Hyppää pääsisältöön

Millainen musiikkivuosi 2018 oli?

Vuoden 2018 paljon puhuttaneita musiikki-ilmiöitä olivat naisten esiinmarssi räppikentälle ja suomalaisartistien laajat kiertueet, jotka täyttivät jäähalleja. Kotimaisista keikoista yksi vuoden suurimpia ja puhutuimpia oli Cheekin päätöskonsertti. Myös ulkomaisista vieraista Kendrick Lamarin keikka Flow-festivaaleilla ja Post Malonen Blockfest-keikka ovat jääneet ihmisten mieliin.

Vuoden merkittävimpiin albumeihin nousivat muun muassa Vestan debyyttialbumi Lohtulauseita, Ariana Granden Sweetener ja Pyhimyksen Tapa poika.

YleX:n toimitus niputti kuluvan musiikkivuoden kiinnostavimmat ilmiöt, keikat ja albumit.

Kotimaisia jättikeikkoja ja loppuunmyytyjä festareita.

Vuoden ilmiöt


Räppäävien naisten esiinmarssi

Räppäävien naisten esiinmarssi musiikkimaailman keskiöön on ollut yksi vuoden 2018 suurimpia ilmiöitä musiikkimaailmassa. Kansainvälisesti sekä Cardi B että Nicki Minaj ovat levyillään vakiinnuttaneet paikkansa hip hopin kärjessä. Heidän takanaan pinnan alla myös Princess Nokian, Iggy Azalean, Stefflon Donin ja Bhad Bhabien kaltaiset artistit ovat kasvaneet yhä suositummiksi.

Myös Suomessa festareilla ja klubikeikoilla esiintyneen Dreamgirls-spektaakkelin suosio ja Ettan kaltaiset tulokasräppärit ovat olleet osoituksia kotimaisesta kehityksestä.

Artistien uupumus ja huolet mielenterveydestä

Vuoteen 2018 tulee jäämään synkkä varjo useiden artistien traagisten kohtaloiden vuoksi. Aviciin ja Mac Millerin kaltaiset kohtalot ovat nostattaneet yleiseen keskusteluun huolen tähtien uuvuttavasta työtahdista, musiikkimaailman kovakouraisuudesta ja artistien mielenterveysonglemista.

Kotimaiset keikat vetävät väkeä

Suomalaisten into käydä konserteissa ja festivaaleilla on jatkanut kasvamistaan. Vuoden 2018 koettiin useita kotimaisia mittavia kiertueita ja suurkonsertteja, kuten Cheekin päätöskiertue sekä -konsertti, Antti Tuiskun Suomen-kiertue ja Sannin jäähallikeikka. Lisäksi loppuunmyydyt festivaalit osoittivat kotimaisten kulttuuritapahtumien voivan poikkeuksellisen hyvin.

Räpin kyseenalaiset tähdet

Rap-musiikin hallitessa soittolistoja räppäreitä on noussut lehtiotsikoihin kuluvan vuoden aikana myös ei-niin-mairittelevissa yhteyksissä. Suosittua jenkkiräppäri 6ix9inea syytetään lukuisista jengitoimintaan liittyvistä rikoksista, Kodak Black pidätettiin keväällä huumerikoksesta, asevarkaudesta sekä lapsen heitteillejätöstä ja kesällä ammuttu Xxxtentacion oli syytettynä tyttöystävänsä pahoinpitelystä.

Kanye Westin villi vuosi

Hämmennystä kuluvan vuoden aikana on herättänyt Kanye Westin kootut touhuilut. Artistin lupailemaa Yandhi-levyä on vähitellen lykätty koko loppuvuosi, kesällä hän vaihtoi artisti nimensä vähemmän tai enemmän virallisesti ja on nykyään Ye. Alkukesästä räppäri julkaisi sarjan tuottamiaan rap-levyjä, kuten Pusha T:n Daytonan ja Nasin Nasir-albumin.

Lisäksi Kanye West teki Kid Cudin kanssa yhteisalbumin Kids See Ghosts ja Lil Pumpin kanssa viraalihitiksi muodostuneen I Love It -kappaleen. Musiikkikiireiden ohella hän nousi otsikoihin kommentoimalla politiikkaa ja kommentoimalla, ettei jatkossa enää kommentoi politiikkaa.

Vuotta sävytti naisten esiinmarssi räppikentällä.

