Hyppää pääsisältöön

Viikon 52 vinkit: Jouluviikkoa juhlitaan huikean elokuvatarjonnan ja uuden Tuntematon sotilas -sarjan kera!

Tatu ja Patu seisovat joulupukin vieressä.
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu -elokuvan tv-ensiesitys nähdään tiistaina 25.12. Tatu ja Patu seisovat joulupukin vieressä. Kuva: Dionysos Films/Yle Kuvapalvelu Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!,Tatu ja Patu

Jouluviikko täyttää elokuvista! Tarjontaa on kaikille - lapsille, perheille, nuorille ja aikuisille! Ohjelmassa nähdään niin klassikoita kuin uudempia elokuvamaailman huipputeoksia.

Jouluaaton starttaa perinteinen Joulupukin Kuuma linja, jossa lasten joulutervehdysten lisäksi nähdään muun muassa iki-ihana animaatioelokuva ja joulun kestosuosikki Lumiukko. Jouluaaton tv-tarjonnassa on lapsille ja lapsenmielisille runsaasti ohjelmaa myös Kuuman linjan jälkeen. Kakkosella nähdään Mauri Kunnaksen lämminhenkinen koko perheen animaatioelokuva Joulupukki ja noitarumpu, elokuva Kadonnut: Joulupukki sekä Niko - lentäjän poika. Lasten ja koko perheen elokuvia nähdään erityisesti Kakkosella läpi jouluviikon. Mukana on muun muassa Rölliä, Onnelia ja Annelia ja Tatua ja Patua sekä Heinähattua ja Vilttitossua.

Teeman lahjapaketeissa tarjolla on maailmankuulujen artistien dokumenttielokuvia, joulun klassikkoelokuvia sekä musikaaleja.

Luottomies palaa ruutuun jouluspesiaalilla. Tommia harmittaa kun sukulaiset ovat tulossa pilaamaan mukavan perhejoulun. Muuttuuko mieli isosta yllätyksestä? Joulun erikoisjakson on ohjannut Jalmari Helander. Jouluspesiaalin jatkoksi saadaan nauttia upouudesta Luottomiehen kakkoskaudesta Tapaninpäivänä.

Jouluviikon elokuvatarjonnassa nähdään myös Late Lammas -elokuva, Meryl Streepin ja Hugh Grantin tähdittämä draamakomedia Florence, Nicole Kidmanin Aavikon kuningatar sekä Claes Olssonin elokuva Ihanat naiset rannalla.

Jouluviikon päättää sunnuntaina ensiesityksensä saava Aku Louhimiehen 5-osainen Tuntematon sotilas -sarja, joka laajentaa 27.10.2017 ensi-iltaansa tulleen ja yli miljoona katsojaa elokuvateattereissa keränneen elokuvan tarinaa. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia ja antaa tilaa nimenomaan henkilöilleen, ihmisten tunnoille niin eturintamalla kuin kotirintamalla.

Areenassa on myös kattava podcast-valikoima niille, jotka haluavat keskittyä kuuntelemaan mielenkiintoisia sisältöjä. Urheilufaneille puolestaan on tarjolla niin jännittäävää Tour de Skitä kuin jääkiekon U20 MM-kisoja. Miten käy, palaako Nuoret Leijonat jälleen mitalikantaan?

Katso jouluviikon tuhti ohjelmatärppilista alta! Hyvää joulua!

MAANANTAI 24.12.

Yle Areenan joulun elokuvat

Yle Areena ilahduttaa jouluna epookin ystäviä viidellä tunnelmallisella elokuvalla.

Jane Austenin jalanjäljillä (7)
(Becoming Jane, Englanti 2007) Elokuva nuoresta Jane Austenista ja hänen kokemastaan romanssista, joka innoitti hänet uralle rakkausromaanien kirjoittajaksi. Pääosissa Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters, James Cromwell ja Maggie Smith. Ohjaus Julian Jarrold.

Mennyt maailma (12)
(Brideshead Revisited, Englanti 2008) Suositun romaanin elokuvaversiossa nuori mies tempautuu rikkaan aristokraattiperheen elämään missä raha, valta ja rakkaus vaativat aina hintansa. Pääosissa Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson ja Michael Gambon. Ohjaus Julian Jarrold. (kuva)

Tarinan lähteillä (7)
(Finding Neverland, Englanti/USA 2004) Kertomus Peter Panin luojasta, jonka tuttavuus leskiäidin ja tämän neljän pojan kanssa tuli muuttamaan kirjailijan koko elämän. Pääosissa Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman ja Freddie Highmore. Ohjaus Marc Forster.

Kotiopettajattaren romaani (12)
(Jane Eyre, Englanti 2011) Charlotte Brontën romaaniin perustuva ajaton rakkaustarina, jossa uusi kotiopettajatar sulattaa kartanonherran kylmän sydämen mutta paljastaa salaisuuden tämän menneisyydestä. Pääosissa Mia Wasikowska, Michael Fassbender,
Jamie Bell ja Judi Dench. Ohjaus Cory Fukunaga.

Näyttämön kaunotar (12)
(Stage Beauty, Englanti 2004) Romanttinen komedia 1600-luvun Lontoosta, missä naiset eivät saa esiintyä teatterissa. Näyttelijättäreksi haluava pukija Maria päättää kuitenkin muuttaa säännöt. Pääosissa Claire Danes, Billy Crudup, Rupert Everett, Tom Wilkinson ja Alice Eve. Ohjaus Richard Eyre.

Claire Danes
Näyttämön kaunotar. Claire Danes Kuva: Lions Gate Films elokuvat,Näyttämön kaunotar

Joulupukin Kuuma linja

Yle TV2 ja Yle Areena klo 8.00 alkaen

Joulupukin Kuuma linja
Joulupukin Kuuma linja. Joulupukin Kuuma linja Kuva: Yleisradio joulupukin kuuma linja

Jouluaaton jännitystä lieventää tänäkin jouluna tuttuun tapaan itse Joulupukki, joka vastailee lasten soittoihin aamukahdeksasta lähelle puolta päivää. Puhelinnumero on tuttu 020 697 855. Puhelu maksaa kotimaan lankaverkosta soitettuna paikallisverkkomaksun ja matkapuhelimesta soitettuna oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran. Välillä katsellaan myös animaatioita, jotka tänä vuonna ovat seuraavat:

Mimi ja Liisa klo 8.20
(Mimi and Lisa) Sokea tyttö tutkii ympäröivää maailmaa yhdessä parhaan ystävänsä kanssa. He tutustuvat yhdessä kotitalonsa asukkaisiin ja seikkailujensa yhteydessä luovat yhteyden naapureihinsa. Ystävykset saavat yhdessä ihmisten sydämet lämpenemään ja koko harmaa rakennus muuttuu iloisemmaksi. Kotitalon väki päätyykin juhlimaan joulua yhdessä, suuren joulukuusen ympärillä. Yle Areena 31 päivää

Karhunmetsästäjät klo 9.20
(We're going on a Bear Hunt) Englantilaisessa animaatiossa isä ja äiti lähtevät auttamaan mummia jolloin neljä nuorempaa lasta jäävät isoveljen hoiviin. Lapset päättävät lähteä etsimään karhua tutun lastenlorun tahdissa. Eteen tulevat heinikko, mutainen pelto, lumimyrsky, metsä ja lopulta pimeä luola. Pelottava kohde ei olekaan niin hirmuinen. Yle Areena 31 päivää

Suuri karkinpudotuspäivä klo 10.27
(The Great Northern Candy Drop) Animaatio kertoo inuiittilentäjästä, joka 50 vuoden ajan on lentänyt jouluisin kotikylänsä yllä ja pudottanut siellä asuville lapsille ja aikuisille karkkia. Tämä quebeciläisen inuiittikylän perinne vaarantuu tarinassa hallituksen byrokraatin vastustaessa sitä. Onneksi kaikki päättyy hyvin. Yle Areena 31 päivää

Lumiukko klo 11.32
(The Snowman) Koskettava tarina pikkupojan ja lumiukon lämpimästä ystävyydestä ja yhteisistä leikeistä. Animaatioelokuva Raymond Briggsin kertomuksen mukaan. Yle Areena 31 päivää

Lumiukko - elokuva
Lumiukko. Lumiukko - elokuva Kuva: Yle Kuvapalvelu joulu 2015

Pelastakaa joulupukki (7)

Yle Fem klo 9.00
(Den Magiske Juleaeske/Get Santa, Tanska) Julius on 8-vuotias ja asuu lastenkodissa. Eräänä jouluna jotain tapahtuu ja Julius löytää itsensä maagisesta, jouluisesta rinnakkaismaailmasta. Joulupukki on kadoksissa ja joulu on vaarassa. Julius saa tehtäväkseen pelastaa joulupukin. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Animaatiopossu seisoo selässään kori, jossa on poika.
Pelastakaa joulupukki. Animaatiopossu seisoo selässään kori, jossa on poika. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Copenhagen Bombay lastenohjelmat,Pelastakaa joulupukki

Teeman lahjapaketit: Miesten vuoro

Yle Teema klo 12.00 alkaen
Teeman lahjapaketeissa on musiikkidokumentteja, ja jouluaattona on miesartistien vuoro – naisartistien päivä on uudenvuodenaatto. Bruce Springsteen muistelee itse dokumentissa Bruce Springsteen: omin sanoin. Blur: New World Towers seuraa Blur-yhtyeen uuden levyn syntyä yllättävällä kiertuetauolla Hong Kongissa. The Ecstasy of Wilko Johnson on Julien Templen elokuva kitaralegendasta, joka sai tietää kuolevansa syöpään ja aloitti aivan uuden elämän. Viimeisenä nähdään dokumentti edemenneestä ruotsalaisesta jazzpianistista Esbjörn Svenssonista, joka kuoli yllättäen vain 44-vuotiaana.

Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017).
Bruce Springsteen: Omin sanoin. Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017). Bruce Springsteen,muusikot,teeman rockdokumentit

Lastenelokuvia jouluaattona Yle TV2:ssa

Joulupukki ja noitarumpu (S) klo 12.25
Mauri Kunnaksen lämminhenkinen koko perheen animaatioelokuva täynnä jännitystä ja hauskoja yllätyksiä. Uusinta

Kadonnut: Joulupukki -elokuva (S) klo 13.16
Neljä lasta on saanut kutsun tapaamiseen Joulupukin kanssa. He päätyvät mystiseen Joulumaahan, jossa heille selviää, että Joulupukki on kadonnut! Ehtivätkö lapset löytää Joulupukin ajoissa ja pelastuuko joulu? Uusinta

Niko - lentäjän poika (7) klo 14.45
(Suomi 2008). Niko uskoo isänsä olevan yksi Joulupukin Lentävistä Poroista. Isää Niko ei ole koskaan tavannut, mutta haluaisi olla samanlainen sankari. Niko kuulee susien uhkaavan. T: Anima Vitae & Cinemaker. Uusinta.

Kuvakaappaus Joulupukki ja noitarumpu -elokuvasta
Joulupukki ja noitarumpu. Kuvakaappaus Joulupukki ja noitarumpu -elokuvasta Kuva: Yle joulupukki ja noitarumpu,Joulupukki ja noitarumpu

Joulu on taas! (S)

Yle TV2 klo 16.15
(Christmas All Over Again, USA 2016) Jouluisessa elokuvakomediassa lahjoja liikaa janoava koulupoika joutuu elämään samaa joulua yhä uudelleen ja uudelleen. Pääosissa Sean Ryan Fox, Amber Montana ja Christy Carlson Romano. Ohjaus Christy Carlson Romano. Yle Areena 31 päivää

Avara luonto: Jääkarhuperheen vuosi

Yle TV1 klo 18.45
(Snow Bears) Dokumentti seuraa kahta vastasyntynyttä jääkarhunpentua, jotka jättävät pesän ensi kertaa. Ne kohtaavat monenlaisia vaaroja verenhimoisista saalistajista hurjiin sääilmiöihin seuratessaan emoaan matkalla kohti merta. Tuotanto: BBC. Yle Areena 31 päivää

Jääkarhunpennuilla on edessään suuri seikkailu. Ne lähtevät emonsa kanssa pitkälle vaellukselle.
Avara luonto: Jääkarhuperheen vuosi. Jääkarhunpennuilla on edessään suuri seikkailu. Ne lähtevät emonsa kanssa pitkälle vaellukselle. Kuva: John Downer Productions Yle TV1,Avara luonto: Jääkarhuperheen vuosi

Lapin kullan kimallus (S)

Yle TV1 klo 21.00
(1999). Katovuosien köyhdyttämät ystävykset lähtevät paremman elämän toivossa Lappiin kultaa etsimään. Kultalöydön jälkeen pohjoiseen vyöryy kullanetsijöitä, viihdyttäjiä ja huijareita. Äärimmäisissä olosuhteissa ihmisen ahneuden ja Lapin luonnon armoilla, punnitaan myös ystävyys. Päärooleissa: Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa Vierikko. Käsikirjoitus Heikki Vuento. Ohjaus Åke Lindman. Tuotanto Åke Lindman Production Oy. Uusinta. Ei Areena-oikeuksia.

Lapin kullan kimallus, yle tv1
Lapin kullan kimallus. Lapin kullan kimallus, yle tv1 lapin kullan kimallus

Luottomiehen jouluspesiaali

Yle TV1 klo 21.05
Tommia harmittaa kun sukulaiset ovat tulossa pilaamaan mukavan perhejoulun. Muuttuuko mieli isosta yllätyksestä? Joulun erikoisjakson on ohjannut Jalmari Helander. Uusinta. Jouluspesiaalin jatkoksi Luottomiehen kakkoskausi Tapaninpäivänä Yle Areenassa ja Kakkosella.

Reunoilla kaksi joulupukkia ja keskellä Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi.
Luottomiehen jouluspesiaali. Reunoilla kaksi joulupukkia ja keskellä Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Ketonen,Antti Luusuaniemi,Luottomies,Luottomies jouluspecial

Yle Live: Coldplay Live in Sao Paulo

Yle TV2 klo 22.00
Coldplayn mahtava stadionkeikka kuvattiin kahtena iltana 17 kameralla Sao Paulossa marraskuussa 2017 yli 100 tuhannen hurmoituneen katsojan todistaessa spektaakkelia. A Head Full of Dreams -kiertueeseen kuuluva konsertti sisältää näyttävää pyroteknikkaa, lasertykkejä ja visualisointia, mutta ennen kaikkea hienoa musiikkia kuten Adventure Of A Lifetime, Hymn For The Weekend, Up & Up and Everglow ja Viva La Vida. Yle Areena 38 päivää

Ihanat naiset rannalla (S)

Yle Fem klo 22.10
(Underbara kvinnor vid vatten, 2000) Claes Olssonin elokuva Isabella-merenneidosta ja hänen miehestään Kajuksesta sekä kesäpäivistä, jotka he viettävät Ängelin perheen kanssa. Miten Bellasta ja Rosasta tuli rantanaisia, ja miten heidän ystävyytensä käy? Tapahtumat sijoittuvat 1960- ja -70-luvuille. Elokuva perustuu Monika Fagerholmin samannimiseen romaaniin. Käsikirjoitus: Tove Idström. Rooleissa: Marika Krook, Micke Rejström, Onni Thulesius, Åsa Karlin, Nicke Lignell. Ohjaus: Claes Olsson. Tuotanto: Kinoproduction Oy. Uusinta. Yle Areena 91 päivää

Kaksi naista istuu rannalla uimapuvuissaan, pyhkeen päällä ja nauraa.
Ihanat naiset rannalla. Kaksi naista istuu rannalla uimapuvuissaan, pyhkeen päällä ja nauraa. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Ihanat naiset rannalla

TIISTAI 25.12.

Dok: Surrealismia Käpylästä

Yle Fem klo 11.30
(Surrealism i Kottby) Lukemistaan odottavia kirjoja. Papereita lattiasta kattoon. Värikkäitä jalkapallopaitoja omenapuiden väliin pingotetulla narulla. Auringossa kimaltavia kunniamerkkejä. Elokuvaohjaaja Claes Olsson on monien intohimojen mies. Toimittaja: Kati Grönholm. Yle Areena 1 vuosi

Lasten klassikkoelokuvia Yle TV2:ssa

Röllin sydän (S) klo 12.00
(Suomi, 2007) Menninkäisten metsä kivettyy, pysäyttääkseen tuhon on Menninkäisten ja Röllien löydettävä maaginen sydän Talven maasta. K&O: Pekka Lehtosaari. T: Matila Röhr Productions Oy. Uusinta

Lumikuningatar (7) klo 13.20
Gerdan täytyy pelastaa ystävänsä Kai ajoissa Lumikuningattaren pauloista, ennen kuin tämän sydän jäätyy ikiajoiksi, H.C.Andersenin satuun perustuva, Suomessa kuvattu ja suomeksi dubattu lastenelokuva. Saksa-Suomi 2015. Uusinta

Niko 2 - lentäjäveljekset (7) klo 14.50
(Suomi, 2012) Poropoika Niko lähtee huimaan seikkailuun pelastamaan pikkuveljeään Jonnia. Matkallansa he kohtaavat vaarojen lisäksi perheen ja ystävyyden parhaat puolet. O: Kari Juusonen. T: Animaker Oy. Uusinta

Röllin sydän elokuva
Röllin sydän. Röllin sydän elokuva Kuva: Yleisradio röllin sydän

Teeman lahjapaketit: Joulun klassikkoelokuvat

Yle Teema klo 12.00 alkaen
Perinteinen jouluelokuva Ihmeellinen on elämä aloittaa joulupäivän elokuvapaketin. James Stewart esittää Frank Capran ohjaamassa elokuvassa miestä, joka on menettänyt uskonsa elämään mutta saa kokea joulun ihmeen. Iltapäivän kaksi muuta elokuvaa ovat Jacques Demyn ja Michel Legrandin valloittavia, värikkäitä musikaaleja: Catherine Deneuve on pääosassa sekä Cherbourgin sateenvarjoissa että sen harvemmin esitetyssä sisarteoksessa Rochefortin tytöt.

Delphine Garnier (Catherine Deneuve) ja Solange Garnier (Françoise Dorléac) elokuvassa Rochefortin tytöt
Rochefortin tytöt. Delphine Garnier (Catherine Deneuve) ja Solange Garnier (Françoise Dorléac) elokuvassa Rochefortin tytöt Rochefortin tytöt,teeman elokuvat

Pikku Kakkosen lastenkonsertti: Talven ihmemaa

Yle TV2 klo 16.10
Pikku Kakkonen juhlisti Lapsen oikeuksien päivää marraskuussa iloisella koko perheen Talven ihmemaa -konsertilla Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä. Konserttitaltioinnissa lavalla leikkivät Pikku Kakkosen juontajien lisäksi seikkailuja rakastava Reppu-Heppu sekä herttainen Nalle. Musisoinnista vastaa tuttu P2-konserttibändi laulusolisteinaan Aili Ikonen ja Matti Kallio. Menossa mukana myös tamperelainen lapsikuoro Tactus. Yle Areena 1 vuosi

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (S) - tv-ensiesitys!

Yle TV2 klo 18.00
Supersuositut lastenkirjahahmot Tatu ja Patu nähdään ensimmäistä kertaa valkokankailla. Elokuvassa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! veljekset matkustavat junalla Outolasta jouluiseen Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta ystäväänsä Veeraa.

Kaupungissa heitä odottaa Veeran järjestämä mahtava yllätys! Veera on kuitenkin jouluruuhkien vuoksi myöhässä rautatieasemalta ja veljekset suuntaavat omin neuvoin suureen kaupunkiin. Seuraa hullunkurisia sattumuksia pursuileva seikkailu, jossa Tatu ja Patu viilettävät pitkin kaupunkia etsiessään tietään Veeran luo. Innokkaat veljekset haluavat kiihkeästi kuulua joukkoon ja toimia kuten paikalliset joulunvalmistelijat, ja onnistuvatkin siinä melkein.

Taidemuseosta löytyy “lahjakas” taiteilija, tavaratalossa joulupukki ja -kuusi menevät iloisesti sekaisin ja kaneliahan voi heittää puuron sijasta vaikka kainaloon! Onneksi veljesten nokkela ystävä Veera ottaa ohjat käsiinsä ja ystävykset löytävät lopulta sekä toistensa että Veeran järjestämän jymy-yllätyksen luo!

Elokuvan pääosissa vauhdikkaina Outolan poikina Tatuna ja Patuna nähdään maamme eturivin komediatähtiin kuuluva kaksikko Antti Holma ja Riku Nieminen. Veeran roolin tekee huikea nuori näyttelijälupaus Eedit Patrakka. Elokuvan aikuisrooleissa nähdään mm. Sulevi Peltola, Pirjo Lonka, Mari Lehtonen, Ville Myllyrinne ja Tommi Korpela. Elokuvan on ohjannut Rike Jokela, kuvannut Rauno Ronkainen, ja sen on käsikirjoittanut Aino Havukainen ja tuottaneet Riina Hyytiä ja Max Malka Dionysos Filmsistä. Yle Areena 30 päivää

Tatu ja Patu seisovat joulupukin vieressä.
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Tatu ja Patu seisovat joulupukin vieressä. Kuva: Dionysos Films/Yle Kuvapalvelu Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!,Tatu ja Patu

Joanna ja Jennifer: Todella upeeta samppanjaa

Yle TV1 klo 18.10
(Joanna and Jennifer: Absolutely Chambers) Legendaarisen Todella upeeta -komediasarjan näyttelijäkaksikko Joanna Lumley ja Jennifer Saunders ovat olleet työtovereita ja ystäviä jo 25 vuoden ajan. Näihin vuosiin on mahtunut paljon samppanjaa! Nyt Joanna ja Jennifer matkustavat junalla Lontoosta Ranskan Champagnen alueelle, missä he tutustuvat samppanjan valmistukseen kahden viikon ajan. Luvassa on viinirypäleiden poimintaa, samppanjan salojen opettelua, samppanjatiloihin tutustumista ja kohtaamisia paikallisten kanssa. Yle Areena 46 päivää

Legendaarisen Todella upeeta -komediasarjan näyttelijäkaksikko Joanna Lumley ja Jennifer Saunders tutustuvat lempijuomansa valmistukseen.
Joanna ja Jennifer: Todella upeeta samppanjaa. Legendaarisen Todella upeeta -komediasarjan näyttelijäkaksikko Joanna Lumley ja Jennifer Saunders tutustuvat lempijuomansa valmistukseen. Kuva: BBC 2017 Yle TV1,Joanna ja Jennifer: Todella upeeta samppanjaa

Radio Suomen joulukonsertti

Yle TV1 klo 19.00
Radio Suomi pyysi viime jouluna kuuntelijoitaan lähettämään joulumuiston tai -tarinan, jonka voisi ikuistaa lauluksi ja antaa lahjaksi. Uudet laulut kuullaan tunnettujen suomalaislaulajien tähdittämässä Anna laulu lahjaksi -konsertissa. Mukana ovat Arja Koriseva, Janna, Mikko Kuustonen, Redrama, Leo, Aleksanteri Hakaniemi, Nomi, Jonsu, Samae Koskinen, Pihlaja ja Ollie sekä uusimpana kiinnityksenä Pepe Willberg. Kapellimestarina toimii Lasse Piirainen ja juontajana on Olga Ketonen.

Puolitoistatuntisessa televisiolähetyksessä nähdään parhaat palat konsertista sekä lisäksi pureudutaan tarkemmin Jannan, Redraman, Samae Koskisen ja Arja Korisevan biisintekoon kulissien takana. Tv-lähetyksessä jututetaan myös osaa paikalla olevista kuuntelijatarinoiden lähettäjistä. Yle Areena 31 päivää

Janna, Mikko Kuustonen, Redrama ja Arja Koriseva jouluisissa tunnelmissa.
Radio Suomen joulukonsertti. Janna, Mikko Kuustonen, Redrama ja Arja Koriseva jouluisissa tunnelmissa. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Kuvapalvelu Anna laulu lahjaksi

Late Lammas -elokuva (7)

Yle TV2 klo 19.10
(Shaun the Sheep Movie, Britannia 2015) Late kumppaneineen seikkailee pitkässä elokuvassa, jossa lammaskatras päätyy ensimmäistä kertaa tilan ulkopuolelle - ja vieläpä suurkaupunkiin. O: Mark Burton, Richard Starzak. Yle Areena 21 päivää

Late Lammas ja kaverit seikkailevat katolla.
Late Lammas -elokuva. Late Lammas ja kaverit seikkailevat katolla. Kuva: Chris Johnson / Yle Kuvapalvelu Late Lammas,Late Lammas -elokuva

Haute cuisine (S)

Yle Teema klo 20.00
(Les saveurs du palais) Ranskan tulevaisuus on vaakalaudalla: presidentti on kadottanut ruokahalunsa. Naispuolinen keittiömestari Hortense noudetaan kiireisesti Pariisiin presidentin henkilökohtaiseksi kokiksi. Miehinen gourmet-eliitti pitää naiskokkia uhkana. Hortense ei silti tingi periaatteistaan: hyvä ruoka on aina tärkeintä. (Les saveurs du palais), Ranska 2012. Ohjaus: Christian Vincent. Pääosissa: Catherine Frot, Jean d'Ormesson. Yle Areena 31 päivää

Docstop: Soitonopettaja

Yle TV1 klo 20.00
Omaelämänkerrallinen dokumenttielokuva selvittää, onko musiikinopiskelussa kyse pelkästä soittamisesta, vai kätkeytyykö siihen jokin syvempi merkitys? Ohjaus: Lauri Danska. Yle Areena toistaiseksi

Leevi Pelli, Anja Maja ja Liu Pöntinen
Docstop: Soitonopettaja. Leevi Pelli, Anja Maja ja Liu Pöntinen Kuva: Lauri Danska sello,docstop: soitonopettaja

Florence (S)

Yle TV1 klo 21.00
Meryl Streepin ja Hugh Grantin tähdittämässä draamakomediassa newyorkilainen perijätär haluaa oopperalaulajaksi ja esiintymään Carnegie Halliin. Ilman että hän osaa edes aavistaa, kuinka kamala ääni hänellä on. Pääosissa: Meryl Streep, Hugh Grant. Yle Areena 31 päivää

Meryl Streep ja Hugh Grant näyttelevät elokuvassa Florence.
Florence. Meryl Streep ja Hugh Grant näyttelevät elokuvassa Florence. Kuva: Nick Wall Photography Yle TV1,Meryl Streep,Hugh Grant,Florence

KESKIVIIKKO 26.12.

Pakkasukko (S)

Yle Fem klo 8.05
(Le pére frismas) Talven valtias pakkasukko asuu vuoren huipulla. Metsän henki suojelee metsän väkeä. Kylässä asustavat Lisa, hänen isänsä ja äitipuolensa. Eräänä päivänä isä lähtee metsään hakemaan halkoja. buu.yle.fi. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Teeman lahjapaketit: Ingmar Bergman 100 vuotta: Fanny ja Alexander

Yle Teema klo 12.00
Vuosi 2018 on ollut Ingmar Bergmanin juhlavuosi. Tapaninpäivän lahjapaketissa on Bergmanin omaelämäkerrallinen suurteos Fanny ja Alexander viisituntisena tv-sarjaversiona. 1900-luvun alkuun sijoittuva draama kertoo isättömiksi jääneistä lapsista, jotka saavat isäpuolen ankarasta, sadistisesta piispasta. Bergman 100 -teema jatkuu Teemalla alkuvuodesta 2019 uudella neliosaisella dokumentilla ohjaajan elämästä sekä siihen liittyvällä elokuvasarjalla. Uusinta

Alexander, Fanny ja muita Ekdahlin väen lapsia joulunvietossa elokuvassa Fanny ja Alexander
Fanny ja Alexander. Alexander, Fanny ja muita Ekdahlin väen lapsia joulunvietossa elokuvassa Fanny ja Alexander Kuva: Svensk Filmindustri Fanny ja Alexander,Ingmar Bergman,teeman sarjat

Tapaninpäivän elokuvat lapsille TV2:ssa

Heinähattu ja Vilttitossu (S) klo 13.00
Koko perheen elokuva (2002) toimeliaista siskoksista, jotka järjestävät perheensä asiat uuteen uskoon ennen koulun alkua. Ohjaus: Kaisa Rastimo. Uusinta

Onneli ja Anneli (S) klo 14.15
(Suomi 2013) Onneli ja Anneli saavat kiltiltä rouva Ruusupuulta oman talon. Alkaa unelmien kesä, täynnä seikkailuja ja yllätyksiä. Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä, Marjatta Kurenniemen kirjasta. Ohjaus: Saara Cantell. Uusinta

Me Rosvolat (7) klo 15.35
Elokuva 10-vuotiaasta Viljasta, joka tulee erehdyksessä maantierosvojen nappaamaksi. Perustuu Siiri Kolun kirjoihin. Ohjaus: Marjut Komulainen. Pääosissa: Kari Väänänen, Lotta Lehtikari, Jussi Vatanen. Suomi 2015. Uusinta

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (S) klo 18.00 - Ensi-esitys televisiossa
Vanha Rölli ja nuori Juurakko-tyttö lähtevät löytöretkelle kohti tuntematonta. Riemukkaassa ja jännittävässä seikkailussa Mauno Mato, Siili Suhonen ja monet muut auttavat heitä. Pääosissa: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr. Ohjaus: Taavi Vartia. Suomi 2018.

Onneali ja Anneli lähikuvassa, pitsihatut päässään.
Onneli ja Anneli. Onneali ja Anneli lähikuvassa, pitsihatut päässään. Kuva: Jolle Onnismaa / Yle Kuvapalvelu Onneli ja Anneli

Muumien taikatalvi

Yle Fem klo 18.00
(Trollvinter i Mumindalen) Talvi on laskeutunut Muumilaaksoon, mutta tänä vuonna Muumipeikko ei haluakaan mennä talviunille vaan päättää tutkia kylmää ja pimeää vuodenaikaa. Pian hän huomaa, että sydäntalven lumisessa hämärässä liikkuu monenlaisia merkillisiä olentoja. Ne kaikki tuntuvat odottavan jotakuta ihmeellistä ja kaivattua vierasta, jonka nimi on Joulu. Innokas Muumipeikko oppii heiltä monenlaista uutta joulunajasta. Ääninäyttelijöinä esiintyvät mm. Stellan Skarsgård, Bill Skarsgård ja Alicia Vikander. Tuotanto: ilmkompaniet/Animoon, 2017. Tekstitetty suomeksi. Yle Areena 8 päivää

Det snöar i Mumindalen och mumintrollens hus är nästan helt täckt av snö.
Muumien taikatalvi. Det snöar i Mumindalen och mumintrollens hus är nästan helt täckt av snö. Kuva: Future Film muumit

Prisma: Attenborough ja merihirviö

Yle TV1 klo 18.45
(Attenborough and the Sea Dragon) Britanniasta löydettiin merkittävä fossiili, jurakautinen iktyosaurus. Oliko tarujen merihirviö sittenkin olemassa? Sir David Attenborough ja huipputekniikka tuottavat fossiilista 3D-mallin. Miten merten jättiläinen eli ja kuoli? Tuotanto: BBC. Yle Areena 31 päivää

Luottomies 2 - toinen tuotantokausi nyt nähtävissä!

Yle Areenassa katalogina ja Yle TV2:ssa maratonina klo 19.30 alkaen
Kiusallisen hauska Luottomies jatkuu! Sarja kertoo Juha "Juhis" Kosken (Kari Ketonen) ja Tommi Mäkinen-Renwallin (Antti Luusuaniemi) elämästä naapuruksina. Miehet ajautuvat arkisissa haasteissaan liian pitkälle johtaviin lopputuloksiin. Tommi ja Juhis ovatkin haluamattaan usein kiusallisen noloissa tilanteissa, joissa he joutuvat valitsemaan toisen kahdesta huonosta vaihtoehdosta. Käsikirjoitus: Kari Ketonen ja Antti Luusuaniemi. Ohjaus: Jalmari Helander. Yle Areena toistaiseksi

Sarjan yleiskuva. Kuvassa Tommi (Antti Luusuaniemi) ja Juhis (Kari Ketonen)  Yle Kuvapalvelu
Luottomies 2. Sarjan yleiskuva. Kuvassa Tommi (Antti Luusuaniemi) ja Juhis (Kari Ketonen) Yle Kuvapalvelu Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu. Luottomies

Kesä Balatonilla

Yle Teema ke-pe klo 20.00
(Honigfrauen) Uusi draamasarja tarkastelee Saksojen kahtiajakoa vielä viattomien nuorten itäsaksalaisnaisten näkökulmasta. Sisarukset Maja ja Catrin saavat kinuttua vanhemmiltaan luvan lähteä kesälomareissulle kahdestaan. Nuoret pumpulissa kasvaneet tytöt uskovat, että edessä on heidän elämänsä kesä, ja vanhempiensa synkistelyä he eivät ymmärrä ollenkaan. Sille on kuitenkin syynsä.

Eletään vuotta 1986, jolloin Itä-Saksan ideologinen ja etenkin taloudellinen rakenne alkoivat jo natista liitoksistaan. Siksi Stasi vakoili kansalaisiaan kuin haukka, jonka tarkat silmät ylsivät kaikkialle. Vaikka itäsaksalaisten vapautta liikkua rajoitettiin tiukasti, pääsivät hekin ulkomaille lomanviettoon. Balaton-järven rantakohde Unkarissa oli luvallinen lomakohde, joka oli erityisesti nuorten suosikkipaikka. Balatonilla saattoi myös kohdata ihmisiä rautaesiripun toiselta puolelta, mutta heistä nuoria oli varoitettu.

Sisarusten matkabudjetti on niukka, joten hienosta hotellista ei kannata edes haaveilla. Leirintäalue on tarpeeksi lähellä taivasta, ja sielläkin saattoi törmätä loistotyyppeihin. Sisarusten kesä on täynnä aurinkoa, ihastumisia ja uusia kokemuksia, joista kaikki eivät kuitenkaan ole vain hyvästä. Tämä on myös kesä, jolloin viattomuus loppuu, ja jonka jälkeen läntisten miesten ”hunajaisiksi” kutsumat nuoret naiset eivät ole enää entisensä.

Pääosissa: Sonja Gerhardt, Cornelia Gröschel, Franz Dinda, Dominic Draak, Anja Kling, Götz Schubert. Käsikirjoitus: Natalie Scharf, Christoph Silber. Ohjaus: Ben Verbong. Tuotanto: Seven Dogs Filmproduktion GmbH, ZDF, Saksa, 2017. 6 jaksoa.Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Kaksi nuorta tyttö liftaamassa, kädessä kyltti Balaton
Kesä Balatonilla. Kaksi nuorta tyttö liftaamassa, kädessä kyltti Balaton Kuva: Leo Pinter / ZDF / Yle ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Kesä Balatonilla

Aalloissa on aarre

Yle TV1 klo 21.00
(Sea of dreams) Seikkailutarina aarteenetsijästä, joka on nyt legendaaristen aarrelaivojen Hanneke Vromen (upposi 1468) sekä Balbaneran (upposi 1788) jäljillä yhdessä ruotsalaisen sukelluskaverinsa Micken kanssa. Suomalainen ammattisukeltaja Rauno Koivusaari on innovoinut myös maailman johtavan aaltovoimalan, joka on kansainvälisen läpimurron partaalla. Perheenisä tasapainoilee kahden maailman välillä etsiessään onneaan. Löytyykö se aalloista? Ohjaus Ari Heinilä. Yle Areena toistaiseksi

Seikkailutarina aarteenetsijä Rauno Koivusaaresta, joka on legendaaristen aarrelaivojen jäljillä.
Aalloissa on aarre. Seikkailutarina aarteenetsijä Rauno Koivusaaresta, joka on legendaaristen aarrelaivojen jäljillä. Yle TV1,Aalloissa on aarre

TORSTAI 27.12.

Jääkiekko, U20, MM-kisat, Vancouver & Victoria, Kanada, 27.12.-6.1.

Yle TV2 klo 18.00 alkaen ja Yle Areena
Palaako Suomi mitalitaisteluun? Katsojat saavat jouluviikolla jännittää jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnausta!

Vancouverissa ja Victoriassa pelattavissa MM-kisoissa suomalaiset hakevat taas menestystä. Viime vuonna Yhdysvaltain Buffalossa pelatuissa MM-kisoissa Suomi sijoittui kuudenneksi. Nuorten Leijonien kanssa samassa alkulohkossa Kanadan kisoissa pelaavat Ruotsi, Kazakstan, Slovakia ja USA. Loppuottelu pelataan loppiaisena, vuoden 2019 puolella. Selostajana Simo Leinonen.

