Hyppää pääsisältöön

Jousimies on erimies - haasteita haluava valitsee perinteikkään metsästysaseen

Jousella metsästäminen tarjoaa metsästäjälle aivan erilaisia haasteita ja elämyksiä luonnossa liikkuessa. Tuliasetta kantavaan verrattuna jousimetsästäjän täytyy hioa taitoansa liikkua äänettömästi ja päästä paljon lähemmäksi riistaa.

Eränkävijöistä tuttu biologi, opettaja ja metsästyksen Pelle Pelottomana tunnettu Manu Soininmäki on viime vuosina tutustellut myös jousella metsästämiseen.

- Jousella on tuliasetta parempi esimerkiksi ampua majavaa virtaavaan veteen, jolloin saaliin saa vedettyä rannalle, eikä se ajelehdi hukkaan.

Jousi on täsmätyökalu - kunhan nuolenkärjet eivät “manuunnu”

Manun opastajana lajin pariin on toiminut ystävä, tutkija Jaakko Pohjoismäki, joka on harrastanut jousella metsästystä 15 vuoden ajan. Kolmesta eri jousityypistä Pohjoismäelle mieluisimpia ovat pitkäjousi ja vastakaarijousi.

Jousissa kiehtoo niiden vaikeus suhteessa tuliaseisiin. Etäisyyksien arviointi on paljon tärkeämpää kuin kiväärillä ja haulikolla ammuttaessa.― Jaakko Pohjoismäki

Äänettömyytensä ja lyhyen lentoratansa vuoksi nuoli on usein ainoa järkevä vaihtoehto poikkeuksellissa paikoissa, kuten taajamissa metsästämiseen. Metsästysluvat tulee toki silloinkin olla kunnossa.

Manu Soininmäki ja taljajousi
Jousella ampuminen vaatii harjoitusta myös kokeneelta eränkävijältä. Manu Soininmäki ja taljajousi Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Kevyinä jousia on mukava kantaa metsällä mukana, eikä tekniikka juuri vaadi huoltotoimenpiteitä. Manulla tosin myös jousiaseet ovat ajoittain enemmän elämää nähneen näköisiä.

Joskus on nuolenkärjet päässeet ”manuuntumaan” eli ottamaan vähän ruostetta pintaan!― Manu Soininmäki

Toisin kuin tuliaseisiin, jousien omistamiseen ei tarvitse aselupia. Mikäli jousella aikoo metsästää metsäkaurista tai sitä suurempaa riistaa, täytyy kuitenkin läpäistä ampumakoe.

Hiljaa kuin Hiawatha?

Jaakko Pohjoismäki kuvailee, kuinka jousen kanssa metsästävien kuvitellaan olevan ”perinteisiä metsästäjiä”, jotka intiaani Hiawathan tavoin hiippailevat metsäneläinten perässä. Kuvitelmalla on kuitenkin vähän tekemistä entisaikojen todellisuuden kanssa.

- En halua tehdä jakoa perinteisen ja ei-perinteisen metsästyksen välille. Näkisin perinteisyyden henkisenä kulttuurina, en välinelajina. Välineistä riippumatta tärkeintä on luonnossa oleminen, saaliin ja sen elinympäristön kunnioitus.

Pohjoismäki muistuttaa, että ennen metsästäjä metsästi henkensä pitimiksi, ja käytti tehokkaimpia, helpoimpia tarjolla olevia tapoja saaliin saamiseen. Samalla hän ehkä kuitenkin ymmärsi luonnon riippuvuussuhteita ja omaa asemaansa elinympäristössään toisella tapaa kuin nykyään.

Itse jousimetsästän siksi, että se on vaativampaa, ja antaa saaliseläimelle enemmän mahdollisuuksia.― Jaakko Pohjoismäki

- Sillä, saanko jäniksen saaliiksi, ei ole merkitystä, vaan itse elämyksellä. Kun ajatus suuntautuu saaliin ottamisesta sen saamiseen, jää aikaa paljolle muulle metsässä kulkiessa.

Eränkävijät on ehdolla parhaan tv-ohjelman Kultainen Venla -palkinnon saajaksi! Yleisöäänestys on käynnissä osoitteessa https://www.kultainenvenla.fi/kultainen-venla/tv-ohjelmaehdokkaat-2018/ Voittajat julkistetaan Venla-gaalassa 11.1.

Eränkävijät sunnuntaisin klo 18.15 Yle TV1:ssä, ja kaikki jaksot Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Acke Salo