Vuoden keikat


Cheekin päätöskonsertti

Cheek päätti uransa Lahden mäkimontussa pidettyyn massiiviseen Cheekend-viikonloppuun. Räppärin keikalle oli kokoontunut peräti 30 000 fania jättämään jäähyväiset artistille 29 hittikappaleen saattelemana. Cheekin lopettaminen oli erään aikakauden loppu suomalaisessa pop-musiikissa, ja hänen uransa sai arvoisensa lopun.

Disco Ensemblen jäähyväiset

Disco Ensemble päätti uransa mahtipontisin menoin kuluneen vuoden aikana. Festarikeikkojen ja Suomen-kiertueen jälkeen yhtyeen taival sai komean päätöksen yhdeksän loppuunmyydyn Helsingin Tavastian keikan muodossa.

Kendrick Lamar Flow Festivaleilla

Yksi kesän odotetuimmista festarikeikoista oli tällä hetkellä maailman kenties suosituimman ja arvostetuimman räppärin Kendrick Lamarin esiintyminen Flow’n päälavalla. Maailmantähden esiintyminen kruunasi Flow-viikonlopun ja jätti yleisönsä hurmion valtaan.

Gasellien levynjulkaisukeikka Kaapelitehtaalla

Gasellit ovat nousseet yhdeksi tämän hetken suosituimmista räppikokoonpanoista. Vuosi 2018 oli yhtyeelle merkittävä askel aiempaa laajempaan suosioon. Listaykköseksi nousseen Jano-albumin levynjulkaisua juhlittiin näyttävin menoin loppuunmyydyllä Helsingin Kaapelitehtaalla. Keikka osoitti, millainen potentiaali yhtyeellä on päälavojen vakituiseksi täyttäjäksi.

Post Malonen keikka Blockfesteillä

Kiitorataa pitkin tähtitaivaalle lyhyessä ajassa noussut Post Malone villitsi Blockfestien yleisön. Rock-kitarointia hip hop -musiikkiin sekoitteleva räppäri on yksi tämän hetken suosituimpia artisteja. Rock-tähden elkein esiintynyt artisti osoitti paikkansa suuren yleisön suosikkina.

Post Malonen Blockfest-keikka oli kesän kohokohtia.

Vuoden kotimaiset albumit


Vesta: Lohtulauseita

Vuoden alussa Vesta julkaisi odotetun debyyttialbuminsa Lohtulauseita. Emma-gaalassa Vuoden albumiksi ehdolla oleva Lohtulauseita on persoonallinen levy, jonka biisit ovat täynnä musikaalisia koukkuja ja yllätyksiä.

Pyhimys: Tapa poika

Pyhimyksen alkuvuodesta julkaisema Jättiläinen nousi yhdeksi vuoden suurimmista hiteistä. Hittisingle siivitti Ruger Hauerista ja Teflon Brothersista tutun räppärin soolouran uudenlaiselle tasolle, joka on tavoittanut laajat yleisöt.

Gasellit: Jano

Jano tiivistää Gasellien lähes 10-vuotisen matkan tämän hetken suosituimpien hip hop -kokoonpanojen joukkoon. Albumi albumilta kypsemmäksi varttunut ja suositummaksi kasvanut yhtye on yhdistää popin ja räpin levyllään saumattomasti.

Anna Puu: Nälkäinen sydän

Anna Puu julkaisi viidennen albuminsa, jonka myötä hän uudisti tyyliään roimasti, sillä balladien sijaan Nälkäinen sydän -albumilla kuuluvat urbaanin ja elektronisen popin sävyjä.

Ruusut: Ruusut

Yksi vuoden kotimaisista musiikki-ilmiöistä on ollut popvallankumouksen julistanut Ruusut. Välittömästi astuttuaan julkisuuteen yhtye herätti kuhinaa pinnan alla, josta syntyneen innostuksen yhtye lunastaa debyyttilevyllään.

Ida Paul & Kalle Lindroth: Nää kaikki kertoo susta

Duona musiikkia viime vuosina musiikkia työstäneet laulaja-lauluntekijät Ida Paul ja Kalle Lindroth julkaisivat albumillisen suloisen sydämellisiä rakkauslauluja.

The Holy: Daughter

The Holyn debyyttialbumi Daughter on suomenkielisen urbaanin popin aikakautena tervetullutta vaihtelua. Yhtyeen tummanpuhuva indierock paisuu 6-minuuttisiksi kappaleiksi, mutta laadukkaat sävellykset uivat onnistuneesti vastavirtaan musiikkitrendien aallokossa.

Paperi T: Kaikki on hyvin

Paperi T:n toista Kaikki on hyvin -albumia odotettiin poikkeuksellisen intohimoisesti. Malarian pelon suosion jälkeen räppärin kakkosalbumi on onnistunutta jatkumoa debyyttialbumille, jolla Paperi T on onnistunut uudistamaan ilmaisunsa mutta samalla pysymään artistiminälleen uskollisena.

Lac Belot: Abracadabra!

Lac Belotin debyyttialbumi tulvii kunnianhimoista ja herkkää taidepoppia, joka vangitsee kuuntelijansa. Nosteessa-sarjassa esitelty artisti on tervetullutta vaihtelua musiikkikentällä.

DJ Ibusal: Yksin kotona 17

Gaselleista tuttu Thube Hefner eli DJ Ibusal julkaisi alkuvuodesta soololevyn, jonka Pilalla-singlestä muodostui todellinen lentävien lauseiden suihkulähde. DJ Ibusalin lakoninen tyyli ja ironinen piikittely sulkevat sisäänsä tuuliajolla olevan sukupolven kokemukset.

Vesta julkaisi odotetun Lohtulauseita-debyyttialbuminsa.

Vuoden ulkomaiset albumit


Drake: Scorpion

Vuosi 2018 on ollut Draken menestysvuosi, jolloin hän nousi striimaustilastojen kuninkaaksi ja yhdeksi popmusiikin suurimmista tähdistä. Monumentaalisen Scorpion-albumin tietä lähes 10 miljardiin striimauksen lukemiin johdattivat muun muassa jättihitit God’s Plan ja Nice For What.

Cardi B: Invasion of Privacy

Cardi B:n debyyttialbumi oli yksi vuoden odotetuimpia levyjä, jota Bodak Yellow -kappaleen jälkeen yleisö odotti sormet syyhyten. Karismaattinen räppäri peittoaa valtavat odotukset yhdellä vuoden parhaimmista rap-albumeista.

Travis Scott: Astroworld

Astroworldilla Travis Scott nousi trap-buumin suurimmaksi tähdeksi. Huvipuistoteeman ympärille rakentunut albumi on leikittelee omaperäisillä tuotantoratkaisulla, joista tunnetuin esimerkki on hittisingle Sicko Mode.

Janelle Monáe: Dirty Computer

Janelle Monáen Dirty Computer on konseptialbumi, jossa tasa-arvon puolustuspuheenvuoro yhdistyy futuristisiin teemoihin. Princen hengessä elävä pop-funk on tarttuvaa, viihdyttävää ja ilahduttavaa.

Ariana Grande: Sweetener

Hiljattain Suomen-keikastaan tiedottanut Ariana Grande on noussut maailman isoimpien pop-tähtien joukkoon. Sweetener-albumilla laulaja kuullaan parempana ja monipuolisempana kuin koskaan.

The 1975: A Brief Inquiry Into Online Relationships

Kolmannella albumillaan brittiyhtye The 1975 halusi tehdä Radioheadin OK Computeria vastaavan sukupolvikokemuksen. A Brief Inquiry Into Online Relationships on luovuutta rajoittamatta toteutettu levy, joka ei kangistu vanhoihin kaavoihin.

Black Panther: The Album

Black Panther -supersankarielokuva sai osakseen huomiota myös musiikkinsa osalta. Albumin suunnittelua ja toteutusta on yhtenä keskeisenä tekijänä ollut työstämässä Kendrick Lamar, jota SZA:n ohella kuullaan levyn tunnetuimmalla All The Stars -kappaleella.

Years & Years: Palo Santo

King-hitillään läpimurron tehnyt Years & Years antoi odottaa kakkosalbumiaan, mutta tänä vuonna odotus viimein palkittiin. Palo Santo on tasapainoinen sekoitus balladeja ja tanssittavia pop-hittejä.

Rosalía: El Mal Querer

Rosalía on yksi vuoden kiehtovimmista artisteista. El Mal Querer -albumilla espanjalaisartisti sekoittaa flamenco-maailmaa sujuvasti pop-musiikkiin. Yhdistelmä on mielenkiintoinen lisä R&B-musiikin kehyksessä.

Christine and the Queens: Chris

Ranskalaisen Christine and the Queensin toinen albumi Chris on vahvasti funkkaava ja sulava pop-levy, jolla Héloïse Letissier osoittaa olevansa yksi sukupolvensa mielenkiintoisimmista pop-lahjakkuuksista.

Drakelle vuosi 2018 oli yhtä juhlaa.

Kuratoineet: Anne Lainto, Ida Karimaa, Jani Kareinen, Anni Gullichsen, Katri Norrlin, Tapio Hakanen, Roberto Rodriguez ja Markku Haavisto
Kuvat: Juuli Aschan, Nelli Kenttä ja All Over Press