27.12.
klo 5.25-8.20 FIN-SWE
klo 18.00-19.00 FIN-SWE kooste

28.12.
klo 05.25-08.20 FIN-KAZ
klo 18.00-19.00 FIN-KAZ kooste

30.12.
klo 1.25-04.00 SVK-FIN
klo 11.45-13.15 SVK-FIN kooste

Jääkiekon pelaajia halaamassa toisiaan.
Jääkiekon MM-kisat U20 Jääkiekon pelaajia halaamassa toisiaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Leijonat.fi Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue,U20 jääkiekon MM-kilpailut

Teeman lahjapaketit: Ellan matkassa: Etelä-Italia 1-7

Yle Teema klo 12.00
Ella Kannisen matkalla Etelä-Italiassa kuljetaan Normandiaan kauan sitten asettuneiden viikinkien soturijälkeläisten reitillä Campaniaan, Basilicataan, Pugliaan, Calabriaan ja Sisiliaan. Pohjois-Italiaan kotiutuneelle Ellalle maan eteläosat ovat melkein vierasta maata. Matkalla nähdään niin miljoonakaupunkeja kuin maalaismaisemia. Ella Kanninen palaa Teemalle tammikuussa 2019 uudenlaisissa merkeissa, sarjassa Merkkien salat. Uusinta

Ella Kanninen pyöräilee Italiassa
Ellan matkassa. Ella Kanninen pyöräilee Italiassa Kuva: Filmaattiset / Yle Kuvapalvelu Ella Kanninen,Ellan matkassa

TV2:n lastenelokuvat

Niko 2 - lentäjäveljekset (7) klo 12.20
(Suomi, 2012) Poropoika Niko lähtee huimaan seikkailuun pelastamaan pikkuveljeään Jonnia. Matkallansa he kohtaavat vaarojen lisäksi perheen ja ystävyyden parhaat puolet. O: Kari Juusonen. T: Animaker Oy. Uusinta

Myrsky (7) klo 13.35
(Suomi 2008) Suomalainen perheenisä kohtaa itäberliiniläisellä torilla koiranpennun, jota ollaan aikeissa lopettaa. Isä päättää pelastaa pennun ja kuljettaa sen Suomeen. K&O: Kaisa Rastimo. Uusinta. (kuva)

Soppalinnan salaseura (7) klo 15.15
Soppalinnan kaupunkiin leviää salaperäinen myrkky, joka muuttaa aikuiset lapsiksi. 10-vuotias Mari ryhtyy kavereineen etsimään vasta-ainetta, mutta aikaa on vain 48 tuntia. Suomeksi dubattu. Viro-Suomi 2015. Uusinta

Tyttö, iso koira ja kananpoikia pahnojen päällä navetassa.
Myrsky. Tyttö, iso koira ja kananpoikia pahnojen päällä navetassa. Kuva: Stormheart Oy / Yle Kuvapalvelu elokuvat,myrsky

Eespäin, naiset - uusi sarja

Yle TV1 ma-su klo 16.15
(Up the Women, S1-2) Jessica Hynesin kirjoittama tilannekomediasarja vie meidät aikamatkalle 1910-luvun alun Britanniaan, jolloin suffragettiliike kävi rajua taistelua naisten yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta ja muusta tasa-arvosta. Yhtäläinen äänioikeus saatiin lopulta, mutta vasta vuonna 1928.

Eturivin näyttelijöiden tähdittämän komedian tapahtumat keskittyvät Banburyn kirkolla kokoontuvaan ompeluseuraan (Banbury Intricate Craft Circle). Naisasialiike alkaa sielläkin varovaisesti nostaa päätään, kun piirin jäsen Margaret (Hynes) on käynyt Lontoossa ja tuo sieltä uusia tuulia.

Aloitetaanko vaikka seuran nimenmuutoksella? Kaikki siskot eivät kuitenkaan ole asiasta yhtä tohkeissaan. Pahimpana jarruna on konservatiivinen ja arvostaan tietoinen seuran puheenjohtaja Helen (Front), jonka mielestä naisten äänioikeus on ihan turhaa: ”Mieheni äänestää aina juuri niin kuin minä sanon. Mikä voisi olla sen parempi systeemi?”

Ompeluseuran kantajäseniä ovat myös mm. Helenin äiti Myrtle (Parfitt) ja tytär Emily (Groome), vanhapiika Gwen (Pepperdine) ja 14 lapsen äiti Eva (Pierson). Kirkon vahtimestaria herra Milleriä esittää Adrian Scarborough. Päärooleissa: Jessica Hynes, Rebecca Front, Vicki Pepperdine, Judy Parfitt, Georgia Groome, Emma Pierson, Ryan Sampson ja Adrian Scarborough. Tuotanto: BBC, 2013-2015. 3 + 6 jaksoa. Yle Areena 7 päivää

Joukko naisia istuu vanhanajan mekoissaan ryhdikkäinä ja katsoo kameraan.
Eespäin, naiset! Joukko naisia istuu vanhanajan mekoissaan ryhdikkäinä ja katsoo kameraan. Kuva: Gary Moyes / BBC /Yle televisiosarjat,Eespäin, naiset!

Aavikon kuningatar (7)

Yle TV1 klo 21.05
(Queen of the Desert, USA 2015) Nicole Kidmanin tähdittämä elokuva tutkimusmatkailija ja arkeologi Gertrude Bellin elämästä 1900-luvun alun kuohuvassa Lähi-idässä. Pääosissa: Nicole Kidman, James Franco, Damien Lewis, Robert Pattinson. Ohjaus: Werner Herzog Yle Areena 15 päivää

Nicole Kidman esittää brittiläistä vaikuttajaa Gertrude Belliä.
Aavikon kuningatar. Nicole Kidman esittää brittiläistä vaikuttajaa Gertrude Belliä. Yle TV1,Nicole Kidman,Aavikon kuningatar

PERJANTAI 28.12.

Teeman lahjapaketit: No Direction Home: Bob Dylan

Yle Teema klo 12.00
Lahjapaketin täyttää yksi elokuva: Martin Scorsesen yli kolmetuntinen dokumentti Bob Dylanista. Perusteellinen, definitiivinen ja moniääninen dokumentti on tarinoiden ja muistojen runsaudensarvi. Silti siihen on mahtunut vain kolmasosa Bob Dylanin elämästä, viisi ratkaisevaa vuotta 1961–66. Suurta kertomusta taiteilijan synnystä ja aikakauden muutoksesta kuljettaa Bob Dylan itse. Uusinta. Yle Areena 30 päivää

Bob Dylan studiossa
No Direction Home: Bob Dylan. Bob Dylan studiossa Kuva: Don Hunstein Bob Dylan,No Direction Home,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Itse asiassa kuultuna: Matti Salminen

Yle TV1 klo 21.05
Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. MIten työläiskodin kasvatti on selviytynyt kovassa kansainvälisessä seurassa? Entä kuka on Esa Pasa? Haastattelijana Juho-Pekka Rantala. Yle Areena toistaiseksi

Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. Salminen on Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana.
Itse asiassa kuultuna. Matti Salminen. Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. Salminen on Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana. Kuva: Ilmari Fabritius Yle TV1,Matti Salminen,Itse asiassa kuultuna: Matti Salminen

LAUANTAI 29.12.

