoituna. Sanaselityksiä sulkeissa.

----------------------------------------------------------------------

Knihti: saammeko tulla laulamaan...
– Tähän kysymykseen yleisö vastaa kyllä tai ei
 
Hyvää iltaa…
– Tervehdys- ja hyvän joulun toivotuslaulu kaikille, jotka talossa ovat.
 
Herodeksen esittelylaulu
– Kuningas Herodes kertoo matkustaneensa Pohjois-Afrikkaan ja sieltä Betlehemiin. Herodes tapaa Pohjois-Afrikan kuninkaan. He kiistelevät vallasta. Murjaanien kuningas pitää Herodesta styrankina (= tyranni, itsevaltias) ja Herodes puolustautuu ja kysyy Koska sinä olet noin musta? (= miksi olet musta?). Tähän kysymykseen Murjaanien kuningas vastaa omalla laulullaan:
 
Murjaanien kuninkaan esittelylaulu
– Murjaanien kuningas kertoo olevansa pohjois-afrikkalainen kuningas, joka on hyvyydestään tunnettu ja kaikkien kaipaama.
 
Herodes: Vaikka sinä kuinka olisit yksi herra ja kuningas...
– Herodes vähättelee Murjaanein kuningasta ja vaatii tätä polvistumaan edessään. Kiistelyn ja taistelun tuloksena Herodes alistaa Murjaanien kuninkaan.
 
Katsokaatte nyt tuota Muriaanein kuningasta
- Pilkkalaulu hävinneelle kuninkaalle.
 
Mänkki: Menkää Peetlehemiin, Juuttaan maalle…
– Tähtipoika Mänkki kertoo, mistä Jeesus-lapsi löytyy.
 
Tähti se kulukeepi itäisellä maalla
– Jumalan lähettämä äärimmäisen kirkas tähti osoittaa itämaan tietäjille reitin Jeesuksen luokse. Viisaat miehet vievät lapselle lahjoja.
 
No tain tähtein
– No tain tähtein (=tällä tähdellä)  turvattiin myös itämaan viisaiden miesten kotimatka niin, ettei  Herodeksen lähetti heitä havainnut.
 
Herodes: Knihti, mun palvelijani!...
– Herodes ja hänen sotilaspalvelijansa Knihti keskustelevat itäisen maan viisaista miehistä. Knihti on nähnyt heidät, mutta he olivat päässeet pakoon. Tämä suututtaa Herodesta ja hän komentaa Knihdin tappamaan Betlehemissä kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset. Knihti ottaa tehtävän vastaan.
 
Piltin synnytti Beetlehem
– Tässä laulussa kerrataan Jeesuksen syntymän tarinan alkutaival. Lapsi syntyi talliin härkien ja aasien luo ja lepäsi seimessä.

Knihti: Nyt minä olen käynyt Beetlehemissä Juuttaan maalla...
– Knihti palaa matkaltaan ja kertoo suorittaneensa tehtävän. Mutta vastasyntynyttä "juutalaisten kuningasta" hän ei löytänyt. Palkaksi karmeasta työstä ei ole odotettavissa kultaa eikä jalokiviä...
– Herodes palkitsee Knihdin verisellä ristillä rintaan.
 
Knihdin laulu: Husaari olen minä sodassa
– Tämä laulu saattaa viitata kuningas Herodekseen ja hänen tekemiinsä käskytyksiin, tai seuraavassa laulussa esiintyvään Suomen suuriruhtinaaseen, Keisari Aleksanteri II:een.
– Laulussa Knihti kertaa elämäänsä husaarina (= ratsusotilaana) ja pohtii, että hänen on ollut pakko kuunnella keisaria ja lakia. Hallitsija on vastuussa teoista, joita sotamiehet ovat tehneet. Heidän osansa on ollut vain totella.
 
Keisari Aleksanterin laulu
– Tällä laululla on pidetty yllä hyviä välejä maan hallintoon.
 
Knihti: Antakaa anteeksi, että olemme tulleet...
– Knihti pyytää kuuntelijoilta anteeksi, että tiernat tulivat laulamaan - vaikkakin ihan luvan saatuaan. Hän asettaa kypäränsä maahan ja pyytää ropoa köyhille laulajapojille. Mänkki ottaa mieluusti vastaan myös kynttilän pätkän.
 
Joululauluja kolehtia kerätessä:
 
On lapsi syntynyt meille

Jopa joutui jouluaamu kristikunnalle…
– Laulussa kiitetään Jumalaa sanoilla "altti kiitos Jumalan" eli aina, ikuisesti kiitos Jumalalle.

Terve Jeesus kunniasta

Virret taivahan ne kajaa
– Tässä lauletaan: Yksin hän on vallan päällä, maailman pivoissans pitää = Hän hallitsee yksin, pitää maailman hallussaan.
 
Kiitos olkohon
– Tämä on kiitoslaulu kolehdista sekä hyvän ja onnellisen yön toivotus. Joissakin tekstiversioissa tässä toivotetaan hyvää ja onnellista joulua.
 

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi