Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Lembehin salmi – harvinaisten mereneläjien paratiisi

Lembehin salmi Indonesiassa on maailman merien monimuotoisimpia paikkoja.
Seeprasiipisimppu viihtyy Lembehin salmen vesissä. Lembehin salmi Indonesiassa on maailman merien monimuotoisimpia paikkoja. Yle TV1,Avara luonto: Lembehin salmi

TV1 lauantaina 5.1.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 6.1. klo 8.05, Areenassa

Indonesia sijaitsee keskellä trooppista ja tuliperäistä vyöhykettä. Valtio muodostaa lähes 5000 kilometrin pituisen saarinauhan.

Suuri osa saaristosta osuu niin sanotun korallikolmion alueelle. Kolmio on kuin merellinen Amazonin viidakko. Alueen keskellä sijaitsee Sulawesin saari. Erityiset olosuhteet ovat saaneet aikaan lajien monimuotoisuuden varsinkin Lembehin salmessa.

Avaran luonnon luontodokumentti vierailee Lembehin kapeassa salmessa, joka on maailman parhaita sukellusvesiä. Salmen ekosysteemissä elää ainutlaatuisen paljon harvinaisia lajeja.

Vedenalainen maisema näyttää paikoitellen kuun pinnalta, mutta hiekkapohja sekä sokkeloiset korallit kuhisevat kummajaisia kuten käveleviä kaloja. Monimuotoiset merieliöt ovat kehittäneet hämmästyttävän luovia keinoja, joiden avulla ne selviävät ääriolosuhteissa.

Lembeh Strait. Ohjaus ja kuvaus: Adam Schmedes. Tuotanto: Loke Film/National Geographic, Tanska, 2016. Lukijana on Anna Keränen.

Keskustele