Hyppää pääsisältöön

Mirja Marsch tekee taidetta sekoittamalla monia erilaisia materiaaleja ja tekniikoita

Mirja Marschilla on omintakeinen tyyli. Hän yhdistää monia eri tekniikoita ja materiaaleja ja luo taidetta, josta löytää koko ajan uusia yksityiskohtia.

Hän sekoittaa maalausta sekä käsin että koneelle tehtyyn kirjontaan tekstiileissä. Kuin strösseliksi kaiken pinnalle hän ripottelee nappeja ja paljetteja. Tulos on kiehtova.

Mirja Marschin taideteos
Mirja Marschin teos. Mirja Marschin taideteos Kuva: Yle/ Lee Esselström taiteilijat,taide,Strömsö
Lähikuva Mirja Marschin taideteoksesta
Edellisessä kuvassa olevan teoksen yksityiskohta, joka osoittaa, miten Mirja Marsch työskentelee eri tekniikoilla. Lähikuva Mirja Marschin taideteoksesta Kuva: Yle/ Lee Esselström taiteilijat,taide,Strömsö

Mirja maalaa tekstiiliväreillä kankaalle, koska kangasta on pystyttävä ompelemaan helposti. Akryyli- tai öljyväri ei käy yhtä hyvin, jos haluaa yrittää ommella tauluihin vielä yksityiskohtia.

Mirja Marschin lintu taideteos.
Mirja Marschin teoksissa on usein lintuja. Mirja Marschin lintu taideteos. Kuva: Yle/ Lee Esselström taiteilijat,taide,Strömsö

Luonto ja eläimet inspiroivat

Hän käyttää mielellään ystäviään malleina, sillä hänestä tuttujen kasvojen kanssa on helpompi onnistua. Lintuja löytyy yllättävistä paikoista lähes kaikista teoksista.

Osan aiheista hän piirtää ensin ja sitten kirjontakone saa auttaa niiden valmiiksi saamisessa. Joskus takapuolesta tulee etupuolta kauniimpi, ja silloin hän käyttää sitä.

Mirja Marschin taideteos
Mirja Marschin teos. Mirja Marschin taideteos Kuva: Yle/ Lee Esselström taide,taideteokset,Strömsö

Mielellään hiukan epäsiistit ja hapsuiset reunat

Usein käsin kirjotut pistot ovat kömpelöitä. Ne ovat kaukana vanhasta, perinteisestä käsin tehdystä kirjonnasta. Mirjan ommelten voimakkaat värit pistävät silmään, kun menee lähelle, mutta kauempaa ne luovat romanttisen levollisen kokonaisuuden.

On mielenkiintoista nähdä, miten taitavasti hän yhdistelee eri tekniikoita.

Lähikuva Mirja Marschin taideteoksesta
Yksityiskohta Mirja Marschin teoksesta Lähikuva Mirja Marschin taideteoksesta Kuva: Yle/ Lee Esselström taide,kuvataiteilijat,Strömsö

Helmet ja paljetit luovat valoa

Mirjasta suuri haaste on saada aikaan kiiltoa ja valon heijastuksia, koska tekstiilivärit ovat aina mattapintaisia.

Helmillä, paljeteilla, napeilla ja tekstiilifoliolla hän onnistuu luomaa valonvälkkeen, joka antaa taideteoksille lisäulottuvuuksia riippuen siitä, mistä suunnasta valo lankeaa.

Taulu missä on lintu maalattu ja paljetit ommeltu kiinni sen päälle
Taulu missä on lintu maalattu ja paljetit ommeltu kiinni sen päälle Kuva: Yle/ Lee Esselström taide,Strömsö

Mirja Marsch asuu Vantaalla, ja hän on pitänyt monia näyttelyjä. Kesällä 2018 hänen näyttelynsä oli Loftetissa Vaasassa, ja lokakuussa hän piti uuden näyttelyn Helsingissä.

Mirja Marsch
Mirja Marsch taideteoksensa edessä. Mirja Marsch Kuva: Yle/ Lee Esselström taide,taidemaalarit,Strömsö