Hyppää pääsisältöön

Kevään 2019 kuunnelmat: mm. Mannin Taikavuori ja Knausgårdin Taisteluni

Radioteatteri esittää: Taikavuori. Kuvassa näyttelijä Jukka Pitkänen Hans Castorpin roolissa
Radioteatteri esittää: Taikavuori. Kuvassa näyttelijä Jukka Pitkänen Hans Castorpin roolissa Radioteatteri esittää: Taikavuori. Kuvassa näyttelijä Jukka Pitkänen Hans Castorpin roolissa Kuva: Seppo Sarkkinen kuunnelmat,Radioteatteri,Outi Nyytäjä,Thomas Mann (Kirjailija)

Tulossa on mielenkiintoinen kuunnelmakevät 2019! Heti tammi-helmikuussa lähetyspaikat valtaa Thomas Mannin mestariteos Taikavuori. Se kuullaan Outi Nyytäjän dramatisoima ja ohjaamana 7-osaisena kuunnelmasarjana vuodelta 1998.

Huhtikuun lopulla alkaa kuunnelmasovitus Karl Ove Knausgårdin omaelämäkerrallisesta romaanisarjasta Taisteluni. Pohjoismaisen kirjallisuuden suuri puheenaihe on dramatisoitu kuudeksi kuunnelmaksi. Dramatisointi on Jussi Moilan ja ohjaus Vilppu Kiljusen.

Maaliskuussa lähetetään Juha Jokelan suositun Esitystalous-trilogian päättävään osaan perustuva 2-osainen kuunnelma Radio Stage.

Lauantai-iltapäivien kausisarjoina kuullaan tammi-maaliskuussa Seppo Jokisen rikosromaanista sovitettu 10-osainen kuunnelmasarja Komisario Koskinen ja hiirileikki. Vanhempaa rikoskuunnelmatuotantoa edustaa maaliskuun lopulla alkava 16-osainen Paul Temple ja tapaus Conrad vuodelta 1961.

Radioteatterin pitkät kuunnelmat lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00 (toinen lähetys maanantaisin klo 19.02) ja kausisarjat lauantaisin klo 15.00 (toinen lähetys tiistaisin klo 17.30). Kaikki kuunnelmat ovat tarjolla Yle Areenassa pääsääntöisesti 30 vrk:n ajan radiolähetyspäivän jälkeen.

Tammi-helmikuu

Su 6.1. - 17.2., ma 7.1. - 18.2.
Thomas Mann: Taikavuori
7 osaa. Uusinta vuodelta 1998.
20-vuotias Hans Castorp matkustaa vuoristoparantolaan tapaamaan serkkuaan Joachimia, mutta hänen vierailunsa venähtää odotettua pidemmäksi, kun Hans alkaa itsekin oirehtia oudolla tavalla. Castorp viettää parantolassa lopulta seitsemän vuotta, jonka aikana hän kohtaa mm. humanistin ja tietokirjailijan Lodovico Settembrinin, totalitaristisen jesuiitan Leo Naphtan, hedonistin Pieter Peeperkornin ja romanttisesti ihailemansa rouva Chauchat'n. Lopulta ensimmäinen maailmansota vie Castorpin taistelukentille ja maailma avautuu hänen editseen täysin toisenlaisena.
Thomas Mannin Taikavuorta pidetään yleisesti eräänä tärkeimmistä 1900-luvun saksalaisen kirjallisuuden teoksista. Teos vie kuulijat vuosisadan takaiseen Euroopan henkiseen ja aatteelliseen ympäristöön, joka tiivistyy eristyneen vuoristoparantolan väkevissä ihmissuhteissa: mitä on rakkaus, sota, terrorismi, usko, demokratia, elämä, kuolema
Teoksen on sovittanut ja ohjannut kuunnelmaksi Outi Nyytäjä.
Suomennos: Kai Kaila.
Äänisuunnittelu ja toteutus: Eero Aro.
Tuottaja: Johanna Rajamaa, Radioteatteri.
Kuuntele Areenasta

Su 24.2., ma 25.2.
Mihail Shishkin: Sinun kirjeesi
Ensilähetys.
Vladimir ja Aleksandra ovat nuoria rakastavaisia. Vladimir joutuu armeijaan ja sotaan, Aleksandra alkaa opiskella lääkäriksi. He alkavat kirjoittaa toisilleen kirjeitä, jotka jatkuvat halki koko elämän. Vladimir kaatuu rintamalla - mutta hänen kirjeensä eivät lakkaa siitä huolimattakaan. 'Sinun kirjeesi' on tarina ajan ja todellisuuden ylittävästä rakkaudesta. Romaanissa lineaarinen aika muuttuu hahmottomaksi, kääntelehtii ja särkyy. Reaalimaailman rajat hajoavat ja kirjeissä kuljetaan jopa eri vuosisadoilla. Ainoa asia, joka ei muutu, on rakkaus.
Dramatisointi Seppo Parkkinen.
Ohjaus: Janne Saarakkala.
Tuottaja: Pekka Savolainen, Radioteatteri.

