Hyppää pääsisältöön

Haluatko 500 euroa ylimääräistä kuussa? Hanki sivutyö

Kuvassa nainen ja lapsi leikkimässä lattialla.
Kuvassa nainen ja lapsi leikkimässä lattialla. Kuva: YLE / Shutterstock, Oksana Kuzmina leikki,Lastenhoito

Sivutöiden tekeminen yleistyy koko ajan. Niitä tehdään paitsi rahan, myös identiteetin muodostamisen ja merkityksen etsimisen vuoksi. Mutta mitä sitä keksisi tehdä? Tässä 25 esimerkkiä töistä, joita ihmiset tekevät päivätyön ohella.

Suomessa ainakin 150 000 ihmistä tekee päivätyön lisäksi sivuduuneja, eli kuusi prosenttia kaikista työikäisistä. Se, että tulot tulevat monista eri puroista tulee vain lisääntymään, uskoo ajatushautomo Demos Helsingin konsultti Mirja Hämäläinen. Hän on perehtynyt työn ja elinkeinojen muutoksiin maailmassa.

Töitä, joita voi tehdä ilman koulutusta

– Yksi huomionarvoinen työhön liittyvä muutos on se, että niin sanottu alustatalous helpottaa sivuhommien tekemistä, Hämäläinen sanoo.

Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Uber ja Air Bnb, jotka tarjoavat sekä työtä tekeville että asiakkaille mahdollisuuden kohdata sovelluksen kautta. Työ muuttuu yrittäjämäisemmäksi, ja sitä välittävät suuret firmat.

– Tähän liittyy myös haasteita, kuten se, että firmat eivät kanna työnantajan vastuuta. Toisaalta ne mahdollistavat joustavan keikkatyön ihmisille ilman, että heidän täytyy ryhtyä yrittäjäksi.

Muita Suomessa toimivia alustoja on esimerkiksi suomalainen yritys Gubbe, jonka kautta välitetään seuraa vanhuksille sekä Yoopies, joka taas välittää lastenvahteja perheille.

– Parhaimmillaan tällaiset yritykset ratkaisevat isoja ongelmia, vaikkapa yksinäisyyttä.

Tienaan muutamia satasia kuussa vuokraamalla asuntoa Air Bnb:n kautta. Olen poikaystävän luona silloin, kun asunnossani majoittuu turisteja.

Toimin päivisin parturikampaajana ja iltaisin blokkasin perjantaisin ja lauantaisin baarissa. Sivutyöllä tienasin noin 400–500 euroa kuussa.

Hoidin nuorempana lapsia iltaisin ja viikonloppuisin. Siitä sai 9–10 euroa tunnissa. Nykyään olen myymäläpäällikkönä keittiötarvikeliikkeessä, ja pidän satunnaisesti viininmaisteluiltoja.

Siivosin lukio- ja yliopistoaikoina erään vanhan pölyallergisen rouvan kotia kerran viikossa. Oli ihanaa juoda kupposet kahvia Pirkon kanssa ja pyyhkiä pölyjä hänen kulttuurikodin esineistään. Palkan sain aina käteisenä jokaisen siivouskerran päätteeksi ja hummasin ne viikonloppuna baarissa.

Töitä, joita voi tehdä lyhyellä koulutuksella

– Suomessa ja maailmalla alkaa olla myös sellaisia töitä, joihin tarvittavat taidot oppii vaikkapa googlaamalla, Hämäläinen sanoo.

Esimerkiksi sosiaalisen median käyttäminen on monelle helppoa, ja jotkut ovat napanneet tästä itselleen työn. Samaan aikaan on yrityksiä, joissa kukaan ei oikein hallitse somen käyttöä. Tällöin nuori sivutyötä tekevä ihminen voi tuoda paljon arvoa yritykselle tekemällä itselleen suht helppoja hommia.

Ajoin taksia viikonloppuisin. Minut ajoi tähän lisärahan tarve ja työnarkomania. Tuolloin taksikuskiksi pääsi käymällä kurssin ja kokeet, joiden perusteella sain henkilöauton ammattiajoluvan.

Päivittelen muutaman yrityksen Instagram- ja Facebook-sivuja silloin tällöin. Niistä saa muutamia satasia kuussa.

Teen mediaseurantaa eräälle verkkosivulle eli linkitän pari kertaa viikossa uusimmat kyseisen aihepiirin liittyvät jutut asiakkaalle. Saan tästä 230 euroa kuussa.

Halusin syksyksi Lontooseen, joten haalin itselleni monia töitä, joista sain äkkiä rahaa: Uimaopetuksesta jäi käteen noin 500 euroa kahden viikon jaksosta, jaoin sanomalehteä, mistä sai yölisiä ja kävin siivoamassa.

Tein harjoittelun ohessa järjestyksenvalvojan hommia esimerkiksi futismatseissa, keikoilla ja firmojen pikkujouluissa. Heitin ehkä kerran kuussa keikan, josta sai viisikymppiä.

Tein monta vuotta toimistotyön ohella kymmenisen tuntia viikossa kaupan kassalla töitä, sillä halusin kerryttää reissuja varten rahaa ja tykkäsin olla ihmisten ilmoilla. Kassalla voi laittaa aivot narikkaan ja hengailla mukavasti, vaikken tietenkään väheksy kassatyötä. Tästä sai kuussa 400 – 500 euroa kuussa, jouluisin enemmän. Olin usein jouluaattoisin töissä, sillä perheettömänä halusin antaa perheellisille mahdollisuuden olla kotona joulun.

Harrastuksesta työ

Hämäläinen sanoo, että työstä on tullut myös keino rakentaa omaa identiteettiä.

– Jos oma päivätyö ei tarjoa tarpeeksi merkitystä, sitä voi hakea sivutyöstä. Moni vaikkapa myy Etzyssä itse tekemiään esineitä, mikä on muuten jälleen yksi alustatalouden muoto.
Työllä voidaan toteuttaa itseään ja sen kautta oppia uusia asioita.

– Sivutyö voi olla ikään kuin harrastus, josta ei tarvitse maksaa, vaan päinvastoin, siitä maksetaan ihmiselle.

Katan sivutyöllä harrastuskuluja, eli teen hiihdonopetusta laskettelukeskuksissa, jolloin pääsen itsekin laskemaan usein. Palkka näistä on puupennejä, mutta niillä kattaa Lapin-reissuja!

Kirjoitan iltaisin melko suosittua blogia, josta saan 500–1500 euroa kuussa bannerimainosten ja kaupallisten yhteistöiden kautta.

Suunnittelen erilaisia tuotteita lastenhuoneisiin. Aloin pyörittämään omaa yritystä pari vuotta sitten, kun silloinen työpaikkani lomautti kaikki kahdeksi kuukaudeksi. Palattuani päivätöihin jatkoin yrityksen pyörittämistä sivutyönä – mutta nyt irtisanouduin päivätyöstäni, sillä yritys alkoi viedä niin paljon aikaani.

Teen toiminimen kautta voimistelupukuja joukkueille mittatilaustyönä. Aikaa yhden joukkueen pukuihin menee normaalin työviikon verran, eli noin 40 tuntia viikossa. Teen vuodessa 4–6 joukkueen puvut, ja saan niistä noin 4000–5000 euroa. En laskuta työstäni enempää, sillä en halua, että tyttöjen muutenkin kalliista harrastuksesta tulee vielä hintavampi pukujen takia.

En ajatellutkaan ennen näin, mutta saan järjestötöistä kokouspalkkiota, mikä tekee niistä sivutyön. Summa on pieni, noin 170 euroa kuussa, mutta se on vuodessa kiva lisä – etenkin kun olen niin innostunut asiasta.

Töitä, joita voi tehdä tutkinnolla

Työelämä tuntuu monelle kolmekymppiselle arvaamattomammalta kuin mitä se oli vaikka silloin, kun edellinen sukupolvi aloitti työnsä. Määräaikaisuudet ja osa-aikainen työ ovat lisääntyneet. Suomessa alkaa olla myös sellaisia töitä, joita tekemällä ei elä, vaan niiden on pakkokin olla sivutöitä tai opintojen ohella tehtäviä töitä. Tästä esimerkkeinä ovat esimerkiksi ruokalähetit, joiden palkkoja on kritisoitu.

Työn muuttuminen sirpaloituneemmaksi tarkoittaa myös sitä, että yhteiskunnan pitää reagoida tähän.

– Perustulo olisi tietenkin yksi ratkaisu. Niin, että kaiken työn tekeminen olisi kannattavaa. Toisaalta perustuloon liittyy paljon kysymyksiä, esim. mitä perustulolla ylipäänsä tarkoitetaan.

Teen päätyökseni taloushallintoa ja sivuhommikseni kirjanpitoa, asiakkaani ovat lähinnä pieniä taloyhtiöitä tai urheiluseuroja. Suurimpana motivaationa on lisätulot, mutta myös rutiinin ja taitojen ylläpitäminen ovat plussaa.

Olen arkkitehti, ja piirrän toisinaan mökkejä sukulaisille ja tutuille. Työt eivät ole erityisen kannattavia, sillä maksan ohjelmistolisenssit ja minulla on hyvä kone kone, jolla rakennuksia voi piirtää.

Teen päätyönä ruotsinopettajan töitä ja sivutyönä olen sairaanhoitaja. Minulla on molemmilta aloilta tutkinto. Jokainen sentti on kotiinpäin, ja vaihtelu virkistää.

Teen ammattioppilaitoksen aikuisopiskelijoiden tutkinnon näyttöjen arviointeja. Niitä on enimmäkseen huhti–toukokuussa iltaisin, ja vuodessa nämä tuovat 2000 – 3500 euron lisätienestit. Tuntipalkka on huomattavasti suurempi kuin päivätyöni palkka.

Teen tutkijan työn lisäksi jonkun verran freelance-hommia eräälle konsulttifirmalle. Hommien kestot vaihtelevat kolmesta kolmeenkymmeneen tuntiin, ja tuntiliksa on 40 euroa tunnilta. Motivaationi on saada työkokemusta yliopiston ulkopuolelta, mikä toivottavasti auttaa siirtymään jonain päivänä pois yliopistolta.

Minulla on parturikampaajan ja lähihoitajan tutkinto: Päivisin laitan ihmisten hiuksia, mutta välissä on mukavaa vaihtelua käydä kuulemassa vanhusten suusta elämän viisauksia ja tienata ylimääräistä. Teen sijaisuuksia noin yhden vuoron kuukaudessa, mikä vain piristää arkea eikä tunnu rankalta.

Kulttuurialan päivätyön lisäksi teen opetustyötä noin kahdeksan tuntia viikossa syys – toukokuussa. Alun perin motivaationi oli nähdä, pärjäänkö opetustöissä. Huomasin kuitenkin, että minusta ei ole täyspäiväiseksi musiikinopettajaksi, vaan tästä tuli kivaa vaihtelua päivätyöhön.

Kuuntele podcast!

Mistä voi keksiä itselleen sivutyön ja paljonko niistä voi saada rahaa? Miten huomioida verotus ja laskutus? Entä jos koko elämä menee pelkäksi työn tekemiseksi ja vapaa-aika unohtuu? Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin sivuduunijakso. Siinä toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén juttelee Mari Lehtisen kanssa. Päivätyökseen Lehtinen on visuaalisen markkinoinni vastaavat ja sivutyökseen hän on vetänyt ryhmäliikuntatunteja jo 13 vuotta.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Tervetuloa kuuntelemaan podcastia ja lukemaan siihen liittyviä verkkojuttuja!

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.