Hyppää pääsisältöön

Ihmemaa – dokumenttielokuva kotiseudun haavekuvista ja todellisuudesta

Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta.
Kotiseutukuva Keravasta vuodelta 1969. Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta. Kuva: Elokuvatuotanto Kuvani Ky Yle TV1,Ihmemaa

TV1 sunnuntaina 30.12.2018 klo 13.00 - 14.00, Areenassa

Minkälaisia tunteita ja ajatuksia herättävät vanhat, Suomen kunnissa ja kaupungeissa kuvatut kotiseutuelokuvat nykyajan suomalaisissa?

Ihmemaa on dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ja todellisuudesta. Elokuvassa nähdään Suomen kunnissa ja kaupungeissa kuvattuja tilauselokuvia, joita tehtiin erityisesti metsä- ja puunjalostusteollisuuden kulta-aikana 1950–1970-luvuilla.

Kotiseutu- eli kuntaelokuvien tarkoituksena oli antaa myönteinen ja dynaaminen kuva kunnan, kaupungin ja talousalueen vetovoimasta niin matkailijoille, yrittäjille kuin kuntalaisille itselleen. Elokuvat hehkuttivat kansalaisten hyvinvointia, monipuolisia palveluita, kauniita asuinalueita ja kukoistavaa metsäteollisuutta.

Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta.
Kuva Lauritsala – kanavan kauppala -elokuvasta vuodelta 1966. Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta. Kuva: Elokuvatuotanto Kuvani Ky Yle TV1,Ihmemaa
Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta.
Sami Pulkkinen ja Sanna Salonoja Lappeenrannasta. Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta. Yle TV1,Ihmemaa
Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta.
Miira Korander Lahdesta. Dokumenttielokuva kotiseutujen haavekuvista ta ja todellisuudesta. Yle TV1,Ihmemaa

Tilauselokuvista henkii ainutlaatuinen kuvaus suomalaisesta yhteiskunnasta. Usko kehitykseen, aito ylpeys ja rakkaus kotiseutuun välittyvät vahvasti ja korostavat yhteisöä sekä me-henkeä. Kansakunta nähdään perheenä, joka yhdessä kilvoittelee kohti kasvua ja hyvinvointia.

Ohjaaja Jaana Puhakka tekee Ihmemaa-dokumenttielokuvassaan matkan menneisiin vuosikymmeniin ja päätyy katsomaan suomalaisia tässä ajassa. Tämän ajan ihmisille nämä vanhat elokuvat peilaavat tuttua ja tuntematonta suomalaisuutta.

Kotiseutuelokuvien paikkakunnilla tavatut katsojat pohtivat kameralle rehellisesti näkemiänsä filmejä. Ohjelmassa ovat mukana muun muassa Sami Pulkkinen ja Sanna Salonoja Lappeenrannasta sekä Miira Korander Lahdesta. Miltä lähihistoria ja nykypäivä heille näyttäytyvät?

Ohjaus: Jaana Puhakka. Tuotanto: Elokuvatuotanto Kuvani Ky, 2018.

Lisää ohjelmasta

Keskustele