Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Näin meitä huijattiin vuonna 2018 - moneenko vipuun sinä menit?

Käsi pitelee kännykkää, jossa näkyy instagram-kuva.
Käsi pitelee kännykkää, jossa näkyy instagram-kuva. Kuva: Yle / Raili Löyttyniemi Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Instagram,Kännykkä

Valheenpaljastaja listaa vuoden 2018 kamalimmat, naurettavimmat ja itkettävimmät valeuutiset ja muut huijaukset. Listaan on koottu muutamia keskenään varsin erityyppisiä tapauksia ja misinformaatioon liittyviä ilmiöitä. Kaikki nämä ovat olleet erityisen suosittuja väärän tiedon muotoja vuonna 2018.

1. Tämä optinen illuusio ei kerro mitään stressitasoistasi

Jos vietit marraskuussa aikaa Twitterissä, Instagramissa tai Facebookissa, törmäsit melko suurella todennäköisyydellä tähän kuvaan. Kuva ei ole video tai animaatio, mutta useimpien silmissä se näyttää liikkuvan.

Saateteksti kuvan alla kertoi, että kuvan loi japanilainen neurologian professori Yamamoto, jonka ohjeet kuvan tulkitsemiseen kuuluivat näin:

“Jos kuva ei liiku tai se liikkuu vain hieman, olet terve ja olet nukkunut hyvin. Jos se liikkuu hitaasti, olet hieman stressaantunut tai väsynyt. Jos se liikkuu jatkuvasti, olet liian stressaantunut ja sinulla saattaa olla mielenterveysongelmia.”

Paitsi että Yamamotoa ei ole oikeasti olemassa ja koko ohjeistus on aivan kukkua.

Oikeasti kuva on ukrainalaisen graafisen suunnittelijan Juri Perepadian tekemä. Hänen mukaansa kuvalla ei ole mitään tekemistä sen katsojan stressitasojen kanssa. Se on vain optinen illuusio. Perepadia teki aiheesta oman päivityksensä Instagramiin, jossa hän selitti miten illuusio on luotu

2. Kun näet liian täydellisen tarinan, varaudu siihen, että se on humpuukia

Perinteisessä mediassa pudotaan edelleen liian täydellisen tarinan ansaan. Vuoden 2018 viraalihittejä olivat tarinat hevifestareille karanneista vanhuksista ja kirjojen “spoilaamisesta” aiheutuneesta puukotustapauksesta Antarktiksella.

Molemmista uutisoitiin laajasti Suomessa ja ympäri maailman.

Valheenpaljastaja kertoi hevivanhustarinasta elokuussa. Tarina oli lähtöisin Saksasta ja ilmeisesti siitä on syyttäminen poliisia, joka kertoi medialle mehevän jutun Wackenin hevifestivaaleille päätyneestä kaksikosta, joka oli karannut vanhainkodista.

Todellisuus ei ollut ihan niin herttainen. Miehet olivat mielenterveyskuntoutujia ja poliisi löysi heidät Wackenin kaupungista, ei festareilta. He olivat sekavassa tilassa.

Puukotuksista saa harvemmin aikaiseksi hyvän mielen tarinoita, mutta Antarktiksella sijaitsevalta venäläiseltä tutkimusasemalta lähti kuitenkin lokakuussa sellainen liikkeelle.

Ihmisiä hykerrytti ajatus siitä, että kirjojen loppuratkaisujen paljastaminen olisi suututtanut tutkijan niin, että tämä oli huitaissut kollegaansa puukolla. Tarinan sijoittuminen maailman ääressä eristyksissä olevalle tutkimusasemalle ruokki sekin mielikuvitusta. Viraaliuutinen oli syntynyt.

Valheenpaljastaja haisteli jutussa valheen käryä ja selvitti asiaa yhdessä venäläisen toimittajaryhmän kanssa.

Kävi ilmi, että puukotus oli oikeasti tapahtunut, mutta spoileriteoria tuli mukaan yhdeltä venäläiseltä uutissivustolta, jossa vain spekuloitiin rikoksen mahdollisilla motiiveilla. Se ei perustunut tietoon vaan arvailuun, mutta niin se vain päätyi mukaan kaikkiin kansainvälisiin uutisiin aiheesta.

Miehet eivät ilmeisesti myöskään olleet tutkijoita vaan pikemminkin teknistä henkilökuntaa.

Kertomustutkija Maria Mäkelä selitti Valheenpaljastajalle elokuussa, että juttu lähtee erityisen herkästi leviämään, jos tarinan henkilöön voi samastua. Monitulkintaisesta tarinasta taas ei ole viraalihitiksi, koska ihmiset eivät tiedä, mikä on oikea tapa reagoida siihen.

Vanhainkodin asukin vapaudenkaipuuseen voi samastua, samoin spoilereista suuttuvaan kirjatoukkaan.