Maaliskuu

Radioteatteri esittää: Puputyttö. Kuvassa näyttelijä Annika Poijärvi Puputytön roolissa
Radioteatteri esittää: Puputyttö. Roolikuvassa näyttelijä Annika Poijärvi Radioteatteri esittää: Puputyttö. Kuvassa näyttelijä Annika Poijärvi Puputytön roolissa Kuva: Jyrki Valkama kuunnelmat,Radioteatteri,Saara Turunen

Su 3.3., ma 4.3.
Saara Turunen: Puputyttö
Uusinta vuodelta 2014.
Upea povipommi televisiossa, hunajapupu, täydellinen nainen! Oletko haaveillut tähteydestä ja unelmoinut tummasta komeasta miehestä, jolla on urheiluauto? Saako limaisen tuijottajan lyödä kuoliaaksi, jos se yrittää tehdä tuttavuutta? Oletko halunnut?
Saara Turusen kirjoittama räiskyvä näytelmä muuntuu kuunnelmaksi, jossa katsotaan maailmaa vain yksien vaaleanpunaisten lasien lävitse - sisäisistä hälytysäänistä välittämättä. Kohti täydellisyyttä hinnalla millä hyvänsä!
Saara Turusen menestysnäytelmän, noin 10 maassa esitetyn Puputytön kuunnelmaversion on ohjannut Maija Ruuskanen, joka on tehnyt teokseen myös musiikin. Sovitus on kirjailijan ja ohjaajan.
Rooleissa mm. Kristiina Halttu, Paavo Kerosuo, Annika Poijärvi ja Juhani Rajalin.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.
Tuottaja: Erja Manto, Radioteatteri.

Su 10.3., ma 11.3.
Laura Ruohonen: Kuningatar K
Uusinta vuodelta 1999.
Kuningatar K Kertoo kuningattaresta, joka ei halua olla nainen. Kuunnelmassa mies kysyy, milloin naaras lakkaa olemasta nainen ja muuttuu mieheksi. Naiseus ei irtoa naisesta, vaikka hän kuinka ratsastaisi, kiroaisi ja löisi kuinka kovaa tahansa. K tarkoittaa Kristiinaa, jonka syntyessä ammuttiin kymmenen tykinlaukausta sen merkiksi, että oli syntynyt poika.
Näytelmänä kansainvälisestikin menestynyt kuunnelma risteilee ajoissa ja paikoissa, realismissa ja magiikassa, ihmissuhteissa ja luonnossa.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Laura Ruohonen.
Äänisuunnittelu: Pirjo Jyrälä.
Musiikki: Jorma Tapio, Tero Siitonen ja Måns Kullman.
Rooleissa: Leea Klemola, Mia Sirviö, Raili Tiensuu, Taisto Reimaluoto ja Pekka Autiovuori.

Su 17.3. - 24.3., ma 18.3. - 25.3.
Juha Jokela: Radio Stage
2 osaa. Ensilähetys.
Radio Stage on vuonna 2010 Tapiolaan perustettu radiokanava, joka on vuosien myötä vakiinnuttanut asemansa keskeisenä osana espoolaista kaupunkikulttuuria. Radio Stagella on pieni ja uskollinen yleisö, tinkimätön tyyli ja omaleimaiset juontajat. Se on monella tapaa perustajansa Jamin (Martti Suosalo) näköinen ja kuuloinen kanava, mutta kun omistajakonsernin edustaja Marika (Vera Kiiskinen) saapuu uudistamaan kanavaa dynaamisemmaksi, alkaa arvojen ja valtasuhteiden myllerrys.
Radio Stage on Juha Jokelan huippusuositun Esitystalous-trilogian päättävään osaan perustuva kuunnelma. Esitys kantaesitettiin Espoon teatterissa syksyllä 2018.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Jokela.
Tuottaja: Pekka Ruohoranta, Radioteatteri.

Radioteatteri esittää: Kellonkissaniitty. Kuvassa nainen ja mies istuvat ulkona puisella penkillä. Naisella sylissään tuhkauurna.
Radioteatteri esittää: Kellonkissaniitty. Kuvassa näyttelijät Anna-Riikka Rajanen ja Kai Lehtinen Radioteatteri esittää: Kellonkissaniitty. Kuvassa nainen ja mies istuvat ulkona puisella penkillä. Naisella sylissään tuhkauurna. Kuva: Ilmari Fabritius kuunnelmat,Radioteatteri,Matti Ijäs,Yle Radio 1

Su 31.3., ma 1.4.
Sari Pöyliö: Kellonkissaniitty
Ensilähetys.
Komedia surusta. Äiti kuolee ja käyttämättä on vielä 4 sambatuntia. Isä ei halua luopua äidistä, eikä sambasta. Tytär ei halua sambata, vaan toteuttaa äidin viimeisen toiveen ja anastaa tuhkat. Toinen tytär kahmii pöytähopeita ja liinavaatteita, ja kun jokainen tahollaan toteuttaa surua omalla tavallaan, ollaan sambaa soivan pyörremyrskyn silmässä.
Komedian ovat dramatisoineet Sari Pöyliö ja Matti Ijäs, Sari Pöyliön samannimisen novellin pohjalta.
Rooleissa: Anna-Riikka Rajanen, Kai Lehtinen, Samuli Niittymäki, Rosanna Kemppi, Taisto Oksanen, Jukka Voutilainen, Erja Manto, Minna Puolanto, Henry Hanikka, Jaana Saarinen ja Matti Kajander.
Ohjaus: Matti Ijäs.
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
Tuottaja: Soila Valkama, Radioteatteri.

Huhti-toukokuu

Su 7.4., ma 8.4.
Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti
Ensilähetys.
Nainen herää työpaikallaan tutunturvalliselta varastohyllyltä tuttujen ja turvallisten rutiinien keskeltä vieraalle näyttämölle, jolla pimeyden keskellä valokeilassa on ruumis. Alkaa matka, jossa tutuin on tuntematonta ja ainoa tie ulos on haroa tämän unenomaisen maaston läpi törmäillen ja tunnustellen.
'Kaikkien menetysten äiti' on kirjailijan itsensä kuunnelmaksi dramatisoima monodraama, 2018 Runeberg-palkinnon voittaneen, samannimisen romaanin pohjalta.
Ohjaus: Milla Pelkonen.
Äänitys: Tiina Luoma.
Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki.
Tuottaja: Soila Valkama, Radioteatteri.

Su 14.4.
Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja
Näkövammaisten kuunnelmaraati valitsee vuosittain Sokeain kuunnelmapalkinnon saajan. Nyt on vuorossa vuoden 2018 parhaaksi valitun kotimaisen kuunnelman uusintalähetys.

Su 21.4. - 26.5., ma 22.4. - 27.5.
Karl Ove Knausgård: Taisteluni
6 osaa. Ensilähetys.
Pohjoismaisen kirjallisuuden suuri puheenaihe Taisteluni-kirjasarja on dramatisoitu kuudeksi kuunnelmaksi. Knausgårdin omaelämäkerrallinen kerronta käsittelee kipeää isäsuhdetta ja kasvutarinaa mieheksi, taiteilijaksi ja isäksi.
Kirjailijan havainnot ovat täynnä tunteita kuten rakkaus, kateus, menetys, mustasukkaisuus, pelko, nautinto, narsismi ja syyllisyys.
Rooleissa mm: Tommi Eronen, Alma Pöysti, Samuli Niittymäki, Miro Lopperi, Irina Pulkka, Marja Packalén, Taneli Mäkelä, Aaro Wichmann
Ohjaus: Vilppu Kiljunen.
Dramatisointi: Jussi Moila.
Suomennos: Katriina Huttunen.
Musiikki: Samuli Laiho.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.
Tuottaja: Matti Kajander, Radioteatteri.

Kausisarjat keväällä 2019

Yle Radio 1 lauantaisin klo 15.00, toinen lähetys tiistaina 17.30 + Yle Areena

Radioteatteri esittää: Viha on paha vieras. Kuvassa Komisario Koskinen (Tommi Korpela)
Radioteatteri esittää: Komisario Koskinen ja hiirileikki. Kuvassa näyttelijä Tommi Korpela Radioteatteri esittää: Viha on paha vieras. Kuvassa Komisario Koskinen (Tommi Korpela) Kuva: Jyri Pitkänen, Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,Radioteatteri,Tommi Korpela

12.1. - 16.3.
Komisario Koskinen ja hiirileikki
10 osaa. Ensilähetys.
Helmikuussa 2006 Komisario Sakari Koskinen saa työpöydälleen merkillisen tehtävän. Rauhallista elämää Tampereen lähiössä viettänyt mies on puukotettu. Uhri kertoo kuulustelussa, että tuntematon huppupäinen tunkeutui hänen asuntoonsa, puukotti häntä apinan raivolla ja vei hänen asunnostaan juuri pankista nostetut rahat, 20 000 euroa käteistä viidensadan euron seteleinä.
Koskisen on vaikea uskoa uhrin kertomusta tuntemattomasta hyökkääjästä, mutta pian hän löytää rikoksesta samanlaisia piirteitä kuin eräästä kuolemantapauksesta toisaalla Suomessa.
Poliisit kahlaavat arkistoja, joista löytyy kolmas tapaus, jossa ison summan käteistä rahaa nostanut mies on joutunut ankaran väkivallan uhriksi. Tapauksiin liittyy myös taksilla kulkeva epäilyttävä naispuolinen kiinteistönvälittäjä.
Lehdenjakaja Arvi Maunukka on löytänyt lehti-ilmoituksella naisen, joka houkuttelee tämän nostamaan äitinsä säästöt talokauppoja varten. Kun Arvi katoaa, Komisario Koskinen pääsee epäiltyjen jäljille.
Seppo Jokisen romaanista dramatisoinut Jussi Niilekselä.
Ohjaus: Anna-Elina Lyytikäinen.
Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen.
Säveltäjä: Eeva Kontu.
Tuottaja: Maria Kuisma.
Rooleissa: Tommi Korpela, Kaisa Hela, Riku Suokas, Tom Lindholm, Tanjalotta Räikkä, Antti Mikkola ja Emmi Kaislakari.

Radioteatteri esittää: Paul Temple. Kuvassa pääroolin esittäjä Joel Rinne studiossa mikrofonin edessä.
Radioteatteri esittää: Paul Temple ja tapaus Conrad. Kuvassa näyttelijä Joel Rinne Radioteatteri esittää: Paul Temple. Kuvassa pääroolin esittäjä Joel Rinne studiossa mikrofonin edessä. Kuva: Ruth Träskman kuunnelmat,Radioteatteri,Joel Rinne

23.3. - 6.7.
Francis Durbridge: Paul Temple ja tapaus Conrad
16 osaa, Uusinta vuodelta 1961.
Rikosetsivä Paul Temple saa tehtäväkseen etsiä sisäoppilaitoksesta kadonneen oppilaan Betty Conradin. Miten Temple onnistuu haasteessaan, kun johtolankana on vain Bettyn makuuhuoneesta löytynyt cocktailtikku?
'Paul Temple ja tapaus Conrad' on yksi Francis Durbridgen sensaatiomaineen saaneen Temple-jännärisarjan osista. Se ensiesitettiin Yleisradiossa 1961. Tällä kertaa se kuullaan 16-osaisena.
Kirjoittanut: Francis Durbridge.
Yleisradiolle suomentanut Albin Ahonen.
Ohjaus: Eero Leväluoma.
Rooleissa: Joel Rinne, Terttu Soinvirta, Rauno Ketonen, Eino Kaipainen, Keijo Komppa, Tauno Kajander, Lauri Kuosmanen, Elsa Turakainen, Ritva Nuutinen ja Pertti Weckström.

Luentaa ja lastenkuunnelmia

Yle Radio 1:n arki-iltojen luentasarja Kadonnutta aikaa etsimässä etenee keväällä 2019 jo yli puolen välin. Marcel Proustin mestariteosta lukee Erja Manto.
Lähetysaika:
Yle Radio 1 arkisin klo 18.20 - 18.30.
Sarja on tarjolla alusta alkaen podcastina Yle Areenassa.

Kuunnelmia lapsille lähetetään Yle Puheella sunnuntaiaamuisin. Keväällä 2019 on tulossa mm. Petja Lähteen Surunsyömä, Siri Kolun Superaltis Alarik ja Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa.
Lähetysaika:
Yle Puhe sunnuntaisin klo 7.45 - 8.00.
Kuunneltavissa ja podcastina myös Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua