Hyppää pääsisältöön

Prisma: Surmanhyppy Saturnukseen – Minkälainen oli Cassini-luotaimen viimeinen matka?

Amerikkalainen dokumentti seuraa Cassini-luotaimen viimeistä matkaa.
Cassini-luotain asettautui Saturnuksen pohjoisnavan yläpuolelle, josta se syöksyi planeetan renkaisiin. Amerikkalainen dokumentti seuraa Cassini-luotaimen viimeistä matkaa. Yle TV1,Prisma: Surmanhyppy Saturnukseen

TV1 keskiviikkona 2.1.2019 klo 19.00 - 19.55, uusintana lauantaina 5.1. klo 14.05 ja maanantaina 7.1. klo 23.15, Areenassa

Kaksikymmentä vuotta tutkimusmatkalla ollut Cassini-luotain syöksyi suunnitellusti kohti Saturnuksen kaasukehää syyskuussa 2017.

Miljardeja kilometrejä matkannut luotain mullisti tietomme aurinkokuntamme ulkoplaneetoista. Lähes kaikki, minkä tiedämme aurinkokuntamme toiseksi suurimmasta planeetasta, perustuu Nasan vuonna 1997 laukaisemaan luotaimeen.

Cassini saapui perille vuonna 2004 ja ehti sen jälkeen välittää huikean määrän kuvaa ja tietoa planeettajärjestelmästä. Kaikkien aikojen kallein luotain tutki Saturnuksen renkaita ja yli 60 kiehtovaa kuuta.

Amerikkalainen dokumentti seuraa avaruusluotaimen viimeistä matkaa. Miten kahden ja puolen tonnin painoinen Cassini päätti pitkän tutkimusmatkansa ja mitä salaisuuksia se vielä paljasti? Miten Nasan tutkijaryhmä kokee avaruustutkimuksen historian merkittävimpiin kuuluvan ja jännittävän tapahtuman?

Death Dive to Saturn. Tuotanto: Terri Randall Productions/WGBH, Yhdysvallat, 2017.