– Tällaista on vaikea lähteä oikaisemaan, kun tarina on alkanut elää omaa elämäänsä. Faktantarkistus on oikeastaan joutavanpäiväinen operaatio siinä vaiheessa, Mäkelä sanoi.

3. Mies teippasi Ikean lattiaan nuolia, jotka tekivät kaupasta loputtoman labyrintin – paitsi että kyseessä oli keksitty juttu

Facebookin ja Twitterin käyttäjiin vetosi lokakuussa uutiselta vaikuttava juttu, jonka mukaan mies oli liimannut Ikea-tavaratalon lattiaan ylimääräisiä nuolia, joita seuraamalla asiakkaat päätyivät loputtomaan labyrinttiin, josta ei ole ulospääsyä. Tästä syystä mies oli jopa joutunut pidätetyksi.

kuvassa näkyy Ikean lattiaan piirretyt opastenuolet
kuvassa näkyy Ikean lattiaan piirretyt opastenuolet Yle Oppiminen,Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Juttu oli peräisin There Is News -nimiseltä huumorisivustolta. Kaikki sisältö This Is Newsissa on fiktiivistä viihdettä, jota tuottaa espanjalainen Comedy Factory -ryhmä.

This Is News -sivuston alkuperäinen juttu sijoitti fiktiiviset tapahtumat Yhdysvaltain Atlantaan ja puhui välillä Walmartista Ikean sijaan.

Brittiläinen satiirisivusto The Bracknell Herald nappasi idean ja kirjoitti oman versionsa, jossa tapaus olikin sattunut Britanniassa. “Kaksi eläkeläistä Newburysta kärsi nestehukasta jouduttuaan pitämään majaa esittelykeittiössä kahdeksan tuntia ilman teekupillista.”

4. Salaliittoteoreetikon mielestä kaiken pahan alku ja juuri on George Soros

Sitten vakavampien aiheiden pariin. Unkarilaissyntyinen miljardööri ja sijoittaja George Soros on jo pitkään ollut mitä mielikuvituksellisimpien salaliittoteorioiden kohde. Vuonna 2018 hänestä kerrotut hurjat tarinat saavuttivat eräänlaisen huipentuman, kun Unkari sääti Stop Soros -nimisen lain ja karkotti Sorosin perustaman yliopiston maasta. Sorosin koti Yhdysvalloissa oli myös yksi kirjepommin kohteista lokakuussa, kun monelle tunnetulle Trumpin vastustajalle lähetettiin räjähteitä postissa.

88-vuotias Soros on tunnettu liberaali ja filantrooppi, joka on tukenut myös demokraattien ehdokkaita.

Salaliittoteoreetikoiden mielestä Soros on vastuussa “globalistien salajuonesta”, jossa länsimaihin ujutetaan muualta tulleita maahanmuuttajia. Näiden työsarkana on sitten tuhota kristillinen elämäntapa tai jopa vaihtaa koko kansa.

Unkarin Stop Soros -laki kieltää kaikenlaisen avunannon paperittomille siirtolaisille.

Yksi kuluneen vuoden villeimmistä Sorosiin liittyvistä valeuutisista oli meemikuva natsisotilaasta, jonka väitettiin olevan Soros nuorena. Kuva ei esitä häntä, vaan Oskar Gröningiä, joka kuului Auschwitzin henkilökuntaan.

Soros oli toisen maailmansodan päättyessä 14-vuotias. Lisäksi hän on juutalainen.

5. Yhdetkään vaalit eivät enää välty disinformaatiolta

Valeuutiset, huhut ja muu disinformaatio rehottavat nykyään vaaleissa kuin vaaleissa. Vuonna 2018 faktantarkistajat seurasivat muun muassa Yhdysvaltain välivaalien ja Ruotsin valtiopäivävaalien alla, aikana ja jälkeen jaettua väärää tietoa.

Oxfordin yliopiston internet-instituutin tutkimuksen mukaan ruotsinkieliset Twitterin käyttäjät jakoivat vaalien alla runsain määrin epäilyttävää ja virheellistä informaatiota. Roskauutisten osuus kaikista tutkimusaineiston tviiteistä oli 22 prosenttia.

Molemmissa mainituissa vaaleissa toistuivat perusteettomat väitteet vaalivilpistä. Ruotsissa vilppi vaikutti nousevan johtavaksi teemaksi vaaleihin liittyvässä disinformaatiossa.

Valheenpaljastajan ennustus vuodelle 2019 on, että kevään vaaleissa nähdään lukuisia väitteitä vaalivilpistä. Mitä ruotsalaiset koijarit edellä, sitä suomalaiset perässä.

Valheenpaljastaja viettää joulutaukoa ja palaa ensi vuonna. Jos sinulla on juttuvinkki, lähetä sähköpostia osoitteeseen valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokkaus 18.1.2019: Korjattu This is News -sivusto There is News -nimiseksi.
Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot