Hyppää pääsisältöön

Tellervo Koivisto 90 vuotta

Tellervo Koivisto kertoo elämästään ja ajatuksistaan erikoishaastattelussa.
Tellervo Koivisto kertoo elämästään ja ajatuksistaan erikoishaastattelussa. Tellervo Koivisto kertoo elämästään ja ajatuksistaan erikoishaastattelussa. Tellervo Koivisto,Yle TV1,Tellervo Koivisto 90 vuotta

TV1 keskiviikkona 2.1.2019 klo 21.05 - 22.00, uusinta sunnuntaina 6.1. klo 14.00, Areenassa

Punkalaitumella tammikuun 2. päivä vuonna 1929 syntynyt Tellervo Kankaanranta oli kylän lapsista ainoa, joka pääsi käymään kouluja. Tunnollinen oppilas joutui kuitenkin pian kokemaan asioita, joista puhuu vasta nyt, yli puoli vuosisataa myöhemmin.

Kirjailija Jari Tervo haastattelee Tellervo Koivistoa hänen 90-vuotispäivänään. Syntymäpäivähaastattelussa Tellervo Koivisto puhuu elämästään ja ajatuksistaan naisen asemasta Suomessa.

Pikkutunneilla Ruotsin kuninkaallisten kanssa

Tellervo Kankaanranta valmistui ylioppilaaksi ja lähti Turkuun opiskelemaan ekonomiksi. Suuri käänne elämässä tapahtui itsenäisyyspäivän aattona vuonna 1950, kun hän etsi tanssipaikkaa tuntemattoman nuorukaisen kanssa.

Mauno Koivisto, ”kaveri, joka ei ensin herättänyt minkäänlaista mielenkiintoa”, alkoikin yllättäen puhua totuuden olemuksesta. Siitä alkoi vuosikymmeniä kestänyt yhteinen elämäntaival. Millaista on ollut elämä pankinjohtajan, poliitikon, ministerin ja lopulta Suomen presidentin rinnalla?

Tellervo Koivisto kertoo arjestaan, jota hallitsivat ensin perheen muutot ja myöhemmin edustustehtävät. Huumorin kautta kuullaan myös, millaista oli viettää iltaa pikkutunneille saakka Ruotsin kuninkaallisten kanssa tai millainen olikaan Mihail Gorbatšovin ruskeiden silmien vaikutus.

Naisten, lasten ja perheiden asialla

Erikoishaastattelussa Tellervo Koivisto kertoo ajastaan kansanedustajana ja siitä, miksi vapaaehtoisesti luopui tehtävästä ensimmäisen kauden jälkeen. Hän kertoo asioista, joihin on halunnut elämässään vaikuttaa, kuten naisten, lasten ja perheiden asema.

Paluu arkeen presidentinlinnassa asumisen jälkeen oli suuri muutos. Sen jälkeen oli edessä oma sairastuminen masennukseen ja myöhemmin Mauno Koiviston viimeiset sairauden varjostamat vuodet.

Aikaansa yhä valppaasti seuraava Tellervo Koivisto puhuu ajatuksistaan maailmanlaajuisesta #metoo-kampanjasta.

Tuotanto: Intervisio, Suomi, 2018.

Tellervo Koiviston haastattelu kuullaan Yle Radio 1:llä keskiviikkona 2.1.2019 klo 12.30 ja Yle Radio Suomessa klo 17.10.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.