Hyppää pääsisältöön

Antti Kokko viihtyy korvessa - ja metallimusiikin listakärjessä

Pudasjärvellä asuva Antti Kokko on vaatimaton mies. Kaikkein mieluiten hän kuluttaisi aikansa kotiseutunsa korvessa kulkien. Antin elämään kuuluu kuitenkin eräilyn ohella muutakin – jos mies vain metsästä malttaa.

Paitsi että on yksi Suomen parhaaksi valitun tv-ohjelman päähenkilöistä, Antti on myös maailmanmainetta niittäneen Kalmah-metalliyhtyeen kitaristi ja säveltäjä. Hän on säveltänyt myös Eränkävijöiden tunnusmusiikin. Päivätyökseen musisoiva erämies koodaa ohjelmistoja isoihin IT-projekteihin.

Hupihommia listakärjessä - korvesta Kiinaan keikalle

Kalmah on parasta aikaa kiertueella, ja soittaa isoille yleisöille ympäri maailman. Marraskuussa 2018 Antti uhrasi erähommista neljä päivää kiertääkseen bändin kanssa Kiinassa ja Japanissa. Muu bändi jatkaa keikkailua joulukuun ajan Euroopassa, mutta siellä Anttia tuuraa vaihtomies. Joku roti rokkitähtihommissakin.

Antti Kokko on Kalmah-yhtyeen kitaristi
Antti on Kalmah-yhtyeen kitaristi ja säveltäjä. Antti Kokko on Kalmah-yhtyeen kitaristi Kuva: Spinefarm records Eränkävijät
Ne on semmoisia hupihommia vain nuo musiikkijutut, mukava harrastus.

Huvikseen harrastellessaan Antti on säveltänyt kahdeksan albumillista listoilla menestynyttä metallimusiikkia, suometallia, niinkun Kalmah musiikkiaan luonnehtii. Viimeisin sijoitus oli tänä vuonna julkaistun ”Palo”-albumin kotimaan listan 3. sija.

Sävellykset syntyvät, missäpä muuallakaan, kuin erällä kulkiessa – Eränkävijöiden tunnusmusiikkiin idea syntyi hillasuolla. Bändihommatkin ovat nykyään enimmäkseen etätöitä. Sävellykset syntyvät Antin kotistudiossa, ja lähtevät sitten muun bändin työstettäväksi.

- Ennen studioon menoa soitellaan pari kertaa yhdessä, muuten homma toimii netin välityksellä.

Kalmah-yhtye kaukoidän kiertueella
Antti ja Kalmah villitsivät kiinalaisia fanejaan Aasian-kiertueella. Kalmah-yhtye kaukoidän kiertueella Kuva: Kalmah Eränkävijät

Ei koskaan enää kaupunkiin

Pudasjärvellä kasvanut mies ei ole koskaan kovin kauaksi synnyinseudultaan vaeltanut. Nyt häntä ei saisi enää mikään muuttamaan kaupunkiin. Nuorempana koti ja työpaikka olivat hetken aikaa Oulun seudulla, mutta kotikunta veti takaisin puoleensa. Jos kaiken vapaa-aikansa viettää mielellään erällä, ei parempaa paikkaa Antin mielestä löydy.

En lähde täältä koskaan yhtään etelämmäs, enkä isommalle paikkakunnalle. Jos jossain muualla, niin ehkä Lapissa Suomen tai Ruotsin puolella voisin kuvitella asuvani.

Työntekokin onnistuu kotoa käsin etätyönä. Silloin voi työpöydän ääressä välillä katsella järvimaisemaa, joka aukeaa kotipihalta. Riista- tai haittalinnun huomatessaan Antti saattaa pitää luovan tauon. Haulikon kanssa ulkona hiippaillessa ajatus selkeytyy, ja sisälle palattua työnteko sujuu taas paremmin.

Antti Kokko ja saksanseisojanpentu Hopi.
Antti viihtyy koirien ja perheen kanssa kotimaisemissa luonnon keskellä. Antti Kokko ja saksanseisojanpentu Hopi. Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Perinnöksi maalaisjärkeä ja luonnon kunnioittamista

Maailmalla paljon matkanneen Antin mielestä paras perspektiivi elämään löytyy kotiseudulta ja yksinkertaisista asioista. Lapsilleen hän toivoo jättävänsä perinnöksi ison annoksen maalaisjärkeä.

- Nykyihmisellä on paljolti pallo hukassa, ei tarvi kuin katsoa uutisia tämänkin hallituksen tunaroinneista sen todetakseen.

Luonnon keskellä kasvavat Kokkojen lapset lienevät etulyöntiasemassa moniin ikätovereihinsa nähden. Perheen elämä rytmittyy luonnon kiertokulun, metsästys-, sienestys- ja marjastuskausien mukaan, ja vanhemmat toimivat esimerkkinä luonnon kanssa sovussa elämisestä. Antin toinen toive jälkikasvunsa suhteen on siis ainakin vankasti pohjustettu:

Toivon, että lapset kasvavat kestäviä elintapoja noudattaviksi ja luontoa kunnioittaviksi aikuisiksi. Eikä haittaa, jos oppivat siivoamaan myös.

Eränkävijät sunnuntaisin YleTV1 klo 18.15, ja kaikki jaksot Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Eemeli Hepola

Eränkävijät on ehdolla vuoden parhaan ohjelman Kultainen Venla -palkinnon saajaksi! Äänestää voi osoitteessa kultainenvenla.fi/kultainen-venla.