Karhunmetsästäjät (S)

Yle Fem klo 11.30
(We're Going on a Bear Hunt) Isä ja äiti lähtevät auttamaan mummia, jolloin neljä nuorempaa lasta jäävät isoveljen hoiviin. Lapset päättävät lähteä etsimään karhua. Eteen tulevat heinikko, mutainen pelto, lumimyrsky, metsä ja lopulta pimeä luola. Uusinta. Puhuttu suomeksi ja ruotsiksi. Yle Areena 31 päivää

Teeman lahjapaketit: Estradilla

Yle Teema klo 12.00
Lauantain paketin aloittaa upea musiikillinen sirkusesitys kuubalaisessa hengessä. Pariisin Circus Phénixin Cirkacuba on viidenkymmenen akrobaatin, tanssijan ja muusikon show, joka on saanut innoituksensa Kuubasta ja kuubalaisesta musiikista. Sen jälkeen nähdään uusintana syyskuulta upea BBC:n Proms-festivaalin päätöskonsertti, jossa kuullaan sekä uutta musiikkia että perinteiset vakionumerot, joihin yleisö yhtyy täydestä sydämestään. Konsertti on uusinta syyskuulta.

Tour de Ski, 29.12.2018-6.1.2019

Yle TV2 klo 15.25 alkaen ja Yle Areena
Tour de Ski, 29.12.2018-6.1.2019
Hiihdon jännittävä Tour de Ski alkaa ennen uutta vuotta. Toblach Italiassa toimii ensimmäisten kisojen näyttämönä.

Masstart i Tour de Ski 2018.
Tour de Ski. Masstart i Tour de Ski 2018. Kuva: EPA / All Over Press Tour de Ski

Metsän selviytyjät

Yle TV1 klo 18.45
Suomalaista vuodenkiertoa rikastuttavat vuodenajat. Eteläistä Suomea myöden saadaan yleensä kunnon talvi. Pohjoisessa talven ankaruus on yhä huomattava, pakkasta ja lunta riittää. Suomessa elää suuri joukko eläimiä ja lintuja, jotka viettävät koko elämänsä hyvin pienellä alueella, jopa yhdessä metsässä. Ne eivät siis lähde talven ankaruutta pakoon. Ne ovat sen sijaan kehittäneet mitä erilaisimpia konsteja selviytyä talven haasteesta.

Jotkut vaihtavat ylleen lumiseen maastoon sopivan höyhenpuvun tai talviturkin. Useimmat lajit ovat erikoistuneet keräämään ruokaa huomattavan suuria määriä talven varalle. Pähkinähakilla tiedetään olevan jopa 8000 ruokakätköä eri puolilla kotimetsäänsä. Ennen muuta lajit ovat sopeutuneet pohjoisiin oloihin eivätkä ne vähästä säikähdä. Tarinan päätähdet, oravat, ovat ruokavarastojen keräämisessä aivan omaa luokkaansa. Jemmojen määrää on mahdoton arvioida, mutta kaikki tutkimukset kertovat oravien myös löytävän ruokapiilonsa. Se on osa niiden verratonta selviytymisstrategiaa.

Metsän Selviytyjät -dokumenttia kuvattiin eri puolilla Suomea neljän vuoden ajan. Se toteutettiin uusimmalla tekniikalla ja pääasiassa hyvin pienikokoisilla kameroilla. Kamerat ovatkin ikään kuin oravana oravien joukossa ja lintuna lintupaikoilla; näkökulma on eläinten silmien tasolta. Kamerat ovat tapahtumien keskipisteessä, eivät kaukana sivussa. Katsoja pääseekin keskelle oravien villeimpiä kisailuja ja suunnatonta varastointoilua.

Tarina johdattaa katsojan myös suomalaisen metsäluonnon ihmissilmälle kauneimpiin maisemiin. Tykkylumen kuorruttamat vaarakuusikot ovat lumoavaa katsottavaa, samoin pohjoinen ruska, syysöiden tarunhohtoisista revontulista puhumattakaan. Tuotanto: Naturpro Films Oy. Yle Areena toistaiseksi

Luontodokumentti seuraa läheltä suomalaisen luonnon selviytyjiä.
Metsän selviytyjät. Luontodokumentti seuraa läheltä suomalaisen luonnon selviytyjiä. Yle TV1,Metsän selviytyjät

J. Karjalainen: Beibi ollaan ikuisii

Yle Teema 29.12. klo 20 ja Yle TV1 31.12. klo 21.00
Kiehtova sukellus yksityisyyttään vaalivan taiteilijan sisimpään on myös laajemmalle yleisölle avautuva kuvaus luovuuden ja mielikuvituksen voimasta.

Tämä on dokumentti yhden miehen kuvitelmista, joista on tullut suomalaisten yhteistä omaisuutta, satojen tuhansien jakamia kokemuksia. Ennen kaikkea elokuva kertoo paikasta, josta J. Karjalaisen musiikki saa alkunsa. Se sijaitsee Jukka Karjalaisen korvien välissä. Karjalainen itse kutsuu sitä ”laulumiehen maailmaksi.” Hän on omalla mielikuvituksellaan rakentanut tuon omituisen valtakunnan, omalla aikavyöhykkeellään toimivan vapaan sfäärin. Laulumies kietoo yhteen keksityn ja todellisen, menneen ja tulevan. Lapsuusmuistot, perhepiirissä eläneet tarinat, unet, vanhoilta blues-mestareilta opittu hurtti pelimannius, vanhoihin esineisiin ja valokuviin piilotetut viestit, myyttinen americana ja suomalainen sielu tulevat yhdeksi lauluissa.

Laulumies tekee katoavasta ikuista luomalla maailman, jossa fakta ja fiktio ruokkivat toisiaan. Siellä on aikaa ja tilaa ihmetellä, kalastella lauluja. Kameralle tuosta maailmasta välittyvät portit ja sisäänkäyntiluukut. Meditatiivisesti kuvatut hetket keltaisessa puutalossa Perniössä avaavat yleisölle suosikkiartistista ulottuvuuden, joka on yleensä yksityinen ja varjeltu ulkopuolisilta. Talon sopukat, vanhat soittimet ja seinille harkiten ripustetut talismaanit sisältävät vihjeitä tutuista kappaleista. Täältä J. Karjalaisen laulujen maailma alkaa. Nyt kaikki ovat tervetulleita sinne. Yle Areena toistaiseksi

J. Karjalainen katsoo kameraan ja hymyilee.
J. Karjalainen: Beibi ollaan ikuisii. J. Karjalainen katsoo kameraan ja hymyilee. Kuva: Petteri Lappalainen/Yle Kuvapalvelu J. Karjalainen,Beibi ollaan ikuisii

SUNNUNTAI 30.12.

