Kirjonta on nykyisin kansanliike, mielenilmaus, ilmaisutapa. Ja voimakas sellainen.
Kirjonta on suosittu tapa esittää vastalause. Feministiset kirjontatyöt ovat kasvava trendi samalla kun monet löytävät rauhan käsitöistä. Se on keino harrastaa mindfulnessia, stressinpoistoa.
Kirjonta on monille myös tapa ottaa etäisyyttä nyky-yhteiskunnan tahtiin ja vallitsevaan politiikkaan.
Tekniikka on myös nykyisin vapaa. Sen paremmin etu- kuin takapuolenkaan ei tarvitse olla täydellinen.
Vanhoja sananlaskuja ja nykyaikaisia sitaatteja
Vanhat kirjontatyöt nostetaan kunniaan kodin viihtyisyyden vuoksi, ja niille löytyy sijansa seinällä nykyaikaisten jonkin julkkiksen sitaattien tai ajalle tyypillisen huumorin rinnalla.
Keskeltä aloittaminen on hyvä kikka
Yksinkertainen vinkki oman mallin tekijälle on, että aloittaa keskimmäisen sanan keskimmäisestä kirjaimesta ja kirjoo reunoja kohti. Sillä tavalla saa keskitettyä työn, jos niin haluaa.
Jos haluat olla vielä tarkempi, kannattaa piirtää malli ruutupaperille. Silloin on helppo laskea ruutuja ja suunnitella kokonaisuus.
Jos haluat tehdä ihan samanlaisen kirjontatyön kuin minä, jossa on sitaatti ”Verkligheten är inte allt här i världen” (joka on myös Strömsön huvilan ulkoseinässä) voit tulostaa sitaatin pdf-muodossa kahtena A4-arkkina. Punainen viiva mallissa on merkkinä kohdasta, jossa mallinpuolikkaat kohtaavat.
Tarvikkeet:
- kirjontaneula, jossa on pyöristetty kärki
- kirjontalankaa, esim. muliinilankaa
- ristipistotöihin tarkoitettua kirjontapohjaa
Käytin näitä värejä: vihreä nro 3345 ja harmaa nro 413.
Valmiin työn mitat ovat 50 x 34 cm (mukaan lukien valkoinen pinta lehtikehyksen ulkopuolella). Jos käytät pohjaa, jossa on enemmän ruutuja senttimetriä kohti, valmiista työstä tulee pienempi. Tässä pohjassa on 44 ruutua 10 cm:llä.
Näin kirjot helposti:
- Mittaa pohjakankaan keskikohta. Se on yksinkertaisin tehdä niin, että taittaa lyhyet sivut vastakkain, vetää kynsillä tiukan taitoksen ja taittaa sitten pitkät sivut vastakkain ja vetää siihen tiukan taitoksen kynsillä. Merkkaa keskimmäinen ruutu hakaneulalla. Jos haluat selkeämmät suuntaviivat, harsi pitkin pistoin vaakasuora ja pystysuora taitos poikkeavalla värillä.
- Tasoita pohjakangas ja aloita laskeminen keskimmäisestä ruudusta. Kirjo keskimmäisen sanan keskimmäisestä kirjaimesta (ja keskimmäisestä mallipistosta/tyhjästä ruudusta) kohti reunoja.
- Leikkasin noin 50 cm muliinilankaa ja jaoin langan niin, että kirjoin kahdella säikeellä. Tulos vaihtelee sen mukaan, monellako säikeellä kirjot ja minkä kokoisia ruutuja pohjakankaassa on.
- Jos haluaa kirjoa huolellisesti, jätä noin 10 cm langanpää, joka ommellaan myöhemmin kirjottujen pistojen sekaan takapuolelle. Viimeinen kirjontalanka päätellään samalla tavalla ompelemalla se takapuolelle pistojen sekaan 4–5 piston alta, sitten toiseen suuntaan joka toisen piston alta ja joka toisen päältä ja vielä kolmannen kerran samaan suuntaan kuin ensimmäisellä kerralla. Kirjonnan voi aloittaa myös kunnon solmulla. Sen on oltava riittävän suuri, jotta se ei tule pohjakankaan läpi (lopputuloksen haluaa kestävän, mutta ehkä haluaa kuitenkin käyttää oikotietä).
- Ristipistotöissä pyritään yleensä siihen, että pistot kulkevat samaan suuntaan, ja useimmiten on helpointa ommella koko rivi puolikkaita pistoja ja sitten sama rivi takaisin ristikkäisiä pistoja, sen sijaan että tekisi yksittäiset pistot valmiiksi kerralla. Jos pistojen välillä on monta ruutua, joutuu aloittamaan uudelleen, mutta jos ruutuja on vain 3–4, langan voi viedä takapuolella, mikäli se ei loista läpi etupuolelle. Punaista lankaa voi olla hiukan vaikea piilottaa valkoisen pohjan alle. On myös mahdollista ommella pistoja takapuolelle siirtyäkseen uuteen paikkaan, ellei mallissa ole pitkää tyhjää kohtaa. Mutta kuten sanottu, suositukset voi hyvin unohtaa ja tehdä ihan omalla tyylillä!
Pernilla Vikströmin Instagram-tili @pernillacathrin tarjoaa ihanaa inspiraatiota kirjontatöihin. Alla olevat kirjontatyöt ovat hänen tekemiään.