Hyppää pääsisältöön

"Pitäähän nämä saada ihmisten kuultavaksi" – tuottaja Markus Partanen taisteli jazzlegendat radioon

Duke Ellington nostaa hattua Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Duke Ellington saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle helmikuussa 1963. Duke Ellington nostaa hattua Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Yle kuvanauha Duke Ellington

Markus "Markka" Partasen tuottama ja toimittama Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -ohjelma tarjoilee häkellyttävän kattauksen suurimpien jazztähtien konsertteja Suomen jazzelämän kulta-ajalta. Eetteriin vapautetaan mm. John Coltranen, Ella Fitzgeraldin, Miles Davisin ja Duke Ellingtonin keikat 1960-luvulta. 25-osaisessa sarjassa kuullaan myös aikoinaan paikalla olleiden jazzharrastajien muisteloita kyseisistä konserteista.

Jazzlegendat Suomessa -sarja pysyvästi Areenaan

Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarjaa lähetetään Yle Radio 1:ssä 7.1.2019 alkaen joka maanantai klo 14-15. Kaikki jaksot jäävät kokonaisuudessaan pysyvästi Areenaan.

“Vanhemman polven suomalaiset jazzdiggarit tietää, että arkistoissa nää on olemassa”, Ylen jazztuottaja Markus Partanen kertoo viitaten Suomessa 1960-luvulla keikkailleiden jazztähtien konserttitaltiointeihin.

1960-luvun alussa jazz oli Suomessa lähinnä tanssimuusikoiden intohimoinen harrastus. Levytkin tilattiin pääasiassa Ruotsista kotimaan heikon tarjonnan vuoksi. “Mitään koulutusta ei ollut, vaan sitä opeteltiin kuuntelemalla levyjä”, Partanen kertoo. “Legenda menee, että tanssikeikoilla alkuillasta saatettiin vetää yks setti jazzia.”

Rocktähdet eivät Suomeen vielä noihin aikoihin juurikaan eksyneet, ja Ruisrock-festivaalikin syntyi vasta seuraavalla vuosikymmenellä, joten vaikka jazzharrastajia oli vasta kourallinen, niin keikoilla riitti kävijöitä. “Jazz oli silloin tavallaan aika populaaria musiikkia, koska kun maailmantähtiä tulee, niin kaikkihan sinne menee”, Partanen pohtii.

Paavo Einiö ja Konserttitoimisto Rytmi

Suomen musiikkielämän merkittävä taustavaikuttaja Paavo Einiö kuului toisen maailmansodan aikana jazzista innostuneiden ikäpolveen. Kauppatieteitä opiskellut musadiggari päätti yhdistää liiketoiminnan ja musiikin ja perusti vuonna 1945 Konserttitoimisto Rytmin, josta tuli 1950-luvulla maan tärkein jazzkonserttien järjestäjä.

Alettuaan tuomaan Suomeen maailman suurimpia jazztähtiä, Einiö otti yhteyttä Yleisradioon ja ehdotti yhteistyötä. “Einiö kysyi, että saisko radiolta vähän rahaa, jos saatte tulla nauhoittamaan. Mitään sopimuksia mä en oo löytäny”, Partanen kertoo.

Tallentamista ryhtyi toteuttamaan Yleisradiolla työskennellyt toimituspäällikko ja muusikko Erkki Melakoski, joka vastasi uransa aikana mm. Yleisradion laajan kantanauha-arkiston luomisesta. Äänitysten vetovastuu siirtyi pian Melakosken alaisuudessa työskenneille toimittaja-tuottaja Heikki Annalalle ja Yleisradion ensimmäiselle päätoimiselle jazztoimittajalle Matti ”Pappa” Konttiselle.

Äänitysmääräys-dokumentti
Ella Fitzgeraldin ja Oscar Petersonin konserttien äänitysmääräys. Äänitysmääräys-dokumentti Ella Fitzgerald,Oscar Peterson

Arkistoista eetteriin

Konserttitaltiointeja lähetettiin radiossa usein jo keikkailtana ja joissain tapauksissa myöhemmin uusintana. Pääasiassa nauhat ovat kuitenkin viruneet arkistoissa jo puoli vuosisataa. Niistä tietoinen musiikkiväki on ennättänyt harmittelemaan jo hyvän tovin, että eikö tallenteita pääse koskaan kuulemaan.

“Leviteltiin pitkään käsiä, et ilmeisesti ei, kun ne koko ajan nostaa suoja-aikaa”, Partanen avaa 2010-luvun alussa EU:ssa asetettua direktiiviä, jonka mukaan äänitysten suoja-aika esiintyjien osalta nousi 50 vuodesta 70 vuoteen.

Arkistotoimittaja Raija Pösö alkoi kuitenkin pohtimaan, olisiko suoja-aika jäänyt radioäänitysten osalta sittenkin 50 vuoteen. Partanen kutsui lakiosaston apuun ja otti yhteyttä Euroopan yleisradioliiton (EBU) jazztuottajakollegoihin. Lopulta asiaa selvitettiin EU-komissiosta asti, ja radioäänitysten suoja-ajaksi varmistui 50 vuotta. “Se oli se kimmoke, et tää pitää tehdä.”

Eikä Partasen päättäväisyyttä ainakaan vähentänyt se, että minkä kaliiperin artistikattaus arkistonauhoille on tallentunut. Uuden polven musafanit saattavat yllättyä, että Helsingin Kulttuuritalon lauteilla suomalaista jazzkansaa ovat löylyttäneet mm. John Coltrane, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Thelonious Monk, Art Blakey, Oscar Peterson, Jimmy Smith ja Dizzy Gillespie.

"Pitäähän nämä saada ihmisten kuultavaksi", Partanen julistaa.

Kommentit
 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.

 • Norman Granz – Kaikkien aikojen jazz-impressaari

  Tuhansien jazzkonserttien ja viiden jazzlevymerkin isä

  Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat -sarja tarjoaa huikean kattauksen Suomessa 60-luvulla esiintyneiden amerikkalaisten jazztähtien konsertteja. Täällä promoottorina toimi Paavo Einiö, suomalaisen kevyen musiikin moniottelija, mutta kuka oli amerikkalaiset jazzlegendat Eurooppaan tuonut Norman Granz?

 • "Kaikki murheet poistaa kunnon rock'n'roll-show" – Maija Vilkkumaa nousi sukupolvensa lauluntekijöiden suunnannäyttäjäksi

  Kooste Maija Vilkkumaan urasta vuosien varrelta.

  Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Hänen musiikkitaipaleensa on sisältänyt ikivihreitä hittejä, täysiä keikkasaleja ja lukuisia listaykkösiä. Myöhemmällä urallaan Maija Vilkkumaa on myös sanoittanut kappaleita muille artisteille ja toiminut kirjoittajana. Elävä arkisto keräsi yhteen Vilkkumaan haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

 • Sata majavaa iskee tulta – vai miten se meni? Testaa, tunnetko suomalaiset euroviisuklassikot!

  Testaa, oletko Euroviisujen lyriikkamestari!

  Suomen euroviisutaival on ollut vähintäänkin monenkirjava. Esitykset ovat sisältäneet niin hevareita, huilumiehiä kuin hirviöitäkin. Sijoitukset ovat olleet pohjamudista jopa kirkkaimpaan kärkeen. Tässä leikkimielisessä testissä pääset kokeilemaan, miten hyvin tunnet suomalaiset euroviisuklassikot! Testin jälkeen voit virittäytyä viisutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Kummelin Ympäristöruudun ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen ja asioiden tilat

  Kummelin Ympäristöruudun kaikki haastattelut vuosilta 91–99

  Ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaisella (Heikki Silvennoinen) on monia titteleitä ja paljon sanottavaa, mutta usein puhetta piisaa enemmän asian vierestä. Voisi sanoa, että hän ei ole haastateltava helpoimmasta päästä. Ympäristöruudun Eero Kakon (Olli Keskinen) ja Parantaisen pohdintoja yhteiskunnasta esitettiin Kummeli-ohjelmassa vuosina 1991–1999.

 • Love Parade kasvoi piskuisesta mielenosoituksesta maailman suurimmaksi teknomusiikkitapahtumaksi

  Rakkauden ja suvaitsevaisuuden Love Parade Ylen uutisissa

  Maailman suurin teknomusiikkitapahtuma Love Parade järjestettiin ensimmäisen kerran Berliinissä vuonna 1989. Virallisesti poliittinen mielenosoitus muuntui vuosien myötä huvitilaisuudeksi, johon osallistui parhaimmillaan yli miljoona ihmistä. Vuosien saatossa Ylen uutiset on raportoinut tanssikansan keskeltä useaan otteeseen.

 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.