Teeman lahjapaketit: Musikaalit

Yle Teema klo 12.00
Teemalla vietettiin vuonna 2018 musikaalien kesää. Kesämuistona lahjapaketissa on kaksi musikaalielokuvaa: Viulunsoittaja katolla, joka on elokuvasovitus 1960-luvun ehkä suurimmasta menestyksestä Broadwaylla, sekä brittiläisen ohjaajaduon Powell & Pressburgerin Hoffmannin seikkailut, elokuvaversio oopperasta Hoffmannin kertomuksia. Uusinta

Kuva elokuvasta Viulunsoittaja katolla
Viulunsoittaja katolla. Kuva elokuvasta Viulunsoittaja katolla Viulunsoittaja katolla,teeman elokuvat

Neiti Frimanin sota S4 - Uusi kausi alkaa

Yle Fem klo 19.50
(Fru Frimans krig) Eletään vuotta 1908, Ruotsin suurlakkoa edeltävää vuotta. Tunnelmaa leimaavat huoli ja huonot ajat. Työväenliike on onnistunut saamaan jalansijaa ja se huolettaa yrittäjiä. Kahtiajako vaikuttaa myös Dagmar Frimanin johtamaan pieneen ryhmään. Neljäs kausi on tuttuun tapaan Pernilla Oljelundin käsikirjoittama. Harald Hamrell on ohjannut sarjan. Tuotantokausi on suositun sarjan viimeinen. 3 jaksoa. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 44 päivää

Nainen ja mies istuvat vanhan "avoauton" kyydissä, takapenkillä istuu toinen nainen.
Neiti Frimanin sota. Nainen ja mies istuvat vanhan "avoauton" kyydissä, takapenkillä istuu toinen nainen. Kuva: Peter Cederling/SVT/Yle Fröken Frimans krig

Dok: Poika joka halusi Amerikkaan

Yle Fem klo 20.50
(Dok: Pojken som ville till Amerika) Draamadokumentti omalaatuisesta ahvenanmaalaisesta keksijästä Uno Ekblomista, joka hämmästytti vuonna 1939 koko maailmaa, kun hän onnistui ylittämään pienellä veneellään Atlantin Eckeröstä New Yorkiin. Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Per-Ove Högnäs. Pelago Film 2018. Yle Areena 91 päivää

Vogue Williams: Sokerideittailu

Yle TV2 klo 21.00, ohjelma löytyy jo Areenasta
(Vogue Wiliams: Dating A Sugar Daddy) Irlantilainen tv-juontaja Vogue Williams perehtyy dokumentissaan sugar daddy-ilmiöön, jossa nuoret naiset tarjoavat maksua vastaan seuraansa huomattavasti vanhemmille varakkaille miehille. Mitä niin sanottu sokerideittailu oikein on ja liittyykö siihen aina myös seksiä? Vogue haastattelee sekä "sokeri-isukkeja" että "sokeribeibejä" ja saa selville yllättäviäkin asioita. Yle Areena 91 päivää

Nainen seisoo pilvenpiirtäjässä huoneessa, jonka seinät ovat lasia. Värit puna-violetti.
Vogue Williams: Sokerideittailu. Nainen seisoo pilvenpiirtäjässä huoneessa, jonka seinät ovat lasia. Värit puna-violetti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Vogue Williams,Vogue Williams: Sokerideittailu

Kotikatsomo: Tuntematon sotilas (16) 1/5 - Aku Louhimiehen elokuva nyt tv-sarjana


Yle TV1 klo 21.05 ja koko sarja katalogina Yle Areenassa samana päivänä
Yle julkaisee ensimmäisenä televisiossa Tuntematon sotilas -sarjan, joka laajentaa 27.10.2017 ensi-iltaansa tulleen ja yli miljoona katsojaa elokuvateattereissa keränneen elokuvan tarinaa. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia ja antaa tilaa nimenomaan henkilöilleen, ihmisten tunnoille niin eturintamalla kuin kotirintamalla.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan – miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneidenkin elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan.

Rooleissa mm.: Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) Aku Hirviniemi (Hietanen), Hannes Suominen (Vanhala), Arttu Kapulainen (Susi), Joonas Saartamo (Lahtinen), Andrei Alén (Rahikainen), Severi Seppänen (Lehto), Eino Heiskanen (Riitaoja), Max Ovaska (Määttä), Samuli Vauramo (Lammio), Matti Ristinen (Sarastie), Pirkka- Pekka Petelius (Kaarna), Paula Vesala (Lyyti), Diana Pozharskaya (Vera). Käsikirjoitus Väinö Linna samannimisen romaanin pohjalta Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies. Ohjaus Aku Louhimies. Tuotanto Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017/ Mikko Tenhunen, Aku Louhimies, Miia Haavisto (2017). Yle Areena 60 päivää.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva esitetään Ylen kanavilla 6.12.2019.

Sotilas kantaa konekivääriä savuisessa metsässä.
Tuntematon sotilas. Sotilas kantaa konekivääriä savuisessa metsässä. Kuva: Tommi Hynynen Tuntematon sotilas (2017 elokuva)

Olisiko jouluna aikaa rauhalliselle kuuntelulle?

Meri Louhos - rakastetun pianistin värikäs elämä
"Jos yhdellä sanalla pitää sanoa, niin värikylläinen, elämäni on ollut värikylläinen." Pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi ja rakastettu radio-ja tv-persoona, 91-vuotias Meri Louhos muistelee verkossa olevassa laajassa sisältökokonaisuudessa vaiherikasta ja värikästä elämäänsä. Artikkeleista, valokuvista ja radio- ja tv-ohjelmista koostuva kokonaisuus on osoitteessa yle.fi/merilouhos.

Podcast: Uniraati
Yle Areenassa 14.12.2018 lähtien
Painajaisia, julkkisunia, erotiikkaa ja elämää muuttaneita unia suoraan suomalaisten alitajunnasta kuullaan 10-osaisessa Uniraati-podcastissa. Unet kerättiin syksyn 2018 aikana verkossa avoimella verkkolomakkeella. Uniraadin vakiojäsenet psykologi Soila Lauronen ja kulttuurikriitikko Aleksis Salusjärvi arvioivat unia vaihtuvan raatilaisen kanssa kaikkiaan kymmenessä kategoriassa. Raadin keskustelua johtaa Suvi Tuuli Kataja. Kaikki jaksot julkaistaan Yle Areenassa perjantaina 14.12.2018. Lisäksi Uniraati lähetetään Radio Suomen Illassa tiistaisin 8.1.2019 alkaen. (kuva)

Podcast: Päivystävät dosentit
Yle Areena
Kolmas kausi. ”Te kysytte, me vastaamme.” Päivystävät dosentit VTT Antto Vihma ja FT Miika Tervonen vastaavat 8-osaisessa podcastissaan yleisön esittämiin kysymyksiin. Älyllistä ja assosiatiivista dialogia tarjoava sarja on Vihman ja Tervosen vastaus puheisiin "kaiken maailman dosenteista". (Kahdeksan jaksoa julkaistaan Areenaan tiistaisin 4.12. alkaen (ei jouluviikolla).

Podcast: Aleksis ja Kivi
Yle Areena
Suomalainen sanataide saa kyytiä Aleksis Salusjärven ja Aino Kiven 6-osaisessa podcastissa. Mitä kotimainen kirjallisuus kertoo tästä ajasta ja meistä ihmisinä? Aino Kivi on lahtelainen teatteriohjaaja, dramaturgi ja kirjailija ja Aleksis Salusjärvi helsinkiläinen päätoimittaja, kulttuuritoimittaja ja kriitikko. (Jaksot julkaistaan perjantaisin 30.11. alkaen)

Aleksis Salusjärvi, Suvi Tuuli Kataja ja Soila Lauronen istuvat öisessä kuutamomaisemassa Uniraati-tekstin alla. Heillä on kädessään raadin pistelaput ja he ovat pukeutuneet pyjamaan.
Podcast: Uniraati. Aleksis Salusjärvi, Suvi Tuuli Kataja ja Soila Lauronen istuvat öisessä kuutamomaisemassa Uniraati-tekstin alla. Heillä on kädessään raadin pistelaput ja he ovat pukeutuneet pyjamaan. podcast,aleksis salusjärvi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua